autó eladás, visszafizetés?


wers # 2021.05.25. 03:48

Ebből kinek nem teljesen egyértelmű, hogy az egyik tulajdonos ELADÓ aláírása hiányzik?

Ezek szerint annak, aki írta.

Február óta lóg a levegőben az ügy? Az igen.

Szép kis fedezetlenségi díj lesz ez a biztosítás kötésekor. Legalábbis remélem, hogy bejelentették a biztosítónak az eladást. Bár nem értem, akkor szerintem már kivonatta volna a hatóság a forgalomból. (ha jól sejtem, bár eladáskor nem biztos, hogy feltűnik)

Ha nem jelentették be akkor ez egy aduász lehet az eladó kezében, hogy új szerződést írjanak. A legalacsonyabb kategóriában is 560 Ft/nap, igen szép összeg.

drbjozsef # 2021.05.24. 10:14

Lehet itt kutyázni, de te ezt írtad :

A ferjem edesapjanak, testverenek es a ferjem neven. Az edesapja alairasa hianyzik rola, illetve akik megvettek...

Ebből kinek nem teljesen egyértelmű, hogy az egyik tulajdonos ELADÓ aláírása hiányzik?

Azt, hogy 18 év alatti fiatal - amit, ugye, tudnotok kellett, hogy fiatalkorú, hiszen ellenőriztétek a személyi igazolványokat, ugyehogy? - nem köthet nagy értékű szerződést meg illik tudni, de végülis nem tudhat mindenki mindent.

Február óta lóg a levegőben az ügy? Az igen.
Írjál egy tértis levelet a vevőnek, a címe ugye elvileg ott van a szerződésen, hiszen a lakcímkártyákat is ellenőriztétek, hogy szíveskedjen xy telefonszámon jelentkezni 3 napon belül és időpontot egyeztetni a vevő és a törvényes képviselőjének felkereséséhez, mert hibás a szerződés részükről (is?), ha ez nem történik meg pert indítotok ellenük, hogy a bíróság igazítsa ki a szerződést, valamint csalás miatt feljelentést teszel a rendőrségen, mert elérhetetlenek.

H.Cintia19 # 2021.05.23. 10:13

Latom az erto olvasas nem megy de az okoskodas annal inkabb. Inkabb eloszor kerdeznel, es utana okoskodnal. A ferjem reszerol hibatlanul lett kitoltve az adasveteli, mivel nem az o edesapja alairasa hianyzik rola hanem a vevo edesapjanak az alairasa. A ferjem evek ota hasznalta az autot amit az edesapja neki adott, tehat barmilyen hihetetlen nem a tudta nelkul adtuk el. De azert jo latni hogy ennyire negativ, rosszindulatu emberek is vannak a vilagon mint te. Mivel egyatalan nem ertunk a jogi hatterehez ezert nem is tudhattuk hogy nem eleg a gyerek alairasa a szerzodesnel. Mi az hogy megerdemlitel egymast? Ez megint csak teged minosit. Es igen a vevo csalo, mivel arra nem hajlando hogy felvegye a telefont es amikor ementunl szemelyesen hogy kiegeszitsuk az adasvetelit akkor ki se jott a hazbol. Ha ez a te olvasatodban nem csalo akkor itt nem hiszem hogy velunk lenne a baj. Inkabb maradj csondben kerlek.
Ha valaki tudna segiteni nagyon megkoszonnem. A ferjem eladott februarban egy autot ahol a vevo meg nem volt 18 eves. A helyzetet az bonyolitja hogy a szulok elvaltak es az anya azt allitja hogy a teljes felugyelet joga az apanal van(mind a ket szulo alairasa kellene)az apa viszont azt mondja hogy az anya hazudik. A telefont nem hajlando felvenni, ajtot nem nyit, nem tudjuk kiegesziteni az adasvetelit. Ergo nem tudjuk az autot lemondani a nevunkrol, o pedig nem akarja atirni a nevere. Mit tudnank ebben az esetben tenni? Koszonom ha valaki tud erdemben segiteni!

drbjozsef # 2021.03.29. 16:47

Bank_vs._Örökös,

Kellékszavatossággal tartozol az eladott autóra, minden olyan hibára, amelyik már a vásárláskor is fennállt.

Ez bizonyítania magánszemélyek adásvétele esetén a vevőnek kell.

A fenti kötelezettség alól kivételek vannak, de azok egyike sem igen illik rád feltehetőleg - talán az, hogy ha a szinkrongyűrű hibás volt már az eladáskor is, akkor az nem párszáz kilométer használat után derül ki, hanem rögtön. Ennek ellenkezőjét neki kell igazolnia, feltehetőleg ez szakkérdés lesz, vita esetén szakértő dönt.

Ha írásban igényt nyújt be, eldöntheted, hogy kifizeted amit kér, vagy elutasítod. Utóbbi esetén neki kell pert indítania bíróságon, és majd perben eldől kinek van igaza.

Az a 70ezer km határeset. Nem számít soknak, de mégiscsak használt autó, aminél lehet számítani hibákra. Egy 70e km-t használt váltó esetén ez már nem biztos, hogy a szavatosságba tartozik, ez leginkább a hiba jellegétől függ. Nem mehetsz biztosra...

Bank_vs._Örökös # 2021.03.29. 15:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Megörökölte a nagypapámtól egy 10 éves autót 70e km-rel amit én összesen kb 1000 km-t vezettem és értékesítettem.
Az autót 1.290.000-ért hirdettem friss műszakival és a végén alkudozás és próbakör után 1.190.00-ért adtam el.
Az eladás után három héttel felhívott az új tulajdonosa hogy az autónak úgy néz ki a váltójával problémája van, recseg-ropog nem veszi rendesen a 3-ik fokozatot.
A vevő azt állítja csak pár száz kilométert ment az autóval és így nem is m eri hajtani. Elvitte szerelőhöz aki a szinkongyűrűk hibát mondta neki elsőre és kb. 100e forintra saccolta a javíttatást.
Az autót a vevő a vásárlás előtt kipróbálta rendben találta és se én se a műszaki vizsgán nem vettek észre problémát az autón.
Hogyan járjak el? Kötelezhet-e a hiba kijavítására az új vevő?
Kérem jelezzen vissza.
Üdvözlettel
Laci

wers # 2021.03.25. 05:50

Az üzembentartók is előszeretettel árulják a "kocsijukat" amit anno "ügyesbe" vettek.

Szomorú örökös # 2021.03.25. 05:14

wers

Én a helyedben nem nagyon csalóznám le a vevőt, aki kifizette a vételárat. Eladtátok más tulajdonát.

Ez kb. ugyanolyan szitu, mikor az egyik leghírhedtebb helyi lakásmaffia kezdte el egy héten át látogatni a volt udvarszomszédomat, hogy megvegyék a házrészét. Holott ő csakis lakó volt benne, a tulajdonos a lánya volt. Ergo neki alkudozni esélye se volt rá, hiányzott a kompetencia. :-)

wers # 2021.03.25. 04:48

Az edesapja alairasa hianyzik rola

Én a helyedben nem nagyon csalóznám le a vevőt, aki kifizette a vételárat. Eladtátok más tulajdonát.

Ezt tudjátok orvosolni egy meghatalmazással. Gondolom megadja, mert ugye odaadjátok a részét.

akik megvettek ott meg a gyerek nincs 18 eves

Szépen megérdemlitek egymást.

H.Cintia19 # 2021.03.24. 15:27

Meg persze

H.Cintia19 # 2021.03.24. 15:04

Az auto harom ember neven volt. Nem tudom ez hogy mukodik, nem ertek hozza. A ferjem edesapjanak, testverenek es a ferjem neven. Az edesapja alairasa hianyzik rola, illetve akik megvettek ott meg a gyerek nincs 18 eves. De o irta ala a papirt. A szuloknek is ala kellett volna irniuk es kellenek az adataik is. A gyerek termeszetesen az apjaval jott megvenni az autot, nem egyedul. De igazabol a lenyeg az hogy a vevo nem hajando felvenni velunk a kapcsolatot.

wers # 2021.03.24. 11:56

mert nincs jol kitoltve

Konkrétan?

H.Cintia19 # 2021.03.24. 11:50

Sziasztok
Nem tudom jo topikba irok-e. Segitsegre lenne szuksegem. A ferjem ket hete eladta autojat. Tegnap ment a kormanyablakba hogy bejelentse az eladast, de nem fogadtak el az adasvetelit mert nincs jol kitoltve. Hivta a ferjem a vevot, aki igerte hogy visszahiv. Ennek harom napja. Azota a telefont se veszi fel. Valoszinu hogy o se tudta atiratni az autot mivel ugye a nala levo adasveteli is rossz(de ugy nez ki hogy egy csaloval van dolgunk, nem is akarja velemenyunk szerint atiratni). Most attol felunk hogy barmit csinal(gyorshajtas, parkolasi birsag stb.) minden a ferjem nevere fog jonni. Mit tudunk ebben az esetben tenni? Koszonom elore is a segitseget!

drbjozsef # 2021.03.15. 21:29

Vjoci,

Nem írtad, mit szeretnél.

Fizetni? Akkor tedd azt.

Nem fizetni? Akkor ha írásban kapsz igényt, arra tértis levélben azt válaszolod, hogy az igényt nem ismered el, ez nem tartozik a szavatosság körébe, azt elutasítod. Ennyi.

Pereskedjen, ha akar. Csekély esélye lenne.

gerbera317 # 2021.03.15. 18:28

Szerintem állj a sarkadra, és kérdezd meg, mire számított 180 ezer kilométerrel.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.15. 18:00

Azt mi honnan tudhatnánk?

Vjoci # 2021.03.15. 16:02

Tiszteletem, az alábbi eset kapcsán szeretném a véleményeteket kérni.
Múlt hét pénteken 2021.03.12.-én eladtam a tulajdonomban levő személygépkocsit melyet aznap reggel a vevő kérésre a veszprémi Toyota márka szervizbe vittem, ahol átvizsgálták és mindent rendben találtak, csak úgy mint maga a vevő is a korábbi személyes megtekintés és próbaút során. Az autóban 136000km volt.
Aznap délelőtt meg is történt az adás-vételi szerződés aláírása, majd 12:00 után az immáron új tulajdonos elhajtott az autóval. Állítása szerint azóta a hétvége során közel 500Km-t használta.
Azonban ma reggel azzal hívott, hogy kattogó hang kíséretében leállt a motor ( vélhetően csapagy hiba) Az autót szervizbe szállították ahol vélhetően a holnapi nap elkezdik a hiba felderítését.
Az elmúlt négy évben 47000Km alatt nálam folyamatos napi használatban volt a jármű megfelelő szervízelés mellett.
Az ellenőrzés után a javítás költségének kifizetése és vagy a jármű visszaadása is szóba jöhet.
Most mi tévő legyek? :-(
Köszönöm

Atis77 # 2021.03.08. 15:35

Szakértő pár 100 e ft és jó pár hónap. Már a második hibajelenség után követeltem volna vissza a pénzem. nem 30 éves suzukit vettél és 12km után aznap kiderült a turpisság. nem hetek hónapok múlva.

Anita1973 # 2021.02.27. 18:48

Elnézést a hibákért, telefonról írok.

Anita1973 # 2021.02.27. 18:47

Kedves József, köszönöm a választ, hétfőn beszélünk ügyvéddel. egyéni vállalkozó az eladó, akinek főtevékenysége használg gépjármű értékesítés.
Pontosan egy 2015-ös Fiatról van szó, amit 2,5 M Ft-ért vettünk, és a hiba, hogy 3ezres fordulat felett kihagy a motor, letilt az elektronika és leáll. Ha újra indítom már jó, de egy 6 éves, 70ezer km-es autónál ez nem normális. Arra jutottunk, hogy ha szól, hogy kész az autó, akkor elhozzuk, és igazságügyi szakértői szakvéleményt kérünk. Ha javítható az autó, akkor csak a javítás árát kérjük, ha irreálisan drága, vagy hosszú ideig tarta javítás, akkor elállunk a vásárlástól. Gondolom nem lesz egyszerű, főleg a pénz behajtása, de egy ilyen autóval nem merek kölekedni.

drbjozsef # 2021.02.27. 16:23

Anita1973,

Ha az eladó hibásan teljesít, akkor elsősorban cserét vagy javítást lehet kérni - autó esetében értelemszerűen az utóbbit -, elállni a szerződéstől akkor lehet jogos, ha többször ugyanaz a hiba, hosszabb ideig nem tudod rendeltetésszerűen használni.

Ha 5 nap alatt 3x javították, az azért már határeset. Ha most 4., hosszabb javításra sem lesz jó az autó, akkor már azt mondanám, jogosan elállhatsz a szerződéstől.

Ha az eladó cég volt, vagy e.v. de vállalkozása körében eljárva adta el az autót, nem magánszemélyként (mi van pontosan az adásvételid eladó rubrikájában?), akkor az első 6 hónapban neki kell bizonyítania, hogy eladáskor nem volt hibás az autó.

Természetesen, ha újra elromlik, és továbbra sem tudtok megegyezni, akkor a pénzed visszaszerzése csak polgári per indításával lehetséges.

Anita1973 # 2021.02.26. 21:35

Sziasztok, segítséget kérnék. Kedden vásároltam egy autót, amit az eladó ( egyéni vállakozó kereskedő) levizsgáztatva, eredetvizsgával, adás-vételi szerződéssel eladott. Az autót megnéztük, semmilyen hibát nem találtunk benne, ismerős autókölcsönzős is megnézte. Elindultam az autóval haza, tankoltam, majd 12 km után kigyulladt a check engine lámpa, az autó rángatni kezdett. Természetesen az autót visszavittük, az eladó azonnal kicserélte a gyertyákat, és még pár dolgot. Ismét elindultunk vele, ugyanaz a hiba kb 20 km-en belül. Ezt 3x játszottuk el, az utolsónál azt mondta, az a gond, hogy koszos volt a bele tankolt benzin. Mol kúton tankoltam, a blokk megvan. Ma ( pénteken), elmentünk az autóért, az eladó szerint jó, leeresztette a benzint, átmosta a rendszert, ám a hiba ismét, többször jelentkezett. Bizonyíték nincs rá, hogy a benzin volt rossz, felhívtuk a kutat, ott senki nem jelezte. Mivel 5 napja nem tudom használni az autót, jeleztem ma, hogy szeretnék elállni a vásárlástól. Ettől az eladó elzárkózott, azt mondta megjavítja az autót. Ilyen esetben mit tehetek ?

wers # 2021.02.18. 04:44

forgalomba visszarakatni ő tudná-e illetve anélkül át-e tudná egyáltalán íratni a nevére?

Neked ezzel nem kell foglalkoznod. Írjátok be a szerződésbe hogy forgalomból kivonva, és amit lent is írtunk:

A Ptk. szerinti kellékszavatosságot kizárom, a gépjárműért semmilyen garanciát nem vállalok

Csak arra kell figyelned, hogy 8 napon belül bejelentsed az autó eladását és számold meg a vételárat.

hdnohab # 2021.02.17. 21:33

Üdvözletem!

Lenne egy elég bonyolult ügyem amihez szeretnék némi tanácsot kérni. Adott a régi autóm ami már eléggé rohad, törött a hátsó szélvédő, műszaki lejárva. Miután a műszaki lejárt, kivonattam ideiglenesen a forgalomból. Nem hirdettem sehol eladásra, hiszen egyre kuszábbnak tűnt hogy így forgalmi nélkül ideiglenesen kivonva mégis kinek adom el, maradt volna a bontó, DE minap csakígy az utcáról bejelentkezett valaki az autóért hogy ő minden viszontagsága ellenére vinné xx ezerért. Közölte , hogy céges névre íratná át az autót. Kérdésem az, hogy most forgalomba visszarakatni ő tudná-e illetve anélkül át-e tudná egyáltalán íratni a nevére?, hiszen elvileg ahhoz is forgalmi kell. Esetleges csalás esetén a 4 oldalas adásvételi nyújt nekem valami védelmet, vagy ha sok a gyanús jel inkább engedjem el az egészet?

Tanácsaikat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.02.16. 12:12

KBS,

Én egy 10 évnél idősebb, 100e-nél többet futott autót csak így adnám el, akkor is, ha amúgy nálam hibátlan. Egyrészt mert ha nepper venné meg az úgyis állapotot vesz, megnézi, tudni fogja, és leszarja ezt a mondatot, másrészt mert enélkül viszontlátásra (legfeljebb engedek valamennyit), harmadrészt mert az ember vagy észre sem veszi, vagy nem is érti, vagy ha igen, akkor a fele azt gondolja, hogy "hát ez biztos nem érvényes így úgyse" (aki a semmis kifejezést használná, az már nagyjából tudja is, hogy nem az).

Némi engedmény megéri nekem (vagy csak plusz pár hét mire elmegy), hogy ne zaklassanak se a csalók, se az esetleges jogos igényekkel se. Csak mert.

wers # 2021.02.16. 11:42

Csak azt nem értem, a vevő ezt miért írná alá?

oh, hát annyi mindent alá tudnak írni