Válás, vagyonmegosztás

monalisa1 # 2010.06.07. 15:13

A férfi az ottlakásból szállt ki és nem a tulajdonrészéből, vagyis fizet ő is a többiekkel együtt.

A lakás a felújítással nem biztos hogy értékesebb lesz, de eladáskor előbb találni vevőt egy rendbe hozott házra/lakásra.

Külön: ha a férfinak nincs pénze erre, lehetőség hogy az 50% tulajdonrészéből az értéknek/költségnek arányosan pár százalékot átad -mondjuk ajándékoz- a feleség részére, ergo ekként fizet feléje.

"Mona"
laikus hozzászóló

szasza266 # 2010.06.07. 16:50

Tisztelt hozzáértők!

A volt párommal vettünk egy házat aminek hitele az enyém ő a készfizető kezes a házból elköltözött és én is tehát most üres.Ő nem akar fizetni mert azt mondja ugyis levonják tőlem de a ház felére igényt tart.Kérdésem ha a hitel az enyém és a szocpol fele is akkor kérhetem e azt hogy nem fele fele bár azt is hallottam mivel a lányát elvitte neki már visszafizetési kötelezettsége van.És ha a közös gyermek nálam lesz elhelyezve én a házat ha elcserélem a hitelt és a szocpolrészem átvihetem az új ingatlanra új kezessel.Jól tudom ezt?

sziszi77 # 2010.06.07. 18:05

szasza2626!Átviheted de csakis a felét a szocpolnak,a másik fele a feleségedé az neki kell vinnie!Ha nem tudjátok tovább vinni valamelyikötök akkor vissza kell fizetni!Amit idáig közösen fizetettek anak a fele az ővé!

szasza266 # 2010.06.07. 18:12

sziszi77!

Köszönöm a választ én is igy tudtam tahát akkor evvel nem lehet baj!Azt is tudom amit idáig fizettünk az övé de az is amit nem pl 2008.10hó óta(akkor vettük a házat)egy gázszámlát sem adott fel akkor tudtam meg mikor kijött egybe 200ezer.Bár nem voltunk házasok de minden közös!

Zolee70 # 2010.06.13. 14:40

Tisztelt fórumozók!

A feleségem néhány nappal ezelőtt elhagyott, elköltözött a két gyerekkel. Többféle, nem lakáscélú hitelünk van, de mind az én nevemre szól. (folyószámla hitel, személyi kölcsön, hitelkártya tartozás) A nejem szerint ezek törlesztése egyedül az én dolgom, mivel az én nevemen van, pedig a felvett összegeket még közösen éltük fel. Ez valóban így van? Egyedül képtelen leszek mindent visszafizetni! A házasságunk ideje alatt részletre autót is vettünk, ami a nejem nevén van. Azt mondta, ezt fizeti egyedül, de az autó az ővé, hiszen az ő nevén van.
Jogszerű volt a feleségem részéről, hogy amíg dolgoztam, azalatt költözött el, és önkényesen döntötte el, hogy milyen ingóságokat visz magával? Alig hagyott valamit a házban. Még a csillárokat is leszerelte.
Előre is köszönöm a válaszolat!

monalisa1 # 2010.06.13. 15:06

A házassági életközösség megszakadásáig fennálló hiteltartozások -bármennyire is csak a te neveden szerepeltek- mindkettőtök sara, azt továbbra is közösen kell fizetnetek. (Tehát angolosan nem lehet távozni.) Ha nem törleszti a saját részét, külön peres eljárásban követelheted amit helyette fizetni vagy kénytelen.

Az autó -ha csak nem valami nagy értékű luxusjárgány- ne sajnáld., a két gyermek mindennapos transzportálása oviba/suliba, valamint esetenként orvoshoz stb. kocsi nélkül egy szülőnek bizonyára nem kis problémát okozna - és kellemetlenséget a gyermekeknek. (Az autó hitelét félig meg neked kell fizetni.)

A házassági vagyonközösségből az ingóságok "megosztását" elég önkényesen oldotta meg., próbáld összeírni mi mindenetek volt és abból mit vitt el. (Ne az újkori áron számolj hanem az avultságot vedd figyelembe, hiszen minden használt volt már.)

Az autó bár a nevén van de az is része a házassági ingósági vagyonnak, ergo értéke félig téged illet.

"Mona"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.06.13. 16:18

És- még most jön a java !
A lakás felét is fogja kérni !
Hova költözött ? Kivel ?
Készits felvételeket a lakásról és hivd ki a rendőröket, lopás miatt, mert ha nincs rendőrségi jegyzőkönyv arról-mi tünt el, akkor a vagyonmegosztási perben nem sok esélyed van !

godiwa # 2010.06.13. 17:56

Sziasztok!

Kérdésem lenne hozzátok, hogy mik a lehetőségeim:

Most állok válás előtt, 2 kamasz gyerekkel, a férjem elköltözött. Édesanyám az évek folyamán - majd 20 évig - anyagilag nagyon sokat segített minket pénzzel, tényleg nagyon sokat. A házunk, amiben most vele együtt lakunk egyrészt az ő általa nevünkre iratott ingatlanok eladásából származó pénzből, másrészt felvett hitelből lett megvásárolva. Nekem jelenleg nincs munkám, - és az évek alatt volt, hogy a férjem munkanélküli volt és akkor anyám keresetéből éltünk, meg a családi pótlékból, mindannyian.

1. Milyen lehetőség van arra, hogy az édesanyám valamilyen módon visszakapja azt a pénzt, amit nekünk adott, vagy ezt valamilyen módon lehetne-e érvényesíteni a férjemmel szemben a vagyonmegosztás során?
  2. A házon szocpol is van és hitel is. Hogyan tudjuk az ingatlan eladni és abból venni egy kisebbet és a maradék pénzen megosztozni? Mivel nem tudom kifizetni a férjem tulajdon részét, ezért marad a lakás eladás, mint lehetőség.

Köszönöm a segítséget

MajorDomus # 2010.06.13. 18:37

Fordulj ügyvédhez,ezt egyedűl nem tudod megoldani !

A lényeg az ha a mama adott pénzt az ingatlan vételére, s az bizonyitható, akkor az különvagyon, s ahhoz a férjednek nincs köze !
A szocpolt közösen vissza kell fizetni, a fennmaradó résźen lehet osztozni.

Zolee70 # 2010.06.13. 19:11

Köszönöm a válaszokat!

A lakás csak az enyém, még az esküvőnk/megismerkedésünk előtt örököltem. Munkahelyétől (önkormányzat)kapott bérlakást. Férfi nincs a dologban, csak a gyerekekkel költözött el.

godiwa # 2010.06.13. 19:22

Köszönöm szépen a választ.

A szocpolt illetően a gond az, hogy nem tudjuk jelenleg miből visszafizetni. Akkor mit lehet tenni? Egymáshoz vagyunk kötve a lakással?

MajorDomus # 2010.06.13. 19:40

Ha eladjátok a lakást abból vissza lehet fizetni.
Ez nem érdeke a férjednek sem. Számoljátok ki,mennyi az ő része, azt kifizeted neki és pont. Sok nem lehet ha abból vettétek amit a mama adott. A hiteltörlesztést ha át tudnád venni, akkor gyakorlatilag nem kellene fizetned semmit.csak számolás kérdése.

godiwa # 2010.06.13. 19:47

A baj az, hogy nem tudom átvenni, mert nem tudom fizetni, nincs annyi jövedelem. Szóval eszerint csak a lakás eladása segítene rajtunk, más nem....

MajorDomus # 2010.06.13. 20:06

Először egy számológép segitene rajtatok !

Mennyi lenne a férjed része ?

godiwa # 2010.06.13. 20:52

A ház 1/2-1/2 tulajdonban van a földhivatalnál bejegyezve, de igazából 1/3 illetné meg amiatt, mert az édesanyám által eladott ingatlanok ellenértékei is benne vannak a ház megvételébe. A ház az kb 30 millió Ft értékű, úgy vettük, hogy fel kellett újítani, ezért van rajta még 10 M Ft hitel és 1,2 M a szocpol.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget

MajorDomus # 2010.06.13. 21:32

Ha valami szerencse folytán arra szalad valaki 30 millióval akkkor kifizeted a hitelt és a szocpolt, a maradékból ( 18 millio) a férjedé 6 millió ti 2 db 1,5 szobás panellakást tudtok venni, vagy egy nagyobbat közösen, de fenn is kell tartani, a fűtése 40 ezer havonta.

monalisa1 # 2010.06.14. 08:51

godiwa

A gyerekek életkora alapján nem valószínű hogy a szoc.polt. vissza kell még fizetni - tessék átbogarászni a pénz felvételekor íródott Szerződést. De legjobb bemenni és személyesen megkérdezni, illetve tértis levelet küldeni - 2-3 hét alatt megválaszolják.

A földhivatali bejegyzés nem minden esetben a valós helyzetet mutatja egy ingatlan tulajdoni viszonyáról - a szerződő felek akkori akarata okán...

Valamint esetleg szóba jöhet az ajándékozás visszaigénylése is, lévén azzal hogy "kisétál" a házaaágból meghíusul az a feltevés hogy ásó-kapa...

Szóval javasolt ügyvédhez elmenni.

"Mona"
laikus hozzászóló

godiwa # 2010.06.14. 11:02

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget.

fokker70 # 2010.06.14. 13:15

Tisztelt Szakértők!

Folyamatban van a vagyonmegosztási perem. Én lennék az alperes.
Szakértői véleményre várunk lassan fél éve mert nem tudtunk megállapodni valós határokon belül.
Felperes az ügy élindításakor már költségmentességet kért.

Kérdéseim a következők.

1. Vissza olvastam minden jegyzőkönyvet de egyikben sem találom azt, hogy a költségmentességet a felperesnek megítélte volna a bíró. Jó helyen keresgélek vagy ez majd a per végén derül ki?
  2. A szakértői díjat be kellett fizetni, meg is tettem. A jegyzőkönyve az áll, hogy az alperes fizessen be 15 napon belül x forintot. Anno amikor a tárgyalásról kijöttünk az ügyintéző szobából kaptam egy csekket y forintról , a kettő közötti eltérés 10 ezer Ft. Ennyivel fizettem többet a szakértői díjért. Ilyenkor mi történik a többlettel?
  3. A felperes neve a szakártői díj befizetésére sehol nem szerepel - akkor neki nem is kellett volna befizetni?

Köszönettel,
Fokker

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.14. 13:33

1-3. felperes valószínűleg megkapta a költségmentességet. (De legalább a költségfeljegyzési jogot.)
2. A fel nem használt díjelőleget a szakértő kifizetése után visszakapod. Amit be kell fizetni, az amúgy is mindig egy becsült összeg. (Megjegyzem, kérhettél volna másik csekket, és magad is kitölthetted volna.)

fokker70 # 2010.06.14. 13:47

Teljes mértékben igaza van KBS, csak hát én is az az ember vagyok aki amikor kijön a tárgyalásról meg kell mindent emésszen.

Amikor a másik irodába bementem a csekkért természetesen láttam rajta a 10 ezer Ft több összeget, és azon morfondíroztam, hogy talán nem hallottam jól a bíró által mondottakat.

A költségfeljegyzési jog azt jelenti magyarul, hogy feljegyezték de nem biztos, hogy megkapja?

A többi válaszát is nagyon szépen köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.14. 13:50

A költségfeljegyzési jog azt jelenti, hogy nem kell előlegeznie, de nem mentesül, ha veszít. (Ha nyer, értelemszerűen úgyis a másik fél fizet.)

sziszi77 # 2010.06.14. 15:17

godiwa.A szocpolnak csakis a felét kell visszafizetni,ha mondjuk te megtudnál egyezni a férjeddel és a tied lenne mivel az anyukád adott bele pénzt.Sajnos azt mindenképpen vissza kell fizetni nincs rá méltányosság.Nekem sem volt,pedig több kiskorú gyermekem van.

monalisa1 # 2010.06.14. 16:49

Szoc.pol. esetében a 10 év elidegenítési tilalmat követően az ingatlan szabadon értékesíthető, az abból befolyó vételár bármely célra felhasználható.

sziszi77 # 2010.06.14. 19:47

JA nekem meg öt év után törlik.A szocpolt mivel használt lakásra lett eredetileg felvével,és épikeztem erre hozztam át-Nemsokára törlik ,most jár le az ötödik év.