autópálya matrica - büntetés


Kacsem # 2019.11.25. 20:04

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, ha a több mint 90 nap elteltével kaptam meg az autópályás bírságom, második felszólítás címszóval ajánlás nélkül csak bedobva a postaládába, (első levél/értesítő nem érkezett) akkor ez így érvényes?

Érdemes ezt komolyan vennem?

Van lehetőségük az útdíjasoknak, a szabálysértés elkövetése után, akár több mint 90 vagy 120 nap elteltével is még bírságot küldeni?

Előre is köszönöm szépen a segítő hozzászólásokat!

Üdvözlettel:
Kummer Péter

drbjozsef # 2019.11.26. 07:50

Kacsem,

Igen, jöhet a büntetés hetekkel, akár hónapokkal később is, lásd :1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről 33/B.§(5).

Az, hogy nem ajánlva jött, az nekem fura, inkább azt mondanám, kizárt. Biztos az autópálya kezelőtől jött?

Bugaci1 # 2019.12.06. 12:05

Tisztelt Fórumozók!
Büntetést kaptam jogosulatlan pályaszakasz használatáért. A jelzett időpontban a család egy tagja sem járt arra a kocsival. A kapcsolat a család minden tagjával jó, tehát ha hibáznak-hibázunk megmondjuk, nem titkoljuk el egymás előtt. Kértem fényképet, melyet megküldtek számomra, egyértelműen a mi autónk van rajta. Hiszek a családtagoknak, elvégre a 14 875 ft nem a világ, ezt ők is tudják, ezért sem lenne értelme a titkolózásnak.
Értetlenül állok a dolog előtt. Nem vagyok egy összeesküvéselmélet-gyáros, de már az is megfogalmazódott, hogy esetleg a fénykép nem ott és nem abban az időpontban készült Kérdésem, járt már valaki hasonlóan? A büntit befizettem már természetesen, egyszerűen nem láttam más kiutat.

Szomorú örökös # 2019.12.06. 18:56

Bugaci1

A jelzett időpontban a család egy tagja sem járt arra a kocsival.

Nyugodj meg, hogy nagy valószínűséggel valaki csak nem mond igazat.

már az is megfogalmazódott, hogy esetleg a fénykép nem ott és nem abban az időpontban készült

És az nem mindegy, hogy mikor lett elkövetve az a jogosulatlan pályahasználat - persze az elévülési időn belül? Bár szerintem nem fogsz tudni mit tenni, azért ekkorát nem szoktak tévedni - netalán csalni - hogy több pénz legyen az államkasszában. :-O

drbjozsef # 2019.12.07. 07:29

Bugaci1,

Ez egy zárt rendszer, nem lehet csak úgy belenyúlni (bár nyilván nem is lehetetlen), de nem ilyennel növelik az államkasszát (inkább csökkentik), hogy random embereket büntessenek meg csak úgy (hacsak nem Soros a vezetékneved). Nálatok lesz a hiba.

gerbera317 # 2019.12.07. 09:19

Van annyi bliccelő itt is, meg a fizetős parkolásban is, hogy szükségtelen vétlen autósokat büntetgetni. Szerintem is a kérdező környezetében lapít a hunyó.

kanalas # 2020.01.19. 14:31

Tisztelt fórumozók!
Tavalyi évben jogtalanul használta az egyik családtagom az autópályát (megyei matricám volt, viszont ő azt hitte országos). Az esetet követően kb. 4 hónap múlva az autópályán egy ellenőrzéskor közölték velem hogy jogtalan úthasználati díjam van és mivel ezt határidőre nem fizettem be a maximumra emelkedett a díj. Azt közölték velem szóban hogy küldtek értesítőt az ideiglenes lakcímemre, viszont én sem az id. sem az állandó lakcímemre nem kaptam egyetlen értesítőt sem. Az ügyfélszolgálati irodában azt javasolták írjak egy e-mailt, ami megtörtént, de semmi válasz. M i ilyen esetben a teendő ?

Szomorú örökös # 2020.01.19. 16:26

kanalas

Az ügyfélszolgálati irodában azt javasolták írjak egy e-mailt, ami megtörtént, de semmi válasz. M i ilyen esetben a teendő ?

Szerintem várd ki türelemmel, amíg nem jelentkeznek. Addig se kell kifizetni, amíg nem kapsz hivatalos felszólítást. De én a helyedben ajánlott tértivevényes levélben írtam volna nekik, nem emailben. Utóbbi még mindig nem száz százalékosan elfogadott kommunikációs forma, mivel tűnnek el elektronikus levelek az éterben. És ha beállítod a tértivevény opciót az emailben, azt is csak akkor kapsz, ha az illető engedélyezi annak elküldését.

drbjozsef # 2020.07.05. 14:58

Kata25,

Ha jóhiszeműen, tőled telhető időben teljesítetted a kötelezettségedet, vagyis megküldted nekik az érkeztető pecsétes adásvételit (én ilyet kaptam anno), akkor hiába emelkedik a büntetés, nem fogják tudni behajtani, perben sem. Ne foglalkozz velük, ne fizess be semmit. Küldd el amit kell, és kész.

Nem indul a per el olyan gyorsan.

drbjozsef # 2020.07.05. 19:13

Nem mindig.

De ez itt szerintem egyértelmű.

(Nekem parkolás és ügyvédi felszólítóval volt hasonló esetem. Írtam nekik egy pont olyan stílusú válaszlevelet, mint amilyet küldtek, kifejtve, hogy a kérdéses időpontban már nem voltam tulajdonosa a járműnek. Hiába, még fiatal voltam és bohó, ma már nem b*szakodnék ilyennel.)

wers # 2020.07.06. 05:12

Ha nem kaptál akkor kérjél a kormányablaktól egy adatlapot a bejelentésről, aminek a végén ott van, hogy befogadták az eladó bejelentését, az adatokat a nyilvántartáson átvezették.

gerbera317 # 2020.07.06. 06:36

Szándékosan akarnak perbe fogni..?
Miért? Lehet bárkit is nem szándékosan perbe fogni?
az adásvételi nem elég, bizonyítsam azt is, hogy lejelentettem az adásvételt
Ez az, amire a felhívás hangnemétől függően akár úgy is lehet válaszolni, hogy "majd a perben bebizonyítom". OFF Ugye nem azt írták, hogy 'lejelenteni', hanem úgy, hogy 'bejelenteni'? Csak mert kétszer is így írod. ON
És azt is írták, hogy ha nem jogszerű a követelésük, a pénzt majd visszakapom.
Ez az, amit nem szabad elhinni.
A kért papírt holnap elpostázom nekik.
Tedd azt.
Tudok még valamit tenni, mielőtt jogosulatlanul perbe fognak?
Nem jogtalanul. Minden okuk megvan annak feltételezésére, hogy a tiéd az autó.
Rendőrség esetleg..?
Jaj. Szerintem fogd be a szádat...

Ikrek # 2021.08.27. 19:05

Tisztelt Fórumozók!
Szerintem jogtalanul fenyeget bennünket a NÚSZ bírósági végrehajtással, felszámolással. Esetem, most kaptam 'Behajtás' levelet 2019.10.22 és 2019.10.25. jogtalan pályahasználatról, amelyek pótdíját nem fizettük ki.
Anno 4db pótdíj felszólítást kaptunk összesen, amire pótdíjmaximamlizálást kértünk email-ben a megadott email címre. Ügyintéző lediktált mindent a telefonban, hogy mit kell tenni. 2 db bírságot rögtön be is fizettünk. A csekket és egyéb dokumentunokat csatoltunk a kérelemhez.

Eltelt másfél év és most jött a hidegzuhany, hogy ők nem kapták meg a kérelmet, úgyhogy behajtják rajtunk a két pótdíjat. Azt is elmondták, hogy meghatározott file méretig tudja fogadni a rendszerük a levelet. Előkerestem nekik, mert megvan a levelezésem, nagyobb volt a méret az említettnél.

Jogosnak találjátok, hogy ezt utólag mondják meg, hogy másfél éve mire kellett volna figyelnem? Látszik a levelezésben a jóhiszemű intézkedésünk. Az ő informatikai hiányosságuk miatt szerintetek van joguk bármit is ezek után követelni, fenyegetőzni, ha nem felel meg a levelezőrendszerük kérelem fogadására? Előre is köszönök szépen bármi építő jellegű hozzászólást.

drbjozsef # 2021.08.28. 05:50

Ikrek,

Számodra kevéssé építő jellegű, de : igen, joguk van.
Kaptál automatikus üzenetet, hogy megkapták az emailodat?

gerbera317 # 2021.08.28. 11:09

Szerintem kár Itt hisztizni. Először is: az autópályát nem fizetés nélkül kellene használni. Másodsorban pedig: a fizetési felszólítás FIZETÉSRE szólít fel, nem pedig ilyen-olyan kérelem előterjesztésére. S ha valaki mégis inkább a kérelmet részesíti előnyben, legyen már annyi esze, hogy azt nem email útján terjeszti elő.

Ikrek # 2021.09.01. 10:32

Kedves drbjozsef! Mégha nem is kedvező számunkra a véleményed, köszönöm hozzászólásodat és megerősítésedet.

Kedves gerbera317, látom itt is felbukkannak a trollok. Jelentése: Internetes fórumokon vagy egyéb kollektív eszmecseréken szándékosan zavart, széthúzást keltő személy, provokatőr. Általában gyűlölködő megjegyzésekkel, személyeskedéssel [..]
Az építő jellegű hozzászólás jelentését is elmagyarázzam?

wers # 2021.09.01. 11:06

Rossz hírem van. Gerbera hozzászólása teljesen építő jellegű. Bár így utólag veszett fejsze nyele.

Tanulságként: Kérelmet tértis levélben kell benyújtani.
Érdemes egy ésszerű idő után érdeklődni, ha nincs semmi válasz.
Egy hosszabb idő után meg főleg gyanúsnak kellene lennie. Egy hivatalosan beérkező kérelmet el szoktak bírálni.
+1 a pótdíjat be kell fizetni időben, különben nagyon sokba fog fájni.

gerbera317 # 2021.09.01. 15:09

@wers
Köszönöm.
@Ikrek
Ez szerinted: „Szerintem jogtalanul fenyeget bennünket a NÚSZ bírósági végrehajtással, felszámolással” micsoda? Egy internetes fórumon a segítségkérő posztodat egy valótlan állítással (gy.k.: 'jogtalanul') kezded? Jó, rendben: 'szerinted'. Így tényleg igaz: csak szerinted jogtalanul. A többit megtudtad werstől, meg tkp. tőlem is, ha végigolvastad a "trollkodásomat".

andimagyar # 2022.02.11. 11:54

Üdvözlöm!
2022.02.08.-án sima postai levélként kaptunk egy követelésbehajtást, miszerint 2019.08.03.-án fizetés nélkül áthajtottunk Olaszországban az egyik fizető kapun. Több, mint 2 év után nehéz lenne visszaemlékezni, nemhogy a kapunál kapott bizonylatot előkeresni. Egyben azonban biztosak vagyunk, hogy fizetés nélkül nem hajtottunk át egyik kapun sem. A nivi.it oldalán található egy fénykép a személygépkocsinkról hátulról, ez mennyire bizonyító erejű? A kép fekete-fehér, azonban feltűnt, hogy mintha a tolatólámpa világítana rajta és ekkor az egész család elkezdett gondolkodni, és mintha arra emlékeznék, hogy ahova először beálltunk automata fizetőkapu volt és nem tudtunk fizetni, ezért átálltunk egy másikba, ahol sikeres fizetés után áthajtottunk. Azonban mivel ennyi idővel később már nincsenek meg a bizonylatok tényleg nem tudjuk, hogyan bizonyítani. Egyébként azért sem értjük a felvetést, mert fizikálisan sem tudtunk volna egy lezárt sorompón sérülés nélkül áthajtani, arról meg feltehetően lenne több felvétel is. Ezenfelül a 13,56€-os díjszakasz, minden azóta felmerült költséggel együtt 33, 24€ lenne, melyet kézhezvételtől számított 30 napon belül kérik, hogy rendezzünk.
Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen esetben mit lehet tenni?
Válaszát köszönöm!

gerbera317 # 2022.02.13. 17:38

kaptunk egy követelésbehajtást
Nem hangzik túl hihetően. Nem lehet, hogy inkább egy felszólító levelet kaptatok egy követeléskezelőtől?

Jenei Laszlo # 2022.03.31. 15:40

Üdvözlöm. Jenei lászló vagyok. A következö problémám lenne. 2022.03.12. én 6.10 kor tankoltam és vásároltam 10 napos autopálya matricát. Soha nem vettem még benzinkuton és egyébként is max egyszer kétszer használom évente a pályát. Az elado ideadta amit én fel is ragasztottam a szélvédömre. gyanus is volt ezért elraktam a blokkot meg minden ami a matricához tartozott. lényeg hogy 10 nappal késöbb jött a bünti. Felhivtam az ügyfélszolgálatot mondtam hogy vettem matricát de ök ezt nem látják menjek a kutra és kérdezzem meg. Kiderült hogy az eladó osztrák autopálya matricát adott.ami magyarországra nem jo. A kut nem ismeri hogy az eladó hibázott. A kocsi magyar én magyar. hogy kerültem én oda hogy külföldi marticát adjanak? Na most mi a tehendőm? Kószónóm

Majordomus # 2022.03.31. 18:12

A dokumentumok fénymásolatát küldd el a rendőröknek a matrica fotójával együtt -gondolom még a szélvédőn van - hogy te ezt vetted,illetve ezt kaptad. Kéred a büntetést törölni.

drbjozsef # 2022.03.31. 19:01

Teendő : legközelebb megnézni, mit vásárolsz. De ez máshol is ajánlott, teszkóban, lemezboltban, autószerelőnél.

Szomorú örökös # 2022.03.31. 19:03

Majordomus

Tök mindegy, hogy mit küld el a rendőrségnek, ugyanis azt ő már nem tudja bizonyítani, mit is kért a benzinkúton.
Nyilván ha személyes meghallgatásra kerül sor - amit erősen kétlek - a benzinkutas tagadni fog.

gerbera317 # 2022.03.31. 20:42

Na de hol figyel itt be a rendőrség?