Haszonélvezeti jog


Lacy40 # 2017.06.11. 11:01

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék, hogy mi a menete, illetve milyen költségvonzatai vannak annak, ha ingatlanra haszonélvezetet szeretne valaki jegyeztetni családon belül?
Édesanya 1/1 tulajdonára szeretné fiát haszonélvezeti jogra bejegyeztetni.

Tisztelettel várom válaszát

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.11. 11:21

Ügyvédi munkadíj, földhivatali eljárási díj.

MajorDomus # 2017.06.12. 20:45

És a mamának bonbon +virág

drbjozsef # 2017.06.13. 04:41

Lacy,

menete : keresel egy ügyvédet, elmentek hozzá édesanyáddal, elmondjátok neki mit szeretnétek, megszerkeszti a szerződést, esetleg tanácsot ad. A földhivatalt elintézi, nektek más dolgotok nincs, csak megvárni a földhivataltól a bejegyző határozatot.

Költsége : Egyenesági rokonok között illeték nincs, az ügyvédi díj a haszonélvezet értékétől fog függeni, olyan 40.000 és 100.000. Ft között valahol, a földhivatal 6600. Ft.

Megjegyzem, nem tudom van-e konkrét oka, hogy ilyesmit akartok csinálni, de fordítva szokás : édesanyád a tulajdonjogot ajándékozza neked (szintén illetékmentesen) és egyben alapít rajta magának haszonélvezeti jogot élete végéig. Már ha szeretne benne lakni. Mert azt jó tudni, hogy bizonyos szempontokból a haszonélvezet erősebb jog, mint a tulajdon. Persze, lehet oka ennek a verziónak is.

livibaba # 2017.06.13. 13:02

Tisztelt Szakértők! Azt szeretném megkérdezni, véleményük szerint mi a biztonságosabb az özvegynek: megtartani az elhunyttal közösen lakott ingatlanon a haszonélvezetét, vagy a hagyatékin kérni a megváltást a gyermek örököstől és ezzel tulajdonostárssá válni? /Az ingatlan mindenféleképp eladásra kerül, amint lehet./ Köszönöm a válasz.

pazs # 2017.06.13. 13:12

Ha mindenképp eladják az ingatlant, akkor nagyjából mindegy. Ha viszont a felek nem békések egymással, talán jobban jár a haszonélvezet megtartásával (azt ugyanis nem szünteti meg a tulajdonosváltás, viszont megállapodás kérdése, hogy eladáskor mennyi pénzért mond le róla).

Az özvegy véletlenül nem eleve tulajdonostárs (mert mondjuk házastársi közös vagyon volt az ingatlan)?

livibaba # 2017.06.14. 05:01

Kedves Pazs!. Nem, az özvegy, vagyis én, nem vagyok tulajdonostárs.Én úgy gondoltam,hogy a törvény értelmében, ha lesz konkrét vevő az ingatlanra, majd akkor mondok le a haszonélvezetről és akkor lépek elő tulajdonostárssá. A gyermek örökössel a viszony jó, meg is egyeztünk mindenben, de sajnos vannak, akik próbálják más irányba terelni. És mindenhol azt olvasom, hogy a haszonélvezet sok esetben erősebb a tulajdonjognál.

Szomorú örökös # 2017.06.14. 05:35

livibaba

ha lesz konkrét vevő az ingatlanra, majd akkor mondok le a haszonélvezetről és akkor lépek elő tulajdonostárssá

Én nem vagyok jogász, de szerintem ez nem teljesen így van. A haszonélvező nem "tulajdonostárs", ugyanis ő nem a vagyon, hanem egy vagyoni értékű jog birtokosa, ergo nem lehet szerintem "tulajdonostárs" még akkor sem, ha juttatás ellenében lemond róla. Alá kell nyilván neki is írnia az adásvételt, de ettől még nem lesz "tulajdonostárs".

livibaba # 2017.06.14. 06:18

Szomorú örökös! A törvényt elolvasva, a haszonélvezeti jog megváltását bármikor lehet kérni és akkor a haszonélvező egy gyermekrésznyi örökössé válik, tulajdonrészt kap. 2014 március 15 óta. Ezt már ügyvéd leírta nekem. Engem továbbra is az érdekel, hogy a megváltás kérésével megvárjam-e az ingatlan eladását. És, gondolom, ezt csak egy szakember tudná megmondani a saját tapasztalatából. De azért köszönöm, hogy hozzászóltál!

pazs # 2017.06.14. 07:00

Ha van konkrét vevő, akkor a vele kötött szerződésben te lehetsz "haszonélvezeti eladó" és ott abban a szerződésben a kialkudott pénz ellenében mondasz le a haszonélvezetről, szerintem tök felesleges a vevőt azzal váratni, hogy akkor most elkezdtek alkudni a haszonélvezet megváltásáról és hogy rákerülj a tulajdoni lapra tulajdonosként még az eladás előtt.

A "haszonélvezet erősebb, mint a tulajdonjog" mondás meg arra utal, hogy a haszonélvező használja az ingatlant és szedheti hasznait (pl. bérbe adhatja és övé a bevétel), a tulajdonos meg "csak" rendelkezhet vele (eladhatja, de a haszonélvezetet ez csak akkor érinti, ha a haszonélvező is úgy akarja), szóval ilyen esetben a tulajdonosnak nincs beleszólása, ki lakik ott és mit csinál. Ezért sokszor anyagilag előnyösebb haszonélvezőnek, mint tulajdonosnak lenni.

A lényeg az, hogy ha egyébként is ott laksz és szeretnél is maradni az eladásig, akkor a helyedben én megtartanám a haszonélvezetemet és majd az adásvételi szerződésben pénzért mondanék le róla (vagy nem, ha nem fizetnek eleget és akkor maradok az ingatlanban).

livibaba # 2017.06.14. 07:20

Kedves Pazs, egyetértünk. Köszönöm szépen a választ.

Lacy40 # 2017.06.14. 09:45

köszönöm a válaszokat

nonolet # 2017.06.14. 10:18

Livibaba

Túl bonyolítod...

Miért akarsz tulajdonos lenni?!
Ha úgyis eladásra kerül az egész!

Meg kell alkudnod a mosatni TULAJDONOSOKKAL,
hogy
mennyi pénzt kapsz majd tőlük a
haszonélvezetről való lemondásodért.

Utána ügyvéd, írásba foglaljátok az összeget és
a visszavonhatatlan lemondásod az ELADÁS esetére.
Aztán LETÉTBE helyezed az iratot és vársz.

Amikor eladják, akkor
megkapják a letétből az iratot
a pénzedért cserébe.

Így mindenki biztonságban van

  • tudjátok az összeget
  • biztos a hozzájárulásod
  • tovább él a haszonélvezeted, amíg nem fizetnek
  • a vevőt se tarjátok fel, mert az irat birtokában

az adásvétellel együtt a haszonélvezetet is lehet töröltetni.

Szomorú örökös # 2017.06.14. 19:27

pazs

ilyen esetben a tulajdonosnak nincs beleszólása, ki lakik ott és mit csinál.

Viszont abba van beleszólása, ha ez a valaki rohadtul nem fizeti pl. a rezsiköltségeket és emiatt eladósodik a tulaj a szolgáltatók felé. Én majdnem beleszaladtam ilyenbe sajna. :-(

Szomorú örökös # 2017.06.14. 19:35

livibaba

a haszonélvezeti jog megváltását bármikor lehet kérni

Viszont ez esetben nem kötelező a megváltás, erre nem kötelezhetsz senkit, hogy a te haszonélvezetedet váltsa meg pénzben. Ez annak az illetőnek a szabad akarata marad mindig.

Azt viszont pazs is nagyon szépen leírta, hogy te a haszonélvezetedet adod el, nem pedig az ingatlan bármekkora részét, ergo az ügyvéded félretájékoztatott, nem leszel tulajdonos egyetlen percre sem.

livibaba # 2017.06.15. 07:01

Szomorú örökös! Köszönöm a választ. Még csak azt mondd meg légyszives, ügyvéd vagy? Mert csak akkor tudom összehasonlítani véleményedet egy ügyvédével. Nem csak én, más fórumozók is. Köszönöm válaszod.

pazs # 2017.06.15. 07:20

ha ez a valaki rohadtul nem fizeti pl. a rezsiköltségeket és emiatt eladósodik a tulaj a szolgáltatók felé.
Hogy adósodna el a tulaj, ha a haszonélvező nem fizeti a rezsit? Ja, hogy a tulaj kötötte a szerződést a szolgáltatókkal (azaz "nevén van a mérőóra")? Hát ennyi gondosság már legyen benne szerintem.

Másrészt: van olyan is, amit livibaba írt, hogy az özvegy bármikor kérheti a haszonélvezete megváltását és nem opcionális annak megváltása. De az ő esetében egyszerűbb megtartani a haszonélvezetet és pénzért lemondani róla az eladásról.

Szomorú örökös # 2017.06.15. 07:38

livibaba

Lehet velem kötözködni, lepereg rólam. Nem, nem vagyok ügyvéd, viszont több ügyvédi téves tájékoztatással találkoztam már többször is. Haszonélvezet szempontjából meg tájékozott vagyok, mivel az én ingatlanomnak is van egy haszonélvezője. Ő is csak haszonélvező marad, sohasem lesz tulajdonostárs, mi több a megváltást se követelheti, azt ugyanis nem kötelező kifizetnie a tulajdonosnak. Vagyoni értékű jogról beszélünk, nem pedig vagyontárgyról. Nem adhatod el pl. önállóan, de a használati a jogot átengedheted másnak. A haszonélvezet azért kerül alapítására, hogy határozott vagy határozatlan ideig az illető biztosítva legyen, senki ne tudja pl. kitenni őt egy ingatlanból. Azonban a halálával többnyire ez a jog meg is szűnik automatikusan. Te esetedben ha újra házasodsz vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban lépsz, akkor szintén megszűnik. Ha nekem nem hiszed el, akkor kérdezz még nyugodtan egy másik ügyvédet, ne a sajátodat, mert az valamit szerintem rosszul olvasott a törvényben.

pazs # 2017.06.15. 07:41

Te esetedben ha újra házasodsz vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban lépsz, akkor szintén megszűnik.

Ez csak a 2014. március 15-e előtt szerzett özvegyi jogra igaz.

a megváltást se követelheti, azt ugyanis nem kötelező kifizetnie a tulajdonosnak
Dehgynem követelheti, de az igaz, hogy nem feltétlen pénzben kapja meg.

7:59. § [A házastárs megváltási igénye] 
(1) A házastárs - a jövőre nézve - bármikor igényelheti a haszonélvezeti jog megváltását. A haszonélvezeti jog megváltásának a házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek figyelembevételével kell történnie.
(2) A megváltásra kerülő vagyonból a házastársat - természetben vagy pénzben - egy gyermekrész illeti meg.

livibaba # 2017.06.15. 08:04

Pazs: Igen, én is ezt a törvényt ismerem. Köszi

Szomorú örökös: Dehogy kötözködöm én, többször is megköszöntem a válaszaid. De meg kell érteni, hogy nem mindegy, hogy az /elvileg és valószínűleg/ naprakész szakértő adja a választ, vagy egy magánember, aki egyszer, valamikor volt ilyen helyzetben. Főleg manapság, mikor gyakran változnak a törvények és rendeletek. Az én helyzetemre vonatkozó 2014 március 15-én módosult. Mégegyszer köszönöm a közreműködést, további szép napot!

Szomorú örökös # 2017.06.15. 08:41

pazs, livibaba

Elismerem, hogy ezt nem tudtam és meghajolok a tények előtt!

Az én ingatlanomon holtig tartó haszonélvezet van, az ezek szerint más, azt valóban nem követelhetik, hogy váltsanak meg.

pazs # 2017.06.15. 08:54

A régi Ptk-ban még úgy volt, hogy nem csak a közösen lakott ingatlanra kapott haszonélvezetet az özvegy, cserébe a megváltást pont arra (az özvegy által lakott ingatlanra) nem lehetett kérni, csak minden másra. Valószínűleg a te esetedben még 2014. március 15. előtt halt meg az örökhagyó (vagy nem törvényes öröklés volt, hanem végrendelet alapján).

Szomorú örökös # 2017.06.15. 12:36

pazs

Az én haszonélvezőm - nem özvegyi haszonélvezet - egy szerződéssel lett alapítva az ingatlan egy részére holtig tartó haszonélvezetre. Ő még él, csak egyszer-kétszer próbálta pénzzé váltani a haszonélvezeti jogát - gondolta, hogy lehúzhat engem anyagilag - amire közöltem, hogy nem vagyok köteles megváltani, éljen a jogával, mást nem tehet.

Most viszont, hogy az ingatlan egyik része eladásra kerül, így szeretném megváltani és utána békében elválnak útjaink.

Más!

Az özvegyi haszonélvezet megváltásának lehetősége azért érdekes egy dolog, mert az özvegy hiába kéri, ha a tulajdonosnak nincs rá anyagi kerete. Akkor vajon hogy valósítja meg a haszonélvezet megváltását? :-O

pazs # 2017.06.15. 12:59

Hát természetben :) azaz tulajdonrészt kap, cserébe megszűnik a haszonélvezete. Nyilván ki kell alkudni, hogy mekkora tulajdonrészért cserébe.

A szerződéssel alapított haszonélvezet a megváltás szempontjából más tészta, mint az özvegyi jogon alapuló, igazad van.

Szomorú örökös # 2017.06.15. 17:52

pazs

Nyilván ki kell alkudni, hogy mekkora tulajdonrészért cserébe.

A holtig taró haszonélvezeti jog esetében van egy hivatalosan megállapított értéke, amelyet az ingatlan felbecsült piaci értéke alapján számítanak ki. Nyilván ez alapján lehetne számolni, ha nem özvegyi jog lenne és nem lenne ott az is a törvényben, hogy "egy gyermekrésznyit" kaphat érte. :-)