Közlekedési baleset


gerilege # 2010.11.19. 13:06

Ha biztos benne, hogy 80 körül ment, akkor inkább relatív gyorshajtásról lehet itt szó, főleg ha sáros-vizes volt az út és az eset végén az árokban kötött ki.

sasasa # 2010.11.19. 09:56

leírom mégegyszer , mert elég ideges vagyok.
Külterületen , nem volt korlátozás.
mielött pont becsúsztam volna az árokba, 1 méterrel az árok elött , ért az autóhoz.

sasasa # 2010.11.19. 09:50

Lakott területen kívül történt.
77 éves bácsika , szerintem rosszul lehetett , mert csak jött
az árok elött
ielött befordul volna az autó /becsuszott volna/
1 méterrel az első kereke ért az autóhoz.
De sajnos megkellett műteni.

gerilege # 2010.11.19. 09:20

Jó lenne tudni, hogy mindez lakott területen belül történt-e, azaz mennyi volt a megengedett sebesség.
Szerencse, hogy a kerékpáros nem sérült komolyabban.
Meg ami nem tiszta még, hogy az árokba belehajtva hogy ért hozzá?

sasasa # 2010.11.18. 14:48

Sziasztok.
Az lenne a problémám , kérdésem::
Sajnos a mai napon balesetem történt.
A szituáció a következő:
Mellékútvonalon közlekedtem , nedves, sáros útszakaszon .
a szemebjövő sávból egy kerékpáros , fényvisszaverőmellény nélkül , minden előzetes jelzés nélkül lefordult elém , balra kanyarodott, én fékeztem , behajtottam az árokba de így is sikerült hozzáérnem az autóval , könnyebben sérűlt , lehorzsolta a fejét, agyrázkódása volt. az én féknyomom kb
51 méter, ezt a rendőrök sokalják , pedig 80 körül mentem , hozzáteszem a féknyomba beszámolták a vízes fű és murvás útpadkán lévő nyomokat, elvileg , a kerékpárost jelentették fel, de engem azzal riogatnak ,hogy gyorshajtásért valószínű fel leszek jelentve, igazi konkrét helyszínelő nem volt a balesetnél , csak a mezeirendőrök . Van mitől félnem?

iren55 # 2010.11.18. 12:51

atis77! Ezt szakértő mondta vagy laikus? Köszi iren55

Atis77 # 2010.11.18. 05:39

ha valoban megállt akkor nincs gáz, álló autó nem lehet hibás semilyen szituácioban.

iren55 # 2010.11.17. 16:49

Tisztelt Fórumozók! 16 hónap alatt sajnos 2 balesetünk is volt. Az elsőben /2009 07./ nem mi voltunk a hibásak, /előttünk akart balra kanyarodni, elsőbbség meg nem adás/ A második egy hete. Férjem jött hazafelé, szemben vele traktor. Este volt, nem látta mit húz a traktor, ezért megállt. A saját sávjában 25 cm-re a felezővonaltól. A traktor tárcsát húzott, ami átlógott a férjem sávjába és lebontotta az autónk bal oldalát. Kérdésem, ezek ismeretében, kihozhatják - e férjemet vétkesnek? A helyszinelő azt mondta "egyértelmű", de hogy érthette? Köszönöm előre is : iren55

gerilege # 2010.11.17. 12:42

A második elemhez a lenti felsorolásban kis pontosítás, mert lehet, hogy félreérthető. A gyorshajtó egy adott helyen észleli a másik járművet, ez lényegében független a sebességétől. Itt lerögzítik a pillanatot, és az ő felelőssége szempontjából azt nézik, hogy mi történt volna akkor, amennyiben abban az időben és helyen alacsonyabb sebességgel lett volna ott, ahol az életben magasabbal. Azaz ha ön ugyanúgy behajt a kereszteződésbe abban a pillanatban, akkor arról az alacsonyabb sebességről lassító fékezéssel el tudta volna-e hárítani a balesetet. Ha nem, akkor az lényegében kizárja az ő felelősségét, ha elsőbbséggel rendelkezik.

gerilege # 2010.11.17. 12:29

Többek között az alábbiaknak van jelentősége a megítélésnél, ezt remélhetőleg meg fogják vizsgálni:

  • Az elsőbbségre jogosult sebessége, különös tekintettel arra, hogy jelentősen (100km/h alatti korlátozás esetén legalább 50%-al) túllépte-e a megengedett sebességet.
  • Az elsőbbségre jogosult milyen távolságról észlelhette, hogy az ön autója ténylegesen behajt a kereszteződésbe. Ennek azért van jelentősége, hogy a megengedett sebességgel lassító fékezéssel elkerülhető lett volna-e a baleset.
  • Ön milyen távolságból észlelte a másik személygépkocsit. Azért fontos, hogy ön mennyire tudott (volna) meggyőződni a másik autó sebességéről, és az megtéveszthette-e önt az áthaladás veszélytelenségével kapcsolatban.

Az ön leírása alapján a szemtanúk érzékelték, hogy a másik jármű nagy sebességgel közeledik, és ön érzékelte az autót, de távolinak ítélte. Azt nem tudom, hogy végül fékezett-e a másik autó, de az a tény, hogy mindkét autó elölről sérült (tehát a kereszteződésen való biztonságos áthaladáshoz relatíve sok tér és idő hiányzott), látatlanban azt a benyomást kelti bennem, hogy hacsak a másik autó nem lépte túl durván a megengedett sebességet (itt legalább 80, de inkább 90 km/h körüli sebességet kell érteni, ha 50 a megengedett), akkor egyrészt ő 50-el se tudta volna elkerülni az ütközést lassítással (nem vészfékezéssel), másrészt így nem sok esélyt látok a megtévesztésre való hivatkozásra sem, és vélhetően ön nem mérte fel jól a közeledő jármű sebességét.
Mindez egy laikus objektívnak szánt véleménye, és nem jogi tanácsadás. De remélem, tartalmaz hasznos információt arról, hogy várhatóan miket fog a hatóság figyelembe venni a döntés meghozatalakor. Ha itt (vagy privát email-ben) nem kap további választ, akkor esetleg érdemes átteni a kérdését a büntetőjog témába, ott némileg gyakrabban válaszolnak jogászok, ügyvédek, mint itt.

Gábor35 # 2010.11.17. 08:22

A mi autónkon a motor előtti rész törött teljes szélességében jobb oldalon súlyosabban. A másik autó szintén előlről sérült a bal oldalán.

gerilege # 2010.11.16. 10:15

A járművek melyik részei sérültek az ütközés pillanatában?

Gábor35 # 2010.11.15. 11:42

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi esettel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:
Az alapszituáció egyszerű, egyenrangú útkereszteződésben nem adtam meg az elsőbbséget a jobbról jövő autónak. Összeütköztünk, az ütközéskor elromlott a jobbról jövő fékje, az ütközés helyszínétől kb. 100-150 m-re állt meg. Személyi sérülés nem történt, rendőrt hívott annak ellenére, hogy a felelősséget elismertem kárbejelentőt aláírtam.
Számíthatok-e egy feles felelősségmegítélésre a következők miatt. Amikor a kereszteződés felé közelítettem lassan, elnéztem jobbra, de a közeledő autót elég távolinak ítéltem. Szemtanúk szerint is a másik autó nagy sebességgel, lassítás nélkül közeledett a kereszteződés felé, amit az is bizonyít, hogy miután a mi kocsinkat eltolta az ütközéskor, még vagy 150 m-t gurult. Mi a kereszteződésben maradtunk, tehát elég lassan mentünk. Számíthatok-e ebben a szituációban enyhítésre vagy mindkét fél felelősségének megállapítására? Hogy tudom ezen körülmények figyelembevételére felhívni a rendőrség figyelmét, mert nem vagyok benne biztos, hogy ezek a helyszínen kellő hangsúlyt kaptak?
Köszönöm!

gerilege # 2010.11.12. 11:07

Mit ír a határozat, kit terhel felelősség a balesetért? És milyen alkalmazott jogszabályokra hivatkozik a végén?

absolute # 2010.11.10. 12:04

Kedves Segítőkész Fórumtársak!

Egy közlekedési baleset ügyében kérném ki véleményeteket, mivel én nem értek a joghoz túlságosan, de számomra elégé ellentmondásosnak tűnik a döntés, amit hoztak.

A baleset maga, úgy történt, hogy én érkeztem egy elsőbbségadás táblához, ott megálltam elsőbbséget adtam a főútvonalon érkezőknek, majd elindultam egyenesen, át a főútvonalon. Még mielőtt átértem volna a túloldalra, a kereszteződésben nekem, vagyis az autóm oldalának tolatott egy másik gépjármű, eléggé nagy sebességgel. A beleset után a másik sofőr fel volt háborodva, hogy ő nem hibás ebben és biztos benne, hogy én vagyok a bűnös, ezért rendőrt kellett hívni. Mint kiderült, ő a kereszteződésen áthaladt és utána döntött úgy, hogy visszatolatva beparkol a már elhagyott sarkára a kereszteződésnek(ez már eleve szabály sértés szerintem, hiszen 5m-re nem is lehet parkolni a kereszteződés sarkaitól, ha ismereteim helyesek). A helyszínelő rendőr szerint nem én voltam a hibás.
A napokban érkezett meg a rendőri határozat, amiben sok ellentmondást véltem felfedezni. Engem az elsőbbségadás szabályainak megsértése miatt bírságolnak meg. Pedig leírják, hogy megérkeztem a táblához, meggyőződtem róla, hogy nem jön jármű és utána kezdtem meg az áthaladást.Elértem a kereszteződés végéig amikor észleletem a tolató gépjárművet, hangjelzést adtam le , de már túl közel volt. Pár sorral később leírják, hogy szabálytalanul és figyelmetlenül közlekedtem, ez szerintem már ellentmond az előző soroknak. A nekem tolató gépjármű vezetőjéről pedig leírják, hogy a hátramenet végzése veszélyes manőver és ezért a mögötte érkező járművek, gyalogosok részére elsőbbséget kell adnia. Mivel a hátramenet irányváltoztatás, ezért a kresz előírja, hogy aki irányt változtat annak elsőbbséget kell adnia az irányt nem változtató járművek számára.

Engem bűntettek meg nagyobb összegre.

Röviden, ez lenne az eset és a problémám. Nem tudom kifogást nyújtsak-e be vagy nem érdemes? Nekem valahogy túl sok az ellentmondás, egyszer leírják, hogy szabályosan közlekedtem és figyelmesen, utána pedig megbüntetnek, azon a jogon, hogy szabálytalanul/figyelmetlenül közlekedtem, hogy van ez? A tolatásról leírják, hogy elsőbbséget kell adnia, annak aki végzi, ő ezt mégsem teszi meg láthatóan, és mégis az ő büntetése a csekélyebb. Kérem írják meg Önök mit gondolnak az ügyről!

Előre is köszönöm segitségüket!

Eastone01 # 2010.10.28. 15:02

Az lenne a kérdésem,hogy szerintetek mire számithatok, ha az autómmal parkoláskor álítólag neki koccantam egy másik autónak, de én észre se vettem és tovább mentem, az autómnak sincs semmi baja, se egy karc se semmi. Viszont valaki beszólt a rendőrségre, ezt onnan tudom, hogy most vettem 3 napja a kocsit és a kereskedőt értesítették aki felhívott, az eset miatt és elküldte a rendőrségnek az adásvételi másolatát.

Üdv.

helyszínelő # 2010.07.21. 21:34

Kedves Ny. Maci!
Remélem, hogy csak most nem fogalmaztál valami szépen, de nem ez a lényeg. Személyi sérüléses balesetnél kötelező a rendőri intézkedés. Azt hadd ne ecseteljem, hogy erre miért van szükség. Csak egy példa: Könnyű sérültnek tünsz azután meg pár hét múlva leadod a rendszámot a Szent Péter bátyánknál. Ha van életbiztosításod, akkor mi alapján fog fizetni a kedvezményezettnek a biztosító? Mondtad volna a rendőrnek, hogy toltad a kerékpárt, mert akkor nem általad hajtva halad a jármű, nem vagy járművezető és nincs baleset, csak egy jelentést ír a rendőr. Mivel jelen esetben megsérültél, ezért a szabálysértési feljelentésbe - fel kell, hogy jelentsen - leírja a rend őre, hogy nem az útviszonyoknak megfelelően közlekedtél - KRESZ.25.§.(1). bek. - és már kapod is a szabálysértési határozatot amibe lesz sok nulla és előtte egy másik számjegy is.Műszaki hibára meg ne is hivatkozzál, mert egy szakértőo költség 100 ezer Ft-nál kezdődik, amit neked kell kifizetni. Egyébként a kerék azért szokott kiesni, mert a járművet a gazdija nem tartotta karba, ez is a Te felelősséged. Valami jót is szeretnék mondani: ha szépen beszélsz a rendőr bácsikkal akkor figyelmeztetés is lehet a vége.

www.baleset.honlapom.com.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

Nyunyumaci # 2010.07.18. 12:20

Kedves forumozók!

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:

Éjjelse müszakból tekertem hazafelé a több éve használt és a legrövidat utat, mig vmi folytán kicsúszott a hátsó kerekem és a pedig ellenkező irányba estem, megsérültem,de szerencsére nem nagyon komolyan csak nem festek vmi szépen.
Természetesen hívtak mentőt nekem mert én nem voltam helyzet magaslatán, mentős ellátott és mondta, h mi legyen bicajjal, hívjon rendőrt, de közben mutatot a kezével hogy pénzbe fog kerülni, a másik lehetőség h lezárja ott és majd visszajövök érte (ez lett-de sajna már csak hült helyét találtuk délután mire hívtam a rend őreit, ők nagynehezen odataláltak, mentősök is nehezen. először egy baleseti helyszinelő járört küldtek előre,mert a telefonba emlitettem, h baleset következtében lett lezárva a bringa és eltünt.

A következezőket mondta, fel is jelenthetném,nem nem mondta h milyen szabály alapján és kb 10.000ft lett volna abba az esetbe, ha csak "toltam" a bringát akkor nem jelent fel (kerdezem mi okból jelentene fel egy rendőr ha magamnak okoztam a balesetet) után megjöttek nyomozók és felvették az adataimat és bringáét is,de láttam, h nem nagyon izgatja őket

mit tehetnék ezügyben, és persze az a kérdésem, h milyen jogon jelentett volna fel a rendőr

Előre is köszönöm a bizalmat


Üdv.Nyunyumaci

helyszínelő # 2010.07.07. 22:28

Adott az elérhetőségem !

www.baleset.honlapom.com.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

mattai # 2010.07.07. 17:41

Kedves helyszínelő!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
Tegyük fel,hogy feljelent és ez ügyben megkeresnek,de mivan akkor ha addig még lesz balesete vagy koccanása, azt is az én nyakamba varják,vagy honnan fogják akkor már megállapítani,hogy milyen sérülés tartozott az akkori balesethez.Vagy mivan ha addigra megjavíttatom a sérülést(nem ezt tervezem,csak érdeklődöm).

Vagy ,hogy döntik el,hogy ki mond igazat hisz utólag mindenki azt mond amit akar.
Nem tudom mit csináljak meg vagyok réműlve,nem szeretnék kibújni a felelősségem alól,de azt sem szeretném,hogy palira vegyenek.Nem érzem magam kizárólagos hibásnak,tudom,hogy mindent megtettem a szabályos tolatáshoz. Ő ha annyira biztos lett volna abban hogy csak neki van igaza,akkor nem küld haza,hogy majd jelentkezik,hanem kihívja a rendőrséget,de akkor ezt ott nem merte megtenni és most meg fenyeget. Kérem adjon nekem tanácsot mit tegyek???
Köszönöm.

helyszínelő # 2010.07.07. 17:09

T. Réka !
Újra rövid leszek.
Csak vársz, vársz és vársz....azután majd sok-sok hónap után jön egy idézés, vagy egy határozat amiből megtudod, hogy a fellebbezések után mikor lesz jogerős a szabálysértési eljárás vége. Tudod erre vár a biztosító is, hiszen neki van pénze, van ideje, van jogásza - neked pedig pont ez hiányzik.
Még jobban nem akarom elvenni a kedvedet azzal, hogy az általad okozónak vélt hölgy a biztosító előtt nem fogje elismerni a felelősségét. Te ezt követően mész el majd polgári perre a biztosítóval szembe, ahol felperesként a perelt összeg felét el fogod költeni illetékre, ügyvédre és egyéb eljárási költségre. Ja! és közben szépen eltelik 2-3 év és közben megöregszel lelkileg tíz évet.

www.baleset.honlapom.com.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

helyszínelő # 2010.07.07. 16:59

Ha feljelent a rendőrségen akkor a forg. rendszám alapján meg fognak keresni, majd a rongálódások és az elmondások alapján újra felveszik a helyszínt és szabálysértési eljárást fognak indítani, aminek feljelentés a vége és lehet fizetni az állam bácsinak a több tízezres csekket.
Lehet , hogy rövid voltam de hidd el ez így lesz.

www.baleset.honlapom.com


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

mattai # 2010.07.07. 14:32

Üdv minden fórumozónak!
Kérem aki tud adjon tanácsot nekem.
A napokban az történt,hogy épp tolattam ki a parkolóból,természetesen hátra néztem,meg tükörbe ahogy illik az utat beláttam sehol semmi,amikor már épp kitekertem a kormányt jobbra és előre néztem,hogy onnan is tiszta-e a levegő abba a pillanatba becsapódtam háttal egy mögöttem elhaladó autóba akit még most sem tudok hogy kerűlt oda valószínű ő is a parkolóból állt ki és nem figyelte,hogy én is épp tolatok. A lényeg az,hogy mindketten a másikat hibáztattuk mert szerintem gyorsn ment és nem figyelt,de a szituáció ami a helyszinen volt a koccanás után nekem egyáltalán nem kedvezett volna ha rendőri intézkedésre kerűl a sor ugyanis nekem meghúzta a bal hátulját neki pedig leesett a jobb hátső lökhárítója. Két tanúja is volt a dolognak akik szerint egyértelműen ő volt a hibás,de ha kijön a rendőr én húzhatom a rövidebbet a látható szitu miatt.A pasas furcsa mód nem is ragaszkodott rendőri jelenléthez sőt a betétlap kitöltését sem erőltette tulságosan csak annyit mondott,hogy szerinte egy tizesből tudja fedezni a kárát és hamegadom a telefonszámom akkor majd jelentkezik,hogy mi legyen a megoldás,Két nap múlva jött a telefon,hogy 25 ezer forintot kér,mondtam,hogy én annyit biztosan nem fizetek és ő erre rendőrségi feljelentéssel fenyegetőzött.Nem ismerem el,hogy csak én vagyok a hibás azt meg végképp nem szeretném,hogy ő a hasára üt és én fizessek neki 25 ezer forintot.A kérdésem az lenne,hogy egyáltalán tehet.e bármit is így utólag mert csa max a rendszámot tudja,lehet-e káromha nem fizetem ki azt amit ő kér és feljelent. Kérem aki tud segítsen mert tanácstalan vagyok.Előre is köszönöm.

Szabó Réka # 2010.05.31. 08:48

Kedves fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.Fél évvel ezelőtt egy őrült nő a sávos Váci úton ugy gondolta egy ivben megfordul, ezért nem tudtuk elkerülni az ütközést.A 1,5 éves autónk totálkár lett.MIvel a Máv biztosítónál dolgoztam:),volt egy kis rutinom a kárrendezésben,rendőrt hivtam. Azok megállapították, hogy egyértelműen a nő volt a hibás. Jegyzőkönyv minden...Azóta azonban semmi hir a rendőrségről.Csupán telefono derítettem ki annyit, hogy a szemét nő még fellebbezett, de mivel teljeskörű tájékoztatást nem adhatnak, csak annyit tudtam meg, hogy az ügy biróságon van, de mi nem kellenünk hozzá,mert egyértelmű.
Akkor minek van bíróságon????És a bíróság mért nem szól egy kukkot se nekünk?Meg a rendőrség se????
Mit tehetnék??
Segítségetek köszönöm....
Réka

monalisa1 # 2010.05.06. 20:30

Ha a szakértő arra a következtetésre jut, hogy a baleset elkerülhető lett volna ha szabályos sebeséggel haladsz, akkor a bíróság valószínűleg kármegosztást rendel el - mondjuk kisebb százalékban de téged is a baleset okozójának hoz ki.

"Lisa"
laikus hozzászóló