Az ügyvéd, a kaszinótojás és a NENY


Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.27. 18:35

Te jó ég! Az elnök?

Dr.Attika # 2012.09.27. 18:28

Tudta ő azt, hogy mi lesz az ítéletének a visszhangja. Ezért hozta. Megirigyelte a celeb ügyvédeket és celeb bíró akar lenni. Ha megméri Dániel kollégát,ahogy kellett volna, akkor senki nem figyelt volna rá. Szerintem ő is ilyen sértődött "kényszernyugdíjazandó", mint a Cosma-ügy másod fokú bírája.

Poruljárt_Attila # 2012.09.27. 17:36

"az a joggal való visszaélésnek a nagyon meleg táptalaja, hiszen onnan nézik, ahonnan akarják, kizárólag csakis a bíráló, a megítélő személyes megítélése szerint.”"

jaja, és szted nem ez történik?

"Btk. 10. § (2) Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely Magyarország állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti.”"

Erről van szó. És akkor indulhat a 35 féle kifacsarás, csavargatás, megközelítés és stb.

Egyjogász # 2012.09.27. 16:49

A youtube-on fent van egy videó a tárgyalásról, Dr. Kovacsics bírót cca. 55 évesnek becsülöm. Azaz, ha az egyetem befejezése óta bíróságon dolgozik, akkor szerintem már ő is részt vehetett az 1989 előtti jogszabályok végrehajtásában......

A bíró urat elnézve viszont teljesen biztos vagyok abban, hogy egy ilyen idős, tapasztalt bíró tudhatta, hogy mi lesz az ítélete visszhangja, úgyhogy ez szerintem nem véletlen, vagy egy fiatal, tapasztalatlan bíró meggondolatlansága volt....

Dr.Attika # 2012.09.27. 16:31

Nos Béla ,megvan a bíró neve. Dr. Kovacsics István a Siófoki Városi Bíróság elnöke. A Kúria Elnöke is "elítélte" a bírói döntést és Dr. Kabódi professzor is. A másod fok bizonyosan helyrehozza Kovacsics bíró urunk eltévelyedését.

Egyjogász # 2012.09.27. 16:29

"Kónya István, a Kúria elnökhelyettese ma a Kossuth Rádióban viszont azt mondta, hogy a jog, az ítélkezés, a büntető igazságszolgáltatás soha nem állhat az erőszak mellé. "A szobor leöntése rongálás, tehát bűncselekmény. Ez nem a véleménynyilvánítás szabadsága, tehát erre itt nem ideillő hivatkozni" – mondta.

Szerinte a történelmi szempontból vitát kiváltó hasonló ügyekben a bíróságokon különösen figyelnek erre, hiszen az ítélet, vagyis bűnösség kimondása ebben az esetben például ellentétes a bírói véleménnyel. Az elnökhelyettes nem emlékszik arra, hogy hasonló eset történt volna az ítélkezési gyakorlatban.

Kónya szerint az ilyen ügyeknél a bíróságnak ügyelnie kellett arra – miként a Kúria, illetőleg jogelődje a Legfelsőbb Bíróság is mindig ügyelt rá –, hogy "a konkrét cselekményre, a tényállásra koncentráljon, és emberi magatartásokat meghatározott szituációban a törvényhez mérten ítéljen meg."

Egyjogász # 2012.09.27. 16:26

"gondolom az indoklást is napokig fogalmazta."

Az lehet, de abba szerintem nem gondolt bele, hogy az ítélete ennyire kiveri a biztosítékot, abban biztos vagyok. (Vagy ha belegondolt, és direkt csinálta, akkor bátor gyerek...)

Én legalábbis nem emlékszem olyan esetre, hogy egy városi bíróság rongálási ügyben hozott ítéletét a Kúria elnöke (vagy helyettese, ezt nem hallottam tisztán), az ítélet meghozatalának másnapján nyilvánosan, a médiában kritizálja, meg hogy a rádióban a bíró bírói karból történő eltávolítását követeljék....

Kíváncsi vagyok a fejleményekre.

ObudaFan # 2012.09.27. 12:34

Tudom, hogy tudod, nem is neked írtam.

Dr.Attika # 2012.09.27. 12:18

Tudjuk. Egy cselekmény nem lehet egyszerre társadalmilag hasznos és a társadalomra veszélyes. Ha ez a lökött ügyvéd kollégánk cselekménye a bíróság szerint hasznos volt a társadalomra, akkor nem részesíthette volna megrovásban és nem kötelezhette volna bűnügyi költség megfizetésére. KBS is ezt fogalmazta meg. Tehát a bíró elégtelent kapott büntetőjogból.

ObudaFan # 2012.09.27. 09:11

Btk. 10. § (2) Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely Magyarország állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti.

ObudaFan # 2012.09.27. 08:31

Szerintem nem is igazán lehet ezt taxatíve felsorolni. Az általánosan megfogalmazott büntetőjogi tényállások keretében mindig lesz olyan egyedi eset, ami kilóg a sorból.

Egyébként a véleménynyilvánítás szabadságára tekintettel a puszta verbális bűncselekmények tekintetében a közszereplőkkel szemben a közszereplésükkel kapcsolatos megnyilvánulás általában nem jogellenes, ennek azért kialakult alkotmánybírósági és bírósági gyakorlata van. A kérdés ebben az ügyben nem a harmincas évek Magyarországának történelmi megítélése, hanem az, hogy egy közszereplővel szembeni véleménynyilvánítás azt is jogszerűvé teszi-e, ha a más tulajdonában álló dolgot megrongálja ezzel a véleménynyilvánító.

Sherlock # 2012.09.27. 08:21

Nem Ágnes, ezt madárcsontból olvassák az erre érdemesek.

wers # 2012.09.27. 08:15

Béla az ellenkezőjét feszegeti, hogy egy bűncselekmény hogyan lehet hasznos a társadalomra. Persze a mi póri eszünkkel sehogy, de úgy tűnik a bírónál ez a két ellentétes fogalom megfér együtt.

Poruljárt_Attila # 2012.09.27. 07:26

Valóban nem egy ESETről beszélünk, de mint elméleti párhuzam, én arra reagáltam, hogy egy §-ba foglalt BTK-s tényállás márpedig nem szükségszerűen veszélyes is egyben a társadalomra.
Ennyi.

wers # 2012.09.27. 07:24

Nem egyről beszéltek
Nem először fordul elő, de talán így, hogy szólsz neki, talán gyanít valamit

Bennem néha felmerül, minek a "tárgyalás" nevű cirkusz, ez a bíró előre tudta, mi lesz az ítélet, gondolom az indoklást is napokig fogalmazta.

ius latratus # 2012.09.27. 07:09

Az én hsz.-em Poruljárt-nak szólt.

ius latratus # 2012.09.27. 07:08

Nem egyről beszéltek.

Dr.Attika # 2012.09.27. 07:08

Ez tényleg megdöbbentő ítélet. A bírót páros lábbal kellene kirúgni a bírói karból. Ahogy KBS is írta. ha társadalmilag hasznos volt a cselekmény, akkor nem lehet társadalomra veszélyes, ami a cselekmény bűncselekménnyé nyilvánítását kizárja. Reméljük a Kaposvári Törvényszék orvosolja ezt a "műhibát".

Poruljárt_Attila # 2012.09.27. 07:05

Persze hogy tudom, Sándor!

Konkrétan volt ilyen eset, egy okirathamisításos akármi, ahol felmentették az illetőt, mert társadalomra való veszélyessége nulla volt abban a formában, ahogyan ő elkövette.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.27. 06:34

Miki :O) Csak ez az elv nem büntetőjogi elv.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.27. 06:33

szóval a fenti megállapítás nem állja meg a helyét
Te csak tudod.

Berényi Miki # 2012.09.27. 05:27

Jó ember ez a bíró. Dániel biztos nem aludt egy percet sem az idegességtől, hogy nem vonulhatott mártírként börtönbe. Az indokolás kicsit érdekes, én más okból felmentő ítéletet hoztam volna, de a lényeg, hogy a bíró ismeri az angol mondást: "don't feed the troll!"

Poruljárt_Attila # 2012.09.27. 05:00

"Hiszen vagy bűncselekmény, és akkor a társadalomra veszélye; vagy társadalmilag hasznos, de akkor nem bűncselekmény, mert hiányzik a társadalmi veszélyessége.”"

  • Ne vedd személyeskedésnek, de ezen megakadt a szemem. Már elnézést kérek, sztem mindenki tudna sorolni néhány bűncselekménynek számító tényállást pro és kontra, de gyakorlati jelentősége persze inkább azoknak van, amelyeket bcs-nek minősítenek, aztán társadalmi veszélyességük nincs. Igazából az ilyet sosem értettem, de szóval a fenti megállapítás nem állja meg a helyét. (és ezt most nem a konkrét üggyel kapcsolatban írom)
Egyjogász # 2012.09.27. 00:21

"E tények a kárpótlási törvényeken keresztül, a jog által is deklaráltan, megkerülhetetlenül rámutatnak Horthy Miklós és mindazok történelmi felelősségére, akik a jogalkotásban és ezek végrehajtásában részt vettek" - fogalmazott a bíró.

No szóval, akkor "mindazok" 1939 és 1989 részt vettek a jogalkotásban "és ezek" végrehajtásában (gondolom az akkor hatályos jogszabályok, mert annak nincs sok értelme, hogy a jogalkotás végrehajtása), azoknak biz történelmi felelőssége van.

Akkor ezek szerint azoknak a bíróknak is történelmi felelőssége van, akik pl. 1989-ben az akkor hatályos jogszabályok alapján hoztak ítéletet?
Vagy netán "mindazoknak" történelmi felelőssége van, akik 1939 és 1989 között végrehajtották az akkor hatályos jogszabályokat?

Érdekes következtetéseket vont le bíró bácsi/néni a kárpótlási törvényekből, szerintem akik megalkották, maguk sem gondolták, hogy egyszer erre hivatkozva magyarázgatni lehet egy szoborrongálást.

ObudaFan # 2012.09.26. 20:03

Társadalmilag nagyjából akkora haszna van egy szobor összefestékezésének, mint például szoborállításnak bukott XX. századi politikusokról, vagy például unortodox történészkedéseknek büntetőítéletekben.