Tisztelt Nanemaaa!
Belterületi ingatlanunkon lévő garázsunk falait "meghosszabbítva" szeretnénk egy kb. 20m2-es tárolót kialakítani. A meglévő garázs hivatalosan, engedéllyel lett megépítve, lapostetős, teljes magassága 2,4m. A telek beépíthetősége és a határoktól való távolság megfelelő. Viszont laikusként, a hétvégét interneten való jogszabály és fórumböngészéssel töltve egyre nagyobb a homály a fejünkben.
Most ott tartunk, hogy "értem én, hogy motor, de mitől megy???"
Az elképzelt tároló hasznos térfogata kevesebb lenne, mint 50m3 és a gerincmagasság sem érné el a 3m-t. Ilyen paraméterekkel egy újnak tűnő ismertető szerint a kivétel kategóriába tartozna az építmény, nem kéne építési engedélyt kérni rá. Egy korábbi hozzászólásában olvastam, hogy megszűnt a bejelentés köteles építési eljárás. Akkor viszont nekünk mi a teendőnk? Több okból sem szeretnénk törvénysértő módon eljárni, de azt nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen "hozzáépítés" mindenféle hivatalos ügyintézés nélkül szabályosan megoldható lenne. Már csak azért sem, mert magától értetődően változna az ingatlan beépítettsége.
Összefoglalva: az új szabályozás szerint nem építési engedély köteles kategóriába tartozó tevékenységek esetén mi a teendője az építtetőnek/kivitelezőnek?
Segítségét előre is köszönjük.