Melléképület, garázs építési engedélye


wers # 2013.01.28. 13:25

és nem akarok 800.000 Ft kiadni egy konténerért amit aztán majd el kell szállíttatnom.)
Kezd akkor úgy, hogy bérelsz, napi 800 Ft a bérleti díja egy 12 lábas irodakonténernek.

wers # 2013.01.28. 11:56

Minden további nélkül elbontathatják
Ezt hol szabályozzák? Mert mi folyamatosan használunk konténereket, van, hogy több évig van egy helyen, és nem kell hozzá semmilyen engedély.

ncsillag # 2013.01.28. 11:46

zartkerti:

trükközhetsz.
de tudd, mostanában serényen dolgoznak az építéshatóságnál, és bírságaik akár milliós nagyságrendűek is lehetnek

nanemaaa # 2013.01.28. 11:37

Én nem bátorítanálak.
Minden további nélkül elbontathatják (elszállíttathatják) veled. Annak meg hogy üresen ott álljon, mint építőanyag, nem sok értelme látszik.
Már az is gáz, hogy telephelynek szánod ami egyébként mezőgazdasági rendeltetésű terület. Azért még a földhivatal és a talajvédelmi hatóság is meg fog büntetni.

zartkerti # 2013.01.25. 22:19

Hello!
Kérdésem lenne. Egy raktár konténert szeretnék lerakni zártkertemre, ahol van már egy gazdasági épület. Ez a zárt kert egy vállalkozás telephelye is, ahol tevékenység közt szerepel a kertészet is. Beleköthetnek-e ha veszek egy 6 méter hosszú raktárkonténert és lerakatom. Mondhatom-e hogy csak árut hoztak benne és hozzák viszik (ergo mobil) még ha gyakorlatilag mindig ott van. Mert ez nekem nem tűnik „helyhez kötött műszaki alkotásnak”, Vagy ha rá hegesztek négy darab kereket és ide oda tologatom, akkor már gond nélkül lehet ott? A neten ezzel kapcsolatban nem találtam semmit. segítséget előre is köszi. (sajna itt is van egy rosszindulatú szomszéd aki tuti feljelent, és nem akarok 800.000 Ft kiadni egy konténerért amit aztán majd el kell szállíttatnom.)

nanemaaa # 2013.01.08. 06:42

MD
Legalább te ne add alá a lovat. Még a végén elhiszi hogy igaza van. ;)

nanemaaa # 2013.01.08. 06:40

Fagin
Azt hiszem, te nem ezen a bolygón élsz.
Legalább azt olvasd el amit írtam.
Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma

Másrészt ha bárki jön, de nem engedem be a telkemre (ami ugyebár magánterület) akkor sosem derül ki....

Az építésfelügyelet akkor is bemegy, ha nem engeded be. Legfeljebb visz magával néhány rendőrt. ;)

Az ingatlannyilvántartásban szereplő művelési ág úgy változik, ahogy a telek rendeltetése változik. Ha beépíthetnéd lakóházzal, akkor az épületfeltüntetés során átírnák lakóház udvarra.
De azt hiszem nem érdemes folytatni, ha neked jobb a saját világodban, akkor engem nem zavar.

MajorDomus # 2013.01.07. 22:52

tényleg nehéz belekötni,de lakni is benne....

nanemaaa # 2013.01.07. 14:48

valami jogszabályhelyet mondj lécci. :)

wers # 2013.01.07. 13:04

nanemaaa, biztos kellett telepítési engedély, engem is lefárasztottak vele, az építtető kérte az önkormányzattól.

nanemaaa # 2013.01.07. 12:49

wers
Fogalmam sincs, hogy mit kaptok, azt viszont sejtem, hogy mit kellett volna kérni, és annak alapján mit kellene adni.
Iroda konténer lehet:

  1. Ha felvonulási épület az építés időtartamára, akkor nem kell rá engedélyt kérni, így nem is fogsz kapni.
  2. Ha nem felvonulási épület, akkor emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, ami az Étv fogalom-meghatározása szerint épület.

(Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).
Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.)

Épület építése építési engedélyhez kötött építési tevékenység.

wers # 2013.01.07. 10:22

nanemaaa, ilyen nincs és mégis van? Van mobilépület és nem építési engedély kell rá, hanem telepítési engedély. Vagy ha nincs, akkor mit kaptunk mi most éppen az irodakonténerre az építkezésen? Amit kérni kellett.

nanemaaa # 2013.01.07. 08:28

Mobil épület nem létezik.
Elhelyezési engedély, mint fogalom szintén nem létezik. Azt építési engedélynek hívják. :D
Pincét bizonyos esetekben és méretben valóban lehet engedély nélkül, de az egyrészt nem lehet lakás, másrészt az engedély nélkül végezhető építési munkát is csak a rá vonatkozó építési szabályok szerint lehet végezni.
Óvóhelyet? Engedély nélkül? "Mondja maga is." :)))))

Szerintem ezekben a kérdésekben ne a sarki fűszerestől kérj tanácsokat, hanem olyanoktól, akik értenek is hozzá. Mari néni nem jogszabály pótló normagyűjtemény. :D

Ami neked viskó, az másnak még lehet palota is. Csak viszonyítás kérdése. ;)

tymcsy # 2013.01.04. 15:22

Szeretnék segítséget kérni.Tudja e valaki hova kell fordulnom ha a hatóságot akarom kérni hogy segítsen mert nem jutok dülöre a stomszéddal,egy hatalmas ablakot rakott be és az én udvarom felé és szörnyen zavar.De én nem jutok vele semmire hogy csináljon valamit.Köszönöm.

nanemaaa # 2013.01.04. 07:35

Fagin
Valami nagyon nem stimmel abban amit írtál. Belterületen nincs zártkert, mert az a mezőgazdasági területek csoportjába tartozik.
Mezőgazdasági területen nincs telekszélességi előírás, sokkal inkább telekterületi követelmények vannak.
Ha egy telek épülettel be nem építhető, akkor tök mindegy, hogy az az épület a terepszint alatt, vagy felett található. Ugyanez a gond a "konténerrel" is. Ugyanis nem attól lesz valami épület, hogy miből készült. Szélsőséges esetben lehetne papírból is. PL ismert és világszerte alkalmazott technológia a szalmából készült ház (nem vályogra gondoltam).
Az, hogy a telked "nincs benne az övezetben" önmagában értelmezhetetlen, valamilyen övezetben biztos benne van. Legfeljebb más rendeltetésű övezetről beszélünk.
Ha a helyi építési szabályzat az építés akadálya, akkor elvileg kezdeményezheted annak módosítását. A gáz inkább azzal lesz, hogy egy módosítás általában több millió forint, amit jó esetben magadra kellene vállalni.
Egyebekben meg valószínű, hogy a telek árában tükröződnie kellett annak, hogy egyébként az nem beépíthető.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.01.03. 18:30

Meg kell nézni a helyi építési rendeletben, vagy meg kell kérdezni az építéshatóságtól, hogy mekkora nem lakás céljára szolgáló építmény húzható fel oda.

Korábban ilyen zártkerti ingatlanra a telek 5%-a volt beépíthető. De arra is kellett építési engedély.
Az OTÉK-ban (253/1997. Korm. rend.) kell az adatokat megkeresni.

nanemaaa # 2012.12.10. 08:39

Jelenleg bejelentés köteles építési tevékenység. Tervező kell hozzá.
Január 1-től 50 lm3 és max 3 m gerincmagasságig engedély nélkül is megépíthető lesz. E felett viszont már rendes építési engedély kell.
Az építmény elhelyezése során minden esetben be kell tartani a helyi építési szabályzat és az országos érvényű építési szabályok előírásait. Mindenképpen jó, ha szakemberhez fordulsz, hogy a szomszédnak ne adj támadási felületet.

MajorDomus # 2012.12.09. 18:02

Möszski Osztály,bejelentési kötelezettség,ők majd eldöntik kell- e építésű engedély.

Kenderice # 2012.12.09. 16:52

Legjobb lesz, ha az önkormányzat építési részlegénél teszed fel ezt a kérdést, ott biztosan mindent pontosan megmondanak és később a szomszédok majd hiába fognak feljelentősdit játszani ha szabályosan építed meg.

istván0524 # 2012.12.09. 14:42

Sziasztok.
Saját portámra szeretnék ,az építési oldalamra,egy 5m szer 4m -es 2m magasságú pici nyeregtetős- szerszám,fa és mindenes tárolót építeni,fa oszlopokból és lambériából az oldala,és használt cserép a teteje,20cm alap,1 zsalukőmagasság kiemelés.
Nos ehhez nekem milyen papírokra van szükségem.
(nagyon rossz szomszédi viszonyban vagyok.ÍRÍGYSÉG,és ROSSZINDULAT)ahhoz,hogy ne tudjanak rajtam fogást találni.
Köszönöm a segítő válaszokat .
Üdv:István

nanemaaa # 2012.10.19. 07:09

Mi a kérdés? Ha az, hogy miért szabtak ki adót rá, jobb, ha az önkormányzati adóhatóságtól kérdezed.

Margherita # 2012.10.18. 14:26

A a gáz hogy semmilyen tervet,engedélyt nem találtam hozzá.

Margherita # 2012.10.18. 14:19

Segitséget kérnék mi számit lakható melléképületnek.A nyári konyhának
először csak 2 furnél lemez volt az oldala,teteje teherautó ponyva.kb.1996-ban oldala gipszkarton, teteje hullámpala,elől két nagy ablak furnél lemezben,középen faajtó,ablakkal.Belül járólap burkolatot kapott.Nyáron fözök benne, aludni nem szoktunk benne mert estére is hűvös.Ha meleg van nagyon meleg benn is, ha hideg van hideg benn is.nyári esténként használjuk tv nézésre.
erre is épitményadót szabtak ki...jogos ez?

nanemaaa # 2012.08.22. 13:55

zsolt
Építési engedélyezési eljárás illetéke 5000 Ft alap + az egy lakás után 20.000 Ft, azaz 25.000,- Ft-
Ezt még meg lehet fejelni, ha egyéb építési szándékaid is keletkeznek.
Tervezési díj szabadáras. Előre jósolni nem lehet. Akár 80-100 ezer forinttól 2-3 misi is előfordulhat.
Majd a kivitelezéshez kelleni fog felelős műszaki vezető is. Szintén szabadáras.

zsolt8129 # 2012.08.22. 11:52

Jo napot!Szeretnék érdeklődni hogy egy egyszintes házat szeretnék felhúzni 75 nm-est(Tiszafüreden)!!kb. menyi lehet egy építkezési engedély ára és tervezési költség(mérnök,stb.)!Csak egy körülbelüli árat kérnék!Valamint én szeretném egy kőművessel és családdal felhúzni!!Lehetséges-e?Válaszukat elöre is köszönöm!!!Tisztelettel Zsolt