Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

Dr.Attika # 2017.04.24. 20:13

"Mit tehetünk ilyen helyzetben?"
Ennyi idő után eredményesen jogilag semmit.

flow # 2017.04.24. 19:11

Tiszteletem! 2016 februárjában vásároltunk egy 9 éves gépjárművet. Az adás-vételi szerződésben benne volt hogy egy hibakód ég a müszerfalon, amit tudomásul is vettünk, tudtunk róla. Semmi komolyabb gondunk nem volt a kocsival. Úgy hozta a sors hogy el kellene adnunk, de egy kereskedésben sem tudjuk eladni, mert azt mondják hogy a kocsi total károsan össze volt törve, két kocsiból van összerakva a hátsó része. Persze ez szabad szemmel nem látható és mi erről nem tudtunk és nem tudjuk eladni a kocsit. Mit tehetünk ilyen helyzetben?
(u.i. a gépjárművet egy kereskedésben vettük. Azóta már beszéltünk velük, elmondtuk nekik, hogy mi van, persze ők tagadják az egészet, kértük akkor vegyék vissza, de azt sem akarják)
Válaszaikat előre is nagyon szépen köszönöm.

guba" # 2017.04.16. 17:41

Kb. 1 hónapja vettünk egy használt motort egy autószalonban.Tüzetesen átvizsgáltuk, kipróbáltuk, működött rendesen! Le is tettük a foglalót és megírtuk a szerződést! 2 hét múlva visszamentün kifizetni a teljes vételárat, így a cég el is kezdte intézni az átíratást!

Nem arról van szó, hogy az adásvétel idején ne működött volna az akkumulátor. Több éves akkumulátor esetén pedig nagyjából az a helyzet, hogy semmilyen szavatossági igényt nem alapoz meg, ha két hét alatt annyira lemerül, hogy nem indít.

(Ennek semmi köze a használt cikkekre is vonatkozó kötelező szavatossághoz. Ugyanis az időmúlásból és természetes elhasználódásból eredő hibák nem esnek a szavatossági kötelezettség hatálya alá.)

guba" # 2017.04.16. 07:28

Kedves Tünde!

Mivel nem túl drága alkatrészről van szó, a kereskedők azért szoktak annyira nagyvonalúak lenni, hogy működőképes állapotban adják át a portékáikat.

Feltételezem, hogy nem állította az eladó, hogy az akkumulátor új, tehát ha a motor kora indokolja, hogy az akksi elromoljon, akkor ez szavatossági igényt nem alapoz meg az Ön oldalán.

guba" # 2017.04.16. 07:20

Mit jelent az egy használtautó hirdetésnél, hogy nem minősül Ptk. szerinti ajánlatnak és a változás jogát fenntartják?

Akik ezt a hirdetésükbe beleírják a legtöbb esetben maguk sem tudják mit is jelent, de más kereskedők hirdetéseiben olvasták, megtetszett nekik is, és mivel felelősség korlátozásának látszik, ártani nem árthat alapon beleveszik maguk is.

Arra gondolnak talán, hogy ha valaki reggel még olvasta az interneten a hirdetést, aztán eladták mire megérkezett a helyszínre, az követelést ne támasszon az eladóval szemben.
A "változás joga" talán azt akarja jelenteni, hogy ha bármi nem felel meg a valóságnak abból, amit a hirdető állított a kocsiról, az a "változás" körébe tartozik.
Érvénytelen kikötés egyébként ebben az értelmezésben, hiszen a valótlanság állítani vagy a vevőt megtéveszteni nem jogszerű magatartás.

Ide tartozik még az "eladásjoga", "tévedés joga", mint kedvelt hirdetési szófordulatok, amelyek szintén az értelmetlen okoskodás témakörébe sorolhatók.

Tünci4 # 2017.04.15. 16:21

Tisztelt Szakértők!
A következő problémával kapcsolatban kérném segítségüket!
Kb. 1 hónapja vettünk egy használt motort egy autószalonban.Tüzetesen átvizsgáltuk, kipróbáltuk, működött rendesen! Le is tettük a foglalót és megírtuk a szerződést! 2 hét múlva visszamentün kifizetni a teljes vételárat, így a cég el is kezdte intézni az átíratást! A papírok valószinűleg készen is vannak, ugyan is felhívtak minket, hogy van egy kis probléma!A motort nem tudjuk lábon elvinni, mert nem jó az akkumulátora! Úgy gondolom jogos a felháborodásom, mert nem erről volt szó! Én egy működő képes motort vettem! Mit lehet ilyenkor tenni?
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel: Tünde

dipo # 2017.04.07. 19:23

Ez igy nem okés. Az ajánlatot nem én teszem? Amit te irsz az alapján mégiscsak a hirdetés egy ajánlat és pont ezt zárja ki a szovegezésével...
S milyen változás jogát tarthatja fent?

Rexor # 2017.04.07. 08:49

Egy hirdetés még nem ajánlat. Ajánlat az, amikor a kereskedő azt mondja (veled egyeztetve), hogy ennyiért és ennyiért eladja neked az xy autót (ilyen és ilyen hibákkal, extrákkal, stb.). Ha az ajánlatot elfogadod akkor létrejön a szerződés.

dipo # 2017.04.07. 08:42

Kedves Fórumozók, Jogászok!

Mit jelent az egy használtautó hirdetésnél, hogy nem minősül Ptk. szerinti ajánlatnak és a változás jogát fenntartják?
Mi változhat mire odaérek? Kikötheti egyáltalán ezt? Valamint miért nem ajánlat?
Ha lehetséges ezekre jogszabályi (pontos helyi) hivatkozást is valaki tudna adni?

Köszönöm!

csumpula # 2017.04.04. 06:46

Tisztelt fórumozók! Eladtam egy 17 éves G Astrát egy kereskedőnek, mondtam neki, hogy másik kocsit akarok venni és nem akarok már erre költeni, sokat eszik , össze vissza van karcolva, hátsó sárvédőket lakatolni kellene, eladás előtt kb 1 hete anyáméktól haza felé kigyulladt az olajnyomásjelző megálltam kb 2-3 km után és vettem egy boltban 1l motor olajat és bele töltöttem, eltűnt az olajnyomás kijelző, ez után 3 napig még bejártam vele dolgozni kb 50 km és nem volt semmi bajom, terveztem is az olajcserét de már régóta motoszkáló gondolatra szántam el magam, és felraktam a használtautó.hu-ra égett is a telefonvonalam, na most a vevő volt az elsők egyike neki kell a kocsi és mondjam biztosra mert ő Esztergomból jönne fel Budapestre, ok lemondtam mindenkit. Lényeg eladtam neki ment is egy próbakört 3-an jöttek fel mentek egy másik kocsiért is, kb 2 óra múlva hív, hogy nagy a baj Pilisvörösvárnál van, kigyulladt az olajnyomásjelző s neki a szerelő telefonon azt mondta, hogy olajpumpa hiba s ez 100 ezer ft-os kár és bírósághoz fordul, de ha adok neki 30 ezret akkor ő megelégszik vele, neki tralerrel kell vinni a kocsit stb. Mondtam neki, hogy egy Ft-ot nem vagyok hajlandó fizetni. Azóta beszéltem szerelővel azt mondta, hogy így látatlanul megmondani, hogy olajpumpa kizárt, lehet, hogy csak a gomba nem emel ki. Azóta nem hívott, illetve ma hívott megint, de nem vagyok rasszista, de fájdalmas volt múltkor is hallgatni őt s most nem vettem fel a telefont. Sajnos ezek az emberek ezt állandóan eljátszák, ha 10-ből 3 szor bejön már nyert.

csidori11 # 2017.04.04. 03:22

T. Forumozok!

22-én a párom eladot egy Fiat puntot ami 1991 évjáratu volt. A vevö kipróbálta és megnézte a hibákat, amiket mi tudtunk az elmondta a párom. Az adásvételibe meg anyivan irva, hogy látta és tudomásul vette a dolgokat. Rá 31-én irata csak át a kocsit utána este felhivot hogy válto hibás meg folyik a válto olaj nálunk nem folyt nem is volt vele gond igaz hogy bugot a kocsi de mi soha nem foglalkoztunk vele hogy mitöl búg. Meg olyat mond hogy a mérö òra állás nem jo, de hiszen nem volt vele semmi amikor megvette. Sajnos elkellet adnunk mert most jön a kisbabánk és kicsi volt már nekünk. Most meg fenyegetözik hogy feljelent ha nem veszünk neki másik váltot meg ha nem fizessük ki a beszerelést. Sajnos korházba kell lennem szülésig a párom meg agodik hogy mi lesz most, tudtok mondani valamit erre, hogy mit csináljunk

drbjozsef # 2017.03.25. 19:15

Irvine241,

a szabály egyszerű. Ha az ismert hibakat rogzitettetek, es annak tudataban vasarolja meg valaki, akkor arra nem hivatkozhat hibakent.

A nem ismert hibak eseteben pedig az eladot szavatossag terheli, de csak olyan mertekben, amennyiben a hiba az auto ismert allapotabol, eletkorabol nem kovetkezik elvarhatoan.

Tehat ha egy 23 eves autonal a hidrotoke kopottsagara lehet szamitani, akkor arra nem kerhet jogosan karteritest, vagy javitasi koltseget.

Szerintem egy 23 eves autonal ez fennall. Persze, a birosag lehet, hogy mashogy dontene, de mivel onnek nem kotelessege fizetni, azt a vevo csak birosagon ervenyesitheti, en nem izgulnek emiatt. Nem nagyon fog perelni ennyiert. Ha megis, nagyobb esellyel elvesziti, de ezt egy autoszerelo ismerossel konzultalja azert meg.

Szomorú örökös # 2017.03.25. 13:36

Irvine241

Nem kell bedőlni mindennek. A hidrotőke a szelephézagot állítja automatikusan és nem nagy költség, 25-40 ezer között mozog általában a cseréje, ha jó szerelőhöz viszed. Nekem anno az 1996-os évjáratú Opel Astránál egy speciális szerszámmal fél órán belül kicserélték, és nagyjából 2000 Ft volt a munkadíja, valamit 20 ezer körül a 8 szelephez a hidrotőke. Ez mondjuk egy B Vectránál már jóval nagyobb munka és anyagköltség.

Aki 23 éves kocsit vesz és erre hivatkozik, az csak bepróbálkozik, jogilag semmit se fog tenni, ne aggódj.

Irvine241 # 2017.03.25. 12:57

Üdvözlet!
A napokban eladtam szeretett 23 éves autómat!
Minden általam ismert hibát elmondtam a vevőnek, aki ezt tudomásul is vette, ezt le is írtuk az adás-vételiben. Ma hívott, hogy megnézette szerelővel és hidrotőke baja van az autónak (ha igaz, ha nem, erről nem tudtam én se) és ez neki most milyen sokba lesz, szálljak be a javítás költségeibe, ettől én elzárkóztam.
Nem akarja vissza adni az autót, csak pénzt akar, szerintem le akar húzni. Jogi utat ajánlottam neki, erről persze hallani sem akar.
Milyen lehetőségeim / kötelezettségim vannak, ha esetleg mégis arra kerülne a sor?
Köszönöm előre a választ.

Dr.Attika # 2017.03.19. 07:44

Kedves Andrea!
Elolvastam. Igazából semmit nem tehet. Öreg autó bármikor megadhatja magát.

T.Andi # 2017.03.19. 07:35

T Fórumozók!

Tipikus szőke-nő kérdésem lesz:(( Kishúgom pénteken - mert önálló akart végre lenni - vett egy Peugeot 206-os öreg kiskocsit, 220.000Ft.-ért Alig ment vele 2 km-t, már nem ment az index, és a kocsi hamarosan leállt. Még szerencse, hogy volt a közelben egy benzinkutas, aki segített kitolni veszélytelen helyre.
persze én már csak ekkor tudtam elolvasni a szerződét, abban semmi sem utal "garanciára", és mérgemben alig láttam, amikor a honlapon olvastam, hogy mivel öreg autókat árulnak, nincs garancia (de talán arra kellene, hogy nem alkatrészt árult, hanem olyan kocsit, aminek érvénye forgalmi engedélye van- gondolom én) Szóval, most itt állunk ketten a húgommal, és nekem kellene okosnak lenni- ehhez kérem a segítséget, hogyan induljunk tovább(sajnos kocsi nélkül).....igen, igen, tudom, nem 220000Ft-ért kell autót venni, de ez most már megtörtént
.

Köszönöm, hogy elolvasnak!

Andrea

guba" # 2017.03.12. 19:11

Tisztelt Ati770!

Egy szavatossági ügyben azért nem lényegtelen, hogy milyen hibára hivatkozik a vevő.
Az, hogy az autó "elromlott" nem elegendően pontos körülírás ahhoz, hogy a hibás teljesítés körében állást lehessen foglalni.

drbjozsef # 2017.03.10. 09:42

Én a helyedben nem foglalkoznék vele. Ha keres még, hívd fel a figyelmét a szerződés szerinti pontra, amiben ezek benne vannak, nem kívánsz ettől eltérni, ha akarja, indítson pert.

Erre az esély szerintem elég alacsony, ha elég határozottan lépsz fel, még alacsonyabb, de nem lehetetlen.

Visszatekeri 180-ra, kicsit kiszidolozza, és még nyer is rajta párszázezret.

Ati770 # 2017.03.10. 07:25

Igen, alighanem én/mi is így döntünk. Elhatárolódunk az autó vissza vásárlástól és bármilyen kompenzációs megegyezéstől egyaránt. Azt gondolom, hogy maximálisan korrekt módon hirdettem meg az autót, a hirdetésben feltüntetve az autó hibáit, az igen magas kilométer állást (520.000!!!km.), az esztétikai hibákat. Mindezek tükrében egy, az autó valós piaci értékéhez képest igen alacsony vételárat határoztam meg amiből még engedtem is a helyszínen a szerződés megkötésénél. A szerződésben rögzítettünk mindent ami az alacsony vételárat indokolja és rögzítettük azt is, hogy a vevő elfogadja, hogy a szerződés megkötését követően semmilyen garanciát nem áll módunkban vállalni. Nem vagyok kereskedő, nem adom-veszem az autókat. A kérdéses autó 8 évig a tulajdonomban volt. Nem szándékoztam senkit semmilyen formában becsapni, megkárosítani, de nem gondolnám, hogy ebben az esetben felelős volnék.

Szomorú örökös # 2017.03.10. 06:22

Ati770

Ha kereskedő, akkor különösen ne foglalkozz vele. Ők azok, akik többnyire állandóan trükköznek az eladott autókkal. Mai napig simán megteszik, hogy amennyiben nem rendszeresen, km-óraállás rögzítéssel szervizelték az autót és mondjuk irreális kilométer van benne, akkor azt egy reális értékre visszatekerik. Ezen kívül nem beszélve arról, hogy én is vettem már szar akksival autót KERESKEDŐTŐL, amiről érdekes módon nem beszélt. Értelmesebbje igyekszik erre is gondot fordítani, de nagyon sok olyan is van, akik soha nem töltik fel az akksit, így az szépen lassan önkisüléssel merül, tönkretéve saját magát. Amikor aztán valaki bejelentkezik rá, akkor gyorsan feltöltik, az illető elviszi, és onnan kezdve vehet új akksit, mert az néhány nap állást követően képes totál lemerülni.

Ezt a kereskedő bekajálta, majd megemészti valahogy. Nyilván úgy gondolta, hogy nagyot kaszál majd vele, ami ezek szerint nem jött be neki.

Ati770 # 2017.03.10. 06:16

Tisztelt nonolet. Köszönöm válaszod, véleményed. Ha esetleg másoknak is van az üggyel kapcsolatban véleménye, azt is szívesen olvasnám.

Ati770 # 2017.03.09. 21:57

Nem, nem csak elmondtam, le is írtam. Az adásvételi szerződésben leírtam, hogy az autó a magas kilométer, az esztétikai hibák és a belső hiányosságok miatt értékcsökkentett. A vevő megtekintést és próbát követően saját akaratából vásárolta meg és tudomásul vette, hogy az eladó semmilyen garanciát nem vállal az autóra. Megjegyzem, hogy egy olyan autóról van szó ami a netes kínálatban 1.1 milliótól kezdődik és egész 1.8 millióig megy fel az ára. A vevő az autó paramétereinek ismeretében 650 ezer forintért vásárolta meg. Kérdésem még annyi lenne, hogy ha mondjuk beperelne akár még vesztese is lehetnék a pernek?

Ati770 # 2017.03.09. 19:36

Tisztelt felhasználók.
Egy konkrét ügyben kérnék segítséget. A napokban eladtuk az autónkat. Tudni kell róla, hogy igen magas kilométerrel rendelkező erősen használt autóról van szó. Az autót a hazai netes kínálathoz képest közel fél áron adtuk el úgy, hogy a hirdetésben leírtuk a hibáit, hiányosságait is. Eljött egy látszólag kereskedő ember és még kipróbált, megtekintett állapotban megvette. Az adásvételi szerződésben rögzítettünk mindent és még azt is, hogy az autóra nem vállalunk garanciát. Még aznap hívott, hogy az autó elromlott és vegyük vissza. Mi nem tettük meg, de mai napig ezt szeretné. Mi tévők legyünk? Vissza kell venni? Segítségeteket előre is köszönöm

Atis77 # 2017.03.06. 19:39

nonolet nem tudom te hol élsz, de itthon napról napra él az emberek 80%a.

Chabi84 # 2017.03.04. 13:37

Isteni jó hangulatot teremtünk itt úgy érzem. Nem járok sehova, nem iszom, nem dohányzom... Nem vagyok épeszű... nem vagyok rendes ember? Ha nálam rendesebbel találkoztál már valaha, azt vagy Jézus Krisztusnak hívták, vagy az ő méltán híres édesapja volt az illető. :D