Osztatlan közös tulajdon

Csuri # 2022.03.16. 14:49

Az elővásárlási jogot tudom, hogy ugyanazokkal a feltételekkel veheti csak meg. De eladhatom telekhasználati megállapodás nélkül? És mi van a telek pontos lemérésével? A telek kettéválasztása nincs bejegyezve a Földhivatalnál, csak egy kerítés van. Ebbe nem köthet bele az osztatlan szomszéd eladáskor?

Majordomus # 2022.03.16. 14:40

Azután eldöntheti hogy ő megveszi ugyanennyiért.
Ha nincs rá pénze marad a te vevőd.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.16. 14:12

Csuri, az elővásárlási jog nem így működik. Akár a szerződést is megkötheted a vevővel, ha van vevőd.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.16. 14:08

Frank, magad mondod, hogy 1/2 arányban tulajdonos vagy. Akkor tulajdonképpen mi a kérdés? Min kellene osztozni?

Csuri # 2022.03.16. 13:34

Tisztelt Fórumozók!
Tulajdonosa vagyok 50%-ban egy osztatlan közös teleknek. A teleknek 1 hrsz van, ketté van választva egy kerítéssel. A szomszéd 9 éve vette meg. Én a szüleimtől örököltem és most szeretném eladni az én részemet. A szomszédnak elővásárlási joga van, viszont kikötötte, hogy még eladás előtt egy igazságügyi szakértővel méressük le a telket, mert szerinte a kerítés nincs jó helyen és hogy az én telek részem nagyobb és csináltassuk meg a telekhasználati megállapodást. Beleegyeztem. Kerestem földmérőket, kértem árajánlatokat , mind ez hosszas levelezés a szomszéddal, mivel van hogy 7-10 nap után válaszolt a leveleimre. Végül elküldtem az árajánlatokat, hogy válassza ki a neki megfelelőt, hogy elindíthassam már végre az ügyet. Most több mint 2 hete nem válaszol, ül az árajánlatokon, nem veszi fel a telefont, így áll az egész. Ezzel telt el 2 hónap és közben lenne érdeklődő a házra. Mit tudok csinálni? Köteles vagyok eltűrni az időhúzását, vagy így is eladhatom a részem, vagy meg tudja akadályozni?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Zöldövezeti11 # 2022.03.16. 13:31

Frank2022, !
Bizony csak a fele a tied.
Építkezés előtt ha az ember más ingatlanára épít először tisztázza a jövőt. Még ha történetesen az anyja a tulajdonosa annak a teleknek /ingatlannak.
közben az ingatlanra fele részben tulajdonos lettem”.
Nem közben hanem előtte kellett volna megfelelő tulajdonrészt szerezni.

Tegyük fel a Mama eredeti háza csak 25 nm düledező viskó... oda építesz egy az általad mondott 80 nm -t.
valami folytán fele az ingatlanra tied lesz, a másik az unokáé. Az unoka tulajdona a 25 +80 = 105 nm -nek a fele, azaz 52,5 nm. ha nincs tisztázva az ügylet és nem hülye az onoka minél előbb értékesíti.... az új tulaj is igényt tart arra az 52,5 nm -re.
Lehet nem késő egy használati megosztást kell csinálni és szerződéssé alakítani....

Apropó a telek fele hogy jutott a tulajdonodba , Ajándékozás, öröklés vagy vétel ?

drbjozsef # 2022.03.16. 12:35

Frank2022,

Nem pontosan értelek. Az onoka el akarja adni a részét, és annak a pénznek a felét még neked akarja adni? Miért baj az neked? Adja.

wers # 2022.03.16. 12:26

(tehát a csodálatom tárgya, ha a terület 800+800=1.600 m2, és áll rajta a lakóház, akkor hogyan fér ebbe bele a minimális 6000 m2 telekméret)

wers # 2022.03.16. 12:19

drbjozsef, értem én. Nem is kérdeztem. Csak rácsodálkoztam, mint Pista bácsi a Zsiráfra. :))

Frank2022 # 2022.03.16. 12:03

Üdvözlöm a tisztelt hozzáértő és segítő urakat ill hölgyeket.Ráépítettem a szülői házra kb 80 négyzetméteres lakást,mindent építési engedéllyel használatbavételi engedéllyel 30 éve ,közben az ingatlanra fele részben tulajdonos lettem.Sajnos az anyámmal aki a másik fél tulajdonosa volt megromlott a kapcsolatunk ,ő az unokára hagyta a tulajdon részét,most eladná az ő részét azt mondja az ingatlanlapon 1 lakóház van és fele-fele részben kell osztoznunk mivel a ráépítést a földhivatalba nem jegyeztük be.Kérdésem az lenne ,ilyenkor mi az osztozkodás feltétele a ráépítés is amit mi csináltunk?köszönöm a segítő tanácsokat.

drbjozsef # 2022.03.16. 10:32

wers,

Ez egy külterületi ingatlan, részben szántó - nem egy városi építési telek.

wers # 2022.03.16. 09:30

Mert eleve 6000 m2-nek kellene lennie ahhoz, hogy azon lakóépület lehessen.

6000 m2 az kb. egy focipálya. Én meg még azt hittem a mi kb. 2500 m2 területünk bazinagy.

nanemaaa # 2022.03.16. 08:00

Egy lakóházzal beépített 1800 m2-es telket nem lehet megosztani. Mert eleve 6000 m2-nek kellene lennie ahhoz, hogy azon lakóépület lehessen.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.16. 06:11

Talán arra gondol, hogy ha megosztanák, akkor a "kivett" ingatlanra nem lenne elővásárlási joga a fél falunak.

Én sem értem, tulajdonképpen mi a kérdés. Mindenesetre ügyvédköteles az ügylet.

drbjozsef # 2022.03.15. 20:20

viktoraxelsen,

Ez nem túl világos.
Jól sejtem, hogy megegyeztél az exeddel, de kifizetni nem tudod, ezért a mostani párod beszáll pénzzel, de ezért tulajdonos akar lenni, de a földtörvény miatt nem teheti?
Élettárs (akár "sima", akár bejegyzett, akár regisztrált - feltételezem inkább az utóbbira gondoltál) nem szerepel az Fftv.-ben. Ezért írtad, hogy meg KELL osztani? Kelleni biztos nem kell, legfeljebb nem tud tulajdont szerezni. Nem is igen hinném, hogy egy külterületi telket meg lehet két 800 nm-es részre osztani. Egy biztos, a földtörvény szerint nem KELL megosztani. Azt legfeljebb te akarod, ha nem tévedek...

viktoraxelsen # 2022.03.15. 20:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Jelen esetben, vagyonmegosztás előtt állok.
Adott egy 0-as hrsz-u ingatlan ,mely 1600 nm2 alapteruletű.
Ebből 800 nm2 szántó,kivett lakóház szintén 800nm2.
A volt párommal kötött vagyonjogi megállapodás után,1/1es tulajdonos leszek.
Viszont tulajdonrészt szerez benne az új élettársam ,is de állítólag a földtörvény szerint meg kell osztani,vagyis külön,helyrajzi szám alatt szerepelne a szántó,és külön a lakóház!Ez így nagyon költséges.
Kérdésem: Csak a telekmegosztas után lehet szerződést írni az új tulajdonhànyadról?1/3 és 2/3!
Ha bejegyzett élettársi kapcsolatban lennénk,akkor állítólag nem szükséges a megosztás,az új tulajdoni hányad szerződésbe foglaláshoz?
Várom válaszát tisztelettel

drbjozsef # 2022.03.15. 17:38

Akkor tehát a kérdés : területalapú vagy érték alapú egy felosztás ?
Most akkor milyen felosztás? Használat megosztása? Az tetszőleges. Szerződés, úgy oldják meg, ahogy akarják a felek.

És ez valami szabályban rögzítve van e tételesen ?
Nincs ilyen szabály.

A haszonélvezet hogy szüntethető meg ?
pl. lemondással vagy a halállal ?

Haszonélvező halálával megszűnik.
Az nem pont ugyanaz, mint a halállal megszüntetni, mert a gyilkosságot még mindig büntetik.
Lemondással megszüntethető, ingyenesen is, visszterhesen is.

matthiasi # 2022.03.15. 17:06

MD.
De majd lesz !

Majordomus # 2022.03.15. 16:27

És megállapodás sem!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.15. 16:21

A bibi az ,hogy az egyik résztulaj nem halandó aláírni,

Akkor tényleg nincs kérdés. :D

matthiasi # 2022.03.15. 14:12

Ja hogy nem kérdeztem, hanem csak a problémát írtam körül.
Akkor tehát a kérdés : területalapú vagy érték alapú egy felosztás ?
A véleményem ,hogy terület alapú.
És ez valami szabályban rögzítve van e tételesen ?

A kialakítás még akkor történt amikor én is ott laktam, sőt többségi tulaj voltam majd teljesen. Aztán az élet változott, elköltöztem, jelenleg a két lakás közül az egyiket az egyik résztulaj használja a másikat a másik résztulaj bérbeadással hasznosítja.
Amúgy két tulaj a felnőtt gyerekeim.
Az egyik lovagol azon, hogy mi mennyit ér. Neki kellene megmagyaráznom, hogy a felosztás végül egy elhatározás kérdése. A felosztásnál a praktikus dolgokat kell figyelembe venni. Külön lakások , külön bejárattal és a korábban le írt egyéb műszaki feltételekkel.

Amúgy a korábbi sok tulaj miatt (örökség, vétel stb ) a tulajdoni lapon 3/6 és 3/6 szerepel.
A bemutatott 90 és 78 nm nél kimaradt az hogy a kisebb tehát a 78 -as lakáshoz tartozik egy 18 nm -es pince és egy kb. 9 nm -es fedett terasz ill. bizonyos nem túl értékes tárolók. És ezek mind a saját telekről megközelíthetők. Sőt haszonélvezetem is volt /van.

És írtam, hogy :
Most van folyamatban a fizikai megosztás.” Igen mert még van egykét dolog /igaz nem jelentős /. Pl. az elválasztott padlástereknél a választó falat tűzgátlóvá tenni- acéllemezzel. plusz. egy két jelentéktelen apróság.

Írta J.. ,hogy :
Az a lényeg, hogy a használat legyen felmérve, térképvázlattal, PONTOS térképvázlattal, legyen leírva ki melyik részen mit csinálhat, és szabályozva a közös használat, fenntartás, üzemeltetés részletei.

Ez mind megvan, nyilván finomítani lehet még rajta. A bibi az ,hogy az egyik résztulaj nem halandó aláírni, pont az érték problémái miatt.

Márpedig szerződéshez minimum kettő fél kell. szerintem. én pedig addig nem mondok le a haszonélvezetemről amig nincs megállapodás.
És ha már KBS hiányolta a kérdést. egy további lenne.
A haszonélvezet hogy szüntethető meg ?
pl. lemondással vagy a halállal ?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.15. 12:04

Jó, de "fizikai megosztást" írt. Az legutoljára jelent használati megállapodást.

drbjozsef # 2022.03.15. 11:25

matthiasi,

"fizikai megosztás"

Ez mit jelent? A 330-330nm-ből gondolom, hogy nem két külön helyrajzi számot (ezek túl kicsik önálló teleknek), hanem egy használati megosztási szerződést.
Már ezerszer le lett írva : az eszmei hányadoknak semmi köze nincs az adott hányadhoz tartozó használati jogosultsághoz. Extrém példaként : az egyik tulajnak 1/10 eszmei hányada van, de a használat szerint ő használhatja a telek 90%-át, rajta egy általa épített úszómedencés luxusvillával, a másik tulajnak 9/10 hányada van, az ő területe csak a telek 10%-a és azon is csak gaz van meg szemét. Mennyit ér az egész ingatlan? Mondjuk 505 milliót, amiből 500 millió érték az 1/10 hanyadnak van, 5 millió érték meg a 9/10 hányadnak van. Számít ez? Nem számít. Ha az 1/10 tulajdonos eladja a részét, pont 500 milliót kaphat érte, hiszen a használat jogával együtt adja el a drága épületét, míg a másik tulaj hiába 9/10 eszmei hányaddal rendelkezik, övé a kis gazos rész a telek sarkában, ami pont 5 milliót ér.

Tökmindegy, hogyan osztják meg a telket. Az a lényeg, hogy a használat legyen felmérve, térképvázlattal, PONTOS térképvázlattal, legyen leírva ki melyik részen mit csinálhat, és szabályozva a közös használat, fenntartás, üzemeltetés részletei.

KBS,
Teljesen kikerülhető, ha használati szerződésről van szó. Nem kötelező az. Igaz, nagyon is ajánlott és célszerű lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.15. 10:26

Lesz kérdés is?

(Egyébként egy ilyen ügyletben kikerülhetetlen az ügyvédi közreműködés; célszerű lenne az eljáró kollégát kérdezni.)

matthiasi # 2022.03.15. 09:46

T. Fórumosok !

Van egy un. osztatlan közös tulajdonú ingatlan a közeli családban.
Most van folyamatban a fizikai megosztás. A lényege . kettő tulajdonos kettő fizikailag elkülönülő lakással. A lakások a mai kor minden ismérvével rendelkeznek.
Külön bejáratok, külön szétválasztott közművek szerződve a szolgáltatókkal.
A bibi az, hogy a két ingatlan (felépítmény ) értéke szemmel láthatóan- józan belátással sem egyenértékü.
Egy 90 nm és egy 78 nm alapterületű lakóingatlan. Fizikailag észszerűtlen a tovább darabolás.
A telek nagyjából egyenlően van megosztva. Két teljesen elkülönült rész és egy lényegesen kisebb közös rész. 330 -330 nm és egy 40 nm.
A felek is nagyjából megegyeztek, de ott motoszkál a fejükben hogy mi van ha a későbbi tulajok, főleg az egyik a jelenlegi megosztást elfogadhatatlannak tartják ,
Mert a terület elvileg örök, a rajta lévő felépítmény értéke változhat. Jelentős és értékes belső felújítástól a katasztrofális elértéktelenedésig. Pl. egy belső tűz.
A jelenlegi nm eltérést az aktuális tulajdonosok egy pénzbeli kompenzációval már megoldották.
Tehát van egy A és egy B lakás a jelenlegi tulajok ezt az ingatlan 1/2 - 1/2 tulajdoni hányadának tekintik.... függetlenül a mindenkori értékükre.