Válás, vagyonmegosztás

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.23. 09:43
  1. Ebből a szempontból a pénz is ingóság meg az értékpapír is.
  2. Igen - de nem azért, amit lisa mond. Hanem azért, mert különben a szerző nem tudja bejegyeztetni a jogát az ingatlannyilvánatartásba. (Maga a szerződés érvényes ellenjegyzés nélkül is - csak bejegyzés alapjául nem szolgálhat.)
  3. Ha nincs jogi képviselő, akkor egy példányt teljes bizonyító erejű magánokirati formában kell benyújtani - tehát például két tanúval hitelesítve. Az alperesnek viszont egyáltalán nem kell aláírnia. (Pihenj, lisa!)
csokak # 2010.04.26. 07:58

1998. házasodtunk össze. 2000-ben kezdtünk építkezni az férjem nevén szereplő telken (ő örökölte ezt a telket), 2005.évben költöztünk be. Mivel a telek az ő nevén volt, az építési engedélyt is a férjem nevére állították ki, így a használatba vételi engedély is csak az ő nevére szól. Ettől függetlenül közösen építettük, házasságunk során. Kérdésem az, hogy válás esetén ez közös vagyonnak számít, vagy mivel minden papír csak a férjem nevére szól, vagyonmegosztás esetén, minden csak a férjemé marad? Van egy közös gyermekünk is (kiskorú).

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.26. 09:13

Közszerzemény. Az arányokon lehet vitázni, tekintettel a telek különvagyoni jellegére.

MajorDomus # 2010.04.26. 19:44

A telek a férjed különvagyona,a ház-közös tulajdon. Te most telekkönyvön kivüli tulajdonos vagy.

Ha a ház ér 20 millió ft-ot ebből a telek értéke 5 millió akkor a férjed kap 12,5 milliót, te pedig 7,5 milliot !

REINZSU # 2010.04.26. 21:00

Tisztelt ügyvéd urak!
Vűálóperrel kapcsolatban több kérdésem lenne.
A második tárgyaláson az egyik legjobb barátom felesége azzal vádolta meg a baráromat, hogy éles fegyverrel megfenyegette őt. A fegyvr egy műanyag játékpisztoly vol műanyag golyókkal.
A bírónő a tárgyaláson azt mondta, hogy ez bűncselekmény.A kérdésem az lenne, hogy tegyen-e feljelentést a barátom hamis vádaskodás miatt a felesége ellen vagy a bírónő hivatalból köteles azt megtenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 07:14

Hamis vád (és hamis tanúzás) miatt csak az eljáró hatóság tehet feljelentést, amíg az az eljárás, amelyben elkövették, folyamatban van.
Mellesleg nem is biztos, hogy hamis az a vád.

Kupar # 2010.04.27. 10:24

monalisa1 és Kovács_Béla_Sándor, köszönöm a választ.

apalányai # 2010.04.27. 10:47

Helló.
Az lenne a kérdésem,11év élettársi kapcsolatban szereztünk egy lakást közös néven van,gondolom annak fele a páromé,ez tiszta,de ez alatt vettem fel személyi kölcsönöket ami csak az én nevemen van,ö még adóstársként sem szerepel.
Válás esetén az adósság is osztódik?
Közös vagyon,közös adósság?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 13:14

Az élettársak a közreműködés arányában szereznek közös vagyont, azzal, hogy a háztartásban végzett munka is közreműködésnek számít.
A közös vagyonnak egyaránt része a pozitívum (ingatlanok, ingók, vagyoni értékű jogok) és a negatívum (tartozások, kötelezettségek).

MajorDomus # 2010.04.27. 18:53

Hogy akarsz elválni ha férjhez sem mentél ?

Feltételezem hogy a személyi kölcsönöket közösen éltétek fel,
Tehát életszerü hogy közösen is kell visszafizetni.

apalányai # 2010.04.28. 10:25

Helyesbítek,nem elválok,csak szétmegyünk.
Személyi kölcsöneimet együtt költöttük a közös lakásra,de az én nevemen van mind akkor is neki kötelessége hogy fele fele arányba fizesse ezeket számomra?Erre milyen törvény van?
Köszönöm,amúgy egy apa vagyok,akit embertelen módon elhagyott a párom.

apalányai # 2010.04.28. 10:29

Amúgy "öröklés családjog" "gyermekelhelyezés válás" fórumban apalányai címnél megtalálhatjátok,mi történt velem.

Aterg # 2010.04.28. 11:27

Sziasztok!

Azzal a problémával fordulok hozzátok, hogy 2008. év áprilisában elváltam a feleségemtől. Van egy 49 m2-e lakásunk, melyből 3/4 rész az én tulajdonomban van, 1/4 rész pedig az exem tulajdonában. Az én tulajdon részemen pedig a szüleim rendelkeznek haszonélvezeti joggal. A válás előtt megállapodást írtunk, melyet a bíróság figyelembe vett és ez alapján hozta meg ítéletét. A megállapodás szerint a váslást követően én használom a lakás kisebbik szobáját az exem pedig a közös gyermekünkkel a lakás nagyobbik szobáját. A válást követően én körülbelül még kettő hónapot laktam a lakásban, mivel a viták miatt nem a legjobb volt a légkör otthon illetve addigr már az új párommal úgy döntöttünk hogy össze költözünk, így én a válást követően két hónapra rá az új páromhoz költöztem a lakásába.
Kérdéseim:
1.Mivel én már több mint másfél éve nem lakom a lakásomban és így az exem használja az egész lakást kérhetek-e tőle lakáshasználat címén egy minimális összeget?
2. Az én tulajdon részemen rajta van a szüleim haszonélvezeti joga ők jogosultak-e lakáshasználatért a lakás 3/4 részére az exemtől pénzt kérni illetve ez körülbelül mekkora összeg lehet?
3.A haszonélvező a lakás azon részét, melyen haszonélvezete van kérhete-e albérleti díjat?
4. Milyen megoldás van arra, hogy az exem a lakást ne ingyen használja amíg a közös gyermekünk nagykorú nem lesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.28. 13:58
  1. Nem.
  2. Gondolom, ők is részesei annak az egyezségnek. Akkor nem.
  3. L. fent.
  4. Akár kizárólagos lakáshasználatot is kérhetett volna, illetve kérhetne.
MajorDomus # 2010.04.28. 22:11

kBS

Azért ez nem ilyen egyszerű.
Az 1.pont jogos. Ha saját elhatározásából hagyta el az ingatlant,akkor nem tarthat igényt l.használati dijra.
Az albérleti dij sem jöhet szóba annál a lakásnál ahol tulajdonrésze van.
A többi viszont ,,necces,,.

Azt hogy ki lakik a lakásban azt a haszonélvező dönti el,mert a tulajdonos csak oly mértékig gyakorolhatja tulajdonosi jogait amennyiben a haszonélvező nem él azokkal.
A kérdés itt az hogy-mi a helyzet akkor ha a haszonélvezet nem az egész lakásra terjed ki.

Ha pénzt akarsz látni az ingatlanból, akkor a szüleid ( haszonélvezők) adják ki a kisszobát albérletbe - ha tudják !

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.29. 07:07

Ehhez az egyezséghez a haszonélvezőknek át kellett engedniük a haszonélvezet gyakorlását, másképp a bíróság nem is hagyhatta volna jóvá. Hiszen - a haszonélvező hozzájárulása nélkül - a felek olyan jogról rendelkeztek volna, amely jog nem illeti meg őket. (Nemo plus iuris...)

Aterg # 2010.04.29. 08:18

Köszönöm a válaszokat!
A haszonélvezet gyakorlásának átengedése nem történt meg a haszonélvezők részéről, mert gondolom ezt írásban kell megtenni vayg szóban is lehetséges, de ilyen nem történt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.29. 09:12

Akkor hogyan egyezkedhettél olyan jogról, amelynek nem te voltál a jogosultja?

unknownuser # 2010.04.29. 10:43

Tisztelt fórumozók!

A feleségemmel 2 éve próbálok megegyezni abban, hogy közös megegyezéssel próbáljunk elválni.
Van egy közös gyermekünk, aki idén lesz nagykorú. Vele kapcsolatban a bíróság előtt már megegyeztünk
a gyermektartás mértékéről. Az ingóságokat megosztottuk már néhány hónapja.
A problémám a következő lenne:
Van egy 50%-50% százalékban megosztott ingatlanunk, aminek a hátralévő 1,5 millió forintos terhét én fizetem havi rendszerességgel. A feleségem lakik a lakásban a fiammal.
Szeretném úgy beadni a beadványomat a bíróságra közös megegyezéssel, hogy tartalmazná az ingatlanról szóló megállapodásunkat is.
Az elképzelésem az lenne, hogy miután a gyermekünk betölti a 18-ik életévét, megkezdjük az ingatlan értékesítését.
Egy jogi tanácsadás alkalmával azt a tájékoztatást kaptam, hogy mindez lehetséges 6% illeték terhe mellett.
A következő kérdésekre keresem a választ:

Valóban, közös megegyezés esetén is 6% illetéket kell fizetni? ( hallottam olyat, hogy ennek a 6%-nak a 10%-át kell fizetni esetenként)
Milyen kitételek vannak erre a 10%-os csökkentésre?
Esetleg jobban járok akkor, ha csak a válást adom be és közjegyző előtt egyezek meg abban a feleségemmel, hogy a nagykorúvá válás után megkezdjük az ingatlan értékesítését?

Kérem segítsenek mert nincsen több százezer forintom illetékekre. A feleségemben pedig szóban nem merek megegyezni, mert már többször nem tett eleget az ígéreteinek. Nagyon nagy szükségem van arra, hogy írásba foglaljuk a megállapodásunkat az ingatlanról.

Köszönöm segítségüket,

unknownuser

Grád András # 2010.04.29. 10:52

Kedves Unknownuser!

Ammennyiben perben akarják az ingatlan közös tulajdonát megszüntetni, akkor a felperes jutójának (lényegében az ingatlan fele) 6%-a lesz az illeték. Ha egyezséget kötnek, valóban a csökkentett illetéket kell csak fizetni, ez első tárgyaláson 10%, később 50% az egyébkéntihez képest. Ha valóban spórolni akarnak, akkor célszerűbb ügyvéd (vagy közjegyző) előtt egyezséget kötni, azzal - ha lemondanak a megtámadási jogáról - eleve semmi gond nem lehet. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

unknownuser # 2010.04.29. 13:09

Tisztelt Grád András úr!

Köszönöm válaszát!

Tehát ez azt jelenti, hogy ha a felek az első tárgyalás alkalmával megegyeznek akkor csak a 10%-át kell fizetni?

Ezt az összeget a beadvánnyal együtt be kell fizetni illetékbélyegben? Ez az én esetemben kb 24.000 Ft lenne.

Azt hiszem megértettem a dolgot......
A beadványon kérem a házasság felbontását továbbá a vagyon megosztását (esetemben csak az ingatlan).Abban az esetben, ha a bíróságon első alkalommal egyezségre jutunk akkor 10%-át kell fizetnem nekem, felperesként.
Ez azt jelenti, hogy előzetes egyeztetés mindenképpen szükséges az alperessel.Most már csak abban kell bízzak, hogy nem fog mást mondani a bíróságon......

Remélem jól értelmeztem a válaszát.

Maradok Őszinte Tisztelettel,

unknownuser

Grád András # 2010.04.29. 13:32

A helyzet az, hogy az illetéket főszabályként előre ki kell fizetni teljes egészében, és majd a kimenetelhez képest utlják vissza. Ez akként hidalható át, ha illetékfeljegyzési jogot kér egy e célra rendszeresített nyilatkozat kitöltésével (beszerezhető az okmányirodán, részben ott is töltik ki). Változatlan álláspontom, hogy a bíróság jóval rizikósabb költségileg, mint az ügyvéd által ellenjegyzett házassági vagyonjogi szerződés, mert ha az ügyvéd előtt nem egyeznek meg, az lényegében ingyenbe' van, a bíróságnál viszont nagyon mások a játékszabályok, de azt csinál, amit akar! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

apalányai # 2010.04.30. 16:54

Helló.
Az lenne a kérdésem,11év élettársi kapcsolatban szereztünk egy lakást közös néven van,gondolom annak fele a páromé,ez tiszta,de ez alatt vettem fel személyi kölcsönöket ami csak az én nevemen van,ö még adóstársként sem szerepel.
Ez esetén az adósság is osztódik?
Közös vagyon,közös adósság?
Köszönöm

monalisa1 # 2010.04.30. 17:27

Valószínűleg kisebb összegű, szabad felhasználású személyi kölcsönöket vettél fel melyekhez jó esetben még jövedelemigazolás sem kellett, így adóstársat állítani se.

Azt hogy a pénzt közösen költöttétek el, neked kell tudni bizonyítani.

"Lisa"
laikus hozzászóló

apalányai # 2010.04.30. 17:31

Na igen ezt hogyan bizonyítom?
Nem volt munkahelye a páromnak,kölcsönt vettem fel hogy megéljünk.
Berendeztük a lakásunkat,kölcsönt vettem fel,hogy sikerüljön.
Milyen bizonyítékot szerezzek?