Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


gerbera317 # 2021.03.28. 19:40

Mik a jogi lehetőségeim?
Mi-mi? Hát megpróbálod ezt letolni a másodfok torkán. Nekem nem sikerült.

csab007 # 2021.03.28. 19:33

gerbera317

és baloldalon ismételhető, azaz lehet baloldalon is tábla (hogy jobb oldalon miért nincs pl ellopták, mint ahogy ezt is elforgatták)

de az egészből nem lett volna ügy, ha a rendör bárminemű együttműködésre hajlandó (pl visszamenni, és megnézni, hogy egyébként tényleg el van fordítva a tábla, szerencsére baj nem történt, 5000 vagy jó napot, vigyázzon máskor)

de nem is ez a lényeg, hogy ki/mit gondol, hanem ha jogszogáltatás van, akkor hibázott e a rendőr a jegyzőköny kitöltésével (mint én az elforgatott táblával)

Igen, hibázott. Mik a jogi lehetőségeim?

gerbera317 # 2021.03.28. 18:54

Hááát, mivel a táblát a menetirány szerinti jobboldalon kell elhelyezni, nehéz lesz megmagyarázni, hogy az elforgatás miatt nézted be. Sok szerencsét.

csab007 # 2021.03.28. 18:02

Kedves groszfater@gmail.com

Ha rosszul fogalmaztam elnézést. Én mentem velük szembe, ők a jó oldalról jöttek én nem.

groszfater@gmail.com # 2021.03.28. 17:59

és természetesen szembe jöttek a rendőrök
Egyirányú utcában?!

csab007 # 2021.03.28. 17:53

Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat.

A pontos eset:
Egyirányú utca. Behajtani tilos táblát valaki elforgatta 90 fokkal így az mivel egy kereszteződésben volt, lassítva közelítettem meg és gondolkodtam melyikre vonatkozhat.
Rosszul választottam és természetesen szembe jöttek a rendőrök. Ez egy 200 méteres útszakasz egyébként, amit ha a másik úton megyek akkor kb 10m-rel rövidebb lett volna az út. Forgalom, rajtunk kívül amíg az intézkedés tartott (~30-40perc), néhány kerékpáros és 1 autó jött arra. Ezt csak azért írom le, mert ténylegesen nem volt semmilyen rossz szándékom azzal, hogy azt az utat választottam és nem is nyertem vele semmit (időt/távolságot).

Amikor a rendőr intézkedett, elmondtam neki is, hogy a tábla el van fordítva, mennyünk vissza 100m-t nézzük meg együtt. Erre ő nem volt hajlandó és azt mondta, hogy akkor feljelentés és majd utólag bizonyítsam be.

Természetesen visszamentem, lefotóztem tegnap is és ma is (ma már vissza volt forgatva). Egyértelműen látszik, hogy 90 fokkal el van forgatva a tábla.

A jegyzőkönyben szereplő település ugyanezen nevú utcája viszont kétirányú, úgy ott nem lehet elkövötni a szabálysértést.

groszfater@gmail.com # 2021.03.28. 17:35

Várd meg a határozatot, nyugodtan fellebbez!
A rendőr feljelentése közokirat, csak a "valóságot" tartalmazhatja és mindaddig bizonyítottnak kell tekinteni amíg az ellenkezője nincs bizonyítva.
Te pedig bizonyítod, hogy az adott helyen nem lehet ilyen elkövetni.

gerbera317 # 2021.03.28. 17:32

Ha nem ismered el a szabálysértést, akkor inkább a közlekedésjogi álláspontod kialakításán agyalj! Ha jön a határozat, úgyis fellebbezni fogsz. Na, abba majd belefogalmazhatod ezt a kifogásodat is, de az esetleges sikert ne erre akard alapozni!

Szomorú örökös # 2021.03.28. 17:29

csab007

Ha jól tudom akkor csak kamerafelvétel alapján pedig nem bűntethetnek.

Rosszul tudod, gyorshajtásért csakis kamerafelvétel alapján megy a közigazgatási bírság. Igaz az a sebességedet is mutatja. :-) De pont azért helyezték a rendőrautókba a fedélzeti kamerákat, hogy az elkövetésre, majd az azt követő intézkedésre legyen egyértelmű videofelvétel is bizonyíték gyanánt.

És egy a lényeg, így, hogy ezt állítod: „Alapvetően nem tagadni akarom, hanem az amit a rendőr írt a jegyzőkönybe helyszínnek ott nem voltam és nem követtem el, mert nem is lehet” nem fogod megúszni a bírságot. Mert akkor azt is tagadnád, hogy a két rendőr ott volt. Márpedig őket a hivatalos parancs, a kamerafelvétel, sőt még a gps is bizonyít, hogy azon a helyen intézkedtek.

De csak fotelszakértő vagyok.

Én is, nyugi, de egy-két dologról már azért van tudomásom.

csab007 # 2021.03.28. 17:08

Szomorú örökös

Először is köszönöm a választ.

Félre értés ne essék. Alapvetően nem tagadni akarom, hanem az amit a rendőr írt a jegyzőkönybe helyszínnek ott nem voltam és nem követtem el, mert nem is lehet

Márpedig a jegyzőkönyv miért van, ha abba bármit lehet egyébként írni?

Nem trükközni akarok, csak keresem a jogi vagy bármi olyan lehetőséget amivel rövidre tudom zárni a történetet.

Ha jól tudom akkor csak kamerafelvétel alapján pedig nem bűntethetnek. De csak fotelszakértő vagyok.

Szomorú örökös # 2021.03.28. 16:53

csab007

hivatkozhatok eljárási hibára, vagy egész egyszerűen csak arra, hogy a megjelölt helyszínen nem is lehet elkövetni az adott szabálysértést.

Félek rossz ötlet lenne megpróbálni megúszni ezt a történetet. Akik megállítottak és a feljelentést megírták, azok hivatalos parancs alapján tartózkodtak ott és simán tudják bizonyítani, hogy te bizony ott követted el a szabálysértést. Főleg ha még az elkövetésről - rosszabb esetben még magáról az intézkedésről is - videó készült. A járőrkocsi fedélzeti kamerája - ami minden járőrautóban van már - ugyanis működik végig, szóval én nem trükköznék ezzel a helyedben.

csab007 # 2021.03.28. 16:44

Tisztelt Fórumozók,

Hétvégén volt egy közlekedési szabálysértésem, amit nem tartottam jogosnak ezért nem ismertem el, feljelentés lett belőle.
Most megnézve a jegyzőkönyvet, az ellenőrzés helyére rossz várost írtak, ahol az adott szabálysértést nem is lehet elkövetni.

Kérdés, hogy hivatkozhatok eljárási hibára, vagy egész egyszerűen csak arra, hogy a megjelölt helyszínen nem is lehet elkövetni az adott szabálysértést.

Egész pontosan a másik városban nincs is olyan hely, mert az egyik sétány a másik pedig utca.

Köszönettel
Csaba

Adriennke8802 # 2021.03.23. 08:17

Tiszteletem! Multhet péntek nap folyamán történt az incidens. Mögöttem jött egy terapjaro. 50-60 km/h alatt közlekedtem hozzá teszem. (belső sáv) Sávot szerettem volna váltani balra, hozzá teszem pavom van, nemzetközi kamionsofor vagyok. Jeleztem indexel a sáv valtast, bele néztem a tükörbe, hogy ugye attudjak menni a külső sávba, nem volt ott senki, erre hirtelen csatt, a terapjaro a semmiből ott teremt, és az autómat jobb oldalról végig húzta, illetve, a hátsó jobb sarvedom kapott utest, behorpadt. Megalltunk a BMW terepesjarossal, én nem ismertem el a hibazast, hiszen én nem hibáztam úgy gondolom. Valószínűleg ő nem tartotta a sebesség korlátozást, illetve sáv valtasba kezdett utánam. Természetesen rendőr lett hívva, akinek megint csak nem ismertem el a hibazast, és nem fizettem ki a helyszíni bírságot ami 10.000 Ft lett volna, így a rendőr engem jelentett fel. Ilyen esetben mi a teendő? A terepjaronak a legjohiszemubb belatasom szerint sem történt semmi baja, viszont nekem karom van, és még rám akarják verni az egészet. Válaszukat, és hivasukat is előre köszönöm. Tisztelettel várom válaszát.

drbjozsef # 2020.12.28. 17:05

Úgy látom, Solo kapitány megfogadta a tanácsomat... :DDD

Vagy csak máshol is ugyanez a probléma.

https://444.hu/…idoben-felre

Szomorú örökös # 2020.12.23. 18:05

azt sem tudtuk meg hogy milyen súlycsoportban indult ellened az elvetemült.

Tégy próbát és megtudhatod. Igaz nem biztos, hogy utána el tudod még majd mesélni bárkinek is.

a számodra ismeretlenek gyalázását most sem hagytad ki.

Ebben sajnos soha nem tudlak beelőzni. Mi lenne, ha néha magad is megfogadnád a saját tanácsaidat, amit másoknak adsz? Egy kis önkontroll nagyon rádférne.

Legyen ilyen ünneped!

Nekem már eddig is csodaszép volt és lesz is.
Kétlem, hogy te ezt elmondhatod magadról. :-)

Szomorú örökös # 2020.12.23. 18:01

drbjozsef és bermuda háromszög

Azt hiszem, titeket lassan össze kéne kötni, aztán úgy csinálni, mint anno a boszorkányokkal.

Szomorú örökös # 2020.12.23. 18:00

drbjozsef

Nem ütötte meg, csak lefogta

Talán pont azért, hogy ne legyen belőle bajom.
Gondolkodj Szása, gondolkodj! :-)

Szomorú örökös # 2020.12.23. 17:58

még az önvédelem esetét sem ismeri.

Nincs olyan a magyar jog szerint, hogy te agyonüthetsz bárkit is, mert megütött téged.
Sajnálom, ha te leragadtál a szemet-szemért elv mellett, így lesz még bőven bajod az életben.
De leginkább egy gyáva nyúl vagy, aki otthon a karosszékből nagy legény csak, előttem már nem lennél az.

Szomorú örökös # 2020.12.23. 09:55

a nem ide való uncsi anekdotáját.

Szerinted...

gerbera317 # 2020.12.23. 09:54

OFF
Nekem is. Nem akarták kifizetni a szóközöket. Hát megkapták szóközök nélkül. Hogy mi volt az, nem publikus. ;-)

gerbera317 # 2020.12.23. 08:11

:-) Tényleg annyi. Szóközökkel. Egyébként csak 1419. :-)

wers # 2020.12.23. 07:17

Ez már kezd kóros lenni.

1666 karakterben nem írtál semmit
nemhogy végigolvasod (közben duzzogva bosszankodsz minden szaván) de még meg is számolod!!!

"Inkább kiszállok" - na nem az autóból agresszívoskodni :D, csak ebből a - szokás szerint - kilátástalan szófosásból.

:)

Szomorú örökös # 2020.12.23. 02:52

Solo kapitány

Kamera felvételt készítek és feljelentem???

Szorítkozzunk a tényekre és nem holmi demens trollok tanácsaira, azokkal ugyanis nem mégy semmire. Mint ahogy ezzel sem, mert ez simán szándékos provokáció lenne:

akkor kiszállok, és videózok a telefonnal, hiszen menni úgy sem lehet. Legalább lesz ürügye a nyomorultnak kiszállni, és tényleg Btk. tényállást megvalósítania

Ha csak arról készül kamerafelvétel, amit leírtál, azzal nem sokra mégy, mivel az nem törvénysértés, nem szabálysértés, így a feljelentés sem állná meg a helyét. Az egyetlen jó tanácsot Traffic fórumtárs tette, mivel ő nem gondolta túl a dolgot úgy, ahogy a többiek tették:

Nem kell a kamerával fenyegetni a másik felet, de ha a virtuskodásnak ütközés vagy garázdaság, illetve testi sértés lenne a vége, a kamerafelvétel nagyon jó szolgálatot fog tenni.

De persze csakis itt Magyarországon. Ausztriában ugyanis pl. szigorúan tilos a használata, ott kénytelen vagy a szélvédőről leszerelni, vagy kikapcsolni, különben büntetnek érte.

Anno volt egy ilyen esetem, hogy egy agresszív sofőr előttem büntetőfékezett, majd kiszállt és verekedni akart - sajnos akkor még nem volt kamerám - de nagyon rosszul tette. Lefogtam és kénytelen volt inkább lenyugodni, saját testi épsége érdekében, mert rájött, hogy rossz emberrel kezdett ki. Csak a kocsiban ülve volt nagy legény. Az már más kérdés, hogy a kollégám mindezt a kocsiban végignézte, így simán bizonyíték lett volna a tettére, ha rendőrségi eljárásig eljutott volna. Egy biztos - és erre nagyon figyelj oda - ha visszaütsz, akkor már sajnos te is vétesz a törvény ellen és ugyanúgy eljárás alá fogsz kerülni, ezért pl. én sem tettem meg.

Szomorú örökös # 2020.12.23. 02:36

Nem kellene ebbe beszállnod.

Esetleg ha a saját tanácsaidat magad is megfogadnád néha, nem jutnál ide. ;-)

Az udvariatlanság is az agresszió egy formája.

Te már csak tudod, aki más halott édesanyját szidja minősíthetetlen hangnemben.

drbjozsef # 2020.12.22. 20:49

"Inkább kiszállok" - na nem az autóból agresszívoskodni :D, csak ebből a - szokás szerint - kilátástalan szófosásból.