autópálya matrica - büntetés


wers # 2019.05.03. 12:26

Ennyire bonyolult lenne a magyar térképet, megyehatárokat meg ezt a "rengeteg" autópályát megtanulni? Ennyi év alatt?

oligaliga # 2019.05.03. 13:44

Úgy tűnik.

Szomorú örökös # 2019.05.03. 16:35

bermuda háromszög

Az a gondom, hogy a megyei matricára nincsenek kitáblázva a fel és lehajtók.

Aki annyira ostoba, hogy ezt nem tanulja meg, mikor megveszi a megyei matricát és utána ilyen marhaságra hivatkozva próbál egy jól működő rendszert fikázni - pedig nem olyan nehéz, egy évig általában nem is változik - az meg is érdemli, hogy jól megsuhintsák érte. Utána ha a sötéttől egy fokkal intelligensebb, akkor nagy valószínűséggel megnézi és legközelebb nem fog beleszaladni.

Szomorú örökös # 2019.05.03. 16:38

oligaliga

Az út mellett mindenhol ki van táblázva a megyehatár. Még az autópályán is. Néha azt is kell nézni.

Ehhez képest abban viszont van némi igazság, hogy a Csongrád megyei határt követő Kiskunfélegyháza-Dél lehajtóig el lehet menni egy Csongrád megyei matricával, pedig az már jócskán Bács-Kiskun...viszont nagyon szépen ez szerepel a honlapon.

Szóval aki megyei matrica szolgáltatást vesz igénybe, az azt a néhány megyét - többre is ki lehet váltani - tanulja meg és alkalmazza. Onnan kezdve nem lehet olyan, hogy „véletlenül felhajtott rá”.

wers # 2019.05.03. 17:55

Épp az imént hívott az egyik rokon, hogy mondjam meg neki, hogy ahol éppen van az fizetős-e mert azt az ellenőrző kocsit látta, amit az autópályákon is szokott látni.

Na, nekem most ért el odáig, keresem, hol a kandikamera. Ezt nem hiszem el.

Szomorú örökös # 2019.05.03. 18:55

bermuda háromszög

Viszont a hazai utakat külföldiek is használják....Szóval vannak olyanok akiknek ez az ország nincs meg fejben és ha már kiteszik a táblát, akkor mi akadálya, hogy valós információ legyen rajta?

Na most ha mi jelenleg a megyei matricák érvényességéről értekezünk itt, akkor ez a történet vajon mi alapján került elő? Mellesleg őket vajon mi a nagy büdös bánatos francért érdekelné a megyei matrica határa? Te komolyan ennyire korlátolt vagy? Szerintem eddig az a tapasztalatom, hogy igen. :-D :-D :-D

Szomorú örökös # 2019.05.03. 20:14

bermuda háromszög

No és az éves megyei matrica meg az alkalmi 10 napos között vajon felfogod-e, hogy mi a különbség? Te azon kattogtál, hogy a megyei matrica megyehatára nincs rendesen jelezve. Ehhez képest most ott tartunk, hogy egy idegen kattog az HU-GO útdíjfigyelő autó miatt, holott a matrica használat - nem a megyei, hanem az általános - igen konkrétan szerepel minden autópálya felhajtót jelző táblán.

Te ezzel a szövegeléssel valóban elmehetnél kandikamerás műsorba fellépni! :-D

Szomorú örökös # 2019.05.04. 04:12

bermuda háromszög

ha már kiteszik a táblát, akkor mi akadálya, hogy valós információ legyen rajta?

És nem valós az az információ, hogy az adott út matricaköteles? De akkor még egyszer leírom: ha valaki éves megyei matricát vesz év elején, akkor pontosan az is a dolgai közé tartozik, hogy megnézi az adott megyék határát, meddig is mehet az autópályán az adott megyében. Mindent összefoglalva teljesen korrektül jelzik a határokat és azt illik betartani. Ha pedig mégis ráhajtasz - és bele is szaladsz egy figyelő kamerába - akkor van egy egész órád, hogy izibe vegyél egy 10 naposat, aminek az ára még mindig messze elmarad az érte kiszabható bírságtól. Ez is egy óriási előny mondjuk a szlovákokkal vagy osztrákokkal szemben, mert ott azon nyomban fizethetsz érte.

Szomorú örökös # 2019.05.04. 04:15

bermuda háromszög

Épp az imént hívott az egyik rokon, hogy mondjam meg neki, hogy ahol éppen van az fizetős-e mert azt az ellenőrző kocsit látta, amit az autópályákon is szokott látni.

A kedves rokonod inkább háztartást vezessen, ne autót. Ugyanis azokon az utakon, ahol a teherautók útdíj fizetésére kötelezettek és ahol ilyen útdíj figyelő kamerás autó állhat az út szélén, ezt bizony mindig tábla is jelzi. Ergo ha erre ő nem figyel, akkor vajon a többi táblára mennyire figyelhet? :-O

wers # 2019.05.04. 16:48

igen, igazad van, olyan tábla is kellene, hogy BERMUDAHÁROMSZÖG, neked itt kell díjat fizetni. (meg mindenkinek, és mindenki ellenőrizze, a befizetett díj érvényes-e ott és akkor)

Szomorú örökös # 2019.05.04. 17:42

bermuda háromszög

Szerinted tök elég, ha egy tábla alatti kiegészítőn az van hogy nézze meg a neten kire nem vonatkozik.

Nem, nem így van! Pontosan ez a tábla szerepel a teherautók számára útdíjköteles utaknál:

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…

Egy ilyen táblánál egy értelmes embernek - special nem rád gondoltam - nem kell a netet böngésznie, hiszen tudja értelmezni. :-D

Szomorú örökös # 2019.05.05. 09:09

bermuda háromszög

Én azt kifogásolom, hogy az autópályáknál nem jelzik, hogy az országoson kívül még melyik megyei matrica érvényes az adott felhajtónál. Te azt írtad, hogy jól van ez így, mert meg lehet nézni a neten.

Ezt hívják felesleges szarrágásnak, fingreszelésnek.

Pontosan azt írtam, hogy aki év elején kiváltja a megyei matricát, annak egyszer kell megnéznie - akár otthon indulás előtt a neten is és nem pedig menet közben, hogy hol a megyehatár legutolsó lehajtója, ahol még büntetlenül lejöhet az autópályáról, ugyanis onnan fizetős lesz számára. Okos és kellően intelligens sofőr ezeket az infókat egyszer megtanulja, utána pedig alkalmazza. Az „főokos” sofőr meg azon kattog, hogy ez miért nincs kiírva... :-D

Az, hogy a kedvenc rokonod ennyire bal...sz, arról mi nem tehetünk, de az autópálya kezelő sem. :-D

Szomorú örökös # 2019.05.05. 09:13

bermuda háromszög

A KRESZ lényege, hogy az adott táblánál el tudd dönteni, hogy mehetsz-e vagy sem, mit kell tenned.

Szerintem kezeltesd magad, hátha még van esélyed a gyógyulásra! Az autópálya matricakötelezettséget jelző tábla útvonal típust jelző táblák alatti kiegészítő tábla, nem pedig utasítást adó tábla. Ha túl sok az infó rajta, akkor meg kéne állnod, hogy el tudd olvasni, ami nyilvánvalóan egy autópálya felhajtónál eléggé nonszensz lenne, nem gondolod? :-D

gerbera317 # 2019.05.05. 14:45

Ez nem KRESZ-kérdés. A KRESZ szerint: 10. § (1) A közúti jelzőtáblák a járművezetők részére a) az útvonal típusát jelzik, b) az elsőbbséget szabályozzák, c) utasítást adnak, d) tilalmat, illetőleg korlátozást jeleznek, e) veszélyt jeleznek, vagy f) tájékoztatást adnak. (2) A jelzőtábla alatt kiegészítő tábla adhat útmutatást a jelzőtábla jelzésének értelmezésére.
A b)-d) típusú táblák önmagukban keletkeztetnek jogot vagy kötelezettséget. A többi típusnál a jog vagy kötelezettség jogszabály nélkül, vagy külön jogszabály alapján keletkezik.
A pályamatrica táblája (11. § (4)-(6)) útvonaltípust jelző táblához kihelyezhető kiegészítő tábla. A jelentését és a hozzá fűződő jogkövetkezményeket minden pályahasználónak ismernie kell. A megyematricát használóknak azt is, hogy melyik kijárónál kell/lehet másik megyébe való áthajtás nélkül elhagyni az fizetős szakaszt.

Szomorú örökös # 2019.05.05. 16:14

gerbera317

A megyematricát használóknak azt is, hogy melyik kijárónál kell/lehet másik megyébe való áthajtás nélkül elhagyni az fizetős szakaszt.

És ott a pont a végére! :-)

Szomorú örökös # 2019.05.05. 16:36

bermuda háromszög

Én már egészen konkrétan 2019.05.03. 07:10-kor leírtam mindenféle személyeskedés nélkül, hogy a megyei matricát használónak tudni kell ezeket az infókat. Az, hogy te teljesen félrevitted a kérdést és már hülyeségeken kattogtál - ráadásul nem először - az már nem csak nekem okozott röhögőgörcsöt. Volt, aki a kandi-kamerát kereste egyik-másik kérdésed után, mert nem akarta elhinni, hogy te ezt komolyan kérdezed és nem viccelsz vele. De legalább jól szórakoztunk rajtad. :-D

Egy a lényeg, hogy annak, aki nem váltja ki a megyei matricát egy adott megyére, annak miért is kellene tudnia, hogy hol hajthat fel rá és hol nem, mert szerintem ez csakis azokra tartozik - és azok mindegyike tudja is - akik ilyen módon használják a pályát. És nem mellesleg az a kamerás figyelő autó, amin a rokonod kattogott, az meg végképp megnevettetett, vagy inkább elszomorodtam, hogy többen ennyire nem figyelik, mi van kitáblázva. Mert azokon az utakon is ki van táblázva, hogy ki hajthat csakis útdíj megfizetése mellett fel rá, pontosan őket figyeli ez az autó - nyilván személyautó nincs közöttük.

Az utazó # 2019.05.14. 10:04

Üdv mindenkinek! Az a kérdésem hogy ha e-matrica nélkül használtam az autópályát mennyi ideje van Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nek hogy küldje a csekket? Mi az a határidő ami után elévül? Én 2018.12.10-én használtam jogtalanul az autópályát és 2019. 03. 18-án írtak levelet nekem ezzel kapcsolatban! Előre is köszönöm, további szép napot kívánok!

gerbera317 # 2019.05.14. 10:13

Ebben a topikban a 2019.03.28. 08:49-i hozzászólás, és ami előtte van, éppen erről szól. Tessék visszaolvasni!

Az utazó # 2019.05.14. 12:16

Kedves Gerbera317. Köszönöm, megtaláltam a kérdésemre a választ! További szép napot kívánok! ????

jogi948 # 2019.06.14. 05:45

Útdíj pótdíj fizetésére a felszólítás szabályos tértivevényes időbeni igazolással és átvétellel 60 napon túl történik a postai kiértesítés, akkor az valóban hatályvesztő lenne? Én ilyen jogszabályt nem találtam. Megköszönöm ha valaki tudatja a jogszabály és paragrafus számát.

jogi948 # 2019.06.14. 05:48

Útdíj pótdíj fizetésére a felszólítás szabályos tértivevényes időbeni igazolással és átvétellel 60 napon túl történik a postai kiértesítés, akkor az valóban hatályvesztő lenne? Én ilyen jogszabályt nem találtam. Megköszönöm ha valaki tudatja a jogszabály és paragrafus számát.

drbjozsef # 2019.06.14. 05:51

jogi948,

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről
...
33/B.§(5) Amennyiben a használati díjat nem fizették meg, a díj beszedésére jogosult szervezetek vagy az általuk megbízott gazdálkodó szervezetek az érintett jármű üzemben tartójának a díj beszedésére jogosult szervezetek vagy az általuk megbízott gazdálkodó szervezetek előtt ismertté válása időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül kötelesek postára adni a pótdíjfizetési felszólítást. Ha a használati díjat és pótdíjat meg nem fizető üzemben tartó (gépjárművezető) a helyszíni ellenőrzés alkalmával az ellenőrzésről kiállított jegyzőkönyvet aláírja és átveszi, akkor nem kell a pótdíjfizetési felszólítást részére kézbesíteni. A pótdíjfizetési kötelezettség két év alatt évül el. A pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető.

Figyelj a kiemeltre! NEM az elkövetéstől számít a 60 nap. Olvass vissza pár oldalt.

jogi948 # 2019.06.14. 06:46

Köszönöm a gyors választ. Tettszik ez az ismertté válás időpontja egzakt megfogalmazás, jót lehet rajta rugózni.

drbjozsef # 2019.06.14. 07:09

jogi948,

Önmagában az ismertté válással nem lehet, mert az konkrét időpont, amikor megjön az adatigénylőhöz az adat. Játszani azzal lehet, hogy mikor KÉRI azt az adatot...

Mivel az elévülés két év, ezért ad abszurdum másfél évig is ülhet a dolgon, és ha akkor kiéri az adatot, még bele fog férni az elévülésbe.

De jellemzően persze ez a gyakorlatban pár hét, úgyhogy ha 3 hónapon is túl kap valaki ilyet, annál érdemes megnézni a dátumokat, azon belül nem nagyon.

szmi # 2019.06.14. 07:35

drbjozsef

Hahó
Pontosan hol lehet megtalálni az ismerté válás dátumát? A kiküldött felszólításon csak az ellenőrzés (elkövetés?) dátuma szerepel meg a keltezés.
Köszi a választ:
Miki