Melléképület, garázs építési engedélye


zartkerti # 2013.02.01. 19:24

Amúgy megkérdeztem egyszer az önkormányzatban. ott sem tudtak egyértelmű választ adni. Ez még egy évvel ezelőtt volt. Akkor 180 napos határidőket mondtak az elszállításra. Kérjek számlát az elszállításról és meg van oldva. Csak azt nem értem még hogy ezek a konténerek (tengeri konténerek, azt akarok venni) tényleg anyagszállításra valók (nem úgy mint a raktár vagy irodakonténerek). Egyik ismerősömnek rendszeresen hoznak árut és visznek el benne, ami szintén azt jelenti hogy gyakorlatilag mindig van ott konténer (tengeri és nem raktár). Miért nem hihető egyébként az, hogy megtermesztett tulipánhagymákat rakom bele, és szállítatom el Hollandiába, vagy más mezőgazdasági árut pakolok bele egy zártkerti övezetben, ugy hogy növénytermesztés is szerepel a vállalkozásom tevékenységi körében, és ez a zártkert az egyik telephelyünk. De ezeket is csak elméleti síkon kérdezem.

zartkerti # 2013.02.01. 19:05

Köszi az infot.
Most már valóban trükközök, de ez már elméleti síkon. Lemondtam a konténerről. Vagy max bérelek próbából azt meglátom mi lesz. Egyébként meg marad a szerszámok ponyvázása, remélem ezért nem büntetnek. Bár lehet mert ha felhúzom , és ha esik alábújhatok tehát emberi tartózkodásra alkalmas és mivel néhol leszögelem helyhez kötött... És megint elméleti síkon, ha teljesen üres konténer áll ott, amit nem használok semmire az is engedély köteles? Csak mert ennyi erővel, a sittes konténert se rakathatnék le, mert túl lépem a beépíthetőséget. a maximumot kihasználtam a beépíthetőségnek a gazdasági épületemmel.

ncsillag # 2013.02.01. 17:57

és egyébként épület.

ncsillag # 2013.02.01. 17:44

megkérdeztem neked a személyes építészmérnökömet: a konténer lerakása bejelentésköteles (nem kell építési engedély).
a 3% legyen betartva, meg a helyi építési szabályzat zártkertre vonatkozó kitételeit nézd meg.

és azt üzeni:), hogy nem az számít, hogy mi mit mondunk, hanem amit a helyi építéshatóság mond. javasolt bemenni a hatósághoz és megkérdezni:)

ncsillag # 2013.02.01. 17:33

ne kérd ki magadnak a trükközést ("Eszem ágában sincs trükközni.[...] Nem tudom hogy jut eszedbe rögtön talajszennyezés…Na meg hogy mindenki trükközni akar….."),
mert ez trükközés: "Mondhatom-e hogy csak árut hoztak benne és hozzák viszik (ergo mobil) még ha gyakorlatilag mindig ott van."

pont.

zartkerti # 2013.02.01. 16:22

Hello!
Köszi a választ.
Ha áruszállítás céljából (pl, egyik telephelyről viszek cuccokat a másikra, ami földműveléshez kell), és ezért rakatok le konténert, és addig marad ameddig ki-és bepakolunk, ( ami lehet több hét is), akkor ha jól értelmezem ehhez semmilyen engedély nem kell, mivel mobil műszaki létesítmény és nem építmény?
Egyébként hogy szokott az önkormányzat ellenőrizni? Egyszer csak betoppan? vagy küld valami felszólítást hogy ekkor és ekkor legyek ott, hogy beengedjem őket ellenőrzésre?
Elvileg, üres konténert tárolhatnék a telkemen?

nanemaaa # 2013.02.01. 12:46

Építési engedélyt az építtetőnek kell kérnie.

wers # 2013.02.01. 12:12

igen nekem is ez jutott eszembe, hiszen ezek önálló épületek, akár 10 m is lehet köztük.
Ha kellene engedély, azt ki kéri? A kivitelező? A generál? A konténer tulaja (ha bérelt), vagy az éppíttető? Ezen kívül egy épíkezés során váltoik a száma, attó függ, egyszerre hány vállalkozó visz konténert, nem megjósolható, hogy meddig marad ott, és fizikailag mikor hol lesz.

nanemaaa # 2013.02.01. 12:04

Vigasztalásként: A jogszabály nem írja, hogy az 50 m3-esből csak egy lehet. Csupán annyit, hogy 50 m3-nél nem nagyobb. ;)

wers # 2013.02.01. 09:21

necces. egy konténer kb 38 m3, de van, hogy egy építkezésen konténer város van. Minden alvállakozó viszi a sajátját, van, aki többet. Van, hogy a generálkivitelező adja a konténer lehetőséget, amiért díjat kér. Ezek a konténer, főként az éptkezés végén, vándorolnak a tereprendezés, külső munkák miatt. Emlékeim szerint csak egyszer kellett engedélyt kérnünk, amikor az utolsó hónapban közterületre kellett kihelyezni, mert útban voltunk a parkoló építés és füvesítés miatt.
De mivel nem szeretünk nem szabályosan eljárni, most utána járok.

nanemaaa # 2013.02.01. 09:08

Az 50 m3-re azért figyelni kell. Idáig ugyanis a felvonulási épület nem volt méretkorlátozott.

wers # 2013.02.01. 09:03

huhh, kösz akkor nem lettünk bűnözők

nanemaaa # 2013.02.01. 09:01

312(2012. (XI.8.) Korm rendelet 1. számú mellékletben nem szereplő épületek építése építési engedély köteles, így az irodaépület is az.
Az árnyékszék, ill. mobil illemhely szerepel a 22. pontban, így az nem engedély köteles.
Felvonulási épület 50 m3 térfogatig kizárólag az építkezés idejére a 29. pont szerint nem engedély köteles.

wers # 2013.02.01. 08:48

nanemaaa, segíts, nem találon az erre vonatkozó jogszabályt, és nem válaszoltál a kérdésemre:
Kell engedélyt kérnünk az építkezéseken kihelyezett iroda-és raktárkonténerekre, mobil WC-re?

nanemaaa # 2013.02.01. 08:42

Vannak a jogszabályban néven nevezett kivételek. Ilyen pl a fóliasátor, vagy időnként a növényház. (Azért időnként, mert hol beleveszik, hol kitörlik a jogszabályból, mint kivételt.)
Egyébként a fóliának is van telepítési szabálya az OTÉK-ban. A telekhatártól min 1,5 méterre kell állnia, ha helyi építési szabályzat ennél szigorúbb előírást nem fogalmaz meg.
A káosz kérdésében egyetértek. Sajnos (egyesek szemében hál istennek) az építési hatóságok nagyon sok helyen nincsenek a hivatásuk magaslatán. És ez öröklődik évtizedeken keresztül. Talán arányosan a "szakma" megbecsültségével. Ahogy ezt régen mondták: kis pénz kis foci. És itt még önbecsülésről sem beszélhetünk, mert össztársadalmi és nagypolitikai szinten is divat szidni, ócsárolni, lenézni és megalázni a köztisztviselői kart.
Minden esetre előbb-utóbb elengedhetetlen szükség lesz a fejekben és a telkeken is rendet tenni. Azt hiszem pillanatnyilag ez az, amit senki sem merne bevállalni.

zartkerti # 2013.01.31. 19:39

Csak azt nem értem ha minden építmény beleszámít a beépíthetőségbe, akkor üvegházat vagy fóliasátrat miért engedik m2 megkötés nélkül építeni, Illetve azt mondták az önkormányzatban hogy nincs megkötés még telekhatártól való távolság terén sem.
Néha az az érzésem hogy ott sincsenek teljesen képben, attól függően hogy kit kérdezek, milyen hangulatban van , vagy hogy honnan fúj a szél más válaszokat kapok. (vagy a jogszabályok nem egyértelműek) Konténerre is volt hogy azt mondták, lehet lerakni csak max. 180 napig. Ha számlával igazolom hogy elszállítják és hoznak 180 napon belül másikat akkor lehet. Ezt meg nem nehéz „megszervezni”, sok fuvaros ismerősöm van. Egyébként az utcában is nagyon sok konténer van, ablakkal kéménnyel, engedély nélkül, egyiket sem büntették még.
Egyszer majdnem vettem egy védőerdő övezeti összközműves! telket. Ott a jogszabály szerint semmilyen építmény nem lehet. Az önkormányzatban meg azt mondták, bármelyik nem engedély köteles építmény lehet. A vicc az volt hogy a szomszédos telken ugyanolyan besorolásban, kb 100 m2 ház állt, engedéllyel. Amikor erre rákérdeztem hogy hogy lehet csak hebegtek habogtak. Vagy totál káosz van, vagy olyan dolgok vannak a hátérben, amihez én kicsi vagyok.
Ahol ilyen zűrzavar van, nehéz büntetni akárkit is mert a társadalmi igazságérzetet fogja sérteni.

nanemaaa # 2013.01.31. 08:27

Helyi rendelet szigorúbb lehet, megengedőbb csak bizonyos feltételek és plusz procedúrák esetén.
Minden beleszámít a telek beépítettségébe, ami 1 m-nél magasabb. (A műtárgy is építmény.)
A pince épület (terepszint alatti). Ha földdel fedett és a földfedéssel együtt sem haladja meg a magassága a környező terepszinthez mért 1 m-t, csak akkor nem kell beleszámítani a telek beépítettségébe.
Az, hogy mi van a számládon senkit sem érdekel (no jó, a NAV-ot esetleg igen). Vehetsz pl egy Mercedes SLR-t is, és használhatod virágládának, ha ahhoz van kedved, vagy pénzed. ;)
Helyszínre, ha szükségesnek látja bemehet rendőrrel is, de minek menne, addig büntet (alkalmanként max 500.000,- Ft-ra (ha jogi személyként vagy tulajdonos, akkor 1 misire), míg be nem engeded. Egy kis pénz biztosan jól jön a hatóságnak is. :)
A rendeltetéstől eltérő használat megszüntetése végrehajtásáért szintén a fenti összeggel büntethet (így az nem feltétlenül milliós tétel), igaz, akár havonta kétszer is. ;)

zartkerti # 2013.01.30. 18:12

Köszönöm az infót. Az általad említett kormány rendeletet a helyi önkormányzat felülírhatja helyi rendeletekkel? Mert nekem 2000 m2 zárt kertem van, de annak idején 3% beépítés mellett, maximalizálták a gazdasági épület négyzetmétert is max 45 m2-ben, illetve meghatározták hogy egy helyrajzi számom csak egy épület lehet (telek nagyságától függetlenül). Az általad említett jogaszályban (vagy törvény) ilyen kitétel nincs 1500 m2 felett, Az szerint még beleférne egy 12 m2 konténer lerakása a telkemre, még ha az épületnek is számít.
Ha jól értelmezem az üvegház, siló, ömlesztett anyag tároló stb., műtárgynak számít így az már nem számít bele a beépítettségbe?. (Pince szintén műtárgy?). Így gabona-tároló konténert elviekben lerakathatnék minden esetben , mert az műtárgy?. Persze az már valóban trükközés lenne ha nem azt tárolnék benne, csak a számlán lenne az a neve. Kérdés hogy hogyan tudja önkormányzat ellenőrizni hogy mi van benne. (rendőrséggel biztos be tud jönni csak olyan viccesnek tűnne ahogy rendőrbá mondaná: Aha, megvagy, lapát is van a gabonatárolódban!!). Így felmerült bennem hogy mennyire komolyan büntethetnek ha egy gabonatároló konténerben mást is tárolnak. Persze tudom, mondanád büntetés akár milliós nagyságrendű is lehet…

nanemaaa # 2013.01.29. 19:19

Az építmény az épület és a műtárgy gyűjtőfogalma.
A konténer amit le akarsz rakni lényegében épület.
Az, hogy egy telken hány épületet helyezhetsz el, függ a telek méretétől is. 720-tól 1500 m2-ig csak egyet szabad, plusz esetleg egy pincét. A zártkertek általában ebbe a kategóriába tartoznak.
Olvasd el az OTÉK 29. §-át. (253/1997. (XII.20.) Korm.)
Az általad idézett ömlesztett és egyéb anyag tárolók a silók (cementsiló, gabona siló, olajtartály...stb).

zartkerti # 2013.01.29. 17:20

Egyet nem értek. Ha épület is építmény akkor a jogszabály pontjai ahol építményt említ az épületre is igaznak kellene lennie. Vagy ha nem, akkor miért nem nevezi azt műtárgynak, miért nevezi azt építménynek hisz az épület is építmény.

zartkerti # 2013.01.29. 14:10

bocsi, nem tárolót lehet építeni, hanem elhelyezni lehet tárolót , és az elhelyezéshez szükséges építmény (pl beton alap) építése nem engedély köteles? ha jól értelmezem

zartkerti # 2013.01.29. 13:21

Én pont be szeretném tartani az építési szabályokat, azért járom körbe a témát, olvasok utána. Ha nem szeretném betartani a szabályokat, akkor már rég megcsináltam volta, mint az nagyon sokan.
Én építkeztem külterületre, mint említettem áll már egy gazdasági épület a telken, engedéllyel, hivatalosan, végigjárva becsületesen minden procedúrát. Tavaly kaptam meg a használatba vételi engedélyt, akkor és előtte sem kellett semmilyen papír, vagy ellenőrzés, közreműködés a talajvédelmi hatóságtól.
Valóban beleköthetnek hogy épület és nem építmény, ezért vagyok itt hogy információt gyűjtsek, mert laikusként összemosódik a két fogalom és azért több száz oldalt nem böngésznék végig hogy minden szót ellenőrizzek hogy a jogban mint jelent

Viszont ugyanaz a melléklet 17. pontja:
építési engedély nélkül végezhető….
17. A 6,0 m vagy annál kisebb magasságú, a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú siló,
ömlesztettanyag-tároló, nem veszélyes folyadékok tárolója, nem veszélyes anyagot
tartalmazó, nyomástartó edénynek nem minősülő, föld feletti vagy alatti tartály, tároló
elhelyezéséhez szükséges építmény építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása,
korszerűsítése, bővítése

itt sok mindent felsorol, de benne van hogy tároló és hogy építmény. A mondat nyelvtanilag nem egyértelmű szerintem. Lehet így is értelmezni:
engedély nélkül elhelyezhető, építhető építmény (tudom, nem épület):

  • A 6,0 m vagy annál kisebb magasságú, a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú siló.
  • A 6,0 m vagy annál kisebb magasságú, a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú ömlesztettanyag-tároló
  • A 6,0 m vagy annál kisebb magasságú, a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú nem veszélyes folyadékok tárolója, nem veszélyes anyagot

tartalmazó, nyomástartó edénynek nem minősülő, föld feletti vagy alatti tartály, tároló

(ennek az utolsónak felelne meg a konténer)
Most sem trükközni szeretnék, csak elfogulatlan tisztán látást szeretnék.
De egyébként futnak ezek a konténerek gabona tároló konténer név alatt is (tudom nem gabonát tárolnék benne, így ez borult, max a számlára ráírattatom hogy gabona-tároló konténer,és egy sarokba leöntenék gabonát is)

nanemaaa # 2013.01.29. 08:54

Talajvédelmi hatóság a külterületi építkezéseknél működik közre. A konténer elhelyezése is építkezés.
Ha már ilyen okos vagy, hogy rátaláltál a 312/2012-es kormányrendeletre, akkor nézd meg az építési törvényben az építmény és az épület fogalmát is.
Az, ha esetleg valamire nem kell építési engedély, nem jelenti azt, hogy az építési szabályokat nem kell betartanod.

MajorDomus # 2013.01.28. 20:52

de mire kell a konténer egy kert közepén ?

zartkerti # 2013.01.28. 18:03

Eszem ágában sincs trükközni. Csak szeretném tudni a jogokat, lehetőségeket, ezért néztem fel ide a jogi fórumra.
Kb. ilyen választ vártam volna egy jogban járatos személytől, személyektől:
312/2012 (XI.8.) korm. rendelet 1 melléklete alapján:
„Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek:
8. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot.”
Szerintem egy ablak nélküli fém konténer teljesen megfelel ennek a kritériumnak, aki nem hiszi járjon utána.

Azért telephely bár ez mellékes, mert növényeket termesztek, kertész vagyok. Úgy érzem így megfelelhet telephelynek egy zártkert. Konténerben meg szerszámokat szeretném tárolni. Nem tudom hogy jut eszedbe rögtön talajszennyezés…Na meg hogy mindenki trükközni akar…..
üdv.