Közlekedési baleset


thomaser # 2016.03.18. 19:39

Tisztelt Fórumozók!

A minap kaptam egy idézést tanúként, kisebb fokú közlekedési szabálysértés ismeretlen személy ellen címszóval.

Tárgynak egy 1 hónappal korábbi időpont van megjelőlve, meg az hogy közlekedési baleset és szemlézni akarják az autómat.

Az autómon semmiféle sérülés vagy javítás nincs és nem is volt.

igazából nem tudom ezt mire vélni.
ilyenkor mi van? szemlén mit néznek egy autón?
nem emlékszem hogy bármikor is baleset részese vagy tanúja lettem volna

anyamaci22 # 2016.03.17. 14:12

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni egy minket érintő közlekedési balesettel kapcsolatban.Pontosan 3 hónappal ezelőtt,dec, 17-én egy 5-ös karambol áldozatává váltunk.Pontosabban utoléréses baleset volt,miután az utolért kisbusz áttért a mi oldalunkra és teljes erővel nekünk csapódott,totálkárossá téve az autónkat.Szerencsétlenségünkre a felek nem tudnak megegyezni,hogy ki volt a hibás.Mi szenvedtük el a legtöbbet,mert autómentő vitte el az autónkat, ők meg saját kereken gurultak tovább... Ma azt mondták a rendőrségen, beidéznek tanuknak, de ez az ügy még egy évig is elhúzódhat!Kártérítésről egyelőre ne is álmodozzunk.Kérdem én, mit tehetünk?Elég volt átélni ezt a szörnyűséget, 3 hónapja semmi sem történt,de még ezek szerint nem is fog?Mi a teendő ilyenkor?Válaszukat előre is köszönöm: Ágnes

Joci0529 # 2016.03.14. 15:13

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!

2016.03.10.-én balesetet szenvedtem. Ellenem indítanak eljárást, mert én koccantam neki a másik autónak. Az eset úgy történt, hogy lakott területen kívül láthatósági mellény nélkül tök sötétben tolták a teljesen fekete autót négyen(román férfiak) hátulról, bár az elakadás jelző be volt kapcsolva, de ahogy négyen tolták hátulról teljesen kitakarták és már csak akkor vettem észre őket mikor elég közel voltam hozzájuk az volt a szerencséjük, hogy körülbelül 60-70 km/h sebességgel mentem és volt a kocsijukon vonóhorog ami megfogtam az autóm, de így is kettő lábának lett baja. A baleset után azzal kezdtek el fenyegetni, hogy megkéselnek meg ne hívjak rendőrt meg mentőt se. Az volt a szerencsém, hogy pont arra járt egy rendőr szolgálaton kívül és mindjárt intézkedett, de mondta, hogy már ő is észrevette őket még a település határán, csak ő azért úszta meg az ütközést, mert a vasúti átjáró fénye rávilágított és még időben eltudta rántani a kormányt, én ezt azért nem tudtam megtenni, mert szemből jöttek autók. Én nem érzem magamat hibásnak, mert ha betartanak mindent szabályt nem történik ez.

Azt szeretném kérdezni, hogy ebből nekem lehet bármiféle bajom?

Előre köszönöm a válaszokat!

Véleményem # 2016.02.15. 16:48

polimorf

A rendszeresség és gyakoriság meg a tartalma miatt olyan jellegűek az sms-ek akkor Ön is tehet feljelentést.

Zaklatás

222. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki félelemkeltés céljából

  1. mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy
  2. azt a látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Aki a zaklatást

  1. házastársa, volt házastársa, élettársa vagy volt élettársa sérelmére,
  2. nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, illetve
  3. hatalmi vagy befolyási helyzetével visszaélve

követi el, az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig, a (2) bekezdésben meghatározott esetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Elmehet a rendőrségre, bíróságra elmondhatja leírhatja a sérelmét és kap segítséget, esetleg minősítésben is, hogy miben érdemes eljárást indítani.
Valóban lehet a 8 napon túli sérülés miatt büntető eljárás, de a jogsiját nem fogják elvenni. Enyhe büntetés várható.
( a nem hivatalos úton tájékoztató rendőr is tud segíteni, ha már ennyire tudja Önt informálni akkor segítse is )

polimorf # 2016.02.14. 13:07

Konkrétan annyit tudok (ezt sem hivatalosan, csak a rendőr mondta el nekem), hogy a "sértett" bevitte a rendőrségre a kórházi zárójelentését, amiben a lábújtörés szerepel és ezért kell a rendőrségnek hivatalból meginditania a nyomozást.

Ettől függetlenűl a "sértett" folyamatosan hivogat, és sms-ekkel zaklat. Amik arról szólnak, hogy úgysem úszhatom meg, mindenképp elveteti a jogsimat stb. Persze többségük nem szép szavakkal megfogalmazva, némelyikben kifejezett rágalmazás is szerepel. Természetesen a telefonhivásait nem veszem fel és az sms-ekre sem válaszolok, de nagyon zavarnak, idegesitenek. Nem tudom ezeket, hogyan tudnám megszüntetni?

Véleményem # 2016.02.10. 11:36

polimorf

Az írásából nem derül ki, hogy miért lett Ön feljelentve.
A másik dolog pedig az, ha bármiért is fel lett jelentve, azt majd megtudja hivatalos úton. Addig minden egyéb kérdése, aggodalma, hiába való.

gerbera317 # 2016.02.08. 13:21

Minap összefutottam a helyszinelő rendőrrel aki közölte (nem hivatalosan), hogy feljelentett a vétlen autós.

A polgárjogi igényével feljelentést tett a rendőrségen? Az igen! :-)

polimorf # 2016.02.07. 06:20

Ügyvédi tanácsot szeretnék kérni.

2015.November17.-én a mellék úton haladtam autóval, Stop táblánál megálltam, körülnéztem sehol nem láttam senkit, az Á oszlop takarásában lehetett az a jobbról a főuton érkező autó amivel elindulásom után összeütköztem. Jelzem neki 70-es sebességkorlátozása volt és az ütközés után a kilométer órája 105-nél volt kiakadva, fékezés nem volt a részéről.
A karambol után rögtön és azóta is elismerem a vétkességem. Minket a karambol után bevittek a kórházba 48 órás megfigyelésre, aznap egyikőnknél sem diagnosztizáltak komolyabb sérülést. A helyszinelés végeztével bejött hozzánk a rendőr szondáztatni (egyikőnkben sem volt alkohol). Közölte a tényeket és azt, hogy talált a vétlen autós autójában egy illegális fegyvert is. A „vétlen „ fél röviden tanácskozott a rendőrrel (akkor nekem ki kellett mennem) majd közölte a rendőr, hogy egyezzünk meg abban, hogy szabálysértéssel, helyszini birsággal lezárja az ügyet. Igy is történt és azonnal kifizettem a helyszini birságot. És azt hittem ezzel lezárult az ügy.
Viszont a „vétlen” autós másnap el kezdte fájlalni a bal kislábujját amit be is gipszeltek neki mivel kiderült, hogy törött. Ezzel haza is küldtek minket a kórházból.
Pár hét elteltével a biztositóm ki is fizette neki az autójára meghatározott összeget amit át is vett.
Ezek után 2 hét elteltével felkeresett, hogy fizessek neki egy irreálisan magas összeget, különben feljelet. Mondtam neki, hogy egy kisebb összeget hajlandó vagyok fizetni de sokallom az általa kért pénzt. Utána még küldött pár fenyegető sms-t amikre nem reagáltam.
Minap összefutottam a helyszinelő rendőrrel aki közölte (nem hivatalosan), hogy feljelentett a „vétlen” autós.

Azt szeretném megtudni, hogy ilyen esetben mi a teendőm?
Mennyi ideig és milyen fázisokban zajlik egy ilyen ügy?
Ha elveszik a jogositványomat azt mennyi időre?
Végül pedig, hogy milyen büntetésre számithatok?

CDthree # 2015.08.05. 10:04

Tisztelt Jogi Fórum!
Sajnos a múlt héten összetörték az autómat, a másik fél elismerte a hibáját. A kárszakértő megnézte az autót, gazdasági totálkárra vették. Most várom a biztosítótól a levelet a kárérték meghatározásával. A kérdésem a következő lenne. Mit tehetek akkor ha a biztosító nem állapít meg akkora értéket az autónak, amiből tudnék venni egy ugyanolyan típusú, évjáratú, állapotú autót? Vagyis ahhoz hogy vegyek egy másik autót a zsebembe kellene hogy nyúljak, amit persze semmi féle képen nem szeretnék.

Köszönöm válaszát.

Tomika86 # 2015.07.26. 06:25

Köszönöm a válaszokat!

Barátnőmnek nincs jogosítványa. Én pedig kocsit sem tudok vezetni, mert a jobb lábfejemet műtőtték.

Bea1 # 2015.07.25. 13:43

ja, "egyéb, nem vagyoni kár térítésébe pedig beszámolják az "élményt", amit az utazás nyújtott volna...

egyszerűbb peren kívűl megeggyezni egyébként. ezt a vétkes is be fogja látni.

Bea1 # 2015.07.25. 13:41

azt fogják mondani, hogy ha vezetésre alaklamas állapotban voltál, miért nem mentél kocsival?

azonban ekkora trauma után én sem ülnék volán mellé, de a nyaralást nem fogják elszámolni neked...

annál inkább a bérelt autót, és a sofőrt...

ha a barátnőd tud vezetni, akkor őt kár belekeverni, mert csak arra jó, hogy megkérdezzék, miért nem ő vezet...

beszélj egy ügyvéddel, de szerintem az egyéb eljutási költségedet el tudod számolni...

luxuslimó soförel?

Tomika86 # 2015.07.25. 07:26

Jó napot kívánok!

Kedden történt a balesetem. Egy hölgy a kocsijával a belső sávból kijött a külső sávba, ahol én nagymotorral közlekedtem és felborított. A hölgy a közlekedési lámpa elötti záróvonalon jött át a sávomba és nem vett észre.
Személyi sérülésem és motorkárom keletkezett, ezeket a biztosítójánál már lejelentettem.

Viszont segítséget abban kérnék, hogy mit tudok kezdeni azzal hogy Vasárnap mentünk volna barátnőmmel nyaralni Horvátországba motorral és nem tudok elmenni, de visszamondani sem tudom és levonták az 58000Ft-ot a szállásra már. Ezt is a biztosítónak kell jelenteni?

Köszönöm a segítséget!

dropi # 2015.06.17. 07:04

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy gyalogosan elszenvedett baleset esetén (kátyúba lépett és műtéttel korrigálható sérülést szenvedett) van-e értelme kártérítés (vagyoni, nem vagyoni) iránt intézkedni/pereskedni?

Joaquin # 2015.06.05. 14:22

Szép napot mindenkinek.

Történ az alábbi eset, és kérnék egy kis felvilágosítást, hogy mit tudok tenni.

"Egy parkolóban parkoltam édesapám nevén levő autóval, amibe egy úriember elég szépen beletolatott. A helyszínen az úriember az édesanyjával még engem hibáztattak, hogy rossz helyen állok. A lényeg, hogy kihívtunk rendőrt. A rendőr normális volt, és nem büntette meg az urat. Az úr természetesen elismerte a kárt, és természetesen ki is töltöttük a megfelelő papírokat. Azóta a biztosító már kétszer jött ki hozzánk megnézni az autót (na erről is van véleményem), de ez nem is gond. A gond ott kezdődik, hogy a biztosító okozói szemlét akar eszközölni. (az úr azóta biztos, hogy megcsináltatta a saját autóját). Nem tudom mit kekeckednek ennyire. Nem tudnak vele kommunikálni, gondolom nem veszi fel a telefont, stb. Így egy forintot nem kaptunk még a biztosítótól, a lámpát pedig ki kellett cserélnünk, mert úgy nem lehet használni. Csak ez több mint 20.000 Ft-volt (van akinek sok van akinek kevés). Az úrral beszéltem telefonon, és kértem szépen, már kétszer is, hogy ugyan már ne szórakozzunk egymással, és ha ennyire kekeckedik a biztosító (érthető hogy miért), akkor találkozzon már velük, stb. Egy hete pedig hívtam párszor, már nekem sem veszi fel a telefont, és vissza sem hív."

Kérdésem, mit tudok tenni ebben az esetben? Jelentsem fel? Hogy, mint? Teljesen tanácstalan vagyok. A biztosító persze nem azon lesz, hogy fizessen nekem, így ezért érdeklődöm itt. Köszönöm előre is a válaszokat. Szép napot

khena # 2015.03.06. 23:39

jó estét.

groszfater@gmail.com

„Az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése miatt folytatott szabálysértési ügyben tartandó meghallgatásra eljárás alá vont személyként idézem.”

Ez még a közelében sincs annak amit Te előadsz...

Nem értem, milyen értelemben nincs közelébensem annak amit előadok?

A helyszínre kiérkező rendőr azért mondta hogy ismerjem el, mert az én autóm kb 30cmel közelebb volt a felezővonalhoz mint a mögöttem haladó. és neki ebből gondolom én, az jött le hogy bevágtam. de most a baleset körülményei tisztázása maradjon a hatóságra Én az idézésben leírtakat furcsállom. igazándiból volt egy BKK kamera kb 100-150méterre én írtam is az illetékes rendőrkapitányságnak és a bkk-közútnak is. egyikre sem jött válasz.nyílván valóan a kamera felvétele tisztázna engem. de ettől függetlenül furcsa számomra ez az idézés.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.03.06. 17:44

Az előadót felesleges hívnod. Majd a meghallgatáson válaszolj a kérdéseire.

Amúgy még nem zárták le és még nem hoztak ki Téged hibásnak. Még.

groszfater@gmail.com # 2015.03.06. 17:12

Az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése miatt folytatott szabálysértési ügyben tartandó meghallgatásra eljárás alá vont személyként idézem.

Ez még a közelében sincs annak amit Te előadsz...

khena # 2015.03.06. 13:05

Üdvözletem. Az lenne a kérdésem. még februárban történt egy baleset. megállt előttem a sor én megálltam a mögöttem haladó nem tudott megállni és belém hajtott.
Nem ismerte el a hibát, mert hogy én bevágtam elé és satuztam. nekem a biztosító szemében egy forintot nemérő 23éves autóm van amit nap mint nap használok és használnom is kell. neki egy maximum 1éves autója van. ezeket csak azért írom le hogy nem a hűdenagy biztosítási összegre fájt a fogam.
a kiérkező rendőr azt mondta ismerjem el hogy bevágtam az autó elé vagy kapok egy 300.e ftos bírságot a helyszínről készítettem elég sok fényképet az autóm a felező vonallal párhuzamosan áll teljes terjedelmében a sávban voltam a baleset pillanatában az adott út szakaszon 70es tábla van a törmelékek a kocsim motorház tetejéig repültek. szóval már bőven álltam. meg kaptam az idézést a rendőrségtől, ami nekem elég fura.:

-Idézés szabálysértési ügyben.

  • Az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése miatt folytatott szabálysértési ügyben tartandó meghallgatásra eljárás alá vont személyként idézem.

nekem ez úgy hangzik mintha lezárták volna és engem hoztak ki hibásnak, vagy ez egy sablon szöveg?az előadót 5napja próbálom ezügyben elérni természetessen ez nem sikerül.

guba" # 2015.02.28. 07:56

Semmi akadálya nincsen, hogy követeljed tőle a kártérítést.

groszfater@gmail.com # 2015.02.26. 14:13

ne-viccelj, a káreseményt 30 napon belül be kell jelenteni...

Joe84 # 2015.02.26. 11:31

Tisztelt Fórumozók,

Egy volt kollégám a cég parkolójában belement a kocsim hátuljába a sajátjával, ott volt egy másik kollégám is, látta az egészet. Akkor megbeszéltük, hogy megérdeklődöm, mennyiért csinálják meg, ha nem túl drága, akkor kifizeti és nem írunk betétlapot. Így is lett, megkérdeztem, de túl magas árat mondtak, úgyhogy elismerte és megbeszéltük, hogy megírjuk majd a betétlapot, de mivel nem lett nagy kár, simán tudtam járni az autóval, így nem sürgettük a dolgot, én hülye gondoltam: "majd". Ez sajnos több, mint egy éve történt, azóta eljöttem már a munkahelyről, ő még ott van. A héten próbáltam elérni, hogy valami történjen, írjuk meg végre, de nem válaszolt, letiltott a facebookról és a telefonszámomat is letiltotta. Az lenne a kérdésem, hogy annak ellenére, hogy ennyire régen történt az eset ls nem írtunk róla betétlapot, most így utólag fel tudom e jelenti a rendőrségen, ha a szemtanú kollégám eljön tanúskodni? Lehet ennek eredménye, vagy azt fogják mondani a rendőrök, hogy miért nem akkor rendeztük le, utólag már nem tudnak vele mit kezdeni? Nem javíttattam meg a kocsit azóta, tehát a sérülés azóta is látszik.

Válaszukat előre is köszönöm.

groszfater@gmail.com # 2015.01.24. 07:43

, a CBA parkolója zárt magánterületnek minősül és itt nem érvényesek a KRESZ szabályai
Ha a rendőr azt mondja neked a gólya hozza a kisbabát azt is elhiszed neki ?
15 éve vezetsz, elég hiányosak a KRESZ ismereteid...
Hogy, ki volt a vétkes azt az elmondottak alapján nem lehet eldönteni azt neked kell/lene tudnod.
Ha a hölgy autója állt és Te toltál bele Te-vagy a hibás.
Ha álltál és a hölgy durrantott beléd akkor Ő.
Ha mindketten mozgásban voltatok akkor 50-50%.

Zsolt528 # 2015.01.24. 06:35

Igen közben én is utánanéztem, a tolatásra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, a kocsija takarásban volt a sorompó miatt és csak az orrát dugta át a záróvonalon pont úgy hogy a tükörből ne lássam én megfordulni nem tudok tolatásnál mert 6 csavar van a gerincemben és bár üvölt az igazságérzetem ezt a békát le kell nyelnem.
Azt hogy állt a kocsija ő állítja én nem láttam, hiszen akkor bele sem megyek, mindenesetre igazságos ez úgy lenne, hogy elismerem felelősségem, viszont ő pedig fizesse a büntetést mert egy manőverrel egyszerre 3 szabályt szegett meg.

Köszönöm a választ.

Atis77 # 2015.01.24. 05:55

Amennyiben állt a kocsija akkor bukta sajnos, akármilyen szabálytalanul is került oda.