Válás, vagyonmegosztás

Georgina2 # 2010.05.27. 12:29

Kedves Fórum !

Az alábbiak miatt szeretnék segítséget kérni:
A férjemmel 12 éve vagyunk házasok.Van egy 11 éves gyermekünk.Kb.hat éve kezdett hétvégenként buliba járni ami oda vezetett hogy rendszeressé vált.De sajnos ezzel még nincs vége.Egy fillért nem ad le a házhoz,az összerakott pénzünket elköltötte az én tudtom nélkül egy autóra.Egy éve műtöttek nyaki gerincsérvvel,ami sajnos még megnehezítette az életemet.A férjemben már nem lehet megbízni ,hazudozik.A lakás amiben élünk (10éve )a fele az édesanyjáé és felét az édesapjától örökölte.Ő nem akar válni,de én Szeretnék elválni tőle hogy ne tegyen tönkre lelkileg és a fiamat sem.Sajnos nincs annyi pénzem hogy egy másik lakást vegyek.
Szeretnék ezúton segítséget kérni!Mi lenne a teendő ilyen esetben?

Kerics # 2010.05.27. 12:31

Nagyon szepen koszonom a valaszat!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 12:37

Szívesen. Georgina, lehetne egy picit konkrétabban a kérdést?

Georgina2 # 2010.05.27. 13:19

Milyen esélyeim vannak ha válópert indítok?

Jolcsybaba # 2010.05.27. 13:29

Üdvözlet!

Nekem egy olyan problémám van,hogy élettársammal külön élünk,van egy 1,5 éves kislányunk akiről Én nem szeretnék lemondani rendszeresen adok volt élettársamnak 15.000Ft-ot és még mellette aminek a gyeremeknek szüksége van,de ennek ellenére az élettársam nem engedi,hogy lássam a gyermeket és azt sem,hogy esetleg hétvégenként elhozzam magamhoz.Az lenne a kérdésem,hogy megteheti-e azt hogy ne lássam a gyermeket,vagy segitsenek abban hogy mit tudnák tenni ez ügyben jogi úton!Köszönöm segitségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 13:40

Egy bontóperben nincs sok értelme esélyekről beszélni. Ha az egyik fél ragaszkodik hozzá, akkor a bíróság előbb-utóbb kimondja a válást.
Veszíteni pedig úgyis mindenki veszít.

pazs # 2010.05.27. 13:42

Georgina: de mire milyen esélyeid vannak? hogy felbontják a házasságodat? az 100%. Hogy megosztják a vagyonotakat? az is 100%. Hogy mi a közös vagyonotok, azt te sokkal jobban tudod, mint mi, az autó például biztosan, a ház meg valószínűleg nem (hacsak nem volt értéknövelő beruházásotok a házasság alatt). Az elköltött közös vagyont pedig nem lehet megosztani.
Konkrét kérdésre lesz konkrét válasz is.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 13:42

Jolcsybaba, nem teheti meg. Kérni kellene a gyámhatóságtól a láthatás szabályozását.

Jolcsybaba # 2010.05.27. 17:46

Köszönöm szépen!

illa # 2010.05.28. 07:25

Tisztelt Fórumozók!

Múlt héten közös megegyezéssel elváltunk, vagyont megosztottuk oly módon, hogy mindkettőnknek lesz egy lakása, viszont én másfél millióval még tartozom a volt férjemnek. (Valójában nem lenne ekkora értékkülönbözet, de ő úgy állította be, én pedig kénytelen voltam engedni, hisz minden a nevén szerepelt, gyerektartást is csak 15%-ot fizet, de nálam szempont volt az is, hogy minél előbb szabaduljak, és az egyezség is nagyon hirtelen jött, gyakorlatilag a válás kimondásának napján.) Volt egy nagyon kedvező, támogatott lakáshitelünk, ezt azonban ő egy az egyben visszafizeti, hiába szerettem volna megtartani belőle az adott összeget, arra még négy hetet várni kellett volna, tudniillik a szerződésmódosításra a banknál, és az adott ingatlan eladás alatt van. Tehát ő nem vár.
Elvileg nekem két hónapon belül ki kellene fizetnem őt, viszont csak egy jóval kedvezőtlenebb, szabad felhasználású hitelt igényelhetnék, több, mint egy milliót veszítve, és már az eddig igényelt adókedvezmény sem járna nekem a gyerekek után. Ha egyáltalán kapok hitelt, hiszen nagyon sok közüzemi tartozás maradt rám, van két kicsi gyerek meg havi nettó százezer alatti keresetem. (A bank a tartásdíjat nem veszi figyelembe a hitelbírálatnál.)Most azt szeretném még megpróbálni, hogy kérem a másik felet, hogy mondjuk öt évig hadd rendezzem felé a tartozásomat részletekben, akkor nem kellene annyi kamatot fizetnem, legfeljebb neki fizetnék valamennyit.) Nem biztos persze, hogy belemegy, de legalább megpróbálnám. A kérdésem: mi ennek a módja? Elég lenne csak két tanúval aláírni egy ilyen egyezséget? Vagy ügyvéddel kell aláíratnunk? Kellene -e kezes? Vagy felajánlhatnám számára fedezetként a lakást, amelyben a gyerekekkel lakunk? Vagy ez az egész úgy működne, mintha kölcsönt adna nekem? Kérlek, segítsetek, mert ezügyben teljesen tájékozatlan vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.28. 07:29

Vagy ez az egész úgy működne, mintha kölcsönt adna nekem?

Nem nem úgy működne. Nem kölcsönszerződés alapján tartozol neki, hanem jogerős bírósági végzéssel jóváhagyott egyezség alapján.
Kizárólag rajta múlik, hogy enged-e részletfizetést, és milyen feltételekkel engedi. Ha akarja, a fizetési határidő letelte utáni napon végrehajtást is kérhet.
Kicsit korábban kellett volna kérdezned; mondjuk az egyezség megkötése előtt.

illa # 2010.05.28. 07:43

Kedves kbs!

Köszönöm, igen, tudom, előbb kellett volna észbe kapnom, sajnos aznap még módosított az előző napi egyezség tervezetéhez képest, én meg belementem, részben, mert nagyon szenvedtem már ettől a házasságtól, részben, mert a lakást is féltenem kellett, hisz a nevén volt, bár házassági közös vagyon. Már a nevemen van. Rajta múlik, egyértelmű, de miként tudnám ezt neki tálalni? Vagyis mi a biztosíték arra neki, hogy rendszeresen fizetek részletekben, ha elfogadja ezt az ajánlatot. (Még mindig reménykedem, hogy hátha figyelembe veszi a két gyereket, és nem akar mondhatni öncélúan nagyobb hitelt a nyakamba akasztani, hiszen, amivel többet fizetek a banknak az évek során, annyival kevesebbet tudok költeni a kicsikre.) Hogyan kellene ezt lepapírozni? Köszönöm a további segítséget is.

ObudaFan # 2010.05.28. 10:48

"Lepapírozni" már nem nehéz, erről meggyőzni lesz őt nehéz szerintem.

szasza266 # 2010.05.30. 05:34

Tisztelt fórumozók!

A párommal válunk neki van egy ötéves lánya és van egy közös hároméves fiú!Az első tárgyalás egy hét múlva lesz!Vettünk egy házat ami közös fele-fele arányban de a hitel az csak az én nevemen van ő készfizető kezes!Ő most evvel visszaélve nem fizet és nem is akar de a tulajdonjogáról sem akar lemondani!A bank így persze tőlem fogja levonni a törlesztőrészletet ami hat hónapig még 65ezer utána kb 38ezer!Kérhetek én erre fizetési meghagyást?És mivel csak gyermekelhelyezés gyermektartás láthatás lett beadva a tárgyalás első napján kérhetem e a tulajdoni és fizetési viszonyok rendezését is?Bele e vonják ezt a perbe ha kérem,és ha esetleg bele is vonnák van olyan ha ő nem egyezik ebbe bele akkor külön tárgyalás lesz?hogy működik ez?Elég ezt az egyik félnek kérnie?És még annyi ha a fiúnkat nekem ítéli a bíróság akkor a szocpolt vissza kell e fizetnem?Most nem ott lakok és ő sem és azt sem tudom hogy neki a lányra a teljes a fiúra a fél szocpolt vagy az 1.2millió felét kell visszafizetnie?Mivel ő a gyerekeket elvitte és nem is akar visszamenni oda!Én a fiúnkkal szeretnék visszaköltözni ha ezek a dolgok rendeződnek!Esetleg pénteken lesz panasznap és ha kérném a vagyonmegosztást is akkor az hétfőn már iktatva lesz a tárgyalásra?Beszéltem egy ügyvéddel azt mondta a gyerek nagy valószínűséggel 99% nálam lesz azok alapján amit és ahogy ő tett!Sajnos ügyvédre pénzem nincs jelenleg így nagyon félek ettől az egésztől!A válaszokat előre is köszönöm!Egy aggódó apa!

monalisa1 # 2010.05.30. 07:55

Az első tárgyalástól ne várj sokat, az adatok egyeztetése és a felek rövid meghallgatása - nagyjából ennyi. Aztán 3 hónap gondolkodási idő -hátha közben kibékülnek-, de ha ez idő alatt bármelyikük írásban kéri a per folytatását akkor a bíróság hivatalból uj időpontot tűz ki - belefut az őszbe majd.

Legjobb lenne ha a válóper során meg tudnátok egyezni a vagyonmegosztásról is mert akkor ez benne van a 12 ezer forint perköltségben, ellenkező esetben külön per mely elhuzódó és költséges.

A vagyonmegosztási igényedet a megoldási javaslattal röviden írd le 3 példányban add át a tárgyaláson a bírónak., jegyzőkönyvezni fogják az átvételét vagyis ekként csatolva lesz a peranyaghoz.

De mind mindenben ennek megoldásánál is a kettőtök közös akarata- egyezsége szükséges, aztán majd meglátjátok...

Már az első tárgyaláson kérd a bíróságot hogy ideiglenes intézkedéssel a kisfiut már most nálad helyezze el - és röviden indokold is meg., a kérdésben a bíróság külön végzésben dönt majd.

A tárgyalásig, javaslom olvassad vissza ezt a topikot mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Külön annyit még: a válást addig nem mondják ki amíg a gyermekelhelyezés-, a tartásdíj- és a kapcsolattartás nincs rendezve - van akik évek óta járnak emiatt a bíróságra...

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.30. 07:55

Ha a "párom" élettársat jeent, akkor nem lehet egyesíteni a gyermekelhelyezés és a vagyonmegosztás irámti pert. Külön keresetet kell benyújtani.

monalisa1 # 2010.05.30. 07:58

Ha nem fizeti a hitelből őrá eső részt külön követelheted tőle, illetőleg a vagyoni részéből majd levonásba helyezhető.

monalisa1 # 2010.05.30. 08:04

szasza266, azt a kifejezést használtad hogy "váltok", nos válás csak házastársak közt lehetséges, az élettársak csak szétmennek... Szóval egyáltalán nem mindegy hogy végül is miként a kapcsolat köztetek. (Én a leírásból a házastársi viszonyt vélelmezem.)

ObudaFan # 2010.05.30. 09:57

Ha a „párom“ élettársat jeent, akkor nem lehet egyesíteni a gyermekelhelyezés és a vagyonmegosztás irámti pert. Külön keresetet kell benyújtani.

Valószínű a leírtak alapján, hogy jelzáloghitel van az ingatlanon, akkor meg házastársi kapcsolat esetén is külön per kell.

szasza266 # 2010.05.30. 17:26

Valóban csak élettársak voltunk!A vagyonmegosztás pedig annyi hogy van a nevemen még egy személyi kölcsön és a közüzemi számlák amiből csak a gáz 350ezer!Én nem is tudtam hogy nem fizeti sőt az is csak ugy derült ki hogy felvette az emelt családi potlékot és gyest hogy mikor másfél éve vettük a házat akkor újból kellet nyilatkozni hogy együtt élünk!munkája nincs mert a faluban ahol laktunk felmondott mert kiderült hogy megcsalt és az anyjához költözött!Nekem biztos munkahelyem van!az anyja és az élettársa alkoholista lakik még ott két idegen és a volt párom huga két gyerekkel két apától!abban a házban csak az anyja élettársa a tulajdonos tehát bármikor kirakhatja őket! Már az első tárgyaláson kérd a bíróságot hogy ideiglenes intézkedéssel a kisfiut már most nálad helyezze el – és röviden indokold is meg., a kérdésben a bíróság külön végzésben dönt majd.

ha csatolom hozzá a bérpapirom és a munkaszerződést valamint az ovódavezető nyilatkozatát hogy a gyerekeket jogtalanul kiiratta és nem biztos hogy a lány oviba jár pedig öt éves!valamint a védőnőtől hogy az ötéves státuszvizsgálatot sem csináltatta meg már március óta!Megkaphatom a gyereket ideiglenesen?Van formanyomtatványa az ideiglenes elhelyezésnek?mit irjak bele?Válaszokat köszönöm!

apalányai # 2010.05.31. 06:57

Szasza266.

Látom Te is abban a cipőben jársz amiben Én.
A testvéreket nem jó ha szétválasszátok ugye ezt tudod,és a bíróság sem arra fog törekedni hogy ezt a lépést megtegye.
Amúgy milyen dolgok vannak az anya ellen hogy az ügyvéd is mondta hogy nagy valószínűleg nálad marad a gyerek?
Engem kegyetlenül el akar intézni a volt párom,de a bizonyítékok ellent mondanak neki.
Nekem van ügyvédem,igaz a gatyám is rámegy,de nem érdekel,mert a gyerekeimért megharcolok.
Megkérdem ügyvédemet veled kapcsolatban is,de ahhoz tudnom kéne,ki mit követett el?
Igy egy ügyvéd akár kettő félnek nekem és neked is segíthet.
Msn címet cserélhetnénk azt ott sűrűbben beszélhetnénk,mert Én nem csak a saját gyerekeimért harcolok,de akár megvédem más gyermekeit is ha tudom az ilyen anyáktól.

szasza266 # 2010.05.31. 07:23

apalányai!

A legfontosabb az hogy ideadta a gyereket három hete és a tárgyalás napján is nálam lesz!Ez azért van mert ő élni akar!Amugy az ő lánya és a fiam csak féltestvérek tehát ez nem ok!Az óvodából a tudtom nélkül íratta ki pedig már be volt adva a bíróságra a papír!az óvodavezető ma ad nekem erről és a lány nem rendezett papírjairól is egy nyilatkozatot!Volt biztos munkahelye de 04.16-án leszámolt amit ugy tudtam meg hogy visszajött!összevesztünk majd elment a fiammal a lányért az oviba de nem jött vissza!amugy majdnem minden beszélgetésünk felvettem a myvipen irt levelezés is megvan!A barátnője felhívott hogy mikor náluk volt az anyja hullarészeg volt az élettársa is és még rajtuk kívül két idegen(csöves)iws lakik ott valamint a huga szintén két gyerek két apa de egyedül tehát kilencen két szobában!a huga netem hapsizik a gyerekei3-6havonta uj pasit ismernek meg a majdnem hároméves kisfiu mindenkit apának hiv!és ezeket a barátnője hajlandó a bíróságon is elmondani!Az anyjáék meg a polg.hivatallal szemben isznak mindig meg ismerik is őket!Tehát én nem a multat akarom bizonygatni az nem jó meg ezzel szerintem nem lehet kérdés ez a dolog remélem!

apalányai # 2010.05.31. 08:30

Ahogy tudom az ideiglenes elhelyezés is sokáig tart,de azért add be,amíg meg nem születik a végleges döntés addig közös szülői felügyelet alatt vannak mind a ketten,így Te is Ö is jogosan tartja magánál a gyereket,gyerekeket.
Ha odaadta neked a saját gyerekedet,ez jó neked,vissza is vághatsz vele,hogy Ö lemondott arról a gyerekről.
Nyújts minél több bizonyítékot ellene,vegyél fel mindent,ments el mindent,de az nem biztos hogy majd mindent megnéz a bíróság.
Pl az nem érdekli a bírót hogy mit csinál a húga,vagy hogy mennyien laknak egy szobában.
A gyerekek érdekében fog dönteni,ha az anya megfelelően ellátja,gondozza a gyerekeket,akkor nehéz lesz.
A büntetőtőrvénykönyv gyermekekről szóló részt olvasd el.
Abból keres,használj fel ellene mindent.Ami rá vonatkozik mentsd is ki így tudni fogod Te mivel is vádolhatod törvényesen a gyerekekkel kapcsolatban.

szasza266 # 2010.05.31. 09:43

Megnéztem:családi állapot megváltoztatása,visszaélés okirattal,és csalás!Ezeket be tudom bizonyítani de most az a kérdés hogy feljelentsem vagy hétfőn a bíróságon mondjam ezt előbb el?A barátnőjének azt mondta ha nem muszáj nem küzd a gyerekért!de ha amig nincs határozat nem vagyok köteles odaadni akkor nem is adom!persze a láthatást már most megírtam hogy szeretném,azt muszáj lesz elfogadnia!Nincs olyan hogy azonnali hatályú ideiglenes elhelyezés?Az egy kis biztonságot adna és a gyerek is mehetne az anyjához!Mert ez a gyereknek a legrosszabb bár ha muszáj akkor sajnos az!És gondolom mivel nálam van és megfelelően ellátom és gondozom ez nekem is előny!És egyébként ha pl elmegy otthonról vagy egy srác vagy egy nő figyel a gyerekekre nem a saját mamájuk!Ez is számíthat hiszen az anyja is nyugdíjas csak iszik kocsmázik!

ObudaFan # 2010.05.31. 10:22

Egyetlen lényeges szabály van: ideiglenes intézkedés meghozatala előtt a bíróság mindkét felet meghallgatja. Viszont akár az első tárgyaláson is meghozhatja a végzést a bíróság, ha sikerül erről meggyőzni.