Melléképület, garázs építési engedélye


nanemaaa # 2013.10.16. 13:01

bence77
A szabályossá tételre több mód adódik:

  1. Fogadsz egy tervezőt megtervezteted és kérsz az épületre fennmaradási engedélyt és megfizeted az építésügyi bírságot (50.000 Ft bruttó alapterület négyzetmétereként).
  2. Megvered az ácsot és ráveszed, hogy építse a tetőt max 3 m gerincmagasságúra.
  3. Elbontod az egész épületet és kérsz építési engedélyt, ami alapján újfent megépítheted.
bence77 # 2013.10.16. 09:50

Kedves nanemaaa!

Segítségedet szeretném kérni. Egy melléképület építése zajlik az ingatlanomon, a családi ház mögött. Az építésügyi hatóság által megadott paraméterek stimmelnek,(szomszéd telektől való távolság, légköbméter stb) egy dolgot kivéve, hogy az épület gerinc magassága 3 méter helyett 3,4 méter lett. Jelenleg ez építési engedély köteles lenne ha jól tudom a magasság miatt. Milyen módon tudom ezt legalizálni, módosítani? illetve van-e mód utólag tervet készíteni?

nanemaaa # 2013.10.09. 07:36

kryszyd
Ha a konténert, mint szerszámtárolót akarod a telekre telepíteni, az már nem konténer lesz onnantól kezdve, hanem épület. Ha az épület térfogata nem haladja meg az 50 lm3-t és a "gerincmagassága" nem haladja meg a 3 m-t, akkor nem kell rá építési engedély. Minden más esetben igen.
Számodra most legfontosabb a helyi építési szabályzat megismerése, mert abból derül ki, hogy a területen egyébként szabad-e épületet, pláne lakóépületet elhelyezni.
Általános előírásként az OTÉK-ot javasolom forgatni (253/1997. II.27) Korm rendelet). Ha a telek a helyi építési szabályzat szerint is mezőgazdasági célú terület, akkor elvileg 3000 m2 területet meghaladó és a földhivatalban gyümölcsösként nyilvántartott telken elvileg lehet lakóépületet építeni.
A másik ami még kellhet, az építési törvény (1997. évi LXXVIII. törvény).

kryszyd # 2013.10.07. 20:33

Kedves nanemaaa!
Elég összetett problémám lenne és szeretnék tájékozódni mi előtt a hatósághoz fordulnék a konkrét üggyel, hogy a törvény adta lehetőségekről némi fogalmam legyen. Szeretnék megvásárolni egy külterületen lévő 3050 nm nagyságú szőlőterületet ahol két 20 lábas konténert(nem lakókonténert hanem normál ablak nélküli tengeri konténert) szeretnék elhelyezni mint szerszámtároló, a kérdésem hogy ilyen esetben szükséges-e építési engedély, vagy bejelentési kötelezettség? Mivel jövőre a fiam a szőlőterület melletti városban szeretne főiskolára menni, úgy gondoltuk kifizetődőbb lenne ha sikeres felvételi esetén a két konténert megfelelő átalakítással lakhatásra alkalmassá tennénk, ilyen esetben mi a teendő, mivel a rendeltetése megváltozik mert már emberi tartózkodásra alkalmas az "épület", építési engedélyt kell kérni?? Csak ÉMI engedéllyel rendelkező anyagokat lehet beépíteni stb.? Esetleg konkrét törvényekkel tudna segíteni hogy utána tudjak tájékozódni?

nanemaaa # 2013.10.04. 07:42

Matyiö
Max 50 lm3 térfogatú, és legfeljebb 3 m gerincmagasságú, emberi tartózkodásra nem szolgáló, vagy nem alkalmas épületre nem kell engedélyt kérni. Ezen paraméterek felett igen. (az 5x4 alapterületű épület átlagos belmagassággal és tetőszerkezettel sanszos, hogy nagyobb)
Viszont felhívom a figyelmet, hogy engedély nélkül is csak valamennyi építésügyi és egyéb hatósági előírást betartva szabad építkezni, különben az engedélyhez kötött, de engedély nélkül végzett építés jogkövetkezményeit kell alkalmazni.
Könnyű szerkezetes épületet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint csak ÉME engedéllyel rendelkező előregyártott szerkezetekből és rendszerrel szabad építeni.

Matyiö # 2013.10.01. 17:49

Sziasztok azt szeretném kérdezni hozzá értöktöl hogy a ingatlanom mögött teljesen külön egy beton placra épitettem panelból egy vas szerkezetre egy alap területü 5x4-es garást! a panel az két lemez között gyapot! sok meleg csarnok ezzel van épitve! szoval a egész könyü szerkezetü és ere kelet volna engedély? és ez mellé beton alappal ugyan ilyen méretekkel egy tégla épületet szeretnék! hogy arra kel? mert hallottam olyant, hogy bizonyos nem meghaladó négyzetméter után nem kell! elöre is köszönöm a választ!

renéke2 # 2013.10.01. 09:23

Kedves nanemaaa.Küldtem e-mailt Neked kérlek segits valami jó tanáccsal.Köszönettel renéke

nanemaaa # 2013.10.01. 06:58

biharif
Igen, építési engedély köteles tevékenység.
A jegyző könnyen bólogat, mert egyrészt nem neki kell már ellenőriznie, hanem a járási építési hivatalnak, másrészt lehet, hogy a jegyző nem is építési hatóság.

biharif # 2013.09.30. 20:37

Jo napot (sziasztok)!

Nekem is volna egy szamomra nagyon fontos kerdesem. Eppen felujitjuk a hazunkat es a vegeben le szeretnek bontani egy epuletreszt, amit futetlen gazdasagi epuletkent van feltuntetve az alaprajzon es helyebe epitenek egy szobat. Az onkormanyzatnal a jegyzotol megkerdeztem ketszer is es azt mondta hajra, de egyszer sem jott ki. Alapot is ontenenk, mivel egy kidolofelben levo vajogfalrol van szo (amugy fel eve vettuk).
Attol tartok, hogy amikor elkeszulunk valakinek szemet szur es jol megbuntetnek. A kerdesem az lenne, hogy kell e erre engedelyt kerni, ha a jegyzo mar rabolintott?

Nagyon surgos volna a valasz!!!

Elore is koszonom!

nanemaaa # 2013.09.09. 13:51

mendelenyidora
Általánosságban az alap eljárás megindításakor hatályos jogszabályt kell alkalmazni az eljárás egészére. Fennmaradási engedélyezési eljárás esetén a törvény lehetőséget ad a hatóságnak az esetleges időközi jogszabályváltozás előírásainak érvényre juttatására is, de annak feltétele az, hogy a korábbihoz képest kedvezőbbnek kell lennie a változásnak az ügyfélre nézve.
Egyébként szoktak önkormányzatok is ilyen módon hatályba léptetni saját jogszabályt.
A lényeg, hogy az új szabály nem lehet az ügyfél számára kedvezőtlenebb.
Az új eljárásra utasítás szerintem egy rosszul berögzült fogalom. Valójában nem új eljárás kerül lefolytatásra, mindössze az elsőfokon hozott döntést semmisítik meg, az addig elvégzett bizonyításokat és egyéb eljárási lépéseket nem kell újra lefolytatni, az ügy lényegében a korábban meghozott döntés előtti szakaszra kerül vissza, mely szerint van egy ügyféli kérelem és még nem született benne érdemi döntés. Szerintem helyesebb lenne a jogszabálynak az a szóhasználata, hogy megsemmisíti az elsőfokú döntést és a hatóságot új döntéshozatalra szólítja fel. De mint látszik, egy mondaton belül szóismétlés lenne, így talán ezért az új eljárás lefolytatásának elrendelése. Valójában szó sincs erről.
Remélem kellően kimerítő voltam. ;)

nanemaaa # 2013.09.09. 08:51

Taomi
Ha a helyi rendelet településképi bejelentési eljáráshoz kötötte a melléképület építését, akkor abban vélhetőleg van utalás arra is, hogy ehhez miféle mellékletek kellenek. Ha melléklet - terv - szükséges, akkor ahhoz építész tervező bevonását nem fogod tudni elkerülni.
Ugyanakkor nem elhanyagolható kérdés, hogy az építést még abban az időben megkezdted, amikor még nem volt meg a helyi rendelet. Ugyanis vélhetőleg folyamatban lévő építésre nem vonatkozhat a helyi rendelet, így szerintem szerencséd van és mindenféle bejelentés nélkül be is fejezheted. Probléma legfeljebb abban lehetséges, ha a polgármester (mert a hatáskör ezen ügyekben az övé és nem a jegyzőé) úgy ítéli meg, hogy a szerelőszint kialakítása nem feltétlenül hozható összefüggésbe a tényleges építési szándékkal, s építésként kizárólag a faház felállítását aposztrofálja. Nem árt ennek utána érdeklődni a hivatalban. ;) No meg az egyéb építési szabályoknak is, nehogy utólag derüljön ki, hogy a telek beépítettsége pl már nem is engedné újabb épület elhelyezését.

Kassad: Helyi rendelet nem ír felül országosat. Ugyanakkor a hatáskört a jogszabály alkotására a törvény biztosítja a számára. A településképi véleményezési, vagy bejelentési eljárás nem azonos az építési engedéllyel, így nincs sem hatásköri ütközésről.

Kenderice # 2013.09.06. 21:29

Taomi:
Szerintem nem kell sem engedélyeztetni, sem bejelenteni HA saját tulajdonú területre teszed.
HA osztatlan közös tulajdon a terület, akkor szinte biztos, hogy kell a tulajdonostársak beleegyezése is.

Szerintem...

Kassad # 2013.09.06. 16:58

Ez már túl mutat rajtam, hogy egy helyi önkormányzati rendelet, hogyan írhat fölül egy törvényt. Hátha nanemaa tudja!

Taomi # 2013.09.06. 08:18

Köszönöm a választ. Én is így tudtam (a boltban mondta az eladó). Viszont, olvasgatva a fórumot, láttam, hogy a helyi önkormányzat felülírhatja a törvényt. Na, most nálunk bejelentés köteles a dolog. Most egyrészt érdeklődnék, hogy kb. mennyibe kerülhet a dolog (kell műszaki leírás, alap rajz stb. ), mert sajnos nincsenek fölös 10ezreim, ez a tároló is csak kényszerből kell.
Másrészt (és ez inkább tényleg jogi dolog), hogy az alapokat (beton alap), plusz a tároló alapelemeit (alsó keret) már leraktam áprilisban, a város a törvényt május végén hozta. Ebből esetleg lehet-e gondom, mikor benyújtom a bejelentést?

Köszönöm előre is!

Kassad # 2013.09.05. 12:14

Ha a gerincmagassága nem haladja meg a 3m-t, akkor engedély nélkül létesíthető nem emberi tartózkodásra szolgáló építménynek.

Taomi # 2013.09.04. 17:35

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdéssel fordulok önökhöz. 4 lakásos társasházban költöztem, ahol mindenkinek van egy saját kerti tárolója. Viszont az enyémet eladta az előző tulaj egy másiknak. Na most, kellene nekem is egy ilyen, ezért vettem az egyik nagy árhuzában egy lemez szerszámtárolót (kb. 4 m2 alapterületű). (ő az http://www.grando.hu/…z-1485090396)
Kérdésem: kellene hozzá építési engedély? Vagy minek minősül ez?
Köszönöm!

nanemaaa # 2013.09.04. 13:44

peuhelp
Le.
A bontást már ezt megelőzően határozatban elrendelték, ami így, vagy úgy, de jogerőre emelkedett. A mostani "végzés" már annak a végrehajtási intézkedése, így ellene érdemben fellebbezni nem lehet.
Addig kellett volna kapálózni, ha ezt nem tetted meg, amíg az eredeti döntés meg nem született, illetve jogerőssé nem vált. Gondolom fellebbeztél akkor. Ha nem, akkor most már késő.
Egyébként ezek szerint 20 éves épület bontását milyen alapon rendelték el? Életveszély?

peuhelp # 2013.09.04. 07:19

Következő bontási végrehajtás problémába ütköztem!

Közös tulajdonú 4 lakásos ts.ház közös kertjében faház amire az önkormi jegyzője bontási határozatot adott ki a következőkben:

Meghatalmazza a szomszédokat a jegyző egy végzéssel, hogy hajtsák végre a bontást egy jogerős határozatban!
( azaz meghatalmazza őket a végrehajtásra )

De, viszont! Van ts.ház alapító okirat ahol a föld használati joga fel van osztva a tul.hányadok alapján,
mellékelve az alapító okirat mellé rajzzal is ábrázolva, meghatározva van.
Évek óta mindenki kerítéssel leválasztotta a kizárólagos használatú telekrészét hányadát.

Mit tegyek? Lebonthatják? Benne lakom 20 éve.....

Előre is köszönöm:

nanemaaa # 2013.09.03. 09:26

Egyeztess a területileg illetékes építésügyi hatósággal! Jobb ötletem nincs. Szélsőséges esetben benne van a dupla ajtó követelménye is, bár ha elfogadják a belső kapcsolat meglétét önálló épület esetében, akkor nem hiszem, hogy az ajtó megduplázását is megkövetelnék.

Roudi # 2013.09.03. 09:14

Kedves Egybegyűltek,

Tanácsot szeretnék kérni melléképület engedélyezésével kapcsolatban.
A történet röviden:
5 évvel ezelőtt vettem egy telket, amelyre korábban építettek egy melléképületet (garázst).
A korábbi tulajdonos házat is akart rá építeni, megvolt az engedélyezett építési terv a házra és a garázsra is, de a ház végül nem készült el, a telket eladták.
Házat végül én sem építettem rá, ellenben most megpróbáltam eladni és sajnos most derült ki, hogy az én ügyvédem nem volt eléggé körültekintő, én pedig nem voltam otthon a témában.
A lényeg, hogy a vevők használatba vételi engedélyhez kötötték az adásvételt.
Kérdésem, hogy milyen lépéseket szükséges/érdemes tenni. Az önkormányzatnál nehezményezik, hogy a melléképülettel kezdték az építkezést, ezért nem akarnak használatba vételi engedélyt adni.

Kassad # 2013.09.03. 06:45

De remélhetőleg nem kell pl dupla ajtó. Azzal a szöveggel, hogy "ha elbontom a főépületet, akkor, ha nincs dupla ajtó, akkor ott luk marad :)"

nanemaaa # 2013.09.03. 06:32

Jaj de hülye vagyok, hisz garázs! Akkor nyilván lesz külső megközelítése is! :D
A lényeg, hogy a belső térkapcsolat okán érdemes megkérdezned az illetékes építésügyi hatóságot is. Szerintem lehet köztük nyílásos kapcsolat, de ezt nem feltétlenül értelmezi így valamennyi építési hatóság.

nanemaaa # 2013.09.03. 06:30

Kassad
Az én felfogásom szerint jó, főleg, ha lesz közvetlen külső megközelítési lehetősége is. De ez már lehet hatóság függő is, ki hogyan értelmezi.
Ha csak a lakóházból lehet bejutni, akkor szerintem szimplán bővítmény és nem önálló épület, mivel a használhatósága csak a lakóépülettel együtt lehetséges.

Kassad # 2013.09.02. 08:30

nanemaa

"Még egy kérdés merült fel bennem. Közvetlenül lehet-e ajtó a garázs és a főépület között? Attól még nem fog lakótérbővítésnek számítani, ugye?"

Erről mi a véleményed?

"A lakóépület oldalán van egy ajtó, ami jelenleg használaton kívül van.

Ha lehet ajtó a lakóépület és a garázs között anélkül, hogy ez "lakótérbővítéssé" tenné, akkor oda építeném a garázst."

Jó-e ez így?

nanemaaa # 2013.09.02. 06:40

Lakoma

  1. Építhetsz garázst ajtóval, vagy a nélkül is engedély nélkül (max 50 lm3-eset, 3m m gerincmagassággal).
  2. Igen.
  3. A területileg illetékes építésügyi hatóság vélhetőleg nem kér pénzt a tájékoztatásért. Főleg, ha az számodra elegendő szóban. Az, hogy megérted-e a szakkifejezéseket, már más kérdés. Nem akarsz terveztetni, s szakmai garanciákat arra, hogy amit építesz, az meg is áll. Ezen nem csodálkozom, Magyarországon a focihoz és az építészethez mindenki ért. Arzért gondolom cipőt nem kezdenél magad varrni magadnak. Pedig ha azt elb...od, azt könnyebb szívvel dobod ki, mint egy épületet.
  4. Ezekhez képest a kémény kérdése eltörpül. :D