Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


fohász # 2016.10.23. 06:00

Hanyas paragrafus konrétan?
Összehivott ellenem egy közgyülit, ki van borulva a naccsága a "zaklatásaimtól" es állitólag lemond, ugyanakkor csinàlt egy bonyoluult, érthetetlen elszámolási listát, amirőll a jegyzőkönyvet ugy állittjàk ki, hogy egyhangulagg el lesz fogadva. Mert az öregekkel meg lehet ezt is csinálni, az orruknál fogva vezetik őket.

Másik kérdés: ha az egyik tulajdonos egy vagyonkezelő zrt-nél társasházkezelőként dolgozik ( ezt nem árulta el, csak én megtudtam az internetről) ib-elnökként kivett egy csomó pénzt a házból majd behozta egy barátnőjét közösképviselőnek, aki szintén vagyonkezelős (de már nyuddijas) és folytatta a profi csiribá parasztvakitást az öregekkel, az mi hogy kézről kézre adják át ezt a kis társasházat mint pénzcsapot? Összeférhet e a cég háta mögött csinàlni, ez etikus egyáltalán?

ragyasdezso # 2016.10.22. 10:51

A Társasházi trv. alapján.

fohász # 2016.10.18. 12:01

Hahó, válaszolna valaki?

fohász # 2016.10.15. 06:06

Éves elszámolásokon kivűll a közös képviselő milyen jogszabályok alapján kötelezhető arra, hogy bemutassa az árajánlatokat, megbizási szerződeseket, egyéb társasházi dokumentációkat?
Hónapok óta kérem, hogy mutassa be a papirokat, illetve időpontegyeztetés alapján elmennék megnézni.
Viszont azt se hajlandó elárulni, hogy hol tárolják ezeket a dokumentumokat!

siSsi56 # 2016.10.08. 01:53

Kedves onedin csanád!

Válaszát, nagyon szépen köszönöm!

Üdv:siSi56

onedin csanád # 2016.10.06. 18:54

Kedves siSsi56 !
Igen, a közös képviselő köteles megmutatni a közüzemi számlákat ha valaki kéri, vagy ha könyvelőt tart, akkor ő köteles a könyvelőtől elkérni a számlákat és megmutatni a tulajdonosnak.
Ajánlom, hogy válasszatok Számvizsgáló Bizottságot, vagy kisebb ház esetén jelöljetek ki egy a társasház gazdálkodásáért felelős személyt, akinek a kötelessége az éves közgyűlés ELŐTT a számlákat megvizsgálni és egyeztetni a könyveléssel, ill. a ház folyószámlájával. Egy ilyen megbízott személy lehetsz akár Te is ha megszavaz a közgyűlés.
Amúgy megáll az eszem, hogy milyen közös képviselők vannak, és a tulajdonosok ezért még fizetnek is nekik...

siSsi56 # 2016.09.29. 14:40

Tisztelt Fórumozók!
A közös-képviselő köteles a közüzemi számlákat az éves lakógyűlésen megmutatni?
Májusban volt a k.gyűlés és azóta kérem a közüzemi számlákat, megnézésre de mindig elutasít, hogy menjek a könyvelőhöz,- akinek viszont nem adja meg a címét!!
Az éves elszámolást akartam ellenőrizni, hogy egyezik-e!
Mivel lezárt évről van szó nem értem, hogy miért nem mutatja meg a számlákat.
Válaszokat köszönöm:

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.28. 07:28

T.Pom-Pom!

Ez a fórum az egyik leghasznosabb oldal, amit valaha is láttam, olvastam. Szerencsére 95%-ban nagyon rendes, hasznos emberek segítenek. Örülök, hogy segíthettem és sok sikert kívánok az ügye rendezéséhez.

Pom-Pom # 2016.09.28. 06:30

Tisztelt Attila111111!

Köszönöm eddigi hozzászólásait, jó tippet adott, hol is keresgéljek.

Ön volt eddig az aki a lényegről beszélt, és valóban próbált segíteni. Mégegyszer köszönöm.

Az ilyen fórumok szinvonalának fenntartásához kellene némi inteligencia, ami Önben megvan, sajnos azonban másokból hiányzik.
A tapasztaltak után tényleg nem csodálkozom, bár mindenhonnan azt hallom, és tapasztalom a saját bőrömön is, hogy rengeteg pobléma van a társasházakkal, és azok vezetésével.
Az itt látott hozzászólások tartalmát, stílusát, na pláne szakmai szinvonalát látva kezdem sejteni miért.
Bár illúzióim nem voltak a fórummal kapcsolatban, általában ilyen helyeken jóindulatú, vagy éppen rosszindulatú, az élet egyéb történéseiben jócskán fruszrálódott emberek engedik szabadjára indulataikat nick mögé bújva, MajorFallos kiemelkedő teljesítményt nyújtott e tekintetben. Nem szeretnék lakó lenni ott, ahol ő esetleg kk.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.27. 21:06

Ennek így semmi értelme, sajnálom, hogy marakodtok. Sajnos nincs más ötletem az ügyedben PomPom.

Pom-Pom # 2016.09.27. 20:05

MajorDomus

"Szél ellen nem lehet...
Ha a tulajdonosok nem működnek együtt, akkor ott nem lesz ujra felosztás mert senkinek sem érdeke.
Csak a kérdezõnek."

Nyilvánvalóan a "szél ellen nem lehet..." Ön szerint egy jogi kategória, amivel nem lehet szembe szállni.

A tulajdonosok nem fognak együttműködni, nevezetesen a régiek az újakkal, hiszen a régiek elvették a magántulajdon egy részét a többi tulajdonostárstól, és ezt meg is akarják tartani. Csak nekik nem érdekük a helyzetet visszaállítani az eredeti állapotába, és tisztázni, no persze meg a kk-nak, aki lefekszik ennek az akaratnak, mert jó fiú akar maradni, vagy ki tudja milyen érdeke diktálja, hogy így viselkedjen.

Szó sincs újra felosztásról, hiszen a tulajdoni arányok nem változtak, az eredeti állapotot kellene alkalmazni folyamatosan, és ehhez kellene a kk kiállása, hiszen a törvényesség betartása, betartatása az ő feladatköre lenne.

Ön az, aki nem akarja megérteni a dolog lényegét, de itt ész nélkül osztja az észt. Valószínűleg Ön is abba a gyáva kk kategóriába tartozik, aki felmarkolja a pénzt "minőségi" munkájáért, aztán hagyja, hogy a dolgok menjenek a maguk útján, a tulajdonostársak essenek egymásnak, és még gondolom, jól is szórakozik ezen.
Eddig egyetlen elfogadható, érvekkel, jogszabályokkal, és egyebekkel alátámasztott hozzászólást nem produkált a témában, amit a lehengerlő, "add fel öcsi" lekezelő, közönséges, kinyilatkoztató stílusával próbált meg ellensúlyozni.

Szóval ez MajorFallos nick dukál egy ilyen dicknek, mint amilyen Ön is. Édesanyja is pont erre gondolt, amikor keresztelték, de még reménykedett. Sajnos hiába.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.27. 19:43

T. MajorDomus, Ragyásdezső!

Az idei közgyűlésen szavazták meg, hogy a mostani kk egyáltalán megszámozhassa a helységeket, és nyilvántartást vezessen arról, hogy kik vannak benne. Ebből a nyilvántartásból aztán feketén fehéren kiderül, ki mennyi helyet használ?

Pom-Pom leírta, hogy meg volt az idei kgy., így innentől kezdve kk. felelőssége kgy. határozatnak eleget tenni!!!
Én véleményem, hogy így már neki lenne a kötelessége megoldania, hiszen ott van a kgy. felhatalmazása és nem szomszédjogi vita!

Pom-Pom # 2016.09.27. 19:39

ragyasdezső

Ön szerint ez mitől szomszédjogi vita?

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.27. 19:37

Most olvasom, hogy két írása jelent meg, tehát kgy. határozott a pince felosztásáról, számozásáról. Innentől kezdve kk. felelőssége ezt teljesiteni, koordinálni. Sajnálom, hogy ilyen passzív a kk., erre nincs ötletem max. folyamatosan kell kérni, majd megunja.

ragyasdezso # 2016.09.27. 19:18

Pom-Pom
A kk. szomszédjogi vitába nem avatkozhat be.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.27. 19:01

T. Pom-Pom!

Ahogyan értelmezem itt nagyon régen történt meg a pince felosztása teljes lakók körében, ami már elavult. Jól írja, hogy tulajdonlapon is szerepel pince hányad megjelölése. Kk. sajnos teljességgel passzív és nem kíván segíteni, pedig ő általa gyorsabban lezárulhatna ez az ügy. Javaslom fogalmazzon meg egy levelet lakótársainak címezve és szerezzen pár támogatót pince újra felosztásához. Talán majd így komolyabban áll hozzá kk. és ha szükséges összehívja kgy.-t. Jogilag egyszemélyben nehéz érvènyt szerezni akaratának, mert ez a társasház és kk. közös akaratán múlik.

Pom-Pom # 2016.09.27. 16:38

Tisztelt Attila111111!

Előző tényfeltáró írásomból kimaradt, hogy az előző kk-nak fogalma sem volt arról, hogy egyáltalán a pincehelységek hogyan vannak elosztva a lakók között.
Az idei közgyűlésen szavazták meg, hogy a mostani kk egyáltalán megszámozhassa a helységeket, és nyilvántartást vezessen arról, hogy kik vannak benne. Ebből a nyilvántartásból aztán feketén fehéren kiderül, ki mennyi helyet használ?
Ennek alapján közölte velem, hogy melyik kettőben van hely, azokat a tulajdonostársakat pedig én keressem fel. Persze azt is hozzá tette gyorsan hogy lehet, hogy időközben már valaki beköltözött a jelenleg szabadnak látszó részekbe. De akkor, ha ez így van, valamelyik pincében ezzel egyidejűleg felszabadult egy hely nem?

Egyszerűen egy hülye packázásról van szó a kk és a hangadó lakók részéről. A kk, ha ez ő tudtával, és hallgatólagos belegyezésével folyik ez a csiki- csuki játék, akkor ő is bűnrészes a tulajdonostársak egymás kárára történő megkárosításában, nem?

Pom-Pom # 2016.09.27. 16:16

Tisztelt Attilla111111!

Köszönöm válaszát.

Ahogyan Ön nem érti az egész eljárást, úgy én sem.
A társasházat a hetvenes évek elején jegyezték be, én 2011 tavaszán vettem a lakást, szóval, ha van is közgyűlési határozat a pincék felosztásáról, azt elég munkás lenne visszakeresni, több mint 30 év anyagát kellene elolvasni.

De az alapító okirat a rendelkezésemre áll, abban világosan benne van, hogy a tulajdoni hányad arányában jár a pincerész, de hogy melyik az nincs kijelölve konkrétan.

Ha erről a tulajdonjogáról a lakás bármelyik előző tulajdonosa lemondott volna, az szerintem a tulajdoni lapon is meg kell, hogy jelenjen, de ilyen bejegyzés nincs, tehát én a lakást az alapító okirat eredeti felállásával vettem meg,
A kk sem tud ilyen irányú nyilatkozatot felmutatni, de ezt soha nem is mondták, hogy azért nem kapom meg a pincerészemet, mert az előző tulajdonosok egyike anno lemondott róla, vagy eladta volna másik lakónak, hanem azért nem kapom meg tőlük, mert nem feladatuk a birtokbaadás.

Tulajdonképpen a lakás adásvételekor a lakáskulccsal együtt az új tulajdonosnak át kellett volna vennie a lakás előző tulajdonosától a pince kulcsát, azonban, hogy ez a láncolat hol szakadt meg, azt nem tudom.

Azt a cirkuszt, amit most velem csinálnak pinceügyileg, már az előző tulajdonossal is eljátszották, mivel akitől ő vette a lakást, már annak sem volt kulcs a pincéhez, így ő sem kapott.
Természetszerűleg ők is az akkori kk-hoz fordultak, aki elzárkózott a megoldástól, de a kirobbanó botrány miatt minden hivatalos papír, és közgyűlési határozat nélkül rendelkezésére bocsátották a lakással szemben lévő babakocsi tárolót, ami a lakók kerékpártárolásra használtak. Ezzel az intézkedéssel megfosztva a többi lakót annak használatától, pusztán azért, mert nem akarták az új lakót leengedni a pincébe!

Azért már látható, hogy valami nincs rendben a kk és a társasház háza táján, törvénytelen intézkedésektől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy megakadályozzák az újonnan jöttet a pincébe lejutásban. (Csak zárójelben kérdezem, hogy vajon mi lehet abban a pincében? Valószínűleg az, amit Ön is írt, hogy egyes tulajdonostársak elfoglalták mások részét, és ezen az állapoton eszük ágában sincs változtatni. a kk erről persze tud, és nem csinál semmit.)

Én úgy vettem a lakást, hogy a tároló, amit kizárólagos joggal használhatok, az a babakocsi tároló. Igaz, hogy erről nem született semmilyen írás. Használtam is egy darabig, kb. 2 évig, majd a kk felszólított, persze szóban, nem írásban, hogy adjam vissza. Én jóhiszeműen visszaadtam, és amikor kértem a kk, hogy legyen kedves megmutatni, melyik pincébe tehetem a holmimat, közölte, hogy azt ő nem tudja. Azért ez is jópofa húzás nem? A kk-nak nincs jogosultsága a pincerészemet nekem birtokba adni, akkor milyen alapon adta oda a babakocsi tárolót, és aztán vette vissza?

Nem folytatom, azóta új kk van, a régi lemondott magától, mert közben kezdtek a zivatarfellegek tornyosulni a feje fölött, így jobbnak látta felhúzni a nyúlcipőt. Az új kk is a házból való, és ő is a régi nótát fújja, nem az ő dolga a pincehelységek birtokbaadása. Tárgyaljak a tulajdonos társakkal.

Kéz kezet mos alapon megy itt minden. Az „őslakosok” úgy gondolják, hogy teljesen jogosan bitorolhatják a másét. Ezt a kk tökéletesen tudja, de jó fiú akar lenni feléjük, ezért nem csinál semmit. Nem véletlenül nem bíznak meg egy külsős céget a ház ügyeinek az intézésével, mert akkor ezt a belterjes, a tulajdonos társak kárára elkövetett lopást nem tudnák véghezvinni, külsős cégnek nem lenne érdeke ezt annyiban hagyni.

Évtizedeken keresztül folyt ez a gyakorlat, és nem ütköztek semmilyen ellenállásba a többi lakó részéről, ettől persze vérszemet kaptak, és már a törvényesség látszatát sem óhajtják betartani.
A kérdés az, hogy a közös képviselőnek csak külső, harmadik személy felé kell képviselni a társasház érdekeit, vagy köteles képviselni a tulajdonos társak érdekeit házon belül, akár egymással szemben is azért, hogy a társasház működni tudjon törvényes keretek között.

Szerintem mindkét variáció az ő dolga, feladatköre.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.27. 08:10

T.Pom-pom!

Itt valamit nem értek a pince felosztása körül. Elviekben ennek úgy kellene kinéznie, hogy minden lakásnak van pince kapcsolata. Társasház alapító okiratában benne kell legyen, hogy hányad rész jut a pincéből egy lakásnak, stb.! Közgyűlés határozza meg ennek a gyakorlati felosztását, ami történhet valamilyen funkcionális megoldással kerítéssel, vagy láttam olyat, hogy csak fel volt festve és lakóhely számmal volt jelölve. Minden társasháznak az összehívott kgy. határozata szerint kell eljárni és itt jön képbe kk. aki a felosztást lebonyolítja, koordinálja!

Ha már korábban megtörtént a pince felosztás akkor ki kell kérni kgy. erre vonatkozó határozatát és aszerint eljárni, ellenőrizni. Könnyen megeshet, hogy valaki elbirtokolja más lakótól a pincehasználatot, ami teljességgel jogtalan. (Kivétel, ha erről a kgy. másként határozott, és pl. egy lakó írásban lemond a pince használatáról, mert ilyen is van!) Ez nem szimpátia és veszekedés kérdése kell, hogy legyen, hanem szükségszerűség!

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.27. 07:32

T.Stilmotoros!

Nincs mit, örülök, hogy segíthettem :)

stilmotoros # 2016.09.27. 07:26

Tisztelt Attila111111!

Köszönöm a véleményed, majd összehozunk valamit, de nagy a valószínűsége a hatósági útnak.

Pom-Pom # 2016.09.26. 20:18

MajorDomus!

A közös képviselőnek mindig lesz ellensége az Ön logikája szerint, és ez mindig az lesz, akinek a házon belül vagy kívül nem képviseli az érdekeit.

Az érdekek érvényesítését konzekvensen keveri a veszekedés fogalmával és úgy látszik nem jutott el a tudatáig, hogy a kettő nem ugyanaz.

Lássuk az Ön által említett havi 5 ügy levezetését, döntéseket, határozatokat,megoldásokat,bírósági ítéleteket.
Vagy Ön is talán a konfliktus kerülő kk-k közé tartozik a saját nyugalma érdekében?

Úgy látszik minden alkalmat megragad a sértegetésre.

Én jelenleg a konfrotálódás szakaszában vagyok a kk-val, ha ez eddig nem jutott volna el az agyáig, és nem azért írtam erre fórumra, hogy normális hangvételű hozzászólások és netán tanácsok helyett a maga pórias hangvételű, semmivel nem alátámasztott, kétes tartalmú tanácsnak álcázott sértegetéseit olvassam.

Ha én gyáva vagyok Ön szerint az eddig leírtak után,
javaslom keressen magának új nicket, ami ez lenne: MajorFallos!

MajorDomus # 2016.09.26. 19:37

Nem fogod fel a lényeget. Nem feladata hogy helyetted másokkal veszekedjen ha te ahhoz gyáva vagy hogy konfrontalodj a szomszédaiddal.

Azt hiszem ezt közölték veled.

Annyi a feladata hogy közölje mennyi a pincerëszed és hol van, a többi a te gondod.
A jogszabályok erről nem rendelkeznek tehát nincs mit számonkérni rajta.

Azért írtam ide mert havonta van 5 ilyen ügyem, és én tudom miről beszélek, és mi a megoldás. Kinek mi a feladata az ügyben. Természetesen nem kell velem egyetérteni.

Pom-Pom # 2016.09.26. 13:47

MajorDomus!

"Ha neked egyedül segít, rögtön 4 ellensége lesz a pincét használó tulajdonosokban."

Ezzel a mondatával egyébként tökéletesen alátámasztotta az én eddigi álláspontomat, nevezetesen: ha a közös képviselő, aki mellesleg ott lakik a házban, csak azért nem végzi a feladatát mert fél attól, hogy ezzel ellenségeket szerez magának, hát szerintem az a gyáva, és keressen magának másik állást.
Egy lakóközösségben nincs olyan döntés, ami mindenkinek egyformán jó lenne, ezt tudomásul kell venni. A jogszabályokat kell igénybe venni, azokat kell érvényesítenie, és minden lakó érdekeit kell képviselnie, ezért hívják közös képviselőnek.

Pom-Pom # 2016.09.26. 13:30

MajorDomus!

Tanácsot kértem, nem pedig ítélkezést a jellemem fölött. Nem tudom honnan veszi a bátorságot az ilyen fajta ítélkezéshez.

Magam is az ügy megoldásán vagyok, ezt mutatja a probléma felvetése, és gondolom eljutott a tudatáig, hogy elindítottam a dolgot. Gondolom a valóban gyáva ember beletörődik a helyzetbe, és nem küzd az igazáért, meg az őt megillető jogokért.
Azért írtam ide, hogy hátha valakinek volt hasonló ügye, van ebben tapasztalata, tényleg tud tanácsot adni, nem pedig az ideírót keresetlenül kiosztja és minősíti.

Ha maga is közös képviselő valahol, hát abban a házban sem veszek lakást.
A további ilyen hangvételü "tanácsaitól" legyen kedves megkímélni.

Köszönöm.