Tudomásom szerint minden lakásra 5 év az elidegenitési tilalom.
Válás, vagyonmegosztás
Sziszi, ezt nem értem. Miről kellene megegyeznem a férjemmel, hogy csak a felét kelljen visszafizetni?
godiwa.A házon adja neked az egészet ,mivel anyukád pénze is benne van.Igy a szocpolnak csak a felét kell visszafizetni.Amugy a házat ugy vettétek?Mikor?Mertha használtan vettétek csak öt évig van rajta a szocpol.
MajorDomus.Az új házra vagy lakásra 10 év.A használtra 5 év.
Sziasztok!
Szeretném a tanácsotokat kérni. Az egyik Barátnőmnek nagy problémája van. 20 év házasság után el szeretne válni, mert már régóta elromlott a dolog. Van egy 15 éves fiuk, és családi házban laknak. Sajnos mindenki, a férj egész családja ellene van, és nem sok emberre számíthat. A férjnek vannak ismerősei, akik szintén mellette állnak, és felbújtóként viselkednek. Szóval teljesen kikészítik......már reménytelen a helyzet.
Barátnőm elköltözne a házból a gyerekkel, de biztos nem tudja kifizetni a férj a ház felét. A férj nem akar elválni, és zsarolja a feleséget, lelkileg, e miatt már a válást sem meri beadni.Mit lehet ebben a helyzetben tenni, hogy lehet kilépni ebből? A bíróság tudná a férjet kötelezni kifizetésre, vagy lakáseladásra? Hol tudna lelki, és jogi segítségre találni? SEGÍTSETEK!!!!!
Előre is köszönöm a válaszokat!
Ha a barátnődnek van hová mennie akkor cuccoljon és menjen. A 15 éves fiu lényegében már maga dönti el hogy melyik szülővel akar a továbbiakban élni.
A válást a bíróság akkor is kimondja ha csak az egyik fél akar válni, de ebben az esetben nem un. közös megegyezéses válás lesz hanem un. tényfeltárásos, ergo a bíróság vizsgálni fogja a váláshoz vezető útat. (Az itéletben az fog szerepelni hogy a házasság tartósan, helyrehozhatatlanul megromlott, vagyis nem nevezik néven azt aki miatt...)
A közös tulajdon megszüntetése végett bírósághoz lehet fordulni és kérni a vagyonközösség megszüntetését., ha a felek nem tudnak megegyezni akkor valószínűleg a bíróság elrendeli a kényszerárverezést - de egy bizonyos reális ár alatt nem lehet a vevőé. Egy ilyen eljárás elhuzódó és elég költséges.
Az lenne a legjobb ha a férj magához tudná váltani a feleség tulajdonrészét - akár hitelfelvétellel is...
A válást addig nem mondják ki ameddig a gyermekelhelyezés, a t.díj, és a láthatás/kapcsolattartás dolga nincs rendezve. Szóval az ingatlan és az ingóságok megosztása az mehet külön perben is - akár...
Javasolt ügyvédhez fordulni, ha semmi más de egy konzultációt mindenképp megér.
"Mona"
laikus hozzászóló
köszönöm, így már értem.... használtan vettük a házat, fel kellett újítani.
Nagyon köszönöm a segítséget!
gondiwa.És nem járt le az öt év?
Nem, még nem...:-(
Ani41
Már az ideiglenes elköltözéssel is kölcsönösen sok gőz megy ki a fejekből, tehát a válással várni kellene - hátra rendeződnek a dolgok...
A "súgókat" kellene háttérbe szorítani, vagyis a férjnek nem hallgatni rájuk.
ml.
Érdemes a gyermekelhelyezés, gyermektartás kérdésében ideiglenes intézkedést kérni a kereset benyújtásával egyidejűleg.
Most nem a saját esetemről szeretnék kérdezn,csak nem hagy nyugodni azóta, mióta hallottam..
Egy kolléganőm elköltözött a férjétől és összeköltözött a szeretőjével, de még nem mondták ki a válást. A kolléganőm terhes lett... valaki azt mondta neki, hogy a férje nevére fogják anyakönyvezni a gyereket, hiába ismeri el a mostani élettársa, a gyerek apja a gyereket magáénak, mert még nincsenek elválva. Ez nekem olyan hihetetlennek tűnik, hogy pusztán ezért olyan nevére kerüljön egy gyerek, aki nem is akarja, és egy olyan ne vehesse a nevére, aki akarja?!! Vagy valamit félreértettem?
Kedves Godiwa!
Nem értette félre. A házasság vélelmet teremt a férj apasága mellett, amit csak apasági perben lehet megdönteni. Váljanak el minél előbb! Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
A válás kimondása után 9 hónapig még a férj nevére anyakönyvezik a gyermeket - hát amikor még el sem váltak...
Az élettárs a gyermek megszületését követő egy éven belül forduljon bírósághoz az apaság vélelmének megállapítása iránt.
"Mona"
laikus hozzászóló
Kedves Ani41!
Monalisa csaknem mindenben tökéletes választ adott laikus létére. Az egyetlen, amit megfontolásra javaslok, a közös tulajdon árverés útjáni értékesítésének kikényszerítése. A végrehajtó eleve alulértékelten fogja árverezni, és a 2. sikertelen kísérlet után a becsértéknek már nem a 70, de az 50%-ára is lemehet. Vannak erre szakosodott csapatok, biztosíthatom, hogy a végén 2 kiló érett túró áráért fog elmenni az ingatlan. Vagyis abból igazából pénzt a barátnője sem fog látni, viszont garantáltan elherdálják a gyermek örökségét. Szóval én azért ezt meggondolnám. Az ügyvéd felkeresése valóban indokoltnak tűnik, mert lehetnek más aknák is a mezőn, amikről még nem tudunk. :-) Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Kedves Tanár Úr!
Köszönet a segítő- bölcs kiegészítésért.
ml.
godíwa
Itt balra az "Adattár" rovat keresőjébe kell beírni az "apaság vélelmének megdöntése" kifejezést, és jónéhány találat jelenik meg a kérdéssel kapcsolatban - haszos olvasmányként.
ml.
köszönöm szépen a válaszokat, bár nem mondanám, hogy nem megdöbbentő számomra.
Godiwa
Nem értetted félre.
A -kolleganőd szimpla házasságtörést követett el, nem jó esélyekkel indul a válóperes tárgyaláson.
Nincs mód arra, hogy pert indítson az, aki magát egy gyermek apjának tartja, ha az apai státusz be van töltve.
Az apaság vélelme megdöntése iránti pert a vélelmezett apa és a gyermek indíthatja.
Godiwa, majd ha egy kicsit mélyebben elgondolkodsz a szabály értelmén, és a gyermek illetve a férj érdekeit is figyelembe veszed, már nem is lesz olyan megdöbbentő.
Tisztelt Szakértők!
Vagyonmegosztási perben állok. A volt élettársam a felperes( nő). Úgy adta be a vagyonmegosztást, hogy költségmentességet kért. Hogy megkapta vagy sem azt nem tudom, sajnos.
Azt állította a beadványában, hogy egyéni vállalkozó, van két gyermeke és ezért csak 3 napot tud dolgozni az 1 hétből mert a gyermekeit kell felügyelje. A jelenlegi élettársa pedig nem dolgozik. ( mindez tavaly áprilisban volt).
Ami az igazság.
Igen egyéni vállalkozó. Van 2 gyermeke, az egyik a mi közös gyermekünk aki 16 éves, a másik gyerek 6 éves de nekem ahhoz semmi közöm. Az egyik iskolába jár a másik óvodába.
Minden áldott szent nap dolgozik még hétvégén is, a környék piacait járja. Hogy az élettársa nem dolgozik ahhoz nekem semmi közöm.
Decemberben szüneteltette a vállalkozását vagy visszaadta azt nem tudom pontosan csak azt, hogy december 25-én kiment Ausztriába dolgozni feketén és húsvétra jött haza.
Mire kapna költségmentességet? Eltart 4 főt, egy családi házat ami az élettárs különvagyona, fenntart helyet a környékbeli piacokon, és még két autó is van a családban? Erre jár a költségmentesség?
Hogyan lehetne, hogy fele-fele arányban fizessük meg a perköltségeket?
Arról nem is beszélve, hogy amit ígért a bíróság előtt nem teljesítette, amit állított azt én tanúval igazoltam, hogy nem igaz ( a bíró ki volt kelve magából)a jelenlegi élettársát pedig rábírta hamis tanúzásra csak annyira megijedt a bíró előtt, hogy színt vallt, így derültek ki a turpisságai a felperesnek.
Van esélyem hogy ne én keljen fizessem a perköltséget?
Köszönöm válaszukat,
Miért fáj neked az ő költségmentessége? Dögöljön meg a szomszéd tehene is?
Tisztelt KBS!
Azért harcolnék ha van értelme, mert elegem van a hülyeségeiből és a hazugságából, és persze én is pénzből élek.
A kapcsolatunk alatt már viszonya volt a mostani társával. Azt végig hazudta nekem is meg a gyermekünknek is.
2003 december 24-én nem kímélve senkit bejelentette, hogy terhes egy másik férfitól és 4 napra rá lelépett a gyerekünkkel együtt, vitt mindent ami mozdítható volt.
Soha a 7 év alatt nem tett semmit a saját házának az állagmegóvásáért, még azt sem fizette amit neki kellett volna.
Visszaköltözés szándéka nélkül költözött el és mégis nekem kell fizetni lakáshasználati díjat. ( ha ez a törvény lenyelem).
Fizetem a gyerektartást rendesen de addig rágta a fülét a lányunknak, hogy 2008 november óta nem láttam és nem is áll velem szóba. Most tartunk a gyámhatóságnál.
A lány ahelyett, hogy tanulna a kicsire vigyáz mert ő soha nincs otthon. A ballagásáról is elkésett mert éppen bugyit árul a piacon és hát a pénz az fontos, a ballagás az nem.
És még sorolhatnám.
Az Ő hülyeségeit is én nekem kell megfizetni?
A külön beruházásokat sem akarja kifizetni ami 1.6 M Ft/ ebből az ő része 800.000 Ft.
Szerinte egy tető szigetelés 20.000 ezerből kijön és ..... nem lenne elég a mai nap, hogy mindet leírjak.
Ezek után lehet, hogy Ön is fel lenne háborodva. Hazudik mint a vízfolyás, kiabál vele a bíró már állandóan belepofázik a bíró mondataiba.
Tiszta cirkusz a tárgyalásunk és ami a legnagyobb baj, hogy nem Ingyen cirkusz.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02