Ingatlan Adás - vétel


drbjozsef # 2022.01.14. 11:24

tájékozatlan,

Van egy elég jó esély rá, hogy legfeljebb a tényleges költségeit kellene megtérítened, ami nagyságrendekkel kevesebb, mint a jutaléka.

Az ingatlanos-eladó viszonylatban megkötött szerződésekre elég régóta töretlen a bírósági gyakorlat, hogy a kizárólagosság is, az eladó saját maga általi eladás is tisztességtelen feltétel, ezért semmis, az ingatlanost legfeljebb a munkájával arányos díjazás illeti meg. Ezért kapálóznak mindenfélével, és íratnak alá amit csak lehet mindenkivel.

Ez legfeljebb analógia lehetne a te esetedre, ezért nem biztos, hogy simán megúsznád. Elvégre, saját, szabad akaratodból ígérted be a jutalékot.
(Megjegyzem, megbeszélheted az eladóval, hogy megveszed tőle az ingatlant, és helyette az általad aláírt papír alapján kifizeted a jutalékot, de akkor ő ezt semmiképpen se tegye meg, levonjátok a vételárból. Azt neki amúgy ugye ki kellene fizetnie. Az meg, hogy az ingatlanosnak kétszer járna jutalék, ugye nem kell mondani milyen abszurd lenne.)

drbjozsef # 2022.01.14. 11:25

(eladó saját maga általi eladás = saját eladása utáni jutalék követelése)

fa.evica # 2022.01.21. 00:38

Üdvözletem! Nagyon tanácstalan vagyok! Vettem egy ingatlant, amelyben két hét ott lakás után kiderült, mikor elkezdtem fűteni, hogy rejtett hibája van a háznak, ami miatt folyamatosan súlyos asthma rohamaim voltak. A padlóból iszonyatos bűz kezdett áramlani, rothadó, szúrós, ammónia jellegű szag. Hozzáteszem szép laminált padló van lerakva, de mint kiderült a régi hajópadlóra tették rá, ami elkezdett rothadni alatta.
Most albérletben élek, melyre az egész nyugdíjam rámegy és csak segítséggel tudok megélni, pedig van saját házam. Jeleztem az adásvételi szerződést készítő ügyvédnek, hogy segítsen, de etikai okokra hivatkozik. Amúgy több probléma is van az adásvételi szerződésben, ami miatt az Ügyvédi Kamarához fordulhatnék jogorvoslásért, de én senkinek nem szeretnék rosszat, csak azt szeretném, ha valaki segítene rajtam.
Az lenne a kérdésem mit tehetnék? Köszönöm szépen előre is a segítséget! Bármi kérdésre szívesen válaszolok!

drbjozsef # 2022.01.21. 05:38

fa.evica,

Ingatlanok esetén az eladónak 5 évig szavatosságot kell biztosítania. Azt teheted, hogy megnézeted egy hozzáértővel a padlódat, írja le, mit csinálhatsz vele, hogyan lehet kijavítani, és mennyibe kerülne ez. Ezután egy tértivevényes levélben felszólítod az eladót, hogy vagy javítsa ki a padlót, vagy a vételárból fizessen vissza a javítási költségnek megfelelő összeget, határidő tűzésével.
Ha egyikre sem hajlandó, akkor neked kell pert indítanod bíróságon.

kismukk # 2022.01.27. 22:27

Segítségeteket szeretném kérni ajándékozási ügyben: lakásomat szeretném fiamnak ajándékozni úgy, hogy a haszonélvezetem megmaradjon. Van-e illeték ebben az esetben? Ügyvéddel kell-e eljárnom vagy közjegyző is megfelelő?

drbjozsef # 2022.01.28. 05:01

kismukk,

Illetékmentes az ügylet, és akár ügyvéd, akár közjegyző megfelel. Csak utóbbit és a földhivatalt kell fizetni.
(Nem mintha közöm lenne hozzá, de ha nem titok : mi a célja az ügyletnek? Van valami konkrét oka? Csak mert az öröklés is illetékmentes, csak a probléma van az ilyen közösködéssel általában, és gyakran jobb megoldások is lehetnek az egyes problémákra)

gerbera317 # 2022.01.28. 07:41

Az indok többnyire "csak úgy", de a tényleges ok minden esetben a fedezetelvonó szándék.

kismukk # 2022.01.28. 20:01

drbjozsef,

két gyerek közül csak a fiúnak szeretném ajándékozni, mert vele élünk, a másik (a lány) kitagadott bennünket és még öccsét, saját lányát is, . már 20 éve, nem szeretném ha örökölne. Milyen más megoldás lenne? Köszönöm.

osztap # 2022.01.30. 20:25

kismukk,

Ha nincs végrendeleted, a lányod ugyanannyit örököl, mint a fiad. Ha van, akkor a végrendelet szerint, de minimum a kötelesrészt. Érdemes írnod végrendeletet (nem a konyhaasztalon - ügyvéd/közjegyző előtt, a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába bejegyezve), és minimalizálnod a kötelesrész alapját.

Ez utóbbira az öröklési szerződés lehet érdekes. Előnye, hogy a lakás a köteles rész alapjába a szerződéskötéstől számítva két évig számít bele (az ajándék tíz évig), és élethossziglan Te maradsz az ingatlan tulajdonosa. Hátránya, hogy a fiadnak tartási kötelezettséget kell vállalnia a lakásért cserébe, ami ajándéknál nyilván nincs. Ptk. 7:48 §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2022.01.31. 05:26

osztap

Ez utóbbira az öröklési szerződés lehet érdekes. Előnye, hogy a lakás a köteles rész alapjába a szerződéskötéstől számítva két évig számít bele (az ajándék tíz évig), és élethossziglan Te maradsz az ingatlan tulajdonosa.

Ez akkor ezek szerint változott? Anno 2006-ban velem anyukám pont ezért kötött az ügyvéd tanácsára öröklési szerződést, mert így köteles részre sem volt egyáltalán jogosult a testvérem, akit így kívánt ugyebár az öröklésből kizárni.

osztap # 2022.01.31. 07:22

Szomorú örökös,

Könnyen lehet - most két évig beleszámít (mínusz az örökhagyónak ténylegesen nyújtott szolgáltatás értéke), utána nem.

Ptk 7:80. §
"(4) A szerződés megkötésétől számított két éven belül megnyílt öröklés esetén a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani az öröklési, tartási, életjáradéki vagy gondozási szerződéssel elidegenített vagyon értékének a ténylegesen nyújtott tartás, életjáradék, illetve gondozás értékével nem fedezett részét. Az átruházott vagyon, a nyújtott tartás és a gondozás értékét, valamint az életjáradék összegét az öröklés megnyílásának időpontjában számított értéken kell figyelembe venni."

kismukk # 2022.02.05. 23:39

osztap

Érdekes ez az öröklési szerződés, kissé nem világos, hogy ha már valakinek odaajándékoztam az ingatlant, leszármazottam hogyan tarthat igényt köteles részre?

Szomorú örökös # 2022.02.06. 05:17

kismukk

ha már valakinek odaajándékoztam az ingatlant, leszármazottam hogyan tarthat igényt köteles részre?

Így akarják csökkenteni a színlelt vagy közös akarat ellenére megkötött öröklési szerződések számát. De igazából egy kicsit a szabad akarat korlátozásának is érzem én. Ha valaki így dönt, hogy ki akarja csukni egy rokonát az öröklésből, mert arra érdemtelennek tartja, akkor miért is adnak lehetőséget ennek a másik rokonnak, hogy csakazértis kapjon bármit is, amikor úgy alapból az örökhagyó véleménye szerint semmi köze az örökséghez? Kicsit olyan érzésem van, hogy ezzel a haszonleső semmirekellők lettek vele támogatva. :-O

Ancsa01 # 2022.02.06. 08:24

Sziasztok, pénteken megfizette felém a vevő az eladott ingatlan utolsó vételárát (tulajdonjog fenntartással vette), mindezt ügyvéd előtt. Ma szólt a férje, hogy a vevő infarktussal kórházba került, és nem túl jók a kilátások..Ha meghalna, mielőtt a Földhivatalban legalább az érkeztető dátum rákerülne az ingatlanra, meg kell várnom a hagyatéki tárgyalást? És rögtön az örökösé lesz? Vagy mi történik ebben a köztes időszakban?

osztap # 2022.02.06. 09:13

kismukk,

Szomorú örökös pontjához: Az is benne van ebben a kétéves szabályban, hogy az öröklési szerződésbe belejátszik a véletlen. Az örökhagyó meghalhat másnap, meg élhet százhúsz évig is. A nyújtandó tartás értéke nyilván nem ugyanaz. A törvényalkotók szerintem meg akartak húzni egy vonalat, ami után már "méltányos" az örökhagyónak nyújtott tartás mértéke, tekintettel a hosszú élet kockázatára.

Maga az igény benyújtása - ha ez volt a kérdésed - a hagyatéki eljárásban történik. Főszabály szerint a hagyatékban részesülőnek pénzben (nem pedig természetben) kell kiadni a kötelesrészt a kötelesrészre jogosult részére.

osztap # 2022.02.06. 09:49

Ancsa01,

A vevőd már teljesített (fizetett), most neked is teljesíteni kell (ki kell adnod a bejegyzési engedélyt). Ez gondolom az ügyvédnél van letétben, aki be fogja adni a földhivatalba.

Lehetséges, hogy a vevőd felépül, és akkor semmi gond nincs. Ha meghal, akkor a közjegyző meg az örökösök rendezik majd valamikor, hogy kié lesz az ingatlan. Szerintem Téged ez már nem érint; a Földhivatal a vevőd tulajdonjogát a tulajdonjog fenntartással történő eladás tényének rangsorában fogja bejegyezni (azaz akkorra, amikor még élt). Inytv. vhr. 32. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

drbjozsef # 2022.02.06. 09:52

Maga az igény benyújtása - ha ez volt a kérdésed - a hagyatéki eljárásban történik.

Nem. Be lehet nyújtani, ha az igénylő szeretné, hogy a közjegyző jegyzőkönyvezze az igényt, de se nem kötelező neki, se nem szükségszerű, úgy sem kezd vele a közjegyző az égvilágon semmit. A köteles részi igény nem a hagyatékkal szemben van, hanem az örökössel szemben.
Az örököstől kell kérni, akár teljesen függetlenül a hagyatéki eljárástól.

osztap # 2022.02.06. 10:31

Be lehet nyújtani, ha az igénylő szeretné, hogy a közjegyző jegyzőkönyvezze az igényt, de se nem kötelező neki, se nem szükségszerű, úgy sem kezd vele a közjegyző az égvilágon semmit.

Egyetértek drbjozseffel, valóban nem kötelező. De szerintem a kötelesrészre jogosult jól felfogott érdeke. Például, ha a hagyatéki leltár készítésének idején bejelenti az igényét, akkor már a jegyző felhívja a feleket a kötelesrész alapjának megállapításához szükséges adatszolgáltatásra. Hetv. 31/A §
Ha pedig másodlagos örökési vita van, pl. vitatják a kötelesrészre való jogosultságot vagy a kötelesrész mértékét, akkor főszabály szerint a közjegyző csak a kötelesrészre jogosult engedélyével/az összeg letétbe helyezésével adhatja át teljes hatállyal a hagyatékot az örökösöknek. Ennek hiányában az örökösök nem idegeníthetik el azt, amíg a vita le nem zárul. 83-85 §

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.06. 11:13

Ancsa01, eladóként neked ehhez mi közöd?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.06. 11:14

Maga az igény benyújtása - ha ez volt a kérdésed - a hagyatéki eljárásban történik.
Vagy nem.

ItukdaroV # 2022.02.11. 09:24

Sziasztok!

2021. július 9-én eladtam egy ingatlant 540.000 Ft-ért, melyből 100.000 Ft foglalót a helyszínen kifizetett a vevő. Decemberben megtörtént a hatósági jóváhagyás, a szerződés értelmében ezt követően a vevőnek 3 napon belül ki kellett volna fizetnie a fennmaradó összeget. Türelmes voltam, telefonon ígért sok mindent, de mivel az én türelmem is véges, január 22-én tértivevényes levélben felszólítottam, hogy a levél kézhezvételétől számítva 10 naptári napon belül fizesse ki a fennmaradó 440.000 Ft-ot, ellenkező esetben elállok a szerződéstől. A levelet a szerződésben szereplő hivatalos lakcímére küldtem, de tisztában vagyok vele, hogy életvitelszerűen nem lakik ott, az egy külterületi ingatlan címe, így nem vette át, de február 10-én a posta sikeresnek minősítette a levél kézbesítését azzal, hogy a címzett nem kereste. Közben a levéltől függetlenül januárban 250.000 Ft-ot befizetett a számlámra a bankfiókban. Fentiek alapján valószínűsíthető, hogy a február 20-i határidőig sem fogja kifizetni az összeget, én pedig szeretnék elállni a szerződéstől. A kérdésem, hogy ebben az esetben hogyan tehetem meg? A foglalót elveszíti, az egyértelmű, de a 250.000 Ft-ot vissza kellene fizetnem részére, viszont utalni nem tudok, mert nem ismerem a számlaszámát, és fentiek alapján postai úton szintén sikertelen lenne az összeg visszajuttatása. Mit tehetek ebben az esetben? Az ügyvédje egy "zugügyvéd", őrá semmiben sem számíthatok.

drbjozsef # 2022.02.11. 10:52

ItukdaroV,

"ügyvédje" - úgy érted, az ügyvéd, amelyik az okiratot szerkesztette az adásvételetekhez?

Én a helyedben ugyanoda, a szerződés szerinti lakcímére küldeném február 20 után a levelet, a szerződéstől elállással, amelyben megérdeklődöd, hogy mégis milyen módon szeretné visszakapni a foglalón felüli pénzét, benne elérhetőséggel, vagy, hogy keressen a szerződés szerinti címeden, lehetőleg írásban.
Amíg nem jelentkezik, magára vessen.

Hagytál a "zugügyvédnél" bejegyzési nyilatkozatot letétben?

osztap # 2022.02.11. 10:57

ItukdaroV,

Biztos, hogy el akarsz állni? A fennmaradó 190 eFt nem a világ pénze, könnyen lehet, hogy ki tudná fizetni, ha akarná. Követelj inkább teljesítést - indíts el ellene egy fizetési meghagyást. Sokan egyből észre térnek, amikor meglátják a közjegyző címeres fejlécét a levélen.

ItukdaroV # 2022.02.11. 11:25

Igen, ügyvéd alatt azt az ügyvédet értem, akinél a szerződést megkötöttük. Őt a vevő szerezte, jó ismerőse. Emlékeim szerint hagytam letétben bejegyzési nyilatkozatot az ügyvédnél.
Az ötleted nem rossz, kivitelezhetőnek tűnik, köszönöm. Jelentkezzen ő a pénzéért, ha kell neki.

osztap: Igen, el akarok állni, vártam rá eleget, nem gondolom, hogy ne tudná kifizetni, de ő ilyen mentalitású ember, menet közben is ígért sok mindent (Többek közt, hogy kifizeti a jóváhagyás előtt, mert sürgős neki a vásárlás, majd később telefonos megkereséskor anyagi nehézségekre hivatkozott, de december végéig rendezi, aztán ebből se lett semmi) aztán kb. semmit nem tartott be. A javaslatod szerintem csak időhúzás lenne, és tudomásom szerint addig minden újabb költséget (közjegyző) nekem kellene állnom, a behajtás meg hosszasan elhúzódhat. A telket valószínűleg másnak is el tudnám adni, ráadásul azóta az ingatlanárak emelkedtek, mellesleg a foglalója megmaradna nekem, tehát anyagilag is jobban járok, és hamarabb pontot tehetnék az ügy végére.

drbjozsef # 2022.02.11. 11:41

ItukdaroV,

Ha lejárt a határidő, akkor én bemennék 2-3 nap múlva hozzá, és megkérném, hogy adja vissza a letétet, mert a szerződéstől a vevő nemteljesítése miatt elálltál, és erről őt értesítetted. (Ha ezt igazolni is akarod, akkor esetleg ajánlva ÉS tértivel add fel a levelét)

Ha makacskodik, elég megmutatni neki a szerződést, amiben már réges régen lejárt a fizetési határidő.
Ha elég paranoiás vagy, rögzítsd a telefonnal az egész beszélgetést.

Fontos, hogy NE közös megegyezéssel bontsátok fel a szerződést - ha ilyesmire akarna az ügyvéd rábeszélni -, mert akkor vissza kell adnod a foglalót, vagy ha mégis, abban legyen benne egészen konkrétan, hogy azt megtarthatod, a vevő azt nem követelheti vissza.