magánember autos kamerája alapján lehet büntetmi?


gerbera317 # 2021.09.01. 15:19

@kuplung
Nem igazán értelek. Azzal dicsekszel, hogy megmentetted a főgyökér életét, csakhogy ezzel el is ismered, hogy szándékosan csináltál egy olyan manővert, amit nem lett volna szabad. Ha a másik egyoldalú előadása alapján meg tudtak bírságolni, akkor védekezzél te is egyoldalúan előadva saját verziódat: az akkori látási- és útviszonyok között szükség volt egy ilyen manőverre, mert volt "valami" az úton, és nem tűnt célszerűnek, hogy áthajtsál rajta. Punktum. Zárójelben persze, megjegyezheted, hogy ha a másik gyökér előzésbe kezdett volna, akkor csúnyán kapott volna a pofájába némi vasat; de amíg magadat fényezed, addig vádolod is magadat szabálysértéssel.

Szomorú örökös # 2021.09.01. 12:25

drbjozsef

már ha ezt a feljelentő kamerafelvétele is kétséget kizárólag bizonyítja

Szerintem a rendőrség sem csak úgy bemondott szóra osztja a bírságot, így gyanítom, hogy előtte a feljelentőt is meghallgatták, aki tanúvallomásával igazolta a felvételen látottakat.

drbjozsef # 2021.09.01. 12:14

kuplung,

A topikcímre a válasz igen, lehet büntetni.
A te problémád, hogy megmentetted az ember életét, és ezért csináltad, egy esetben releváns : a büntetésről szóló határozatban leírtak szerint kellett volna jogorvoslatot kérni, és bíróság elé vinni az ügyet. Ott dönthettek volna úgy, hogy, igen vétettél a kresz ellen, akadályoztad az előzésben, akár veszélyeztetted is, de ezt a súlyosabb kimenetelű baleset HELYETT választottad, így legfeljebb kaptál volna egy figyelmeztetést - már ha ezt a feljelentő kamerafelvétele is kétséget kizárólag bizonyítja.

Szomorú örökös # 2021.09.01. 11:00

kuplung

Ettől még a lényeg, hogy szándékosan akadályoztál egy előzést, a büntetés ezért van.

kuplung # 2021.09.01. 08:09

ez oriási tévedés. én mindent pontosan láttam. a vizfüggönyt amitöl a gyökér semmit sem látott az én kamionom verte fel viszont elöttem senki sem, volt. én tisztán láttam mindent ráadásul én vagy másfél méterrel magasabban ültem ezért a bukkanon tulra is joval messzebbre láttam.

Szomorú örökös # 2021.08.31. 18:45

kuplung

ha valaki azt észleli hoggy egy idiota felelötlen cselekedete miatt ártatlan emberek kerülhetnek veszélybe söt életveszélybe akkor kutya kötelessége cselekedni és megakadfájozno a katasztrofát.

Ez azért nem igaz, mert te se láttál a bukkanón túlra, ami előtt konkrétan akadályoztad a mögötted haladó előzését.
Ezek után hiába akarod megmagyarázni, kár a szóért és egyébként se itt tedd, hanem a rendőrségen.

Lord Protector # 2021.08.31. 17:47

ne szidd a rendőrséget, mert börtönbe kerülhetsz

kuplung # 2021.08.31. 17:37

ha valaki azt észleli hoggy egy idiota felelötlen cselekedete miatt ártatlan emberek kerülhetnek veszélybe söt életveszélybe akkor kutya kötelessége cselekedni és megakadfájozno a katasztrofát. itt is ez történt egy idiota felelötlen elözgetésébe ártatlan emberek hallhattak volna bele. szerinted hagyni kellett volna? ha veled ilyen történne hogy néznél az áldozato hozzátartozoinak a szemébe? megakadályozhattam volne de nem tettem.

Szomorú örökös # 2021.08.31. 16:12

kuplung

már ott tartunk hogy valaki összevág egy akármilyen eredetü videot és bemegy a rendörségre és már küldik is a birságot?

Tehát szerinted összevágta a videót, amelyen épp a te kamionod szerepel? Érdekes, ezt konkrétan te írtad:

a kamerás auto elözni akar de a kamionos (azaz én) kirakja a potkocsi sarkát hogy megakadályozza az elözést. a kamerás auto visszamegy a kamion mögé

Ergo ha ilyen szitu van, akkor te nem akadályozhatod benne, hogy előzésbe kezdjen még akkor sem, ha ezzel ő balesetveszélyt okoz magának és másoknak (special itt nem neked okozott volna). Nem vagy hatóság, ilyenkor az egyetlen esélyed, hogy röviden egyet-kettőt balra indexelsz és jelzed, hogy ne előzzön, mert nem szabad az út és baj lesz belőle.

Te egyébként egészen konkrétan ezt a szabályt sértetted meg:

34. § (6) Az előzés végrehajtását a sebesség fokozásával, balra húzódással vagy más módon akadályozni nem szabad.

Tehát az nincs benne, hogy amennyiben te egy balesetet akarsz megakadályozni, akkor ez természetesen lehetséges számodra. Ráadásul te hivatásos sofőr vagy, úgyhogy még talán örülj, amiért 20 ezerrel megúsztad.

kuplung # 2021.08.31. 15:35

na idöközben történt némi fejlemény. megtekintettem a videofelvételt és azon az látszik hogy megy elöl egy kamion szakado esöben és akkora vizfelhöt ver fel hogy mellete nem lehet ellátni egy métert sem. ráadásul bukkano jön. a kamerás auto elözni akar de a kamionos (azaz én) kirakja a potkocsi sarkát hogy megakadályozza az elözést. a kamerás auto visszamegy a kamion mögé és már jönnek is a szembe jövök. aztán ahogy elmennek a kamion lassit és elengedi a kamerás autot. ezzel a kamionos (azaz én) megakadájozott egy sujos frontális ütközést mert a felvételböl az is világosan látszik hogy a kamerás autonak eslye sem lett volna az elözés biztonságos befejezésére.

ezután a büdös paraszt ahelyett hogy megköszönte volna hogy megmentettem az életét még feljelentett. és a rendörség még engem marasztalt el.

kuplung # 2021.08.26. 19:49

kamion soför vagyok. állitolag valamikor május közepén egy terepjáros jött mögöttem és valami nem tetszett neki. most kaptam egy huszezres birságot a rendörségtöl hogy az illetö feljelentett és az álltala állitolag rögzitett kamera felvétellel bizonyitotta az igazát.
mivan? már ott tartunk hogy valaki összevág egy akármilyen eredetü videot és bemegy a rendörségre és már küldik is a birságot? ez tényleg igy müködik? ma már bárki néhány perc alatt tud fabrikálni ilyen kamu videot. aztán van még némi furcsaság. mert hogy az indoklásban az áll hogy az abc123 rendszámu ptkocsirol és az azt huzo ismeretlen rendszámu vontatorol van szo. én még sose vezettem potkocsit. ha meg az azt huzo vontato rendszáma ismeretlen akkor honnan tudják hogy én vezettem?