Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Haszonélvezeti jog

MajorDomus # e-mail 2020.08.03. 21:17

Alap,hogy gyermek részére sohasem alapitunk haszonélvezetet. Mármint ha nem akarunk az utcára kerülni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.03. 15:46

zeretném megszűntetni a közös tulajdont, szeretnék elköltözni és természetesen szeretném megkapni a tulajdonrészem ellenértékét.
Ebből a második menni fog. Akár úgy is, hogy nem akarod.

www.kbs-ugyved.hu

Áfonya1 # e-mail 2020.08.03. 13:41

Üdvözletem!
2004-ben vásároltam egy építési telket, amin a gyermekemmel 50-50 % tulajdoni részt szereztünk. A gyerekem haszonélvezeti jogot kapott a tulajdonrészem felett. Majd családi ház építésébe kezdtünk, ahol szintén én biztosítottam az anyagi lehetőséget az elinduláshoz. Aztán a gyerekem hitelt vett fel az építkezés folytatásához. Az építkezésbe befektetett anyagi érték akkor kb. 50-50 % volt. Használatbavételi engedélyt 2009-ben kaptunk a házra. Egészen 2018-ig minden jól működött a közös tulajdonlást illetően. A gyermekem megházasodott és ezzel sajnos az életviszonyok is megváltoztak. Ezen viszonyok azt eredményezték, hogy én szeretném megszűntetni a közös tulajdont, szeretnék elköltözni és természetesen szeretném megkapni a tulajdonrészem ellenértékét. A gyerekem arra hivatkozik, hogy nem tudok semmit lépni, mert neki haszonélvezeti joga van. Tényleg úgy lenne? Én ezt egészen nem így tudom. Egyébként a vásárláskor a telekre lett alapítva a haszonélvezeti jog és tudomásom szerint a családi házra ez már nem vonatkozik. Jól tudom? Mi lehetne mindkettőnk részére a járható út és a legjobb megoldás?
Köszönöm szépen a választ.

MajorDomus # e-mail 2020.07.28. 19:29

Sajnos ez igy van,rajtam is leverték az illetéket a haszonélvezetre.

drbjozsef #   2020.07.28. 08:48

galamb71,

Az én értelmezésemben sajnos ki fogják szabni az illetéket a szüleidnek.

Az Itv. 21.§ (2) csak lakástulajdonokat említ, haszonélvezetet vagy más vagyoni értékű jogot nem. A (3) bekezdés meg kifejezetten meglévő haszonélvezet "átvitelét" az új ingatlanra.

De olyan, hogy tulajdon változik haszonélvezetre, olyan passzus szerintem nincsen (bár szerintem is logikus lenne, a haszonélvezet is vagyoni értékű jog, benne lehetne a kedvezményben).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

galamb71 # e-mail 2020.07.27. 18:54

Üdvözletem Minden Fórumozónak.
Segítséget szeretnék kérni egy haszonélvezeti jog alapításával kapcsolatosan.
71 MFt-ért értékesítjük a jelenelegi ingatlanunkat, ahol nekem 2/8, feleségemnek 4/8, szüleimnek (akik 70 éven felüliek) együttesen 2/8 tulajdoni hányaduk volt. Az ingatlan több mint 10 évig volt a négyünk közös tulajdonában.
Az értékesítéssel egyidejűleg 53.500 MFt-ért (tehát kevesebbért vásárolunk, mint eladunk) egy másik városban egy másik ingatlant vásárolunk, ahol nekem és a feleségemnek 1/2 - 1/2 tulajdoni hányadunk, a szüleinknek pedig holtig tartó haszonélvezeti joguk lesz. Azt tudjuk, hogy nekünk nem lesz sem adó-, sem illetékszerzési fizetési kötelezettségünk, de ez a szüleinkre is áll, amennyiben nekik is az előzőnél (amely magasabb értékű volt, s együtt adtunk el velük) a mostani, kevesebb értékű ingatlanon lesz haszonélvezeti joguk?

Köszönjük szépen a választ.

vadzsra # e-mail 2020.06.17. 21:23

Kedves drbjozsef!

Köszönöm válaszát. Az a helyzet, hogy 45 éves vagyok, és nincs még saját lakásom. Ezt az örökséget nem nagyon tudom pénzzé tenni (1/12-ed rész, haszonélvezet), így én örülök ennek a megoldásnak. Sőt, annak idején én is felhoztam ezt az ötletet, de nem ugrott rá senki. Most nem én kezdeményeztem, nekem mindegy igazából.
Én csak a lehető legkorrektebb szeretnék lenni, mert azt fontosnak tartom.
Ami, ha jól értem, akkor vagyok, ha a becsüs által mondott piaci értéket veszem alapul, kiszámolom a részemet (1/12-ed része) és abból levonom a "haszonjog" értékét, és ezt az összeget kérem el.
Ez pedig az itv. 72.§-a szerint ha az özvegy 60 éves (és mivel az ingatlan fele az övé, ha jól gondolom, haszonélvezeti csak a másik felén lehet):
A becsült érték felét veszem, azt osztom hússzal és megszorzom 6-al.
Mivel csak az egész ingatlan 1/12-e van a tulajdonomban, ezt a "haszonjog -értéket" teljesen kellene levonnom a becsült ár feléből, vagy csak egy részét???
És egyáltalán jól gondolom a fenti számításokat???

drbjozsef #   2020.06.17. 14:13

vadzsra,

A tulajdonrészed eladása teljesen szabad megállapodás tárgya.

Annyit kérsz érte amennyit akarsz.

Hogy mit tégy? Attól függ mit akarsz te.

Ha meg akarsz szabadulni a részedtől, fogadd el piaci ár mínusz az illetéktörvény alapján kiszámolt haszonélvezeti értéket. (Ez függ a haszonélvező életkorától.)

Ha neked jó így, és nekik kell az a rész, akkor fizessék ki az egészet piaci értéken.

Vagy valahol a kettő között.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

vadzsra # e-mail 2020.06.17. 13:43

Köszönöm a válaszokat.
Tehát akkor nincs ilyen törvény.
Én korrekt szeretnék lenni. Az a tervem, hogy egy értékbecslőt felkérünk közösen, hogy becsülje fel az ingatlant. Gondolom erre mond valami összeget, amit az alapján mond, hogy tudja, haszonélvezet van rajta. Vagy ez nem így működik?
Mond egy piaci árat, és kérdezzük meg, hogy így örökösök között mi a korrekt ár?
Vagy ha mond egy piaci árat, én meg a tesóméktól x%-al kevesebbet kérjek?
Mit javasoltok?

Előre is köszönöm a válaszokat.

wers #   2020.06.17. 09:29

ne feledkezzek meg, hogy édesapám özvegyének a vételár 30%-át ki kell fizetnem

Jó próbálkozás.

Nem teljesen érthető, hisz nem csak a te részeden van haszonélvezeti jog. Gondolom a féltestvérednek így is megfelel a saját része haszonélvezettel, akkor szerintem megfelel majd neki a tiéd is úgy ahogy most van.
Vagy ha nem, akkor az egész haszonélvezeti jogot akarja megváltani nem csak a te részeden lévőt, és akkor megint más az alkupozíció.

Szerintem ne hagy magad átejteni. Vegyed hozzá, hogy mit is érhet egy ingatlan 1/12-ed része haszonélvezettel terhelten az ingatlanpiacon.

Ha találsz rá így is vevőt akkor jobb helyzetben vagy, mert amit idegennel kialkudsz azt a elővásárlásra jogosultnak is meg kell adnia.

drbjozsef #   2020.06.17. 08:45

vadzsra,

A haszonélvezet egy vagyoni értékű jog. Ha a tulajdonrészeden haszonélvezet van, akkor annak értéke csökkentHETI atulajdonrészed piaci értékét.

Közkeletű tévedés, hogy az illetéktörvény 72.§-a alapján megállapított haszonélvezeti értéket kell neked kifizetned (olyan, hogy 30%, olyan végképp sehol nincs, az hasraütés). Az illetéktörvény számítási módjának hatálya kizárólag az illeték megállapításakor van jelentősége.

A tulajdonrészedet szabadon adhatod el a haszonélvezettel terhelten. Pont annyiért, amennyit kérsz érte, és találsz vevőt, aki kifizeti.

Ha nem akarod, egy fillért nem KELL fizetned a haszonélvezőnek, vagy bárkinek.

Ha idegennek adnád el, neki nyilván kevesebbet ér az a tulajdonjog, hiszen még egy ideig nincs joga használni azt.

A legjobb megegyezni velük. Se 30%, se az Itv. passzusai nem számítanak két magánszemély ügylete esetén. Egyezzetek meg ahogy akartok és tudtok.

Az Itv. számítási módja lehet egyfajta zsinórmérték, de egyáltalán nem kötelező.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

vadzsra # e-mail 2020.06.16. 22:03

Szép estét mindenkinek!

Fel tudna vki. világosítani?

Még 2006-ban, édesapám halála után megörököltem egy vidéki ingatlan 1/12-ed részét. Az örökösök között volt még 2 féltestvérem, egy idegen és édesapám 2. felesége haszonélvezeti jogot örökölt az ingatlan egyik felére a másik felére az örökösök (velem együtt) elismerték igényét, így annak tulajdonosa lett.
Én nem élek ott, féltestvéreim és édesapám 2. felesége él ott, a rám eső részeket fizetem.
Most adódott egy lehetőség, felkeresett a féltestvérem, hogy "kivásárolnák" a részemet. Álltam elé, de megemlítette, ne feledkezzek meg, hogy édesapám özvegyének a vételár 30%-át ki kell fizetnem, és ezzel kapcsolatban az illetéktörvény került szóba.
Én nekem fogalmam sincs az erre vonatkozó törvényekről, de ezt furcsálltam, így utánanéztem, de nem találtam erre vonatkozólag semmit. Illetve ehhez hasonlót találtam, de az szerintem a haszonélvezeti jog "megvásárlásáról" szól.
Kérdésem:

  • Tud valaki ilyen jogszabályról, hogy ha a tulajdonos eladja a részét (jelen esetben egy másik tulajdonosnak), akkor a vételár 30%-át a haszonélvező részére ki kell fizetni?
  • Milyen törvényekben kutassak a válaszért?
MajorDomus # e-mail 2020.06.06. 19:55

Majd számolj be mi lett?!

Tcsili # e-mail 2020.06.05. 17:36

Tisztelt Hozzáértők!

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!Költözünk,aztán lesz ami lesz:)

MajorDomus # e-mail 2020.06.05. 16:46

Nem utolsósorban te a sajátodba költöznél be!
Ha beköltözöl akkor kiderűl mi van a meglepiben,akkor még mindig ráértek vitatkozni és egyezkedni.

drbjozsef #   2020.06.05. 07:54

Tcsili,

Igen, a nagymama, illetve a gondnoka kiadhatja bérbe (ilyenkor ti beléphettek "előbérlőként" a szerződésbe, és ti költözhettek be), vagy szívességi használatba (ilyenkor nincs jogotok).

A legjobb az lenne, ha meg tudnátok beszélni. Felújítanátok, beköltöznétek, cserébe felajánlhattok valamit. Mondjuk segítitek a mamát, megveszitek a gyógyszerét, mittudomén.

Ha ilyenre nem láttok lehetőséget, akkor, bár nem teljesen jogszerű, és egy karakán és ellenséges gondnok esetén lehetnek gondok, de lehet, hogy én is azt tenném, amit MD javasol : beköltöznék. Aki birtokon belül van, az jobb pozícióban van általában, mint aki nincs.

A mama halálával megszűnik a használat joga, bárki is lakna ott, de ha önként nem megy ki, perrel kell kilakoltatni, ami hónapokig is tarthat. Már a jogszerű úton.

Mindig a közös megegyezés a legjobb megoldás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2020.06.04. 20:26

A haszonélvezet a halállal megszűnik.
Én azért beköltöznék a saját lakásomba,aztán ha valakinek gondja van akkor pereljen.

Tcsili # e-mail 2020.06.04. 15:21

Igen,cselekvőképtelen. Sajnos nem tudunk semmit,csak sejtjük,hogy valami papír előkerül, ha beköltöznénk. Így nem szeretnénk költözni, csak ha van rá valamilyen jogi mód, amivel védve vagyunk, hogy ne költözzön oda senki,ill. ne kelljen fizetni. Egy levelet a férjem kapott, kb.egy éve, ha eladná akkor mennyi pénz járna a nagyinak.( Amíg él nem adjuk el.)Ezért gondoljuk,hogy van ott meg más meglepi is...de ha jól értem,akkor használati jogot átadhat? És a családtag élhet ezzel a joggal? beköltözhet? És a Nagyi halála után is tovább él ez a jog? Rettentő bonyolult :(

drbjozsef #   2020.06.04. 14:24

Tcsili,

A jog az jog. Átengedheti ezen jog gyakorlását másnak, AMÍG ÉL. Ha pénzért teszi, a tulajdonosnak "előhasznosítási" joga van. Halála után megszűnik ez a jog - bár ahogy KBS említette, ha valaki más költözne be a lakásba, nem biztos, hogy könnyen lehetne kitenni. De ki lehet.

Ha nincs ilyen probléma (mondjuk férjed nagynénje valamelyik gyerekének vagy unokájának játszaná ki ezt a jogot), akkor viszonylag keveset kockáztattok a felújítással, és a beköltözéssel.

Leírásod alapján nem tűnik cselekvőképesnek a nagymama. Van hivatalos gondnoka?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Tcsili # e-mail 2020.06.04. 14:09

Nagymamának holtig tartó haszonélvezeti joga van. 97 éves,nem lát,nem hall, magatehetetlen szegény.

drbjozsef #   2020.06.04. 13:50

gerbera,

Nem ott lakik (laknak).

Férjem nagynénje, a saját otthonában ápolja.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2020.06.04. 12:32

bérleti díjat kell fizetni annak, aki esetleg megkapta a használati jogot?
Az esetleges bérleti díjat a nagymama jogosult szedni. Nem ez lesz majd a gond. Hanem ha a nagymama meghal, kitenni onnan a nagynénit. Na, az fog még nagy ricsajjal járni.

Tcsili # e-mail 2020.06.04. 12:10

Tisztelt Hozzáértők!

Köszönöm a válaszokat :( Akkor a szeptemberi költözés lehet nem is tud létrejönni? Ha igen, akkor bérleti díjat kell fizetni annak, aki esetleg megkapta a használati jogot?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.03. 23:04

Férjem elkezdte felújítani, mert szeptemberre szeretnénk beköltözni.
Ez nagyon rossz ötlet a haszonélvezővel kötött írásbeli megállapodás nélkül. Előfordulhat, hogy más kényelméért költetek, dolgoztok.

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2020.06.03. 21:55

Tcsili

A Férjem tulajdonában 1/1 arányban van egy lakás......Nagymamájának holtig tartó haszonélvezeti joga van.....Sajnos nem tudjuk, hogy történt-e átruházás a nagynéni felé,de gyanítjuk, hogy igen.

A haszonélvezeti jog önmagában nem átruházható, max. a használati jogot adhatja át a nagynéninek, de én úgy tudom, hogy ehhez is köteles megkérdezni a tulajdonost, azaz a férjedet, hogy ő hasonló feltételekkel hajlandó-e ezt bevállalni. Igazából ez csak akkor szokott befigyelni, ha pénzért történik a használati jog átadása, ezért nem vagyok benne teljesen biztos. Sajnos a nagymama haszonélvezeti joga erősebb szintű jog, mint a férjed tulajdonjoga, ezt kell megérteni valahogyan. Persze ha a nagymama nem hajlandó élni a használat jogával, akkor nincs vele gond, de ha belemegy, akkor még egyfajta pénzbeli megváltás is szóba jöhet, aminek aztán illetékfizetési kötelezettsége is lenne a férjed számára.