Magadtől ne adj egy fillért se., a párkapcsolat megromlott, a továbbiakban nem bízhatsz benne.
Válás, vagyonmegosztás
Jó reggelt kívánok minden kedves fórumozónak!
Nekem a következő problémám lenne.
Válófélben vagyok a férjemmel.Nem lesz egyszerű,mert válni akar ugyan,de a közös megegyezést nem hajlandó aláírni.Azért nem mert van egy hitele.Amihez sajnos én voltam a kezes.Eddig én fizettem a hitel.Azért én,mert a felvételekor ugyan még dolgozott a férjem,de 1 hónapra rá munkanélküli lett.Tehát nem csak a hitelt fizettem,de el is tartottam.
A lényeg: a férjem nem hajlandó fizetni a kölcsönt,Még úgy sem,hogy felesben.Én meg kénytelen vagyok,különben tőlem letiltják.Az a kérdésem,hogy be tudom-e hajtani a férjemen(aki akkorra már volt férjem lesz),legalább a hitel egy részét? Mert én úgy tudom,hogy a vagyon mellett a hitelek is közösek.De ha cak én fizetem vissza,kérhetem-e hogy a rá eső részt nekem megtérítse:
Köszönöm előre is a segítséget.
Timea
Tisztelt Szakértők!
A következő kérdéssel fordulok Önökhöz.
Folyik a vagyonmegosztási perem én lennék az alperes.
A legutolsó tárgyaláson a bíró szakértőt rendelt ki, hogy megállapítsa az ingatlan értékét és egyben az általam megjelölt külön beruházások értékét is.
Mindezt X forintért amit februári hónapban be kellett 15 napon belül fizetni.
Én ezt meg is tettem időben. A felperes viszont nem fizette be a bíró által kiszabott összeget.
A kérdésem a következő lenne.
1. Ilyenkor mi fog történni ha egyik fél megtagadja az értékelést?
2.Milyen összegről tárgyalnak majd a következő tárgyaláson? A már felajánlott összegről?
Köszönettel
Mamucika, a házassági vagyonközösség fennállása alatt egyik fél által vállalt kötelezettségek a másik felet is terhelik. De ebben az esetben nem hiszem, hogy gondot okoz annak bizonyítása, hogy az életközösség réges régen megszakadt.
Mindamellett jó lenne ezt jogilag is egyértelművé tenni. Az ő esetükben a bontóper már csak néhány hónap időigényű formaság.
Andikó: bíróságtól kérheted a közös tulajdon megszüntetését kényszerértékesítéssel, de ez mindkettőtöknek pénzben lesz. Ha nem tudtok megegyezni az eladási árban sem, akkor még több pénzben lesz, mert szakértőt fognak kirendelni rá.
Annak a tulajdoni arányoktól eltérő vételárrészesedésnek az érvényesítése sem lesz sima.
Kérdező: fel kell mondani a szívességi lakáshasználatot, írásban fel kell szólítani, hogy távozzon. Ezt nem kötheti anyagi ellenszolgáltatáshoz - még akkor sem, ha jogos lenne. (Mellesleg nem az.)
Ha viszont nem távozik önként, akkor csak per útján lehet kilakoltatni. (Ebben az esetben viszont a végrehajtásig tartó időre díjat kell fizetnie.)
MajorDomus: elég rossz hatásfokkal tippeled meg, mit fogok mondani. ;)
Szipuscar, nem a kötelemből szeretnéd te a volt élettársat kiléptetni (az neked egyébként éppen hátrány), hanem a tulajdonjogát szeretnéd átruháztatni. Csakhogy azt meg nem teheti, mert akkor vissza kell fizetnie a szocpolt.
Megjegyzem, a szocpolt már akkor is vissza kell fizetnie, ha a gyerek leköltözik a házból.
Timcsy: azért a kölcsönért a közös vagyonból rád eső rész erejéig akkor is felelnél, ha nem lennél kezes.
Azt, amit az életközösség fennállása alatt törlesztettél, nem követelheted, mert akkor minden közös volt, ha te fizetted, akkor is a közösből fizetted.
Amit az éleközösség megszűnése után törlesztettél, annak a felét követelheted tőle.
Azt hiszem, szükségetek lenne ügyvédre.
Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr. Engedelmével e-mailben érdeklődtem. Ha megtisztelne válaszával, nagyon megköszönném.
Fokker, én ebben az esetben az előleget meg nem fizető félre hárítanám a bizonyítatlanság terhét; vagyis az értékeket a másik fél állításának megfelelően fogadnám el.
De nem biztos, hogy a bíró is ezt fogja tenni. Még az is lehet, hogy a fizető felet hívja fel az előleg másik felének a letétbe helyezésére is.
Tisztelt Szakértők!
A következő kérdéssel fordulok Önökhöz.
Folyik a vagyonmegosztási perem én lennék az alperes.
A legutolsó tárgyaláson a bíró szakértőt rendelt ki, hogy megállapítsa az ingatlan értékét és egyben az általam megjelölt külön beruházások értékét is.
Mindezt X forintért amit februári hónapban be kellett 15 napon belül fizetni.
Én ezt meg is tettem időben. A felperes viszont nem fizette be a bíró által kiszabott összeget.
A kérdésem a következő lenne.
1. Ilyenkor mi fog történni ha egyik fél megtagadja az értékelést?
2.Milyen összegről tárgyalnak majd a következő tárgyaláson? A már felajánlott összegről?
Köszönettel
Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr.
Köszönöm válaszát. Ha megengedi röviden vázolnám a helyzetet.
- Élettársi kapcsolatról van szó.
- Az ingatlan 1/2 - 1/2% -ban vagyunk tulajdonosok.
- A felperes az ingatlant 7 éve nem lakja és nem is rendezi ( a rá eső részt sem, külön beruházásokat a 7 év alatt nem eszközölt)
4.2008 decemberében saját költségemen felértékeltettem az ingatlan. Két igazságügyi szakember írta alá. Arra kértem Őket, hogy korrekt legyen minden mert biztosan perre fog menni a dolog. Hát így is lett. Az ingatlan értéke 5.3 M Ft.
5. A felperes ezt nem fogadta el, kevésnek tartotta. Neki 5 M Ft. kell mert az ő ingatlana 10. M Ft. ér, szerinte. Felajánlottam neki 3.5 M Ft. készpénzben hogy legyen lezárva ez a cirkusz egyszer és mindenkorra.
Nem volt jó neki az ajánlatom.
6. Beadta a vagyonpert ígért nekem 5 M Ft. ha kiköltözök. Az ajánlatát peren kívül elfogadtam ( ha valaki ennyire hülye, de tudtam, hogy nincs pénze.
7. A bíróság előtt közölte, hogy elköltötte az 5 M Ft. és megoldotta vele a lakhatását és nem tart igényt az ingatlanra én fizessem Őt ki.
8. A bíró megnézte a 2008 évi értékelést és nagyot nézett.De hát nem fogadhatja el.
9. A további perek során én ragaszkodtam a 3.5 M Ft-hoz, hogy kifizetem neki. Ekkor ő már 4.5 M Ft. kért.
10. A külön beruházásaimat is összeírtam 1.6 M Ft jött ki amiből a felperesre eső rész 800.000 ezt sem fogadta el ( állítása szerint egy tetőszigetelés megoldható 20.000 Ft. - ból)
11. Bíró beidézte a tanukat akik a külön beruházásokon dolgoztak. A tanú vallomásokat a jegyzőkönyv olvasata szerint elfogadta.
12. Ingatlan szakértőt rendelt ki, de innen már tudja a történetet.
Köszönettel
Értem, de nem tudok többet mondani az előzőeknél. Ha én lennék a bíró, ebben a helyzetben elfogadnám azt az értéket, amelyet ön állít, és amelyről egy - nem bíróság által készíttetett - szakvélemény is van.
De nem én vagyok a bíró.
Tisztelt Kovács Béla Sándor úr, köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel,
Fokker
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Köszönöm szépen a válaszát:)
Üdvözlettel:"Mamucika"
Kedves fórumozók!
Megszeretném kérdezni hogy egy vagyonmegosztási perben normális az hogy már több mint 7 éve tart?
Nagyon sok érthetetlen dolog történik a barátnőm vagyonmegosztási perében.
Különvagyoni ingatlana van az elvált férje semmit, nem tud igazolni az általa előadott dolgokból Pl. Beruházások stb…
De nem ez a lényeg hanem a bíróság munkája amit már nem igazán tudunk hová tenni.
2010 Január, tárgyalás – kérjük, hogy a bíróság a kirendelt ingatlanszakértőnek feltett kérdéseinkre, adjon választ – nem adott.
Következő tárgyalás márciusban elmaradt de csak azért mert a tárgyalás előtti napokban a hiányosságokra figyelmeztettük a bíróságot a bírónő a tárgyalás előtt fél órával mondta le a tárgyalást telefonon.
Tárgyalás Áprilisban - nem történt semmi a tárgyalásra még mindig nem érkezett meg a szakértőnek szánt kérdéseinkre a válasz .
Tárgyalás Május 27 én lett volna, választ nem kaptunk még mindig a szakértőtől, ezért 25 én küldtünk egy faxot a bíróságra hogy ha nem kapjuk meg a válaszokat a szakértőtől az súlyosan sérti a tisztességes eljáráshoz való jogunkat és különben is ha egy szakértői vélemény „homályos vagy önmagával ellentmond akkor kérdéseket lehet feltenni a szakértőnek”
Hozzá tenném a bírónő már nagyon szeretett, volna döntést hozni még januárban.
A faxra a reakció a következő volt a tárgyalás délután lett volna a bírónő délelőtt telefonált az ügyvédünknek, hogy beteg a szakértő és így nem lesz tárgyalás Ö még a szabadságolások előtt tartana tárgyalást de úgy készüljünk hogy lehet hogy csak szeptemberben lesz a következő tárgyalás.
Ez normális dolog?
Üdvözlettel: Csaba
Tiszteletem!
Érdeklődnék,hogy 8éves kapcsolatban vagyok ebből 3év házasság 3gyermek 1közös,feleségemnek és nekem is külön van a nevünkön ingatlan,de nem az ő ingatlanát lakjuk hanem az enyémben lakunk,na most egy picivel nem sokkal ér többet az enyém most akkor ugyan úgy van e vagyonmegosztás vagy hogyan van ez most,hitel van mindkét ingatlanon,de külön fizetjük a hitelt is annyi különbséggel,hogy nekem hamarabb lejár a hitel vagy ennek semmi köze nincs semmihez??előre is köszönöm
Tisztelt fórumozók!
Nehéz helyzetbe kerültem, és első körben itt érdeklődnék a lehetőségeimmel kapcsolatban, hogy egyáltalán mire számíthatok. 15 évi házasság után feleségem válni akar. 3 kiskorú gyermekünk van, ő főállású anya. Google-ban (csjt) sok információt megtaláltam már, de azért vannak zavaros részek, pl. a vagyonközösség illetve a gyermektartás díjának összefüggései. Az a lakás, amiben élünk kb. 16 éve, apósom nevén van, és én hivatalosan csak kb. 1 éve vagyok bejelentve. (nem tudom, hogy ez számít-e?)
Talán a legfontosabb kérdés: ha elválunk, akkor nekem van-e bármi közöm ahhoz a lakáshoz? (felezni kell/lehet, vagy valami százalékos megosztás….) Ha felezés van, nagy valószínűséggel nem tudja kifizetni a felét, lehet olyanban is megállapodni, hogy én elmegyek, de nem fizetek gyerektartást?
Mire számíthatok?
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a megtisztelő válaszát!
Üdv.
Taker, ez nagyon zavaros. Mi is a kérdés?
Fag, ha egyszer az apósodé az az ingatlan, akkor fel se merülhet a kérdés, hogy házassági közös vagyon-e. Merthogy egyáltalán nem tartozik a házasfelek vagyonába.
Ha apósod felszólít, költözködsz.
Kedves KBS!
Köszönöm az egyértelmű, világos és gyors választ. Erre gondoltam én is (sajnos). Mondjuk elköltözöm. Mi a helyzet a gyerektartással? Mikortól kell fizetnem? Egyszerűen nem akarok hajléktalan lenni, bérből és fizetésből élek, talán nem a létminimumon, de azért egy ingatlan más tészta.
A szülő köteles a gyermeke tartására. Az a szülő, akivel a gyerek egy háztartásban él, természetben teljesíti ezt a kötelezettségét, a különélő szülő pedig tartásdíjat fizet. Tehát onnan kezdve kell tartásdíjat fizetned, ha már nem éltek közös háztartásban a gyerekekkel.
Elnézést,kérdés az lenne ha elválnánk akkor,hogyan lenne a vagyonmegosztás? vagy ilyen helyzetben hogyan van ez,ha mindkét félnek van külön ingatlan.Közösen nincs ingatlanunk,nemtudom számít ez?
Még annyi,hogy 2 lakóingatlan van a nevemen a szülői lakással együtt,de végül is mindkettőn édesanyám a haszonélvező,vagy ez válásnál számít nem?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02