Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Foglaló autóra : mik a feltételei?

Zézé77 # e-mail 2020.09.24. 23:11

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
Valóban szerencsésebb lett volna előbb átvizsgáltatni az autót.Sajnos az előző kiszemelt példánynál jártam úgy, hogy megnéztük a családdal, nem akartunk elhamarkodottan dönteni,aztán még aznap megvették.Az autó a tőlünk 110 km-re van, ami nem tette lehetővé, hogy szerelőmhöz beugorjak vele.Hétközben dolgozom, sajnos nem nagyon érek rá kocsit nézegeni, így maradt a szombat és hosszas gondolkozás után a foglaló, mert az autó tényleg jónak tűnt.Helyszínre kiszálló szakembert kértem fel.A rozsda nem a karosszéria elemeire vonatkozóan került elő hanem az autó alján, valószínűleg egy régebbi szakszerűtlen alvázvédőzés eredménye. A szakértő azt mondta nem olyan vészes mint ahogy első olvasásra megijedtem, egy alapos tisztítás, és alvázvédő kezelés után 10 évig nem lesz vele gond. A kipufogó dob hibáját elismerte a kereskedés és azt mondta tulaj, hogy azt műszaki előtt természetesen cserélik.

chava #   2020.09.23. 13:54

Igen, bocsánat, valóban vétel előtt van.

drbjozsef #   2020.09.23. 13:28

chava,

Persze, érdemes, de foglaló nélkül gyakran nem adják oda, hogy csak úgy elvidd.

Ha a rozsdásodás nem szemmel látható, mert mondjuk elfedték ( a kérdező szakemberhez vitte, és csak itt derült ki a számára is, tehát feltételezem ez a helyzet), akkor azt a laikus vevő nem látja, a kellő gondosságba nem is tartozik bele, nem kell értenie a fényezés meg kókányolás részleteihez.

Persze, ha a rozsda kellő gondosság mellett egy laikusnak is fel kellett volna tűnnie (mondjuk az alvázon van, látható, csak nem nézett alá), akkor persze kicsit rosszabb helyzetben van. De ha a hirdetés tiptopra írja a kasztnit, akkor azért az nyom a latban az oldalán.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2020.09.23. 12:56

chava, még vétel előtt van.

chava #   2020.09.23. 12:12

Miért nem vétel előtt vizsgáltatja át az autót, környezetemben ezt a gyakorlatot látom.

drbjozsef #   2020.09.23. 08:38

Zézé77,

Ha az autó nem felel meg a hirdetésben foglaltaknak, akkor az hibás teljesítés, kérheted az eladót, hogy javítsa ki a hibát, ha nem hajlandó rá, akkor elállhatsz a szerződéstől, és követelheted vissza a foglalódat. Ha nem fizeti vissza, neked kell fizetési meghagyást indítanod, aminem ha ellentmond, akkor per lesz, ott viszont neked kell bizonyítanod. Úgyhogy legyen szakvéleményed és sok fényképed az autóról, és legyen meg az eredeti hirdetés szövege. Az elég kell legyen a bíróságon, ha valóban olyan mértékű az eltérés a kettő között.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zézé77 # e-mail 2020.09.22. 22:41

Üdv!
Lefoglalóztam egy autót. Rozsdamentesnek állították a hirdetésben. Most hogy szakértővel átvizsgáltattam, kiderült, hogy nem így van.Visszakövetelhetem-e foglaló összegét megtévesztés, vagy valami egyéb jogcímen?
A választ előre is köszönöm.

drbjozsef #   2020.09.03. 13:54

Lehet, akkor érdemes lenne augusztus 30.-ban megszabni a határodőt. :D

(csak nem egy DeLorean-t készül venni egy őrült tudós kinézetű eladótól?)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2020.09.03. 13:33

Jogos a kérdőjel, szeptember 4.-e holnap lesz.

Holnap lesz, hacsak nem jön közben a világvége. De attól biztos nem lesz világvége, mert elütött egy dátumot :)

alfateam # e-mail 2020.09.03. 13:20

Szept.4-en felhívott, hogy október középén van időpont....(?)
Jogos a kérdőjel, szeptember 4.-e holnap lesz.

wers # e-mail 2020.09.03. 13:03

Én tértivevényes levélben szólítanám fel a teljesítésre határidő meghatározásával.

nyomozó #   2020.09.03. 12:35

Emailban küldjek neki egy időpontot?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.09.03. 12:10

Ha tényleg nincs teljesítési időpont a szerződésben, akkor szabj neki egyet. Ha azt elmulasztja, elállhatsz, talán még duplán is kérheted vissza a foglalót.

www.kbs-ugyved.hu

nyomozó #   2020.09.03. 11:43

Üdv!
2020. Aug.25-én lefoglaloztam egy autót. A szerződés aláírása után tudtam meg, hogy az autó külföldről lett behozva, ezért még hosszabb időt vesz igénybe a levizsgáztatása.
Ígéretet tett az autóugynokseg vezetője, hogy felhív a vizsga időpontjával kapcsolatban, mivel mostanában jelentősen megnőtt a várakozási idő.
1 hét után én hívtam fel, hogy mi a helyzet, mikorra kapott időpontot a vizsgáztatásra. Közölte vélem, hogy szept.17-re.
Szept.4-en felhívott, hogy október középén van időpont....(?) Kérdésemre, hogy előzőekben miért szept.17-et mondott azt válaszolt, hogy azt csak megközelítően mondta.
Visszakérnem a foglalót, de tudom, hogy nem jár vissza. Viszont a foglaló papíron, amit aláírtunk nincs időpont arra vonatkozóan, hogy a kocsit mikorra koteles levizsgáztatva átadni részemre. Akkor ezek szerint akar 1 évig is ülhet a kocsin és a foglalón?

Syzygye # e-mail 2007.12.24. 17:24

Hmm..az komoly.Én elzárkóztam ettől.Nem lenne amugy rossz ez a foglaló,de ha velem történt volna hasonló akkor én is bíróságra vinném az ügyet,de kérdés hogy megéri e?

Dr.Attika # e-mail 2007.12.21. 20:13

Ez nem "vis major". A foglaló duplán jár vissza.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Teddy* # e-mail 2007.12.21. 17:55

Esetem: lefoglalóztam egy autót 12.18-án. A foglalóról átvételi elismervény készült, kiemelve benne, hogy vételár foglalóról van szó. Az eladó ma reggel telefonált, hogy tegnap összetörte az autót (nekiment egy szalagkorlátnak), visszaadná a foglalót. Megnéztem, a kocsi tényleg össze van törve, de arra az álláspontomra, hogy ebben az esetben a foglaló kétszerese jár vissza, mereven elzárkóztak.
Az eladó jogi egyetemre jár... Az ügyvédjük szerint ez vis major. Nevetséges!
Ügyvédi felszólítás, bíróság. Ezért azt javaslom, körültekintően fogalmazzátok meg a foglalóról szóló iratot. Feltétlenül beleírnám amit woodslave javasolt: a foglaló jogi természetével a felek tisztában vannak... Még akkor is, ha az illető jogi egyetemre jár, másodéves, és a ptk-t még éppen nem tanulták...

Syzygye # e-mail 2007.12.18. 18:33

Köszönöm szépen :) Így fogok eljárni

monalisa1 #   2007.12.18. 17:07

Írtok egy adásvételi szerződést az előadó-, a vevő- és a gépkocsi adatairól, valamint a vételár megjelölése. Külön is kijelentve, hogy a vevő egy bizonyos összeget foglalóként előzetes átad, és hogy a különbözetet x határnapig bezárólag egyösszegben kifizet még. A gépkocsi csak akkortól kerül a bírtokába. Az új tulajdonos azt követően 15 napon belül köteles az autót a nevére iratni, a bíztosításokat is megkötni. (Az előző tulajdonos saját érdekében az eladás tényét úgyszintén jelentse be az illetékes hatóságoknál.)
Helységnév, dátum, valamint két tanú az aláirástok elismeréseként. (Az adásvételi szerződés több példányban készüljön, hogy mindkettőtöknek jusson kellően elegendő belőle.)

A lényeget kbs megírta.

woodslave (törölt felhasználó) #   2007.12.18. 17:04

fő szabály szerint fehér :-)
Az adávételi szerződésbe kellene foglalni, és ki kell tűnnie, hogy foglalónak szánjátok. Nem árt egy sablonszöveg, hogy a foglaló jogi természetével a felek tisztában vannak.

Syzygye # e-mail 2007.12.18. 16:42

Tehát akkor végülis nincs kozkázat benne ha így oldom meg a vásárlást?Milyen papírra kell azt írni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.12.18. 13:55

Foglalót kikötni-adni a szerződés megkötésekor, annak jelélül és biztosítékául lehet. A szerződés megkötésével azonban még nem leszel tulajdonos, ahhoza dolog tényleges birtokba adása is szükséges. Ha a megvásárolt dolog oly módon megy tönkre, hogy azért az eladó felelős, akkor a foglaló kétszeresen jár vissza. (Kérheted a residum - praktikusan a roncs - megfelelően leszállított áron való átadását is.) Ha a lehetetlenülésért az eladó nem felelős, akkor a foglaló összege jár vissza. (Kérheted a residum és az esetleges biztosításból származó kártérítés kiadását is - de akkor nincs árleszállítás.)

www.kbs-ugyved.hu

Syzygye # e-mail 2007.12.18. 13:42

Ha autót szeretnék vásárolni de az egész összeget nem tudom most kifizetni akkor van rá lehetőség hogy foglalót tegyek az autóra.Milyen feltételek érvényesek rám és a jelenlegi tulajdonosra?Gondolok arra pl. hogy mi van ha a foglaló kifizetése után összetöri az autót vagy valami.