Ingatlan Adás - vétel


Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.11. 13:17

A letét sorsáról a letéti szerződés rendelkezik. Ha én írom, akkor nem fordulhat elő olyan eset, hogy a hozzájáruló nylatkozatokat az eladónak adjam ki.

drbjozsef # 2022.02.11. 16:10

Akkor milyen eset lenne?
Nekem az is jó, ha előttem elégeti, nem kell az nekem. De a vevőhöz vagy a földhivatalba nem kerülhet...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.11. 18:33

Miért ne kerülhetne, ha a kiadás szerződés szerinti feltétele teljesül? Egyenesen ez a főszabály.

ItukdaroV # 2022.02.12. 15:09

Akkor mi lenne a helyes eljárás? A vevőt tértivevényes levélben tájékoztatom, hogy elállok a szerződéstől, nyilatkozzon milyen számlaszámra kéri vissza a 250.000 Ft-ját. Kell-e itt is két tanú, vagy elég, ha én aláírom?

Ügyvéddel mi legyen? Jobb lenne valahogy levélben értesíteni őt is, akkor van bizonyíték a kezemben, személyesen lehet, hogy hirtelen meg se találja a letétben nála lévő bejegyzési nyilatkozatot, vagy épp nem ér rá... Esetleg csak tájékoztatom őt is, hogy elállok a szerződéstől? De mi van, ha később gondol egyet, és benyújtja a bejegyzési nyilatkozatot a jóváhagyásom nélkül? Sajnos kinézem belőle. Nyilván nem tudja bizonyítani, hogy ki lett fizetve a vételár, hacsak nem utal később a vevő annak ellenére, hogy már elálltam a szerződéstől. Nem szeretnék semmilyen jogi hercehurcát később.

drbjozsef # 2022.02.12. 20:01

ha a kiadás szerződés szerinti feltétele teljesül?

Rosszul esik, hogy ennyire hülyének, de végülis kijár.

Szóval, a feltételek nem teljesülnek. Nemcsak, hogy az összeg nem lett kifizetve, de a határidő is eltelt.

De akkor egyszerűsítsük.
Hozzád csenget be az eladó, és kéri vissza a nyilatkozatot. Mit teszel? Nyilván, meg kell győződnöd, hogy ténylegesen is nem teljesült a feltétel. Megkéred a vevőt, hozza be az igazolást, hogy teljesítette a szerződés feltételeit.
És akkor itt jön még egy kérdés : mit teszel akkor, ha a vevő bemegy, és igazolja, hogy a hátralék felét már a hátáridő előtt egy héttel befizette, de a másik felét csak aznap délelőtt, a póthatáridő után három nappal? Ez szerinted teljesítésnek felel meg? Szerződésszerűnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.13. 08:53

Késedelmes, de teljesítés.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.13. 08:54

(For the records: még van egy hét február 20-áig.)

ItukdaroV # 2022.02.13. 09:15

A február 20-on most lépjünk túl. Tegyük fel, hogy lejárt a február 20. Nagyon valószínű, hogy az addig hátralévő 1 hét alatt se fogja kifizetni, intézkedni persze csak utána tudok, de rákészülni nem árt. Legfeljebb "feleslegesen" okosítottam magam, a tudás még senkinek sem ártott meg :)

drbjozsef # 2022.02.13. 15:22

Késedelmes, de teljesítés.

Érdekes. Akkor minek vannak egyáltalán határidők? Teljesen feleslegesnek tűnik.

Ha egy bizonyos összeget egy bizonyos határidőig kell kifizetni, akkor a "teljesítés" szó használata az én értelmezésemben csak azt jelentheti, ha mindkét feltétel együttesen teljesül.

Memphis # 2022.02.18. 15:53

Üdvözlöm!

Egy olyan üggyel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, hogy egy ingatlan vásárlására vételi szerződést kötöttünk, aminek fizetési határideje február 15.-e volt.

Ezzel egyidejűleg mi a saját ingatlanunkat szintén eladtuk. A terv az volt, hogy az eladásból származó összegből fizetjük ki az új ingatlant. Sajnos önhibánkon kívül mi később kapjuk meg 2 héttel az ingatlan eladásból származó összeget, mint a mi általunk vásárolni kívánt ingatlan fizetési határideje.

Sajnos egy kisebb vitából származóan fizetik ki később a mi ingatlanunkat azzal a tudatban, hogy mi emiatt nem tudjuk majd teljesíteni a mi általunk vásárolni kívánt ingatlant.

Amint tudomásunkra jutott, hogy nem fogjuk tudni emiatt teljesíteni a fizetési határidőd azonnal felvettük a kapcsolatot e-mailben az ügyvédünkkel, hogy kérelmezhetünk-e 2 héttel későbbi határidőt mivel ténylegesen meg szeretnénk vásárolni az ingatlant. Az ügyvéd sem e-mailre sem telefonra nem reagált nekünk a határidő pedig letelt.

Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben tudunk-e bármit tenni? Vagy a befizetett foglalót és a vásárolni kívánt ingatlant is elbuktuk, mert az eladó fél el akar állni a szerződéstől, mert nem fizettük ki időben?
Van még bármire is esély így részünkre?

Előre is köszönöm szépen a választ!

drbjozsef # 2022.02.18. 16:12

Memphis,

Ha itt visszaolvasol, láthatod, hogy a szerződésszerű teljesítésnek nem feltétele a határidőre való fizetés. Fizess, amikor tetszik neked, nem nagyon számít az, úgy tűnik. Az összeg majd egyszer (mikor?) legyen meg, fizesd ki, határidőkkel ne törődj.
Vagy...?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.18. 18:44

a szerződésszerű teljesítésnek nem feltétele a határidőre való fizetés.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.18. 18:45

a szerződésszerű teljesítésnek nem feltétele a határidőre való fizetés.
De igen.
Csak arról volt szó, hogy a késedelmes teljesítés ugyan nem szerződésszerű, de teljesítés.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.18. 18:46

az eladó fél el akar állni a szerződéstől,
Ezt honnan veszed?

Memphis # 2022.02.18. 19:18

Egyenlőre csak e-mailben írta meg részünkre és az ügyvéd részére, hogy a nem teljesítés miatt el akar állni a szerződéstől.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.18. 20:17

Bakfitty

Frankline # 2022.03.13. 16:09

Kovács_Béla_Sándor#Jelentem!2022.02.18. 20:17
Bakfitty
Memphis#Jelentem!2022.02.18. 19:18
Egyenlőre csak e-mailben írta meg részünkre és az ügyvéd részére, hogy a nem teljesítés miatt el akar állni a szerződéstől.

Üdv ! Miért Bakfitty ?
Arra célzol, hogy még csak emailben belengette ? Tértivevényes levélként küldve egy ilyen egyoldalú jognyilatkozat az átvétellel pontot tesz a szerződésükre (vevő hibájából meghiúsul) . Vagy nem ?

drbjozsef # 2022.03.13. 16:13

Frankline,

Így van, az email nem számít.
Írásban, igazolhatóan kell az elállás szándékát bejelnteni. És még az sem biztos, hogy elég.

drbjozsef # 2022.03.13. 16:15

kbs,

Csak arról volt szó, hogy a késedelmes teljesítés ugyan nem szerződésszerű, de teljesítés.

Akkor ha jól értem, a "pacta sunt servanda" már kuka. Mert vagy betartom, vagy nem. Vagy határidőre, vagy nem.
Értem én, hogy az eladó elfogadHATja a késedelmes teljesítést is. De hogy kötelező lenne neki?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.13. 21:17

Pont a pacta sunt servanda elv miatt köteles elfogadni. Mert hogy neki ez is szerződéses kötelezettsége.

Szerintem érted te ezt, csak kötekedős hangulatban vagy.

drbjozsef # 2022.03.14. 14:40

is-is...

Csak bosszantó, hogy nem számít a határidő, amikor a kérdezőnek is határidőre kell(ett volna) fizetnie.
Miért neki kell póthatáridővel vacakolni, ha mondjuk az ő eladója erre nem hajlandó (vagy kevesebbet tűz), és neki pereskednie az esetleges vesztégei, kára miatt...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.14. 20:53

Számít a határidő, a késedelem szerződésszegés. De a szankciója - első körben - nem az elállás, hanem a késedelmi kamat. (Esetleg a kötbér, ha kikötötték.)

todor # 2022.03.18. 10:24

Üdvözletem!

Vásárolnánk egy ingatlant, de a vételi ajánlatban a következőt vette be az ingatlanos:
"Tudomásul veszem(vesszük) és elfogadom(juk), hogy amennyiben a jelen vételi ajánlatomtól(tunktól) a fenti időtartamon belül elállok(lunk), vagy amennyiben a végleges adásvételi szerződés megkötésére az érdekkörömben(ünkben) felmerülő okból nem kerül sor, úgy a jelen okiratban meghatározott vételár 3%-ának megfelelő összegű, de legalább …………………,-Ft, azaz ……………………………..…..…….. forint összegű kötbért köteles(ek) vagyok(unk) megfizetni mind az eladó(k), mind pedig a Megbízott részére.
Az elállás a másik félhez intézett jognyilatkozat formájában érvényes, amelyet haladéktalanul, de legkésőbb az elhatározástól számított 3 (három) munkanapon belül köteles vagyok(vagyunk) közölni az eladóval(kkal), és a Megbízott Ingatlanértékesítővel. Az értesítés elmaradása esetén az eladó(k) és a Megbízott a fent írt kötbért meghaladó kárát jogosult velem(velünk) szemben érvényesíteni.
10. Tudomásul veszem(vesszük), hogy a jogügylet a kiközvetített vevő(k) érdekkörében történő meghiúsulásának tekintendő az az eset is, amikor a jelen ajánlatot aláíró bármelyik vevőtárs később úgy dönt, hogy nem kívánja megvásárolni a fenti ingatlant vagy annak meghatározott tulajdoni hányadát, és az ingatlant a másik, vételi ajánlatot tevő kiközvetített vevő sem vásárolja meg.
A jelen ajánlatban nem szabályozott kérdések tekintetében a Polgári Törvénykönyv – vonatkozó - különösen annak előszerződésre vonatkozó – rendelkezései az irányadóak"
Ez így rendben van?
És ha a szakember, akivel átnézetem a házat, nem javasolja a megvételt vagy olyan hibákat talál, amikről nem szóltak és emiatt állok el a vételtől, akkor is fizetnem kéne?
Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2022.03.18. 12:15

todor,

Persze.
Úgynezevett szerződés, amit ha megfelel, akkor aláírásoddal elfogadod. Ha meg nem, akkor nem.

drbjozsef # 2022.03.18. 12:16

Előbb nézesd meg a szakival, utána dönts, utána szerződj.
Ha másik félnek így nem jó, akkor jobb is ejteni...