autópálya matrica - büntetés


Egyjogász # 2007.10.26. 06:02

Hát mivel JOGI fórumon vagyunk, azért megemlíteném, hogy a rendelet szerint

"4 napos matrica: a vásárló által megjelölt kezdő napra és további 3 napra (összesen 4 egymást követő naptári napra), kizárólag a D1 járműkategóriára"

Így ha a vásárló pl. 24-én 23 órakor 24-ét jelöli meg kezdő napnak, akkor a matrica 24,25,26 és 27-ére fog szólni, 27-én éjfélkor lejár.

Ez lehet, hogy vicc, de a jelenleg hatályos jogszabály szerint így van.

lázadó # 2008.05.19. 09:22

Sziasztok

Amikor kézhez vettem dr.KOVÁTS SEBESTYÉN LÁSZLÓ ügyvédi irodája felszólitó levelét 66750 Ft-ról, azonnal hivtam őket.
Miért nem kaptam előzőleg bármilyen levelet,csekket,felszólitást a 2008.08. havi matrica nélküli utammal kapcsolatban?
Utánna néztek.Szombati nap délután hivtak:
Elismerjük, nem kapott kézhez felszólitást, fényképet e-mail cimre küldünk, mérsékeljük a büntit 15800Ft-ra.

TEHÁT UTÁNJÁRÁS NÉLKÜL SENKI NE FIZESSEN!!!

Ma felhivtam az irodát, megkérdeztem milyen alapon,bizonyiték alapján küldenek 66750-es csekket?
Válasz:
Mert leszerződtünk az autópálya zrt.-vel.
Azzaz nekik nem kell meggyőződniük arról hogy jogossan követelnek-e??

Aki elég mérges és hasonlóan járt a fent megnevezett céggel kérem irjatok, fogjunk össze és fizessünk egy pert amit lefolytatunk sajtó nyilvánosság elött.
Ugyanis nincs jogi képesitésem de nem hiszem hogy törvényesen jérnak el!

krisztacicc # 2009.10.28. 20:38

Sziasztok! Velem azt csinálták, hogy nem fizettem be az első pótdíjas csekket, melyet jeleztem is telefonon és e-mailben, hogy kifogással élek a pótdíjas csekk miatt, erre az elutasító levelem keltét követő másnapi kelttel kaptam egy levelet, hogy fizessek be 66.750 ft-ot azaz a 10 napon túli díjat. Szerintetek ezt megtehetik? Én úgy tudom az elutasító levél után is van 8nap türelmi idő. Telefonos ügyfélszolgálat szerint nincs, még ők voltak felháborodva és arra hivatkoztak, hogy lehet, hogy én e-mailben reklomáltam, de minden ügyet más kezel. Más a telefonos ügyfélszolgálat és más az e-mail ügyfélszolgálat és stb. De arról is van tudomásom, de lehet már nem hatályos, azzal, ha befizeted a büntetés összegét elismerd jogosságát! Mi a véleményetek erről?
Én bennevagyok a fogjunk össze dologban! Sztem is kellene már tenni vmit, mert ez elképesztő amit művelnek!

Law=Contract # 2010.03.04. 21:50

Szeretném felhivni a figyelmeteket egy pár dologra:
Law=Contract ami nem más minthogy az adot ügy szerződése az ügy törvénye.
Kivéve ha módositást elfogadsz. A büntetés befizetésének felszólitása nem több mint egy egyoldalú szerződés módositási kisérlet amit ha jóváhagy hirtelen kétoldalúvá válik. Ha befizeted jóváhagytad. Hihetetlen hogy ezt emberek nem veszik észre. Amikor az autópályára hajtasz látsz egy táblát amin a szerződés található. Ebben az esetben ez a "matrica" szó. Ez a szerződés amit "elfogadsz" amikor felhajtasz. Nincs megadva mennyi, mikor (előtte-utána), hol és ami a legfontosabb hogy nincs semmilyen büntetésről szó. Ha te vitatni kezdesz bármilyen tényt az ügyben garantálom hogy veszteni fogsz. Ottvoltál? Igen. Volt érvényes matricád? Nem.

NE VITATSD AZ ÖSSZEGET!!! Ha vitatod az összeget elismered hogy tartozol valamivel. Ha érvénytelen akkor mit számit neked hogy mennyit akarnak? Pontosan azért annyi hogy gyorsan befizesd nehogy még több legyen.

Most kaptam egy levelet tőlük amire a válászt bevittem nekik hogy személyesen vegyék át tőlem az én példányom aláirásával. Csak ugy néztek de átvették. A csekken befizettem az 1170Ft-ot nekik, ezzel eleget téve az eredeti szerződésnek. A levelben visszautasitottam az egyoldalú szerződésmódositásukat. Adtam nekik 8 napod hogy válaszoljanak ha van mondanivalójuk. Nem volt! Fontos tudni hogy kereskedelemben a meg nem támadott kijelentés áll mint igazság és itéletté válik. Ha valaki szeretne egy másolatott a levélről amivel megörvendeztettem őket az irjon egy e-mailt a nagyferenc@gmail.hu és szivesen átküldöm. (Mit fognak csinálni, perre viszik hogy eleget tettem az eredeti szerződésnek és nem fogadtam el az egyoldalú szerződésmódositásukat amit a magyar törvénykönyv egyébbként is semmisnek mond???)
Remélem ez segit valakinek. Ha kell szivesen elmondom a részleteket telefonon is hogy meg tud védeni az igazadat akar biróságon is.

wáá666 # 2010.03.17. 23:37

SZIASZTOK!!!
SEGITSEGET SZERETNEK KERNI!!!EGY ADOTT EJSZAKA ELINDULTAM A PALYAN EJJJEL......MASNAP REGGEL JÖTTEM VISSZA ELFELEJTETTEM MATRICAT UGYANAZON AZ UTVONALON UGYANANNYI KM-T TETTEM MEG MATRICA NELKUL!!!EGYSZER MEGBUNTETTEK EJJEL 11 KOR KAPTAM 15 300 FT ROL CSEKKET MAJD 3ORAVAL KESÖBBB AMI MAR MASIK NAP REGGELNEK VAGY HAJNAL MINÖSUL IS KAPTAM UGYANUGY CSEKKET 15 300 FT -ROL.....MOST EZ HOGY VAN???BE KELL FIZETNEM MIDNKETÖÖ CSEKKKET???? sZERETNEM HOZZA TENNI H DIAK VAGYOK ....NEM DOLGOZOM... EGYEDUL ÉLEK..!!!SZÜLÖK "NINCSENEK"!!!MOST AKKOR ITT FELLEBEZESNEK VAN HELYE ???VAGY TUDOK VELE VALAMIT CSINALNI H CSAK AZ EGYIKET KELLJEN BEFIZETNEM???? NAGYON MEGKÖSZÖNNEM A SEGITSEGET.....ERRE AZ EMAIL CIMRE HA LEHET mbarnas14@freemail.hu ezt mindig megnezem!!!Köszönöm!!!jo ejt

monalisa1 # 2010.03.18. 17:34

A matrica nélküliség miatt a kétszeri "lebukás" okán a csekkek jogosak., valahogy muszáj lesz befizetned annál is inkább mert késedelmes fizetés esetén nem kis összegű büntetést szabnak ki.

Legközelebb a főutvonalon, ott nem kell matrica.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Majoross # 2010.03.21. 09:24

Nem tudja valaki,hogy hol lehet utána nézni,hogy a matricapótdíj mit tartalmaz?Benne van -e az 1 vagy 4 napos díj,vagy nincs?Ugyan azon a napon sajnos kétszer fényképeztek le.Ha felmegyek a pályára Pestnél,és lejövök Gödöllőnél,legalább 2 kamera van.Mégis csak egy büntetés érkezik.Ha rögtön utána visszajövök a pályára Gödöllön,akkor sem kapok új pótdíjat,pedig kétszer használtam.Ha viszont feljövök Pesten,és lemegyek Gödöllőn,majd visszajövök Gödöllöről Pestre,már kétszer büntetnek.Akkor most benne van az 1 napos ,vagy nincs?

kenyer # 2010.03.31. 15:32

Sziasztok.
A kérdésem a következő.Minden nap céges autóval járok az M3-on éves matricával,tegnap azonban új autót kaptam és mire eszembe jutott a matrica téma már Hatvannál tartottam a pályán,ahol meg is vettem a havi matricát (mert a főnököm szerint már március végén nem éri meg az éves..).Számíthatok büntetésre mert Hatvanig matrica nélkül mentem,vagy nem?Ugyan akkora a büntetés a 30 km szakaszra is mint az autópálya teljes hosszára?

driver69 # 2010.04.21. 10:20

Sziasztok!

Nemzetközi forgalomban dolgozó gk.vezető vagyok, alkalmazásban. Második éve járok ugyanazzal a tgk.val, és mindez idáig éves ap. matrica volt az autón. A munkáltatóm ezt idén januártól megváltoztatta, és áttért a napi jegyre. Engem viszont erről nem értesítettek, nemhogy írásban, szóban sem. Mit sem sejtve használtam a pályát, és csak akkor jutott tudomásomra, mikor is február hónapra 3 db büntetés érkezett. A cégem persze rögtön befizette őket, és most le akarják vonni a fizetésemből. Még hozzátenném, hogy amikor kiderült az egész, rögtön lejegyzőkönyveztettem a cégnél, hogy nem lettem értesítve, amit a vállalati belső kommunikációs rendszer által bizonyítani is tudtam. Azóta sem írtam alá semmiféle más jegyzőkönyvet.
Véleményetek szerint jogos e a vállalat követelése irányomban, vagy jól érzem, és nekem van igazam? Ha így van, mit tehetek?Előre is köszönöm!

Daniel22 # 2010.04.25. 10:31

kenyer:

valamelyik hozzászóló azt írta korábban, h. napra ellenőrzik a matricák meglétét, tehát ha aznap megvolt, elméletileg nem fognak büntetni.Én is jártam már így, hogy későn "kapcsoltam", és útközben vettem meg, de nem jött felszólítás. Szerintem amúgy a pótdíj szempontjából mindegy lenne, hogy hány km-t mentél fizetés nélkül.

Dani

Daniel22 # 2010.04.25. 11:03

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy autópálya- üggyel kapcsolatosan.

Egy ügyvédi iroda pótdíjfizetési felszólításokat küldött: 2009. augusztusában két alkalommal állítólag matrica nélkül közlekedtem az M7-esen, összesen 36.600,-Ft "értékben".

A levelek a forgalmiban beírt lakcímre érkeztek, ami egy ideje már megváltozott, de eléggé elítélendő módon elfelejtettem azt átíratni (ezt most el fogom intézni): de a lényeg, hogy így véletlenül tudtam meg, h. fizetnem kéne.

Autópályán elvből soha nem közlekedek matrica nélkül, csakis "felsodródhattam" a következő lehajtóig, vagy elnézhettem az elvileg díjmentes szakaszt Fehérvár közelében valahogy, de szándékos döntés alapján 30.000km-es vezetési előéletem alatt még soha nem mentem szabálytalanul autópályán. Tehát szemétségnek tartom, és nem akaródzik kifizetni. Nem emlékszem a helyzetre, de sajnos a matricát, ha volt - hanyagságból - a kocsi takarításakor eldobtam, nem őriztem meg.

Gondoltam arra is, h kérem, h bocsássák rendelkezésemre a követelésüket alátámasztó dokumentumokat, mert se fénykép nem jött, se semmi, csak a rendszám és dátum.

A fizetési felszólításra jogszabály által megszabott 60 napos határidőt valószínűleg megtartották, mert akkor már nem laktam a régi címen, és elképzelhető, hogy volt ajánlott cetli, csak a postaláda rendszeres beázása és a reklámanyagok miatt elkeveredett.

Mit javasoltok? Ki lehet valahogy húzni az időt az 1 éves elévülési határidőig, (augusztus idén) vagy muszáj lenne felvennem velük a kapcsolatot, és fizetni? Mi a véleményetek?

Köszi előre is a segítséget!

D.

sosi # 2010.05.24. 16:02

Sziasztok,

május 13.-n az M 1-s egy kútnál nem működött az ÁAK matrica regisztráló rendszere reggel 7h- késő estig.Nem tudtam matricát venni egész nap.Naná,hogy jött a levél gondolom nem kevesünknek.Az ügyfélszolgálat közölte náluk ez nincs jelezve fizessek.No ilyenkor mit tehetek? Ha valaki tud segítsen.
sosi

monalisa1 # 2010.05.26. 14:45

sosi

Az ügyfélszolgálatot nem érdekli mi okból matrica nélkül használtad a pályát - végül is saját kockázati döntésed volt.

"Mona"
laikus hozzászóló

markfmx1 # 2010.07.14. 14:40

Sziasztok

Autópálya matricát vettünk, de a rendszám el lett írva. Természetesen megjött a bünti 30000Ft. Meg van számla rossz rendszámmal feltüntetve. Egy betű eltérés van "U" helyett "O" betűt írt a kasszás. Mi a tapasztalat ilyen esetben? Mi a teendő?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv,
Márk

Kenderice # 2010.09.16. 18:49

Sajnos ebből a szempontból teljesen igazságtalan a díjfizetési rendszer.
A díjfizetés érvényessége a vásárlás napján kezdődik és (4 napos matrica esetében) a vásárlástól számított harmadik nap 24 óráig érvényes. Ha tehát este veszed meg a matricát, akkor gyakorlatilag csak 3 napig érvényes és ez a lehúzás benne. Akkor lenne igazságos, ha 96 órán keresztül lenne érvényes a négy napos.
Hiába aznap veszed meg a matricát, az csak a vásárlás ideje után érvényes, bár átböngészve az ÁAK honlapját ezt találtam (idézem):
"3.§ (1) b): 4 napos jogosultság: a vásárló által megjelölt kezdő napra és további 3 napra (összesen 4 egymást követő
naptári napra) kizárólag a - 6. § (1) bekezdés a) pontja szerinti - D1 díjkategóriába tartozó járművekre."
"(2) A jogosultság megvásárlása nem keletkeztet a vásárlást megelőző időpontra vonatkozó -
visszamenőleges - úthasználati jogosultságot."
Na ez a két pont tökéletes ellentmondásban van egymással.
A (2) bekezdést én úgy értelmezem, hogy a vásárlás ELŐTTI napra nem érvényes a matrica...

OPToTo # 2012.08.01. 17:46

Sziasztok!

Ma vettem észre, hogy a 07.20án napközben vásárolt matricám 07.29. 23:59ig volt érvényes. Én hajnal 2-3ig használtam az autópályát. Direkt meg is kérdeztem a kutast, mert még sosem használtam korábban. Azt hittem 240 óráig érvényes. Ebbe bele is fért volna.

Mi a teendő ilyenkor?

Tisztelettel: Solmosi Tamás

gerbera317 # 2012.08.02. 13:47

Az autópályák, autóutak és főutak használatának díjárólszóló 36/2007. GKM rendelet 3. § (1) c) pontja szerint a heti jogosultság a vásárló által megjelölt kezdő napra és további 9 napra (összesen 10 egymást követő naptári napra) érvényes.

Ahogy cégeket megkeresve portással, sofőrrel és takarítóval nem tárgyalunk, ugyanúgy a benzinkutas sem a legmegfelelőbb médium az információ közvetítésére az ilyen perdöntő kérdésekben.

efi99 # 2012.08.02. 18:23

Csak amíg a portás, sofőr, takarító nem ad el semmit, a benzinkutas meg igen, jó lenne, ha tudná, mit.

storm # 2012.08.14. 13:42

Cégünk egyik autójának vezetője nem vette észre, hogy elírás miatt helytelenül szerepelt a rendszám az autópálya-matricán. Emiatt 2 alkalommal is pótdíjat szabott ki az ÁAK. A pótdíjról szóló mindkét értesítést cégünk korábbi székhelyére küldték, ahonnan természetesen a küldemény visszaérkezett hozzájuk. Székhelyünk és telephelyünk módosítása mindenhova bejegyzésre került, kivéve ennek a kocsinak a forgalmiját...
Ma megkaptuk, immár tértivevényesen a fizetési felszólítást, ami természetesen a triplázott összegről szólt, mivel 30 napon túli.
Telefonos megkeresésemre az ügyintéző azt mondta, hogy nem lehet tenni semmit, a pótdíj előírást kézbesítettnek tekintik a ptk. szerint, a matrica módosítási határidő is eltelt a vélelem beállta miatt. Szerinte ez a levél kézbesített, ez ellen nem tehetünk semmit, fizessük be a pótdíjat.
A befizetést elvileg nem tudjuk kikerülni, hiszen nem szeretnénk végrehajtásos bejegyzést a cégkivonatunkba...
Kérdésem, hogy tudunk-e tenni valamit a bírság elengedéséért, illetve visszakövetelhetjük-e peres úton, van erre esélyünk? Minden tanácsot örömmel fogadok!

tomcs # 2012.08.17. 07:11

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni a következő dologban:

  • Volt egy utam és abban a tudatban voltam hogy még van matricám, de lejárt és így közlekedtem még 3 egymást követő napon. Megkaptam a három bírságot de nem tudtam a zsebemből előhúzni a pénzt így sajnos kicsúsztam a 30 napos határidőből kemény 9 nappal mire ki bírtam fizetni mind a három bírságot.Május elején történt a befizetés mire most kaptam egy felszólítást hogy még fizessek be három emelt pótdíjat is mert kicsúsztam a határidőből.Ez rablás! Jól jönne egy kis segítség!
Rexor # 2012.08.17. 08:40

Sajnos sok mindent nem tudsz tenni, ha jófejek talán adnak részletfizetést, de ez abszolút rajtuk múlik.

recnikol@freemail.hu # 2012.09.13. 13:44

Sziasztok!

Kaptam céges autót, korlátlan autópálya használattal. Mikor ma visszaadtam, megkérdezték,hogy használtam-e autópályát, és miért nem vettem rá "matricát", mivel ezen lejárt már....Mondanom sem kell, hogy igen, használtam a pályát, tudom, hogy ellenőrizték is a matricát, és senki nem szólt arról,h mielőtt használnám a pályát, fizessek. A cég azzal védte magát, hogy kaptam kártyát, azzal tudtam volna venni matricát. Honnan tudjam, hogy a "korlátlan autópálya használat" mit takar? Érvényes-e a matrica? Főleg,hogy ez céges autó, odaadják, hogy menj...mert mehetsz..ha fizetsz??? Erről nekik kellett volna gondoskodni, ha már kiadják. Most türelmetlenül "várom", hogy a cég rám veri-e a büntetést, ill. hogy mennyi lesz?

fridamaar # 2012.10.13. 17:00

Kedves Szakértők!

2011.aug. 30-án kaptam autópálya használatért bírságot. Az autóm nem nálam volt, 2011. augusztus 26-ától 2011. aug. 31-éig érvényes nemzetközi köröztetés alatt állt.

Én a dokumentumokat az autópálya kezelőnek bemutattam, ők erre részletfizetést adtak.

Ez esetben is köteles vagyok megfizetni a bírságot?

Köszönettel:
fridamaar

soros4 # 2012.10.30. 17:02

Sziasztok!
Mai napon kapott a férjem Autópálya Kezelőtől 1 felszólító levelet.
Okt. közepén autózott az M1-en, a levél szerint nem vásárolt matricát, büntetés stb...
Azonnal előkerestük a hónapok óta rendben eltett szelvényeit, és megvan az aznapi is, 1 betű el van ütve az autó rendszámában!!! Szerintetek van esélyünk fellebbezni sikeresen? Bankkártyával fizetett, esetleg az is bizonyítékul szolgálhat...
Köszönöm előre is a válaszokat!

hajj # 2012.12.10. 14:06

Kedves jogászok!
A következő hülye dolog esett meg velem. Sajnos attól tartok, csak méltányosságot lehet kérnem, mondjatok valamit ti is: pénteken elutaztunk egy hétvégére, reggel a saját autóm indulás előtt beadta a kulcsot. Azóta is a házunk előtt áll (tudom bizonyítani, hogy rossz, hogy ott volt). Apám odaadta a kocsiját végül, azzal el tudtunk menni, de a nagy rohanásban, pánikban nem az ő, hanem, a saját autómra vettem mobilon matricát. Nyugodtan utaztunk ezzel oda és vissza. Persze megbüntettek odafelé és visszafelé is...miközben kifizettem egy matricát.
Kösz a segítséget.