Biztosítási ügyek


napsi # 2005.12.05. 08:00

Kedves Fórumozók!

A következőben kérem a segítségeteket:
Egy ismerősömet 3 napja- munkából hazafelé menet- elütötte egy autó.
Szabályosan közlekedett, a zebrán történt a baleset, méghozzá már a zebra felénél járt az ismerősöm, mikor a szemben lévő utcából kikanyarodó autós elgázolta. Szerencséjére az egyik kollégájának még sikerült elrántania, így csak a bal lábát érte a kocsi lökhárítója, viszont a gerince megroppant, és most nem tud rendesen járni. Az elkövető a helyszínről elhajtott. A sérültet mentő szállította kórházba, ahol a röntgenvizsgálat nem igazolt látható belső sérülést, csak rándulást és kisebb fokú zúzódást diagnosztizáltak, ágynyugalom, fájdalomcsillapítás és 2 nap kórházi megfigyelés volt a terápia.
Természetesen történt rendőri intézkedés, mivel sikerült a baleset során az elkövető gépjármű rendszámát megjegyezni. Még a baleset éjjelén be is vitték a vétkes autóst az illetékes rendőri szervhez. Kihallgatása során azt vallotta, hogy nem emlékszik a balesetre, bár a sérült kollégája tanú rá, hogy még mutogatott és gesztikulált is, mielőtt elhajtott. (Egyébként időközben már a tanút is meghallgatták, és betűre egyező személyleírást, és körülményeket vallottak a sérülttel.) Mentségére (?) legyen mondva az elkövetőnek, hogy igencsak benne jár már a korban, közel 70 éves.
Jelenleg az ismerősöm otthon lábadozik, a háziorvos betegállományba vette, kórházi rendelvényre.
Kérdésem az lenne:

  1. Jár-e a balesetet elszenvedőnek az elkövető biztosítójától kártérítés, amennyiben nem rendelkezett a sérült (önkéntes) biztosítással?
  2. Mi határozza meg azt, hogy bűncselekményként vagy szabálysértési eljárásként kezelik az ügyet?

Köszönettel: Napsi

csellos # 2005.08.09. 08:09

nessi!
Ha a PSzÁF-nak bejelented, majd ők segítenek az értelmezésben. Náluk illetékesebbet nemigen találnál.

nessi # 2005.08.06. 15:43

Köszönöm a segítséget. Én csak a kötelező felelősségbiztosításról szóló kormányrendeletet néztem meg, annak alapján válaszoltam a károkozó biztosítójának. Az egyik mellékletben, ami a kfb általános feltételeiről szól, tételesen fel vannak sorolva azok az esetek, amikor a biztosító nem fizet és nincs közöttük az az eset, hogy ha parkoló autó parkoló autóban kárt okoz. Álló gépjármű esetében csak akkor nem fizetnek, ha azt munkagépként használják vagy arról le-, illetve arra felrakodnak, de az én esetemben egyik sem áll fenn.
Letöltöm a nyomtatványt a PSzÁF honlapjáról és próbálok a postán is érdeklődni, de ha tudtok még biztatni valamivel, azt megköszönném. Mondjuk az üzemeltetésel kapcsolatban. Tudom, hogy nem nekem kell értelmezni a jogszabályt, de szerintem a biztosítónak sem és pláne nem úgy, ahogy megtette.
Köszönöm.

csellos # 2005.08.05. 21:48

nessi!
Ezt most láttam meg, de a polgári ügyeknél írtam neked!

Banyamancs # 2005.08.05. 21:17

Vagy kérdezd meg a postától, mikor kapták meg, ha ez mostanában bonyolult, akkor érdemes újra feladni és beleírni, hogy 15 napon belül kéred a pénzed átutalását, emellett én megküldeném a PSZÁF-nak is a levél másolatát, beleírva, hogy nem válaszoltak az előzőleg elküldöttedre. Ha ez se használ, akkor marad a bíróság. Most nincs időm, de ha kell megnézem, van-e erre BH.

nessi # 2005.08.05. 19:50

A polgári ügyeknél már leírtam a problémámat, de talán itt gyorsabban kapok választ.
Parkoló autóm ajtaját a mellettem parkoló autó ajtajának nyitásakor behorpasztották. A baleseti bejelentő lapot kitöltöttük, de a biztosító elutasította a kár megtérítését azzal, hogy "A gépjármű parkoló helyzetével a jármű veszélyes üzem jellege megszűnik, a gépjármű ilyen esetben veszélyes üzemnek nem tekinthető. Ebből következően a parkoló helyzet nem minősül a jármű üzemeltetésének."
Válaszoltam, hogy a 190/2004. (VI. 8.) Korm.rendelet nem határozza meg az üzemeltetés fogalmát, de véleményem szerint ameddig az üzembentartó a gépjárművet üzembentartja, addig a gépjármű üzemeltetve van, ezért kérem a kár megtérítését, de a biztosító hallgat.
A levelet sajnos nem tértivevényesen adtam fel, csak ajánlva és másolatom is van. Mit tegyek? Küldjem el még egyszer?

Banyamancs # 2005.07.12. 09:27

Nem felhívni, levelezni!!!!!!!! Legyen nyoma... Mindenről kérj írásos elismervényt, minden levél tértivevényesen menjen ki, nehogy megint becsapjanak. Egyébként a BM-nek van nyilvántartása pontosan arról, kinek hol van a biztosítása, visszamenőleg is és ott úgy tudom, a bónuszokat is nyilvántartják, meg azt, miért szűnt meg a biztosítás az előző biztosítónál (pl. díjnemfizetés, stb.), ha nincsen meg nekik írásban, kérjék le onnan.

Egyébként a múltkor nem válaszoltam: 15 nap alatt kell valamit reagálni, írni az ügyfélnek, ha gond van, és 30 nap alatt kell kifizetni a kártérítést, ha nincs gond. Ha ezt nem tartják, meg kell keresni a PSZÁF-ot!

Royal # 2005.07.07. 00:00

Muszáj előkotornom ezt a topikot, ma kaptam egy olyan levelet, kötelező felelősség biztosítómtól, hogy kb 2 órán keresztül kapartam a falat mérgemben, és tajtékoztam a tehetetlenségtől:

Értesítenek, hogy mivel a mai napig nem adtam le a kártörténeti bónus-malus igazolásomat, ilyen-olyan jogszabályokra hivatkozva, kénytelenek engem a legrosszabb Malus4 fokozatba visszaminősíteni, és ennek megfelelően emelt biztosítási dijat visszamenőlegesen kifizettetni. Kb a 3X osa lenne a mostani dijamnak.

Én is azon emberek népes táborába tartozom, akik évről évre váltogatják a biztosítójukat, ahol jobb a tarifa, oda megyek. Nem volt ez másként idén sem. Novemberben biztosítót váltottam, a lemondás napján, az uj szabály értelmében !!! kikértem a kártörténeti igazolást az előző biztosítótól, és leadtam a mostaninak !!! Persze erről semmilyen átvételi elismervényt nem kaptam (őszintén szólva nem is hiányoltam, soha nem gondoltam volna hogy ebből probléma lehet később) erre most kapok egy ilyen levelet ! 10 év aktiv balesetmentes (mindössze 1 önhibás koccanásom volt még kezdőként közvetlen jogsi letétel után) közlekedés, soha el nem mulasztott dijfizetés után, MALUS 4 ben leszek ????? Önhibámon kivül? Csakmert valaki trehány volt és elkavarta a papiromat?

Na mindegy, holnap felhivom a biztosítot kiváncsi leszek mit mondanak, hátha csak valami adminisztrációs hiba... legalábbis remélem hogy az.

Mit lehet ilyenkor tenni ? Azér ez nonszensz. :(

vlenke # 2005.03.14. 18:51

Gondolom ez nem rám vonatkozott!?
Egy "ekkora" értékű autónál biztosítási csalás....hmm... :))

Royal # 2005.03.14. 16:16

"Õk meg próbálják magukat védeni abiztosítási csalásból élők ellen"

Csak ne a becsületes emberek kontójára tegyék ezt. Egyébként KGFB- ből van a legnagyobb bevételük a biztositótársaságoknak, mégha ezt szüntelenül cáfolni akarják is, ugyhogy annyira nem tudok velük együttérezni.

vlenke # 2005.03.13. 09:30

És mennyi az idő, amin belül nekik kötelességük fizetni vagy tájékoztatni a károsultat bármiről????

Banyamancs # 2005.03.11. 08:20

Szabályozzák, elég keményen. Csak néha figyelmeztetni kell őket a rájuk vonatkozó jogszabályokra.

Õk meg próbálják magukat védeni abiztosítási csalásból élők ellen.

Royal # 2005.03.11. 06:55

Miért nem szabályozzák a biztositókat, mennyi időn belül kötelesek fizetni?? Miért ülhetnek hónapokat az ügyeken? Egy ismerősöm tavaly októberben karambolozott, vétlen volt. Azóta eltelt 5 hónap, és semmi. Mindig valamilyen kifogás van... most például az aktuális kifogás, hogy kiderült hogy nem a balesetet okozó sofőr nevén van az autó. Ez mind szép, csak a károsult szempontjából ez hol lényegi kérdés? Neki lett egy kára amiben rögtön bebizonyosodott hogy vétlen volt. Az autó megvan. Kit érdekel ki vezette, és kinek a nevén van.? Intézze el az autó tulaja és a biztositó privátban. Miért nem fizetnek?

A másik érdekes kérdés: Miért nem a biztositó csináltatja meg az autót. Az öreg autótulajok gyakran szembesülnek azzal hogy fagyipénzt kapnak csak összetört autóikért. A biztsoitók arra hivatkoznak hogy avultatás meg olcsó az alkatrész meg ilyesmi... Nekem volt tavaly egy kátyúbalesetem 120 ezer forintos károm volt, de csak 70 ezret kaptam. Nekem egy célom van hogy az autóm olyan legyen mint a baleset előtt. Téritsék meg a káromat teljes egélszében, ha pedig sokallják, akkor csináltassák meg ők...

Banyamancs # 2005.03.10. 18:32

Akkor írj nekik egy szívhez szóló levelet, tértivevényesen, hogy a kézhezvételtől számított 8 napon belül válaszoljanak, mi van, illetőleg utalják át azt a bizonyos összeget, amivel tartoznak, különben a PSZÁF-hoz fordulsz, illetőleg egyéb jogi lépéseket fogsz tenni. Erre muszáj valamit válaszolniuk, a telefonos beszélgetésekkel semmit sem tudsz kezdeni.

vlenke # 2005.03.10. 17:13

Nekem csak kötelezőm van, de, aki nekemjött, neki volt CASCO-ja, ami az ő kárát már megtérítette. A kötelezője viszont nem akar fizetni nekem, húzza az időt, meg az idegeimet...

Banyamancs # 2005.03.09. 05:24

Most ez Casco vagy kötelező?

vlenke # 2005.03.07. 19:50

Segítséget kérek! S.O.S.

Január 18-án az autómnak ütközött egy másik autó. Az illető a kárt elismerte, a bizt. bejelentőt a helyszínen kitöltöttük. Bementem utána az ő biztosítójához bejelenteni az esetet.... Azóta semmi nem történt. :((
Illetve csak annyi, hogy "hintáztat" a biztosító, mert akárhányszor felhívom az ügyintézőt mindig mást mond. Ma azt mondták, hogy én kérjem be a másik autó biztosítójától a fényképeket, hogy összevessék, de előtte mondta az ügyintéző, hogy nem tudták kikérni, mert rossz a másik bizt. szervere, meg most fogják majd kikérni.... Stb. Én felhívtam a másik bizt.társaságot, aki szerint 1.) ilyen megkeresés nem történt, 2.) nem értik, hogy a CASCO-s kárhoz mi köze a kötelezőnek.

Én nem értek semmit! Ha valaki tud, kérem segítsen!
Ráadásul azóta az autóm nem tudom használni, a részletet meg csak fizetem...
Köszönöm a segítséget!!!

b.sz. # 2005.02.26. 09:21

Általános hozzászólás:

Sok esetben azt tapasztalom, hogy utolag egy-egy kárbejelentés útán vanak problémák a biztosító és a kárt szenvedettek között.
Célszerű szakemberrel felvenni a kapcsolatot még a kárbejelentés előtt a késöbbi kelemetlenségek miatt.

Banyamancs # 2005.02.15. 07:30

Érdemes köbenézni biztosítási ügyben a www.mabisz.hu oldalán is, ők leírják a szabályokat és van díjkalkulátor, amivel ki lehet számítani, melyik biztosító a legjobb, a netrisken nincs mind fenn, de amúgy megbízhatóak! Dolgoztam velük együtt (egy biztosítónál! :-)) és ügyfélként is kötöttem velük biztosítást. Amúgy már a legtöbb nagy biztosítónál van arra lehetőség, hogy az ember neten keresztül megkösse, amit szeretne. Én tutira nem mennék olyan szolgáltatóhoz, ahol nem bánnak velem rendesen. Mostanában sportot űzök ebből, hogy csak ott leszek ügyfél, csak onnan veszek meg valamit, ahol maximálisan emberként kezelnek.

Royal # 2005.02.14. 23:49

Hmm végigolvastam a topikot, csakugy mint mindegyik ez is tanulságos :)

Big cat egyetlen idézetével nem értek egyet noha már nem mai keletü:

"miért tartottátok egyáltalán az autóban, stb. Saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki sem hivatkozhat."

Ne jussunk el kérem odáig hogy azt kiáltsuk ki hibásnak akit megkárosítottak, megloptak...

Nekem egy érdekes kérdésem lenne biztositási témában. Nemrég egy ismerősöm autóját totálkárosra törte egy figyelmetlen női soför. Az autó egy 16 éves de felújított, tuningolt jószág volt, drága kiegészítőkkel, hazai kereskedelemben nem kapható karoszériaelemekkel, egyedi festéssel, custom megvalósitásokkal, karcmentes pöpec állapot, hibátlan... szóval nem kevés pénzbe került mire elérte végleges formáját a vas. Aztán egy szép napon az egész romhalmazzá vált. A biztositó természetesen töredékét sem fizette ki annak amibe az autó került. Mi is ilyenkor a teendő? Csak azért kérdezem mert én is egy hasonló kaliberü jármü tulajdonosa vagyok, és felhábortónak találom, hogy ilyenkor a biztositók csak ezt nézik hogy gyártva ekkor és ekkor. X% avultatás és egyébb redukáló tényezők után kiszurják az ember szemét valami fagyipénzzel. Hogyan lehet elérni hogy kifizessék azt az összeget amit az autó ténylegesen ér? Miért kell belenyugodnom hogy azért az autóért amit szivvel lélekkel, időt pénzt nem kimélve épitgettek éveken át, végül nevetséges összeggel kiegyenlitsék? Van erre valami törvényes út? (polgári peren kivül) Nem szabályozza a biztositókat semmi, csak az évjáratot kell figyelembe venniük?

karbi # 2005.01.23. 04:55

Törölve. A fórumban nem fogadunk el hirdetéseket.
Médiaajánlat: http://www.jogiforum.hu/media

Szilágyi Károly

világesze2 # 2005.01.04. 09:47

Ezért írom egy tíz soros hozzászólásba száztizenötször, hogy szerintem.

világesze2 # 2005.01.04. 09:46

Ezért írom, egy tíz soros hozzászólásba száztizenötször, hogy szerintem.

földiklán # 2005.01.03. 20:00

Köszönöm kedves The Big Cat!
Ismételten kisegítettél a bajból ill. a homályból. Örök hála.

the big cat # 2005.01.03. 18:38

Hát kedves világesze, most alaposan mellélőttél szinte mindenben.

KGFB-t felmondani csak nov 30-ig lehet minden évben, és csak dec 31-i fordulónapra. Az újjabb biztosításnak jan 1-én már érvényesnek kell leni, a kieső időszakra az autó nem rendelkezik biztosítással, ami szabálysértés, és bizoyn kapni si fogsz majd papírt, amiben kéri a hatóság, hogy iagzold volt-e biztosításod arra az időszakra, ha nincs, az bizony büntetéssel jár. Mivel még most sincs biztosításod ezért akár a rendszámodat is levehetik. Olyan biztosító pedig nincs a földön, ami visszamenőleg köt biztosítást.

Az 50%-os dolog biztosítófüggő. Javaslom sehová se menj, de főleg ne ahhoz a biztosítóhoz, ahol ordítoztak veled, hanem pl. itt kötheted meg a legolcsóbb biztosítást a kocsidra: www.netrisk.hu vagy www.biztositas.hu. Egyszerű, kényelmes, és mindent elintéznek helyetted.