Haszonélvezeti jog


SaireyVMK # 2018.01.30. 20:31

https://hitelnet.hu/…-ingatlanra/

"A haszonélvezeti jog jogosultja a hitelfelvétel során csupán a személyes okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya) rendelkezésre bocsátására kötelezett," ..."... a kölcsönszerződés aláírásakor, és a közjegyzői okirat elkészítésekor meg kell jelennie a bank, illetve a közjegyző által megadott helyen és időpontban."

Szóval nem írhat alá helyetted senki, mert egyrészt személyesen ott kell lenni,másrészt igazolnia kell magát.

Evitababa # 2018.01.30. 21:28

Köszönöm

drbjozsef # 2018.01.31. 08:30

Ja hogy úgy gondolod? Akkor minek kérdezel?

Nem csak bank adhat hitelt. Ugyanakkor hol érdekel téged, hogy ki a tulajdonos? Viszi a bank, megveszik árverésen, na és, te vagy a haszonélvező.

Az igaz, hogy nem könnyű így hitelt kapni, de egyáltalán nem számít, hiszen a tulajdonosod vehet fel bármilyen kölcsönt, ingatlanfedezet nélkül is, és ha azt nem fizeti, akkor ugyanúgy végrehajtják az ingatlanát is, elárverezik, akkor is, ha van haszonélvező. Csak haszonélvezettel, lakottan árverezik legfeljebb.

Azt a kérdést, hogy más aláírhat-e helyetted, már nem is igen kommentálnám. Persze, én is aláírhatok bárki helyett, legfeljebb ezzel bűncselekményt követek el. Jogszerűen nyilván nem írhat alá helyetted senki (legfeljebb meghatalmazással, de akkor meg azt kell előtte aláírnod).

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.09. 18:44

Miért gondolod, hogy te tartozol olyan internet- vagy telefon-szerződés miatt, amelyben nem te vagy a szerződő?

nonolet # 2018.06.09. 23:20

Helvig

"a közüzemeket, amit lehet, már kiköttettem,"

Ha észbe kap akkor vissza fogja köttetni veled...

- -

Persze, hogy van módja.

Minden amit HELYETTE fizetsz ki behajtható tőle.

"Fizetési meghagyás" az eljárás neve.
Íme...
https://www.mokk.hu/…jarasrol.php

nonolet # 2018.06.09. 23:21

Helvig

"Nem akarom elhinni, hogy nincs jogom a saját lakásomhoz."

Pedig nincs.... ő ÉLVEZHETI és HASZNOSÍTHATJA.

Szomorú örökös # 2018.06.10. 05:18

Helvig

Ez a - hát nevezzük így - személy azonban nem fizet semmiféle számlát, csak "élvezi a hasznot".

Azért nem teljesen kiskirály a haszonélvező, ugyanis nem csak a hasznait élvezi, hanem bizonyos korlátok között a terheit is viselnie kell.

A haszonélvező kötelezettségei
A haszonélvező köteles a rendes gazdálkodás szabályait betartani, a dolog fenntartásával járó terheket viselni (a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével), a közterheket viselni, a tulajdonost a dolgot fenyegető veszélyről és a beállott kárról, a haszonélvezet gyakorlásának harmadik személy általi akadályozásáról értesíteni, tűrni, hogy a tulajdonos a veszély elhárítására illetve a kár következményeinek megszüntetésére a szükséges intézkedéseket megtegye, tűrni, hogy a tulajdonos a haszonélvezet gyakorlását ellenőrizze, a haszonélvezet megszűntével a dolgot visszaadni.

Én javasolnám először is ügyvéd által - muszáj lesz egyet keresni, aki esetleg tud segíteni - hivatalosan, ajánlott tértivevényes levélben felszólítani, hogy szíveskedjen rendezni az eddig felhalmozott tartozását, akár a fizetési meghagyás költséges lehetőségét is feldobni neki, hogy amennyiben nem fizet, akkor sokkal több lóvé lesz, amit fizetni kell neki a végén és persze jelezni neki, hogy a továbbiakban is fizesse az ingatlan közterheit, amennyiben ez a te lakásodtól különválasztva kiszámolható. Viszont valóban úgy van, hogy a haszonélvező nagyobb joggal bír az ingatlanon, mint a tulajdonos.

internet és telefon előfizetéseket köt a lakás címére, amiket aztán ugyanúgy nem fizet

Előbb-utóbb azért ezek a történetek „körbe érnek” és nem lesz senki, aki hajlandó az ő nevére bármilyen szerződést kötni, ha fekete listára kerül mindenhol. Azért a szolgáltatók sem bolondok, hogy olyan emberrel szerződjenek, aki rendszeresen nem fizet.

Persze az én véleményem laikus, azért ezt vedd figyelembe. Nem jogász vagyok, de anno nekem is volt egy haszonélvezőm a saját ingatlanomon, akkor jártam utána a jogaimnak.

qwerty123 # 2018.06.17. 08:05

Üdv
Ha a haszonélvező élni kíván a jogával és felszólítja a jelenlegi lakót, hogy távozzon de az nem megy önként, akkor jól értem, hogy a következő lépés a bírósági birtokvédelem? Ez gyorsabb vagy lassabb egy lakáskiürítési pernél (nagy általánosságban)?
Bíróságot mennyire befolyásolja hogy a lakó kiskorú gyerekeire hivatkozva nem akar távozni?
Félre ne értsetek, nem vagyok én szívtelen de sokszázezres kárt okoztak már eddig is. Úgy gondolom az iskolai nyári szünet pont ideális lenne a költözésre...

gerbera317 # 2018.06.17. 08:16

Birtokvédelmet a jegyző ad. És nagyjából annyit ér, mint halottnak a csók.

alfateam # 2018.06.17. 08:17

Félre ne értsetek, nem vagyok én szívtelen de sokszázezres kárt okoztak már eddig is. Úgy gondolom az iskolai nyári szünet pont ideális lenne a költözésre...
A gyerekedet és az unokádat akarod kipaterolni?

qwerty123 # 2018.06.17. 08:29

Nem de kössz hogy feltételezed...

qwerty123 # 2018.06.17. 09:15

Szívességi lakáshasználóról van szó. Ha a birtokvédelem halottnak a csók akkor mit javasoltok?

alfateam # 2018.06.17. 09:26

Felszólítod tértivevényes levélben, hogy költözzön. Ha nem teszi, bíróság. Így még egy perköltség is a nyakába szakad, és ezzel el is telik a nyaruk és a Tiéd is.

nonolet # 2018.06.17. 10:13

A levélben legyen benne az IS,
hogy
a határidő utántól már használati díjat is szedsz.
(nomeg rezsit is követeled)

Ezek a közlések alapozzák meg a későbbi behajtást.

- -

Tehát a levél vagy irat tartalma.

  • a szívességi használat felmondása, mondjuk 8 napos határidővel, vagy a hónap végével (lehetne azonnali is)
  • a határidő utáni időszakra a jogi út kilátásba helyezése
  • a határidő utáni időszakra a használati díj közlése

(a kb. reális bérleti díj mértékben)
és rezsi térítési igény jelzése is

Az átadás célszerűen személyesen és átvetetve a leggyorsabb.
Átvettem: aláírás, dátum

Vigyél két tanút arra az esetre, ha nem venné át.
Akkor ráírod az átvételt megtagadta.
A tanúk meg tanúsítják.

A határidő után, ha marad... akkor

1.
Megindítod a lakáskiürítési pert.

2.
Időnként kiküldeted neki a "Fizetési meghagyás"-t a közjegyzővel.

A díja 3% de legalább 5 eFt, tehát ~165 eFt tartozás fölött gazdaságos küldeni.

Aztán végig viszed a pert és behajtásokat.
Röpke 1 év és már látod is a célt :-(

- -

A gyors és általában működő verzió, hogy

Fizetsz neki! >> lelépési pénzt.
HA!!! gyorsan és önként távozik...

qwerty123 # 2018.06.17. 17:31

Köszönöm a segítséget

mano01 # 2019.01.27. 19:57

Tiszteletem!

A haszonélvező ingyen használhatja a közműveket is, ha a tulaj nevén van minden???


Dodi01

Szomorú örökös # 2019.01.28. 05:17

mano01

A haszonélvező ingyen használhatja a közműveket is, ha a tulaj nevén van minden???

A nagy büdös francokat használhatja ingyen (bocsi)!

A haszonélvező jogának gyakorlása során a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. A haszonélvező viseli - a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével - a dologgal kapcsolatos terheket. A haszonélvezőt terhelik a dolog használatával kapcsolatos kötelezettségek

Ergo egyértelmű, hogy a közművek használatával kapcsolatos költségek is a haszonélvezőt terhelik. Anno az én ingatlanomon is volt egy haszonélvező, aki azt hitte, hogy tejjel-mézzel folyó kánaán vár rá, ő csak kiadja bérbe az ingatlant, a pénzt meg simán elteszi, én meg fizethetem vég nélkül a közműveket utána, de aztán rajtam kívül felvilágosította az ügyvédje is, hogy ez nem egészen így van. Mindjárt más volt a hangnem.

De úgy gondolom, célszerű jóban lenni a haszonélvezővel és értelmesen ezt megbeszélni, mert legalább akkora kárt tud okozni a tulajdonos felé - ha nem nagyobbat - mint egy renitens albérlő, aki nem hajlandó elhagyni egy lakást, hiába mond neki fel a tulajdonos.

drbjozsef # 2019.01.28. 06:43

mano01,

Ha a haszonélvező nem fizeti a használathoz kapcsolódó költségeket, akkor követelhetik a tulajdonostól, akinek az óra a nevén van, vagy aki szerződött arra az adott szolgáltatásra.

Ugyanakkor, ha a tulajdonos fizeti ezeket, akkor - végső soron perben - visszakövetelheti a tényleges használótól ezeket a költségeket. A probléma ott szokott lenni, ha a haszonélvezőnek nincs se jövedelme, se végrehajtható vagyona...

mano01 # 2019.01.28. 20:27

Tiszteletem!
A tényállás: 10 éve eladtuk a családi házunkat és anyósom a panel lakását. Vettünk egy nagy házat mellék épületekkel. Szóban elosztottuk a magán és közös helyiségek használatát. Mivel akkoriban aránylag jól kerestünk, nem kértünk tőle rezsit. A szép kis nyugdíját beosztotta magának. A közművek az én nevemen futnak. Az ingatlan ½-e kizárólagosan a nevemen van terheletlenül. A másik ½-e a feleségemé anyósom haszonélvezetével terhelve.
Mivel kényszervállalkozók vagyunk sok esetben nem volt bevételünk (járulékokat akkor is kell fizetni) és hiányozni kezdett a hozzájárulása a rezsihez. Megmakacsolta magát és ,,struccpolitikát” folytat ez ügyben. Álláspontja szerint Ő már kifizetett mindent előre felénk. Elmérgesedett a viszonyunk és bekeményítettünk. Mivel reggeltől-estig dolgoztunk, ha volt munkánk, elzártuk a meleg vizet, gázt. Erre ránk hívta a helyi családsegítőt. A ,,tapasztalt” 30-as hölgy szerint is fizetnie kellene arányosan. 2 hónapig hozzájárult, majd ismét elzárkózott. Több anyagi vitáról készítettem hangfelvételt.
8 év után kihúztam a kábel TV hozzáférését, erre bekötette saját nevére a Telekom TV-t.
Évek óta bejár egy helyi idősek napközi otthonába. Természetesen fizet érte és a szolgáltatásokért. Ott mosat, étkezik, hozzák-viszik stb.
Közben nyugdíjas lettem (65 a korom és a nyugdíjam)), a rezsire sem elég sajnos.
Ismét elkezdtem bekeményíteni és egyenlőre csak este 10 körül lekapcsolom a szobájának áram ellátását. A vizet nem tudom elzárni, a központi fűtést nem tudom korlátozni…
Jogom van korlátozni a közművekhez hozzáférését? Csak peres út lehet a megoldás?
Köszönöm, hogy reagáltok erre!


Dodi01

MajorDomus # 2019.01.28. 21:04

Mi lenne ha nem keménykednél,hanem a feleséged leülne az anyjával értelmesen beszélgetni?.
.
.
az tény,hogy senkit nem vagy köteles eltartani!
a haszonélvező az általa használt szolgáltatásokért köteles fizetni!.
.
végső soron Fizetési Meghagyás kibocsátásával kérheted a z általad megelőlegezett rezsiköltség megtéritését tőle.
letiltják a nyugdijából!.
.
beszéljen vele a lánya!
ha lehet!

egyébként szerintem anyósodnak van igaza!
eladta a lakását, amelyet igy nem megörökölni fog a lánya,hanem előre beadta nektek a családi vagyonba,igy tudtatok megvenni egy bazi nagy házat,aminek a fenntartására nem elég a jövedelmetek..
.
gondolom anyós már jóval 80 felett jár,nem lehet akkora fogyasztása,hogy abba tönkremenjetek.
arról nem is beszélve,hogy egy többmilliós ingatlant juttatott nektek,annyiból kifizetheted a fűtésszámlájét arra a pár évre mig él!
.
arra is gondolj,ha kiokitják a családsegitőnél,és beköltözik az otthonba, kiadja a házrészét egy 3 gyermekes családnak,igencsak lesz mit fizetned,ha a számlák a neveden vannak!
.megteheti!
egyezzetek meg!

mano01 # 2019.01.28. 21:46

Tisztelt MajorDomus!

Köszönöm, hogy reagáltál!
A Te véleményed is fontos számomra.

Egy kis matek!
Én eladtam a házunkat 12-ért, anyósom a lakását 8-ért. Vettünk egy ingatlant 15.-ért.
Ráköltöttünk kapásból 3 milliót pár hónap alatt. A maradékból eszközt vettünk közös megegyezéssel, hogy bevételt is tudjunk termelni új élet kezdésével. 10 éve volt anyósom nyugdíja 100/hó. 10 éve nem járul hozzá semmihez.
A 10 év alatt egy ilyen ingatlanon eléggé komoly költségek merültek fel. Csak a villanyszámlánk volt közel 3 milla a 10 év alatt. A gázszámla hasonló. Hol van még a víz-csatorna, szemétszállítás és stb...
Boyler csere javítás többször, kazán csere, radiátor csere, hidrofor és szivattyú javítás csere.
Rendszeres karbantartás, időnként javítások stb.

És még ezernyi kiadás egy családi ház körül...

Köszönöm, hogy írtál. Elgondolkodtató...

Tisztelettel!


Dodi01

mano01 # 2019.01.28. 22:15

Tisztelt MajorDomus!

A fogyasztásra nem reagáltam... Sajnos túlfogyasztásos...
(: 150 cm/120 kg (: Arról még nem is írtam, hogy az ingatlanon belül semmit sem csinál...


Dodi01

gerbera317 # 2019.01.29. 08:53

Köszönöm, hogy írtál. Elgondolkodtató...
Mit elgondolkodtató? Ha nem lehet vele beszélni, a fizetési meghagyás, majd a végrehajtói letiltás az egyetlen megoldás. Ezen nincs mit gondolkozni.

Cabron_ # 2019.01.29. 09:19

MajorDomus:

Azért abban a bazi nagy házban anyós is benne lakik...
A felére a haszonélvezet is az övé. Szerintem azzal, hogy eladta a lakását és beköltözött egy nagy ház egy részébe, nem váltotta ki a rezsifizetési kötelezettségét.
Szerintem erkölcsi alapja sincs arra, hogy ezt megtegye.

Lyonee # 2019.01.29. 12:16

De azt megteheti, hogy visszaköveteli az ajándékozott 8 millió forintot érdemtelenség miatt, ha pereskednek vele.