De, az van. Vagyonszerzési illeték nincs.
Válás, vagyonmegosztás
Most mi van? :)
Ha vagyon megosztást kérek mert nem egyezünk, akkor nincs már a 6%-os kért érték után befizetendő illeték???
MindentMásképp
Jogilag korrekt, a bíróság meg biztosan nem fog ebbe beleszólni a világért sem. De annak a megelőzése végett, hogy aztán majd valamelyik fél mindenféle tévedésre, megtévesztésre alapozva próbálja megtámadni az egyezséget, én nem tartom rossz ötletnek, ha esetleg mégis szerepel az érték az egyezségben.
Azt írtad a férjed ezt készséggel elismeri, alá is írja. Akkor miért kellene bizonyítani?
Re pohicop:
SzvSz nincs is illetékfizetési kötelezettség vagyonmegosztás esetén. Idén lett eltörölve házastársak közötti ajándékozásra. illetve vagyonmegosztásra vonatkozóan
Milyen formában tudom bizonyítani, hogy édesapám fizette?
Tisztelt Válaszadó!
Az lenne a kérdésem, hogy vagyonmegosztás esetében jogi értelemben kötelesek-e a felek a vagyonmegosztási szerződésben szerepeltetni a vagyonelemek értékét, vagy megtehetik, hogy csak egy olyan vagyonleltárt készítenek, miszerint
X.Y fél "A" Banknál meglévő számlája, melyről felek kijelentik, hogy megismerték 2014.02.12-i egyenlegét.
W.Z fél "B" Banknál meglévő számlája, melyről felek kijelentik, hogy megismerték 2014.02.12-i egyenlegét.
"C" ingatlan, melynek 50%-ban tulajdonosa X.Y és 50%-ban Z.W.
stb.
S ezek után azt szabályozni, hogy mondjuk X.Y fél utal W.Z fél utal a másik fél részére x összeget, míg W.Z ingatlan tulajdonrésze átszáll X.Y-ra?
Nyilván nem ilyen pongyolán fogalmazva, de ezt a logikát követve. Azaz értékek a vagyonleltárban nem szerepelnek, kizárólag a felek megállapodása alapján történő megosztás egyik elemeként, amikor is egyik fél utal a másik számlájára egy összeget.
Tudom, hogy jelenleg nincs vagyonmegosztásnál illeték, de laikusként nem látom szükségét, hogy miért kellene minden értéket feltüntetni, miért nem elég, ha felek dokumentálják, hogy minden közös vagyonelemet ismernek mindketten. A vége a lényeg, hogy van egyezség az osztozkodás mikéntjét illetően, nem?
Szóval jogilag korrekt az összeg nélküli vagyonleltárt tartalmzó vagyonmegosztás?
köszönöm szépen
Jó ötlet, rögzítsétek azt is, hogy édesapád kifejezetten neked és nem pedig kettőtöknek adta ajándékba a pénzt.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék információt kérni azzal kapcsolatban, hogyha házasságom válással végződne mire számíthatok. Saját lakás van a nevemen. Mielőtt férjhez mentem volna már akkor volt 1 ingatlanom, természetesen házasságom alatt történt költözés, lakáscsere mivel bővült a család. Minden újabb ingatlan vásárlásánál édesapám fizette ki a különbözetet. A kérdésem,hogyha válásra kerül a sor akkor a házasság alatt szerzett vagyon fele a férjemet illeti vagy van arra lehetőség, hogy ügyvéd vagy közjegyzőnél íratunk egy szerződést, hogy édesapám fizette a különbözetet a lakások vásárlásánál és így jogtalanul nem kaphatná meg az értékek felét?
Előre is köszönöm a válaszát.
„a bíró említette ,hogy lehet mediátort fog kirendelni a következő tárgyaláson.az jó lehet??”
Arra, hogy a feszültség köztetek enyhüljön, talán.
De szerintem ügyvédhez kellene fordulnod, át kellene nézni ezt a házassági szerződést.
Kedves Monalisa!
Nem a mosógépen megy a vita,félreértetted.Csak mindenre azt mondja ,hogy az övé nem akarnak adni a páromnak semmit mondván h mindent a szülei intéztek,vettek meg az övé volt!!Ő lomtalanít mert a páromnak csak étkészletet,ágyneműt és olyan műszaki dolgokat akarnak adni ami már régen működőképtelen!!Ja és sajnos nekik van hátterük nekünk meg nincs!!
Basszus, 12 évi házasság után egy időközben úgyszintén amortizálódott mosógépen vitatkozni, hát...
T.Ügyvéd úr!
Köszönöm a gyors választ.Itt sajnos mint írtam van egy házassági szerződés amiben szerepelnek a különvagyonok.A feleség azt mondja ,hogy neki volt egy pl mosógépe.Az közben tönkrement és lett véve helyette új,de mivel neki az a különvagyona volt hiába a férje vette az őt illeti és ezért kiüti egymást a két tárgy.Az a baj,hogy mivel a párom sokat dolgozott külföldön is és ezt a jövedelmet nem tudja igazolni.Amúgy meg mind a 12 évről bármilyen vásárlás történt minden számla náluk van és az ő nevükre kellett kiállítani.Nem akarom elhinni,hogy létezhet ilyen fajta kisemmizés!!Lehet esetleg valamit tenni??ráadásul a szerződés teljesen egyoldalú!!
a bíró említette ,hogy lehet mediátort fog kirendelni a következő tárgyaláson.az jó lehet??
Üdv:Dette
dette
A házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebből a vagyonkezelés és fenntartás költségeit.
A házastárs különvagyonához tartozik:
- a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
- a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
- a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,
- a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.
Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.
A házassági életközösség megszűnésekor a vagyonközösség véget ér, és bármelyik házastárs követelheti a közös vagyon megosztását. Ennek során igényelni lehet a közös vagyonból a különvagyonba, illetőleg a különvagyonból a közös vagyonba történt beruházások, továbbá a kezelési és a fenntartási költségek megtérítését is. Nincs helye megtérítésnek, ha a kiadás a lemondás szándékával történt. A közös életvitel körében elhasznált vagy felélt különvagyon megtérítésének csak különösen indokolt esetben van helye.
T.ügyvéd úr!
mit jelent az hogy az úgy közös vagyon?Mit jelent az hogy a különvagyoni dolog meg elenyészett?
üdv:Dette
T.ügyvéd úr!
mit jelent az hogy az úgy közös vagyon?Mit jelent az hogy a különvagyoni dolog meg elenyészett?
üdv:Dette
Tisztelt Jogi Fórum!
44 év után szeretnék válni.Kérdésem:
létezik-e még az egyik fél hibájából kimondott válás-vagy ez már nagyon elavult fogalom? Ha igen,akkor ez a válási vagyonmegosztásban is tükröződik majd? Vagy ez is megegyezés kérdése? A hibás felet valamilyen hátrányokkal sújtja a Bíróság?
Bizonyítottan több éve -nyiltan-megcsal a párom.Nem részletezem,mert nagyon fájdalmas volt eddig is-nem igazán bírom tovább.
Köszönettel kérem szíves válaszukat.
Moncsika74
Ha az együttélés alatt építettétek, akkor minimum részben jó eséllyel közös vagyon, így vagyonmegosztást kérhet. Vagy valamelyikőtök megváltja a másik részét, vagy árverezni kell. Ha a gyerekek nálad maradnak, akkor ő csak a lakott érték ráeső részét követelheti mindkét esetben.
harckocsis
De, magánlaksértést.
Moncsika, ez így kevés lesz. A telekkönyv szerint kié az ingatlan? És pontosan mire is vagy kíváncsi? Mert a kérdésedre válaszolhatnám azt, hogy feláshatja a kertet, a házban termeszthet gombát, nyithat bögrecsárdát, stb.
Nem, azt jelenti, hogy jó úgy neki, ahogy van, közös tulajdonban, ami közös tulajdon.
Üdvözletem!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy mit jelent közelebbről az, ha az egyik házasfél úgy nyilatkozik, hogy a váláskor ő nem kívánja a vagyonmegosztást. Ebben az esetben csak a házastársi különvagyonra tart igényt és minden mást átenged a másiknak?
A választ köszönöm, üdv,
Eni
Üdv mindenkinek!
Segítségeteket szeretném kérni.
15 éve élek házasságban. Ami megromlott.
Szó volt a válásról,bár egyenlőre erről nem esik szó mostanában.
Viszont én tartok attól, hogy a férjem okoskodik a hátam mögött.
Van egy nagy értékű ingatlanunk. /amiben lakunk/.
Ezt házasságunk alatt építettük fel. Még nincs használatba véve hivatalosan. Ez nem tudom befolyásol-e valamit.
Két kiskorú gyermekünk van.
Kérdésem. Mit tud tenni a férjem az ingatlannal az én beleegyezésem nélkül?
Félek, hogy kisemmiz minket a gyerekekkel. :(
Köszönöm a válaszokat.
Értem, bűncselekményt, szabálysértést nem követek el akkor ugye?
fulopgabor
Az attól függ, hogy mit értesz azon, hogy megtörtént a vagyonmegosztás. Ha bírói egyezséget kötöttetek, akkor nem valószínű, hogy sokat lehet tenni. Ha nem, akkor valószínűleg lehet, pert kell indítani a vagyonmegosztás iránt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02