Válás, vagyonmegosztás

szasza266 # 2010.05.31. 10:37

ObudaFan köszönöm!

Az első napon akkor remélem dönteni is fog hiszen amit csak tudok viszek!remélem nekem kedveznek mellette az szól hogy a féltestvére a fiunknak nála van!más nem nagyon és ide is adta a gyereket lassan két hete pedig tudta hogy lesz a tárgyalás!meg a házat is elhagyta pedig maradhatott volna!csak hát a szégyen és lebukás a falu előtt az az ami!ezért lépett le!

jozsef1967 # 2010.05.31. 16:52

tisztelt fórumozók!
szeretnék választ kapni az alábbi kérdésemre.
tavaly októberben el kellett költöznöm a közös tulajdonú házunkból, mert a feleségem megveretett a jelenlegi élettársával.most zajlik a válóperünk. az ügyvédem szerint októberig visszamenőleg jár nekem a lakáshasználati díj, az ő ügyvéde szerint csak akkortól jár, amikortól a bíróság megadja neki a kizárólagos lakáshasználatot.a pénzre nagy szükségem lenne, mert azóta albérletben élek és elég magas a rezsi.melyik változat igaz? van reményem arra, hogy megkapom ezt a pénzt? előre is köszönöm válaszukat!

monalisa1 # 2010.05.31. 17:15

Szerintem nem lehet tudni hogy az időpont kérdésében a bíróság miként is dönt.

Ami a pénz remélt mielőbbi kifizetését illeti túl nagy reményeid ne legyenek hogy "elkapkodja" azt, sőt lehet hogy külön bírósági végrehajtást leszel kénytelen kezdeményezni ellene.

Próbálj alacsonyabb rezsiterhet jelentő bérleménybe költözni, annál is inkább mert a fenti remélt pénz valószínűleg hamar el fog fogyni...

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.31. 21:00

Nem ugyanarról beszéltek, te meg az ügyvéd.
A lakás használatáért - pontosabban épp azért, mert nem engedi neked használni - attól az időponttól jár neked (az idő hosszától függő összegű) díj, amikortól akadályoz a használatban.
Ha viszont kizárólagos használatot kap, akkor azért egy egyösszegű, egyszer díjat, úgynevezett lakáshasználat megváltását kell fizetnie. Attól kezdve viszont a használati díj már nem jár.

Jocóka # 2010.06.01. 06:18

Tisztelt Fórumozók!

Öt éve elváltam. A vagyonmegosztás szerint enyém lett a ház, a feleségemé a pénz és az autó. Ekkor már folyamatban volt egy peres eljárás (pénzkövetelés) a feleségemmel szemben, de ítélet még nem született. 2008-ban lett jogerős ítélet. Nemrég megtudtam, a pernyertes meg akarja támadni a válásunkat, mert úgy gondolja, hogy az csak a vagyon eltüntetését szolgálta. Ugyanis a volt nejemtől nem tudja behajtani követelését. Tényleg van rá lehetőség, hogy ily módon érvénytelenítsenek egy válást és tőlem hajtsák be a követelést?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.01. 07:04

Nem egészen úgy. A házasság felbontását nem fogják visszacsinálni. De az valóban szóba jöhet, hogy a vagyonmegosztásra vonatkozó egyezség fedezetelvonó jellegű volt.

Jocóka # 2010.06.01. 07:26

Hogyan lehet ezt bizonyítani, mert én annak idején a pénz kétharmadát ügyvéd előtt - a szerződés aláírásakor - a többit számlára utalással fizettem ki?

napnyugta # 2010.06.01. 08:15

Tisztelt obudafan.Kerdesem lenne.Az ex ferjem ororkolt a nagymamajatol egy ingatlant,aminek ´1,4 et anyumek fizettek ki egy masik orokosnek de errol papir nincs.Ebbol az ingatlanbol csaladi aron,mivel beleszamoltuk az en oroksegemet ,nincs kulon papirt hogy igy csinaltuk megvettuk az anyukam hazat es kifizettuk a noveremet ezutan eladtuk a hazat es vettunk egy masikat,de a hazat tobbert adtuk el majdnem a duplajaert mint amiert vettuk.ez kozos neven szerepel.Ha beadom a vagyonmegosztast mijen esejei vannak hogy az o orokolt hazabol indult el az egesz.nem csinaltunk papirt hogy ki menyit tett bele az uj hazba.A butorokat es minden ami a hazba volt az ex elvitte hogy o vette az o cegere es az az ove.17 ev hazassag utan minden az ove akkor is ha en nem dolgoztam az utolso 7 evben,otthon voltam gyesen meg a gyerekekkel es semmi nem jar a butorokbol nekem?Kerem segitsen nem szeretnek egy csomo penzt kiadni vagyonmegosztasra potyara ,es menyibe kerul egy vagyonmegosztas ,koszonettel.napkelte

ObudaFan # 2010.06.01. 09:50

A különvagyoni részét mindenki maga kell, hogy bizonyítsa, így, ha megállapodni nem sikerül, az lesz a kérdés, mi bizonyítható. Házasságban a jövedelmek aránya egyébként lényegtelen.

benedek70 # 2010.06.01. 10:48

Tisztelt Szakértők!
Olvasgattam az oldalt,hátha választ kapok a kérdésemre,maradt egy kis homályos pont,erre szeretnék választ kapni Önöktől.
3,5 éve váltam el,a volt feleségem kizárólagos használati jogot kapott az ingatlanban(sajnos ügyvéd nélkül váltam,nem tudtam ez mit jelent,beleegyeztem)Lakáshasználati díjat nem kapok.A válóperes végzésben az szerepel,hogy a közös ingatlan sorsát később rendezzük.A volt feleségemnek szándékában sincs ezt megtenni,próbáltam eladni,de ezt ő lehetetlenné tette.Az ingatlan csak az én nevemen van,neki a házasság után szerzett vagyon alapján jár az 50 %.Egy közös kiskorú gyermekünk van.A kérdésem a következő:nekem mi jár az ingatlanból?Az érték fele vagy a lakáshasználati jog ellenértéke(ez úgy tudom jóval kevesebb összeg)Van-e értelme pereskednem?Úgy tudom ez rengeteg pénzt visz el(illeték stb)Hozhat-e valamilyen pozitív eredményt rám nézve ha beperelem a vagyonmegosztás miatt?
Válaszukat köszönöm!
T.Benedek

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.01. 10:57

A vagyonmegosztás már megtörtént. A közös tulajdon megszüntetését kérheted oly módon, hogy váltsa magához a részedet.

benedek70 # 2010.06.01. 11:07

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a gyors válaszát!
Még egy kérdésem volna:ha nem tudja megváltani a részemet,akkor mit fog ítélni a Bíróság?Igazából ő azért is ennyire érdektelen és nemtörődöm,mert azt mondja nincs pénze és hitelt sem kaphat.Ilyenkor mi történik?
Köszönöm!
T.B.

Reka773 # 2010.06.01. 12:47

Jó Napot Kívánok!

Egy olyan kérdésben szeretném a fórumot látogatók segítségét kérni és egyben választ kapni a kérdéseimre ami velem most történik. Házasságom megromlását követően beadtam a válóper indítványozását a bírósságra ahol el is kezdődött a válás tavaly évszeptemberében Az első tárgyalást ki is tűzték még januárra ezután levelet kaptam hogy ezt átrakják májusba bizonyos technikai okok miatt. Amikor is mindketten megjelentünk a váláson de nem történt meg mivel kormányrendeletre hivatkozva nem volt lehetséges. Ezek után megkaptam nem régiben a második tárgyalásról szóló iratot ami júniusra volt kitűzve mind addig amíg a napokban kaptam egy másikat miszerint törlik a tárgyalásom és okrober elejére kaptam új tárgyalási időpontot (elvileg már csak az van hátra hogy kimondják a válást) Pont ezen okból nem szeretném tovább húzni és szeretném a mihamarabb elrendezni magam körül a dolgokat. És a kérdésem hogy lehetséges hogy lassan egy év után nem tudok elválni a férjemtől??? Köszönöm szépen a válaszokat remélem sokat tudnak nekem segíteni!

Üdvözlettel Reka773

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.01. 12:53

Az elég baj neked, benedek. Tudniillik ez esetben szerintem a közös tulajdon kényszerértékesítéssel történő megszüntetése csak úgy lehetséges - a használati jog miatt - ha lakottan árvereznek. Úgy meg vagy nincs rá vevő, vagy csak nagyon alacsony áron.

Reka773 # 2010.06.01. 13:02

Elnézést csak idegességemben kihagytam dolgokat amik fényében más lehet a válasz: Van egy gyermekünk is ezért nem történhetett meg elsőre a válás, de minden kérdés meg van vitatva és papír elrendezve(gyermekelhelyezés, láthatóság,...) minden ami szükséges.

Üdv.: Reka773

ObudaFan # 2010.06.01. 13:16

Akkor a második tárgyaláson el fogtok tudni válni. Írj a bíróság elnökének, hogy sürgős lenne neked.

benedek70 # 2010.06.01. 13:27

Tisztelt "kbs"!
Köszönöm a választ,ez igazán "remek" kilátás.Ha elárverezik és tegyük fel megvennék,akkor mi lesz a használati jogával,ő ottmaradhat?Mert akkor valóban a kutya sem veszi meg.....
A másik pedig,hogy ki az aki megveheti?Pl. a volt feleség élettársa gondolom megveheti.Mert így engem majdnem csak kisemmizve,ők potom áron jutnak hozzá az én lakásomhoz,szóval ŐK esetleg még jól is járnak az árverezéssel,én meg csak végigküszködöm magam ezen az egész nem kicsit drága procedúrán....

mamucika # 2010.06.01. 14:29

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Olyan problémával fordulok Önhöz,hogy a szüleim 2002-óta különmentek.De nincsenek elválva.Azóta édesapám egy másik nővel él.Anyukám itt velünk egy háztartásban ő rokkantnyugdíjas.
Az apukám hitelt hitelre vesz fel.Azt szeretném megkérdezni,hogy ha Apám hamarabb halna meg akkor az édesanyám örököl utána hitelt?
Közös vagyonuk nincsen.Se közös ház.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:"Mamuci"

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.01. 15:26

Már bocsánat, de te még élsz és ha jól értem, a gyerekük vagy. Akkor hogyan örökölhetne édesanyád bármit is édesapádtól?

mamucika # 2010.06.01. 15:41

Igaz.
Akkor rosszul fogalmaztam....
Úgy akartam,hogy ha valami történne vele akkor lenne valami követelése a bankoknak Anyukámtól.
A hitelek 2004-től vannak.És egyáltalán nem kevésről van szó nem pár millióról hanem többszöröséről:(
Pályázatok,lakás,személyi,autó.....ezeket foglalja magába.
Köszönettel

andko # 2010.06.01. 16:05

Tisztelt Szakértők!
2008. decemberében váltam el. Közös tulajdonban van egy lakás, hivatalosan 50-50 % tulajdonrészben, banki hitel is van rajta, amit közösen fizetünk. A válásnál nyilatkoztunk, hogy anyagilag meg tudtunk egyezni, tehát a bírónő azt mondta, hogy anyagi vitával nem fordulhatunk ezek után a bírósághoz. A volt férjem lakik a lakásban a válás óta, én költöztem el. Egyikünk sem tudja megvenni a másik részét, ezért el akarjuk adni. Azaz úgy tűnik, hogy csak nekem lenne sürgős… A válás után írtunk egy megállapodást, hogy eladás esetén a banki hitel és egyéb költségek kifizetése után a megmaradt készpénzt nem 50-50%-ban osztjuk el, hanem én 2/3, ő 1/3 részt kap, mivel ténylegesen így volt a lakás vásárlásánál. Ő köti az ebet a karóhoz, hogy neki minimum mennyi pénzre van szüksége és ezalatt nem hajlandó eladni az ingatlant, így viszont olyan magas áron kellene eladnunk a lakást, amiért nem megy el. Úgy veszem észre, hogy mivel neki nem sürgős, nem segíti az eladást, sőt… Márpedig így elég nehéz lakást eladni. Azt szeretném megkérdezni, hogy mik ilyenkor a jogaim, mit tehetek?

_kérdező_ # 2010.06.01. 17:34

Tiszteletem!

Egy olyan kérdésem volna, hogy adott egy élettársi kapcsolat. 7 éve egy háztartásban élnek, az úr állandóra be van jelentve. A férfi 5-6 éve 1,5millió ft körül beinvesztált a hölgy házába - tatarozás címen. A fizetését nagyjából le szokta adni minden hónapban.
Mivel megromlott a kapcsolatuk, ezért a hölgy szeretné ha elköltözne az úr, de az úr kijelentette, hogy csak akkor, ha kifizet neki 2.000.000ft-ot.

Kérdezem én; ezt jogosan követeli? Számlával semmit nem tud igazolni, és annyi pénzt biztosan nem rakott bele a lakásba. Mellesleg ott élt. főztek, mostak rá, stb...

Köszönöm.
Üdv.

MajorDomus # 2010.06.01. 17:44

Mellesleg leadta a fizetését is.
Majd KBS kifejti, de szerintem a 1,5 millió beinvesztálásával tulajdonjogot is szerzett, mint telekkönyvön kivüli tulajdonos.

Az élettársi kapcsolat alatt szerzett közös vagyon fele is megilleti.

A 2 millio ft követelés 7 év után figyelembevéve a 1,5 millios beruházást nem is sok, szerintem korrekt.

szipuscar # 2010.06.01. 18:04

Párommal két évvel ezelőtt vásároltunk egy lakást amelynek mindketten 1/2 arányban vagyunk tulajdonosai. A lakást hitelre vásároltuk. A vételár 7 millió 200 ezer Ft volt. Az önrész 720 ezer forint volt amiből 450 ezer forint a párom gyermeke után felvett szocpol volt a többi az én családom segítségével lett kifizetve. A viszonyunk időközben megromlott és szeretnénk az anyagiakat elrendezni.
A következők lennének a kérdéseim:

1: Követelhet-e tőlem úgy pénzt, hogy nem lép ki a kötelemből? Ha igen mekkora összeget?

2: Megoldható-e az, hogy én most kifizetek neki egy bizonyos összeget cserébe ő kötelezettséget vállal arra, hogy ha letelik az államkincstár által megszabott 5 éves időtartam, akkor kilép a kötelemből?

monalisa1 # 2010.06.01. 19:41

Vigyázz mert kétféle probléma áll fenn: 1 a bankhitel, 2. az eladás időkorlátozása.

1. A bankot kell megkérdezni hogy egyáltalán kiengedi-e az adósságból?! (Nagy általánosságban jobb a két adós mintha csak egy van...)
  2. Ügyvéd előtt abban állapodtok meg amiben akartok, a be nem tartott kötelezettség utóbb jogi úton kikényszeríthető.

"Mona"
laikus hozzászóló