Használtautó, Garancia???


drbjozsef # 2023.03.06. 06:30

windyke2009,

Tanácsok szeretnék kérni mi tévő legyek?
Az attól függ, mit szeretnél. Fizetni? Akkor utalj.

Én vagyok a hibás?
Honnan tudhatnánk, hogy te hibás vagy-e bármiben is? Mondjuk abban igen, hogy nem annak adod oda a kulcsokat, aki az adásvételit írta alá, eleve elfogadod a kitöltött adásvételit, szóval már ezért megérdemled a bukót.

Ha kifizetem az autó ára felét, utaljam el vagy postán küldjem illetve kinek a nevére?
Ezt nem mondták meg? Csak azt, hogy "Kűggy pénct!" ? Ha én pénzt szeretnék valakitől, elég pontosan leírnám, hogyan legyen.

Mit írjak a megjegyzés rovatba?
Bármit.

Adásvételi így semmisè válna vagy jelentsem le a kormányablakban.
Attól függ. Ha elállnak a szerződéstől, és te elfogadod ezt, akkor megszűnik a a szerződésetek. Te döntésed. Mondjuk ilyenkor nem hinném, hogy csak a fele pénzt kérnék vissza...

windyke2009 # 2023.03.06. 09:10

Drbjozsef

Utalás annyit mondott, hogy elküldi a bankszámlaszámot és utaljam rá. Azért írtam H kinek utaljam H ne ezzel se éljenek vissza. Akin az adásvételin van vagy aki eljött és ténylegesen kifizete es kapott számlát.

Én nem érzem magam bűnösnek, hisz tényleg rendben volt az autó előtte se a próbakör alatt semmilyen rendellenes hangot nem adott és nem is füstölt. 24,5 éves autóról van szó amiben 250e km van és 100e került. De tegnap már fenyegetőztek és pár percem H adjam vissza az összeget meg hogy értem jönnek stb..

Szomorú örökös # 2023.03.06. 11:05

windyke2009

De tegnap már fenyegetőztek és pár percem H adjam vissza az összeget meg hogy értem jönnek stb..

Legközelebb vedd fel az ilyen beszélgetést hogy tudd bizonyítani, ők komolyan testi fenyítéssel, erőszakkal fenyegetőztek

Rini # 2023.05.22. 04:15

Üdvözlöm!

Januárban vásároltam kereskedésben egy 2008-as, külföldről behozott autót.
Amit tudtunk, megnéztünk rajta, de az alját nem volt lehetőség alaposan szemrevételezni, így akkor nem derült fény arra, hogy korrodált az alja.
Van lehetőség garanciát érvényesíteni ilyen esetben?

Szomorú örökös # 2023.05.22. 04:21

Rini

az alját nem volt lehetőség alaposan szemrevételezni, így akkor nem derült fény arra, hogy korrodált az alja.
Van lehetőség garanciát érvényesíteni ilyen esetben?

Nincs, ez nem garanciális kérdés.

drbjozsef # 2023.05.22. 05:13

Rini,

Pontosabban : ha a korrodálás szemmel látható, laikusként is észrevehető, hozzányúlás nélkül szemrevételezéssel is észlelhető, akkor nem jártál el a Ptk szerinti kellő gondossággal. Ha nem néztél alá, hát nem néztél alá, saját kockázatod a vásárlás előtt a lehető legtöbb információt begyűjteni.
Más lenne a helyzet, ha az alváz vastagon le volt alvázvédőzve, és akkor sem vehetted volna észre a rozsdát, ha alá tudsz nézni. Ez esetben a hibáért a szavatosság keretein belül felelnie kell az eladónak, hiszen az nem észlelhető, feltehető, hogy szándékosan lett eltakarva, de mindegy is, hiszen kellő gondosság esetén sem fedezhetted volna fel.

Imre11 # 2023.06.15. 23:07

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Magánszemélytől vásároltunk gépjárművet május 8-án (Renault Capture), mai napon (június 15) éves szervizeléskor kiderült, hogy a gépjármű motorjában olyan hibák állnak fent, amelyek az adásvételkor is már fennálltak, nagyon költséges lenne a javításuk. A hibákat adásvételkor az eladó nem ismertette. Az erre az esetre vonatkozó kellékszavatosság érvényesíthető abban az esetben is, ha a adásvételi szerződés megjegyzésében a következő szerepel: "A Vevő a gépkocsit a helyszínen átnézte az 1-es pont szerint. A helyszínről való távozás után felmerülő bármilyen probléma már nem az eladót terheli." ? Amennyiben igen, hogyan van erre lehetőség? Üdv, Imre

Szomorú örökös # 2023.06.16. 04:04

Imre11

Az erre az esetre vonatkozó kellékszavatosság érvényesíthető abban az esetben is, ha a adásvételi szerződés megjegyzésében a következő szerepel: "A Vevő a gépkocsit a helyszínen átnézte az 1-es pont szerint. A helyszínről való távozás után felmerülő bármilyen probléma már nem az eladót terheli." ?

Gondolom elolvastad végig a szerződést, mielőtt aláírtad.

drbjozsef # 2023.06.16. 10:06

Imre11,

Magánszemélyek közötti ügyletnél a Ptk. engedi a szavatossági szabályoktól való eltérést, akár a teljes kizárását. Ennek kifejezettnek kell lennie, ilyenkor érdemes szerepeltetni a szerződésben konkrétan azt, hogy "az eladó a Ptk szerinti szavatosságot nem vállal, azt teljes egészében kizárja". Paragrafussal, miegymás. Egyértelműen.

Ezért az általad írt mondat elég határeset. Sőt, igazából szerintem megpróbálhatod megtámadni. Ugyanis HA TÉNYLEG tudod igazolni, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt, akkor az nem tartozik a szerződés szerinti " távozás után felmerülő bármilyen probléma" esetére - hiszen a probléma nem a távozás után merült fel. Nem elég kifejezett ez a kizárás, meg lehet kínálni egy igénnyel az eladót tértis levélben, hivatkozva arra, hogy a hiba már a vásárláskor is fennált, a "távozás" előtt is, elutasítás esetére kilátásba helyezve a fizetési meghagyást és a pert. Aztán meglátod, a válasza után, mihez érdemes kezdeni.

drbjozsef # 2023.06.16. 11:59

(bár azért az hozzátenném, hogy ez az okfejtés sántít egy kicsit, hiszen az a hiba, ami a "távozás" után (=vásárlás után) lép fel, az meg eleve nem is tartozik a szavatosság körébe. Tehát az eladó akarata egyértelmű, nyilván a szavatosságot akarta kizárni, csak buta megfogalmazással. Nem biztos, hogy ilyen vitánál a javadra döntene a bíró, bár ki se zárnám azt.)

Majordomus # 2023.06.16. 19:41

Tehát a megtekintett állapotban megvetted, több mint 5 hete használod minden gond nélkül.
.
Most az éves szervízen találtak hibákat amit költséges javítani.

Csak akkor van esélyed ha tudod bizonyitani hogy az eladó tudott a hibákról.

Ez nehéz lesz,hiszen 5 hét alatt te sem tapasztaltál gondot az autóval.
Miért gondolod hogy az eladó tudott róla.

Gondolom egy tizenpluszéves autórol van szó ami már megette a kenyere javát és az ára is ennek megfelelő volt.
.
drb..nek igaza van, nem biztos hogy nyerni fogsz.

drbjozsef # 2023.06.17. 05:20

Csak akkor van esélyed ha tudod bizonyitani hogy az eladó tudott a hibákról.
Ökörség.

david90 # 2023.10.03. 15:11

Sziasztok!

Idén májusban vásároltam egy Toyota Avensis tíusú, 2011-es évjáratú, 2.2 D4D motorral szerelt autót egy kereskedőtől. Amint megvásároltam, egyből elvittem egy szerelőhöz, hogy nézze át, cserélje le az olajat, stb. Kiderült, hgy a hátsó fék be volt rohadva, így azt is kompletten kicseréltük. Rendszeresen jártam vele dolgozni, vidékre, külföldre 3 hónapig, aztán augusztusban az egyik hosszabb (250km) út során azt vettem észre az autópályán, hogy felforrt a hűtővíz. Félreálltam a legközelebbi pihenőnél és észleltem, hogy eltűnt a hűtővíz. Felhívtam az autószerelő ismerősömet, aki kapásból rávágta, hogy hengerfejes, de mivel semmilyen más jelét nem mutatta (fehér füst, olajos víz, vizes olaj), ezért ő is elbizonytalanodott egy kicsit. Feltöltöttem fagyállóval, majd folytattam az utamat. Rendszeresen jártam vele megint, folyamatosan ellenőriztem a vízszintet, ami mindig ugyanott volt, így azt gondoltam, hogy csak valami apróság történhetett, ezért nem is nagyon foglalkoztam a dologgal a továbbiakban. Szeptemberben megint elmentünk egy hosszabb útra, amikor megintcsak eltűnt a hűtővíz. Innentől már komolyabban vettem a dolgot, felhívtam a kereskedőt, aki lerázott azzal, hogy biztosan átégett az egr szelep (fogalmam sincs hogy mi az) és amúgy sem érvényes a szavatosság erre a hibára, úgyhogy felejtsem el. Felhívtam 3 különböző szerelőt, az egyikhez el is vittem személyesen, elmeséltem nekik, hogy mi történt az autóval, és mindhárman azt mondták, hogy ez biztosan hengerfejes és érvényesítsem a szavatossági igényemet a kereskedő felé. A szerelő, akihez elvittem, azt mondta hogy 300.000-től egészen a csillagos égig érhet a költsége ennek a javításnak. Az autóval 7000km-t mentem el a vásárlás óta. Amikor megvettem, akkor láttam, hogy a kiegyenlítő tartály egy kicsit fekete belül, de a víz az teljesen tiszta volt benne és a kereskedő is azt állította, hogy ezek a 2011-es motorok már nem szoktak hengerfejesek lenni, ezért nem kell aggódnom emiatt.

Ilyen esetben milyen lehetőségeim vannak, hogy érvényesítsem a szavatosság igényemet? Úgy tudom, hogy a motort nem lehet megbontani, mert akkor már azt mondhatja a kereskedő, hogy én, illetve a szerelő tette tönkre a motort. A kereskedő szerelőjéhez nem szívesen viszem, mert ki tudja mit csinálnak az autóval. Felvettem a kapcsolatot egy igazságügyi szakértővel is, aki 150.000 forintért nézi meg az autót, aztán még egy szakszervízbe is el kell vinni, ami további költségekkel jár és végül lehet, hogy a kereskedő nem fizet egy forintot sem.

Teljesen elkeseredtem, úgy érzem, hogy nincs kiút innen...

Előre is köszönöm a válaszokat, tanácsokat.

Üdv,
Dávid

Majordomus # 2023.10.03. 20:30

Nem tudom mit vártál egy 12 éves autótol,de 7000 km után ne reménykedj szavatossági heytállásban.

Okos ember autószerelővel megy autót venni.

S a vétel előtt viszi szerelőhöz s nem utána.
Ez a hajó elment.

drbjozsef # 2023.10.04. 07:25

david90,

Fogyasztói szerződés esetén az eladónak kell bizonyítania hogy nem hibásan teljesített a vásárlás utáni 6 hónapban.

Hivatalosan bejelentetted neki, írásban, a szavatossági igényedet?
Ha nem tedd meg, még benne vagy a hat hónapban.

Elsősorban kijavítási igényed lehet, és ha ezt elutasítja az eladó, akkor javíttathatod meg magad, és követelheted a javítási költségeket. Utóbbi esetben persze nehéz bizonyítani a hibás teljesítést, de könnyebb dolgod van, ha te kérted a javítást és azt ő utasította el.

Leírásod alapján nem bizakodnék. Lehet, hogy hengerfejes az autó, viszont ha 3 hónapig gond nélkül közlekedtél vele több ezer kilométert, akkor igen kevéssé esélyes, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt. Bár bizonyítania az eladónak kell, ezek a számok már önmagukban elég erős bizonyítékok. Igazságügy szakértő fél év és 7000 km után nemigen fogja leírni neked, hogy de, ez az autó biztosan hengerfejes volt már a vásárláskor is.

Nem mondta senki, hogy használt autót venni zsákbamacska? Van olyan, hogy nálad romlik el. Ez benne van.

david90 # 2023.10.05. 13:16

drbjozsef,

Nagyon köszönöm a válaszát!

Üdv,
Dávid

zsolt4lll # 2023.10.28. 02:36

Üdvözlöm nemrég vásároltunk egy Honda accord ot 4 millió forintért magánszemélytől. 1 hét után már az autó jelezte az alacsony olajszintet és katalizátor hibát is. Napi első inditásnál furcsa kerregő hang is jön a motorból. Mint kiderűlt az autó 4dl olajat fogyaszt 1500 km ren. Az eladő arra hivatkozik hogy a Honda leírja hogy 1000 km/1l olajfogyasztás is lehet.Vásárláskor ezek nem derültek ki ilyenkor mut tudok tenni? Az autóban 260ezer km van.

drbjozsef # 2023.10.28. 12:54

zsolt4lll,

Vásárláskor ezek nem derültek ki ilyenkor mut tudok tenni?
Nem tudjuk, mit szeretnél.

https://totalcar.hu/…-az-olajat-/

Ez alapján a 4dl/1500 km még "nem elfogadhatatlan" szint.
Egy 260.000 kilométert futott motortól meg pláne nem az.

zsolt4lll # 2023.10.29. 07:31

Akkor ha jól értem semmit nem tehetek?A csereperiódus alatt 5,2 liter olajat eszik meg.Arra gondoltam hogy valamennyi javítási költséget az eladó viseljen.Mivel ezeket az információkat eltitkolta.

drbjozsef # 2023.10.29. 10:20

A természetes, gyártó által is elismert fogyasztás esetén nincs mit "eltitkolni".
Az efeletti fogyasztást lehetne csak esetleg, de az a helyzet, hogy a használt autó vásárlásnál már bizonyos hibákra számítani lehet, és az nem tartozik a szavatosság körébe. Például az, hogy egy 260+ezer km futott motor feltehetőleg egy kicsivel több olajat fogyaszt, mint egy új autó.
Ezzel szerintem nem tudsz mit kezdeni.
A kerregő hang a motorból, esetleges olyan hiba, ami már a vásárláskor is igazolhatóan fennállt, azesetben esetleg élhetnél szavatossági igénnyel.

Majordomus # 2023.10.29. 21:24

Előbb kérj egy véleményt a hiba okáról.

Ha befolyásolja az üzembiztonságot,akkor élhetsz igénnyel az eladó felé.

Szomorú örökös # 2023.11.02. 05:59

Ajánlott olvasmány mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a használt autó hibátlan lesz!

https://totalcar.hu/…-szamitanak/?…

Jutika # 2023.11.29. 04:05

Sziasztok! Szeptember elején vásároltam a szomszédomtól egy Opel Corsa C személyautót, friss ( augusztusi ) műszakival.S.O.S.szükségem volt autóra, ezért nem is gondolkodtam, megbiztam az eladóban és megvettem... elég borsos áron. Az adásvételin fel volt tűntetve az "olajnyomás hiba", amire az eladó azt mondta pár ezer forintos tételből meg lehet javitani ,de ő már nem akar vele foglalkozni. Az eredetiség vizsgán kiderült, hogy az alvázszám éppen, hogy csak leolvasható állapotban van, annyira rohad az autó. Egy hét múlva már el sem indult, szerelőhöz vittem olajnyomás problémával, és sajnos kiderült, hogy még ezer más dolgot is ki kellett cserélni rajta, ..ami úgyszintén nem kevés pénzembe került. Felhivtam az eladót, próbáltam vele beszélni, de arogánsan elhajtott a fenébe ! Tegnap este hazafelé munkából , egyszer csak egy nagy durranást hallottam, és elkezdtem összevissza csúszkálni a vizes úton, még jó hogy éppen nem jött szembe autó ( csak arra tudtam gondolni, hogy most meghalok ) , és valahogy visszatudtam hozni az útra és megállni. Kitörött a jobb első kerekem, gömbcsukló megadta magát, el volt rohadva az is.Olvastam, hogy az eladót egy évig terheli a kellékszavatossági idő, amire fel is hivtam a figyelmét, de nem érdekli. Hova tudnék fordulni segitségért ?Biróság kizárt, évekig tarthat.Köszönöm a segitséget !

Szomorú örökös # 2023.11.29. 05:03

Jutika

Az eredetiség vizsgán kiderült, hogy az alvázszám éppen, hogy csak leolvasható állapotban van, annyira rohad az autó.......Kitörött a jobb első kerekem, gömbcsukló megadta magát, el volt rohadva az is......Olvastam, hogy az eladót egy évig terheli a kellékszavatossági idő, amire fel is hivtam a figyelmét, de nem érdekli.

Nagyjából igaza is van az eladónak, amikor elhajt a francba. Gyakorlatilag egy kellő körültekintéssel felfedezhető hiba miatt akarnád kellékszavatosságra kötelezni az eladót? Az, hogy az autó el van rohadva, pontosan ez a kategória. Te voltál túlságosan amatőr és figyelmetlen, mikor megvetted a kocsit. Szóval ugye viccelsz, amikor ezért perelni akarod az eladót?

Szomorú örökös # 2023.11.29. 05:04

Jutika

nem is gondolkodtam, megbiztam az eladóban és megvettem...

Hatalmas hiba volt!