Melléképület, garázs építési engedélye


Kassad # 2014.02.06. 14:55

nanemaa

Én eddig azt hittem, hogy a régi kerti tető az jelenleg "árnyékoló" kategóriába esik az engedély nélkül építhető építmények között.

"24.Építménynek minősülő szelektív és háztartási célú hulladékgyűjtő és -tároló[3], sorompó, árnyékoló elhelyezése."

Mit jelent az "árnyékoló" ?

nanemaaa # 2014.02.06. 07:38

s.szecska
Nem. Nincs már ilyen fogalom, hogy kerti tető, így ma már ugyanúgy épületnek minősül, mint maga a lakóház.
Igen, mert akkor még létezett ilyen fogalom, mint melléképítmény.

Maggi79 # 2014.02.05. 17:08

Tiszteletem. Olyan kérdésem lenne hogy a szomszédom épitett egy garázst a mezsgyétől kb. 2,5 méterre. Az lenne a krdésem hogy hány métert kelett volna neki elhagynia az én épitésügyi mezsgyémtől? Mit csináljak hol jelentsem be ha túl közel van? Köszönöm. Maggi79

s.szecska # 2014.02.04. 15:34

Tisztelt Fórumozók!
Rengeteg hasznos dolgot olvastam a régebbi írásokban, és reménykedem, hogy valaki tud segíteni.
Kérdésem:20 m2 alatti, 3 m gerincmagasságú kerti tetőt szabad-e építeni építési helyen kívülre?
Ha most nem szabad, 2012 aug.-ban szabad volt-e?

Üdv. mindenkinek s.szecska

nanemaaa # 2014.02.04. 14:01

A válasz sokkal prózaibb. Több szintű eljárási szabályok kialakítás UNIÓ-s követelmény. Ezért volt korábban a próbálkozás a bejelentéshez kötött építési munkákkal is. Mivel nem jött be, maradt a két szint, engedélyhez kötött és engedély nélkül építhető építmények köre.
A méretbeli különbségnek szakmai okai is lehetnek, mint pl az általános méretű épületszerkezetek a típus elemekből nagy valószínűséggel megépíthető különösebb szakági tervezés nélkül, míg egy bizonyos méret felett (pl 5,40-nél nagyobb fesztáv) már a szerkezetet méretezni kell.

Kassad # 2014.02.03. 17:17

A hivatalos indoklás biztos valami olyasmi lehetett, hogy a "felesleges adminisztrációt" igyekeztek csökkenteni ezzel, illetve "életszerűbbé" akarták tenni a törvényt. Mert ilyesmi épületeket, garázs, szerszámos fészer, tároló stb. eddig is mindenki engedély nélkül épített, és ez után is úgy fog, még ha össze is csinálják magukat. Tehát egyszerűen legálissá tették.

De igazából tökmindegy. Szerintem lényegtelen is a szándék és a mögöttes logika is. Ez van és kész.

efi99 # 2014.02.03. 15:09

Mivel tisztában vagyok vele, hogy az egésznek csak a pénzbehajtás a szerepe, pont azért lep meg, hogy kisebb méretűre nem kell engedély, vagyis nincs sarc.
Mivel a hivatalos megokolás valószínűleg mégsem az , hogy pénzbeszedünk, azért mert csak, eléggé furcsa, hogy a hivatalos "rendnek kell lennie" jogi-építészeti sablonindoklás arra nem terjed ki, hogy kisebb méretben mit gányol össze a részeg kőműves, meg a kontár ács.

Kassad # 2014.02.03. 10:38

Mert így van benne az építési törvényben.

Rosszul gondolod egyébként, hogy ez az egész arra lenne hivatott, hogy téged megvédjen bármitől is. Ennek az a lényege, hogy fizess.

efi99 # 2014.02.03. 10:12

A kisebb garázs miért engedélymentes?
Egy 3x5-ös garázs fala ugyanakkorát tud koppanni a fejemen, mint egy 6x5-ösé, ha rámdől. Sőt akár még nagyobbat is, ha utóbbi valami OSB-lapos, vagy könnyűszerkezetes izé.

Kassad # 2014.02.03. 08:55

"Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot."

A nettó az véleményem szerint belső térfogat.
A gerincmagasság az véleményem szerint külső magasság.

Mégis mekkora épület méretekben? Hát mondjuk egy ferdetetős garázs, aminek a legmagasabb oldala 3m, a legalacsonyabb oldala 2,5m az 2,75m-es átlagos magasságú. 50m3/2.75m=18.18m2. Úgyhogy például 3m6m-es, vagy 3,5m5m-es. Ha elég neked kisebb magasság is pl 2.25m->2m, akkor 2,125-el osztod az 50-et 2,75 helyett, és nagyobb alapterületed lehet, és így tovább...

Az anyagára jól láthatóan nincs követelmény. Lehet tégla, és könnyűszerkezet is.

Ajtó pedig van a garázsokon, jellegzetesen azon megy be az autó.

Nanemaa írta továbbá, hogy meglévő épülettel közös fala nem lehet, ahhoz hogy önálló épületnek minősüljön. Tehát a "közös" falon is kell futóra rakott tégla például, hogy elvileg egymástól függetlenül elbontható(ak) legyen(ek) az épületek és az új építmény.

Ezzel nekem ellentmondani látszik, hogy az építmény az definíció szerint "részben vagy egészben körülhatárolt" magyarul, ha egyik oldalt (a közös oldalon) nincsen saját fala, attól még építmény. Tehát a többi szempontnak, ha megfelel, akkor szerintem a törvény szövege szerint építhetőnek kéne lennie. De neki, ha jól tudom van ezirányú tapasztalata, nekem meg nincs.

Ez alapján a törvény alapján nekem például símán adná, hogy a konyhában levő "spájz"-ot elbonthatom, megnövelve a konyhám belméretét, és építhetek a házhoz kívülről egyet. Hiszen erre ezek a méretek bőven elegek és a spájz nem emberi tartózkodásra szolgál. A spájz és az épület közötti belső kapcsolatot pedig meg lehet oldani szabályosan úgy, hogy egy meglévő konyhaablakot, "áthidalót nem érintő módon" ajtóra cserélsz. - Na ilyenkor nincs külső ajtaja az építménynek...

szamócácska # 2014.02.02. 14:40

Hello.
Nekem egy olyan kérdésem lenne,ami valamilyen szinten már szerepelt itt,de mégsem az én elképzelésemnek megfelelő.Szeretnék egy garázst építeni,és szükségem lenne a megfelelő paraméterekre ehez ami még engedélymentes.Azt értem hogy 50 cm3,meg a 3m magasság,de ez mégis mekkora épület méterekben?És a 3m az bel magasság vagy az egész építmény?És az sem mellékes hogy ezt 2 épület közé és a hátsó fala a megyén húzódna.És ezt miből lehet felépíteni,tégla vagy csak könnyű szerkezetes?Azt is hallottam az sem mellékes van e rajt ajtó vagy nincs?Előre is köszönöm a választ!!!

Kassad # 2014.02.02. 09:52

Kedves mindenki,

Ha valaki hasonló problémával küzd, mint amivel én álltam szemben (két meglévő lakóépületet szeretne összekötni), vagy esetleg télikert építésén gondolkodik, annak ajánlom figyelmébe az alábbi megoldást.

Én a következőt csináltam:

  • Építettem egy teraszt a két épület közé, amely 20cm-es magasságú, és 80cm-es magasságig téglafallal vettem körbe. Terasz építése amennyiben nem lépi túl a terepszint feletti 1m-es magasságot nem engedélyköteles.
  • A terasz fölé a komolyabb télikerteknél megszokott 3 rétegű UV+infra szűrős, hőszigetelő üvegtetőt tettem. Előtető, kerti tető, árnyékoló stb. létesítése nem engedélyköteles.
  • A tető és a 80cm-es magasságú oldalfal közé átlátszó műanyag "lécekkel" rendelkező redőnyöket tettem. Bizony ma már ilyen is létezik, és pont ugyanannyiba kerül, mint a sima fehér, műanyag redőny. A redőny értelemszerűen nem engedélyköteles.
  • Továbbá télire - egyébként a ház többi ablakához igazodóan levehető, hagyományos kovácsoltvas zsanérokkal rendelkező - fa spalettákkal teljesen lezárhatóvá tettem ezeket a redőnyös részeket. Értelemszerűen a spaletta sem engedélyköteles.

Az eredmény egy kulturált, minden szabálynak megfelelő, és engedélymentes "télikert" lett, hiszen ez jogilag csak egy fedett terasz. Mivel azonban fűthető, kerti asztalt és székeket tartalmazva "ebédlőként", és a két épület közötti időjárástól védett teljes értékű közlekedőfolyosóként szolgál.

nanemaaa # 2014.01.29. 12:38

dudukutya
Nem. Igen.

nanemaaa # 2014.01.29. 12:37

kephren
Keress egy tervezőt. Ő utánanéz az építési szabályoknak. Ha szabályosan építhetsz, akkor arra kérsz építési engedélyt és nincs tovább gondod.
Ha a tervezett építés szabálytalan és nem lehetne rá építési engedélyt kapni, akkor a bontását fogja a járási építési hivatal elrendelni. A bontást ha kell hivatalból is végrehajtják a költségeden. Nem kell félni, hogy nem tudod kifizetni, mert ha kell elárverezik az ingatlant ami valószínűleg fedezi majd a költségeket.

nanemaaa # 2014.01.29. 12:32

Szilracing

  1. Megveszed a szomszéd telkét, összecsapod a sajátoddal, akkor vélhetően lesz elég területed az építésre.
  2. Építesz egy mélygarázst, melynek legmagasabb pontja sem haladja meg az 1 m-t, így nem fog beleszámítani a telek beépítettségébe.
nanemaaa # 2014.01.29. 12:30

bevka
A garázs nem melléképítmény, hanem tárolás céljára szolgáló épület. (épület fogalmát az építési törvény tartalmazza).
Tekintve, hogy egy kétállásos garázs térfogata garantáltan meghaladja az 50 m3-t, így arra építési engedélyt kell kérned.

drotos5 # 2014.01.24. 21:29

Üdvözlöm.Egy olyan kérdésem lenne,vettem egy zártkertet amin van egy kb 12m2 es fából készült pala tetős épület.A tulajdoni lapon viszont csak úgy szerepel hogy gyümölcsös.Ezt az épületett kb 20 éve építette az előző tulaj.Én leszeretném cserélni a tetőt újra és belül egy vas vázat csinálni hogy biztonságosabb legyen.Azt szeretném megtudni hogy ez mennyire megvalósítható.Lehet e nekem bármilyen gondom abból hogy a tulajdoni lapon nincs rajta a ház.Köszönöm.

dudukutya # 2014.01.13. 08:49

Ingatlant vásároltam Budapesten. A térképkivonat szerint 1 főépület és 2 melléképület található rajta, amik tényszerűek. Az épület a 40-es években épült, csak felújítást tervezek.Az egyik melléképületre (7,0*3,8m) féltetős és szabadon a telekhatáron áll nincs szükségünk.Kérdésem: kell-e bontási engedély, ill. ha annyira megroggyant, hogy balesetveszélyes megszüntethetem-e?

kephren # 2014.01.02. 16:19

üdvözlet,segítséget szeretnék kérni egy kis információ ügyében,a telkünk 1000nm, nyaraló van rajta kb 45nm, a szomszédomnak van a kerítésnél egy 7m hosszú 3.5m magas garázs fala,,szándékom az lenne hogy egy féltetővel építenék egy 35 nm es garzont 7m x 5m alapon fürdőszoba konyha 1 nagyszoba, természetesen a szomszéd bele megy, senkit nem zavarna a szomszédságban, utcáról nem belátható,,sajnos a telken egyéb bővítésre nincs lehetőség, viszont az öregemmel már nem férünk el egy konyhában és egy fürdőben muszály valamit kitalálnom,,és csak ez a megoldás létezik amihez nem kellenek milliók,kérdésem az lenne hogy, ha esetleg valaki feljelent vagy fénykép alapján észreveszik milyen büntetésre lehet számítani, illetve lebontathatják e akkor is ha életvitelszerűen lakok benne,,illetve a pénzbírság egyéb módon kiváltható e szabadságvesztésre , vagy közmunkára, esetleg munkanélküliként méltányosságot illetve egyéb részletfizetést,igénybe lehet e venni,,vagy netán lenne e ennek egy legálisabb formája ami engedélyköteles tervező stb + költség 2-300 ezer,,,?stb stb amit persze kötve hiszem hogy engedélyeznének.köszönöm hogy elolvasta,minden választ előre köszönök, tisztelettel , köszönettel

Szilracing # 2013.12.28. 10:56

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kèrni.
Szeretnék egy meglévő féltető helyére egy garázst építeni, a mellette lévő èpületen tetőt cserélni.A tető felújítással összefűzném ennek a garázsnak az építését, könnyű szerkezetű vagy OSB falú lenne.Új építményre nem kapnék engedélyt szerintem mert a telek beépítés már igen nagy.Hogyan tudnám mégis valahogy ezt a fèltetőt egy "garázzsá" módosítani?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Üdv.

bevka # 2013.12.20. 12:46

Üdv!

Lehet, hogy kissé fogalomzavarban szenvedek, ezért szeretnék segítséget kérni.
Szeretnénk a telkünkre egy dupla állásos garázst építeni, 6x6 m-es alapterülettel, egyszerű faoszlop-vázra szerelt lambéria vagy osb lap külső burkolattal és bitumenes zsindely-fedéssel.

A problémám a következőn alapul:

Egyrészt az OTÉK 1. sz. melléklete megfogalmazza, hogy mi minősül kerti építménynek:
61. Kerti építmény: a kerti tevékenységre, pihenésre, játékra, szórakozásra, kikapcsolódásra és tárolásra szolgáló műtárgy.
Ez alapján én a garázsomat kerti építmény kategóriába sorolnám. Mely ez és a 312/2012. korm. rendelet 1. sz. melléklete alapján már nem építési engedély-köteles.
21. Kerítés, kerti építmény, tereplépcső, járda és lejtő, háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, valamint zöldségverem építése, építménynek minősülő növénytámasz, növényt felfuttató rács építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése.

Ezzel számomra szemben áll a 312/2012 1. sz. melléklet 8.pontja:
8. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot.” mivel ezt a méretet biztosan meg fogjuk haladni.

Azaz ha kerti építménynek nevezem a melléképületemet, akkor mérethatár nélkül építhetek építési engedély nélkül, ha pedig a 8. pont szerinti megfogalmazásban, akkor maximum 50 légköbméterig, 3 m-es maximális gerincmagassággal.

Egyáltalán mit takar a 8as pont? Értem én, hogy valószínűleg az lenne, de akkor meg ellentmondás áll fenn a 8as és 14es pont között. Vagy ez csak számomra nem egyértelmű?

Előre is köszönöm, ha valaki segít kibogozni!
(Nyilván az lenne a cél, hogy ne kelljen engedélyt kérni, stb..., persze nem megkerülni akarom én az építési hatóságot, de itt joghézagot és lehetőséget :) érzek.)

nanemaaa # 2013.11.06. 07:29

mumusbubu
A telek beépíthetőségének előírásait a helyi építési szabályzat tartalmazza. Ezek vagy a területileg illetékes építésügyi hatóságtól tudhatod meg, vagy a legtöbb település honlapján is megtalálható ma már.
Az, hogy az összes szomszédnak esetleg rossz helyen van a hasonló tetőszerkezete egyrészt nem jelent felmentést számodra, másrészt koránt sem biztos, hogy azok szabálytalanok. Tavaly még ugyanis létezett egy építmény fogalom, mint kerti tető, amelyet a telken bárhol el lehetett helyezni max 20 m2 alapterülettel.
Ma ez már nem létező fogalom. Ez okozza a változást.

mumusbubu # 2013.11.05. 11:50

Kedves nanemaaa,

Nagyon köszönöm a gyors választ, sokat segítettél. Most már legalább tudom milyen szempontok számítanak.
Az épület méreteit még tudom alakítani, biztosan nem lesz 3m-nél magasabb, most úgy néz ki az írtak alapján, h a "B" tervet választom és 6x3m alapterületen lenne 2,5-2,8m magas. Ha jól számolom így minden értéken belül leszel, annyi kérdésem van még, h hol tudom megnézni, h pontosan milyen szabályok vonatkoznak a telek beépíthetőségére, h véletlenül se kerüljön rossz helyre. Akkor inkább nem teszem kerítés mellé, bár körülöttem mindenkié ott van....amíg el nem bontatják egy hirtelen rajtaütéssel gondolom :)

Köszi!

nanemaaa # 2013.11.05. 09:38

mumusbubu
....beton alja lenne (semmi aljzatbeton, csak egy 10cm vastag réteg)...
Ezt hívják aljzatbetonnak! :D
El kell döntened, hogy pontosan mit is szeretnél. Ha tároló épület, akkor 50 lm térfogat és max 3,5 m gerincmagasság alatt nem kell rá építési engedély. Ha viszont sörözni akarsz, akkor az emberi tartózkodás céljára fog használni, ami már mérettől függetlenül engedély köteles.
Az épületet (mert amiről beszélsz azt úgy hívják) csak építési helyen belül lehet építeni. Szomszéd nem adhat felmentést egy kormányrendelet alól. Azt sem engedheti meg, hogy jogosítvány nélkül áthajts a piroson.

mumusbubu # 2013.11.04. 13:42

Üdv,

SZeretnék segítséget kérni építménnyel kapcsolatban.
Tervezek a kertbe csinálni egy olyasmi tárolót, aminek beton alja lenne (semmi aljzatbeton, csak egy 10cm vastag réteg) úgy 20-30nm és rákerülne egy cölöp gerendákból álló szerkezet, mellyel oldalról, előlről, hátulról nyitott lenne, de felül fedett. Olyasmi lenne, mint a mostanában divatos garázsok, de én a kerti szerszámok tárolására használnám, ill. a kertibúrokat tenném alá és ott lehetne a nyári grillezéseknél üldögélni.
Ehhez milyen engedélyekre van szükség, ill. kerítéstől milyen messzire kell ennek lennie normál esetben és ez alól adhat-e felmentést szomszéd által aláírt nyilatkozat (mivel közösek a nyári programok neki nem okoz gondot, ha közelebb van)

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv