autópálya matrica - büntetés


szota # 2007.07.18. 16:21

kedves Kriszta,
Ahogy én a tendenciákat figyelem I(és a híreket hallgatom) a ragasztós matricának lejárt az ideje! A jelenlegi kamerás ellenőrző rendszer is rendszámokat olvas és veti össze az adatbázisával, és régebben is - ellenőrzéskor - a bizonylatot nézték nem a matricát!. Márcsak azért is, mert az interneten vagy SMS-ben vásárolt virtuális matrica esetében nem is lehet kiragasztani semmit sem.
Szerintem csak egy út van: fizetni.
És a jövőben olcsóbb a szemüveget elvinni és elolvasni, mit ír alá!!!


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

kriszta69 # 2007.07.18. 16:03

Sziasztok!

Remélem, tudtok segíteni...

Apukám június 18-án vásárolt négynapos autópálya matricát, mert másnap utaztak Lengyelországba. A matricán - ahogy kérte - június 19. van kilyukasztva, vagyis 22-én érvényes matricával jöttek haza.
Ehhez képest ma kaptak egy pótdíjfizetési felszólítást...
Telefonáltak az ügyfélszolgálatra, és kiderült, hogy az érvényesség kezdetének az eladó a vásárlás napját (18-át) jelölte meg (vagyis a matricán és a bizonylaton különbözik az időpont), így a bizonylat és a számítógép szerint 22-én már jogtalanul használták az autópályát.
Előkerestem a rendeletet, amire hivatkoznak
(36/2007. (III. 26.) GKM rendelet
az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról. 5. § (1) … A matrica vásárlójának az értékesítéskor kinyomtatott bizonylatot alá kell írnia az ... érvényesség kezdeti időpont helyességének igazolásaként.
(3) Amennyiben az ellenőrző szelvényen kézzel rögzített adatok nem egyeznek meg a bizonylaton nyomtatott úton szereplő adatokkal, abban az esetben a bizonylaton szereplő adatokat kell valódinak tekinteni.)...

Mit tudunk csinálni? Egy 65 éves embernek tankoláshoz magával kell vinnie az olvasószemüvegét? (mert az aláírás helyét is csak az eladó segítségével találja meg, nemhogy a mögötte feltortlódó sorban elolvassa az apró és halvány betűs szöveget). Miért nem elég, ha a matricát ellenőrzi?

A hibázó benzinkútnál azt tanácsolták, fizessük be a pótdíjat, és közben kérjünk méltányosságot, és igényeljük vissza az összeget. De Apám nem hiszi, hogy az egyszer befizetett pénzét valaha is viszontlátja, ezért nem akar fizetni, inkább levelezni akar velük. Viszont ennek semmi halasztó hatálya nincs, egészen biztos, hogy ha levelezni kezdünk, kicsúsznak a 15 napos fizetési határidőből, és fizethetik az ötszörösét...

Segítségeteket előre is köszönöm!


Kriszta

monalisa1 # 2007.03.21. 00:13

Változtass jelszót, az majd valószínűleg segit. Akár naponta is...

ksstomi # 2007.03.20. 23:05

hozzászólás törölve

monalisa1 # 2007.03.17. 09:26

ksstomi!
Tudtammal a fórum sz.gép rendszere úgy van beállítva - és bármely más beírós/levelezős rendszer is -, hogy ugyanazt a választott nevet két ember nem tudja használni! Tehát ahhoz hogy a "kisstomi" rajtad kívül bejöjjön másnak is, őneki legalább a "kisstomi2" variáns kell használnia.

Szerintem vagy te írsz saját maga és utóbb már megbánod (...) vagy valai tudja a jelszódat és ő lép be esetenként a nevedben.

ksstomi # 2007.03.16. 23:58

hozzászólás törölve

ObudaFan # 2007.03.16. 21:25

Ez nem szabálysértési ügy lesz, hanem egy polgári per. Itt a cég köteles bizonyítani, hogy ksstomi részt vett az autópálya forgalmában, ha viszont a cég ezt bizonyította, ksstominak kell bizonyítania, hogy a díjat megfizette. Éppen ezért nem ártana egy egyeztetés, vagyis épp azt nem javaslom, hogy ksstomi csak várja, hogy majd mi történik.

_Lala_ # 2007.03.12. 08:49

Ezért kell eltenni:

  • azt a nyugtát, amit akkor nyomtatnak, amikor megkapod a matricát, és amin a RENDSZÁM szerepel, és
  • a matrica hátoldaláról lehúzott papírt.

Az éves matricát pl. ezek birtokában másik autóra is át lehet íratni 1.000 Ft ellenében!

ksstomi # 2007.03.12. 07:57

hozzászólás törölve

Ginzen # 2007.03.12. 07:51

Sajnos nem kártyával fizettem a matricáért.
Köszönöm a választ!

ksstomi # 2007.03.12. 06:43

hozzászólás törölve

Ginzen # 2007.03.11. 23:52

Kedves Fórumozók!
A következő problémával fordulok önökhöz:
Az osztrák-magyar határon vettem egy autópályamatricát, 10 naposat. Kiragasztottam a szélvédőre, blokkot eldobtam, 10 nap mulva a matricát is.
Ez egy hónapja történt, pár nappal ezelőtt kaptam 2 felszólító levelet, hogy fizessek be 2 szer x összeg birságot, mert 2 különböző napon matrica nélkül vettem ígénybe az autópályát. Hogyan tudnám bizonyitani hogy vettem matricát, csak valami hiba történhetett? vagy rendszám elirás vagy a számitógépes rendszerben.
Én arra gondoltam, hogy kedden kimegyek a határra és ott megkérem az eladót, nézze meg valamilyen nyilvántartásban. Jobb ötletem nincs... (nem benzinkuton vettem, hanem egy büfével egybekötött elárusitóhelyen)
elnézést kérek az esetleges helyesírási hibákért, üdvözlettel és köszönettel:
Schwarz Tibor