Válás, vagyonmegosztás

MajorDomus # 2010.06.14. 20:58

Tudomásom szerint minden lakásra 5 év az elidegenitési tilalom.

godiwa # 2010.06.14. 22:16

Sziszi, ezt nem értem. Miről kellene megegyeznem a férjemmel, hogy csak a felét kelljen visszafizetni?

sziszi77 # 2010.06.15. 02:52

godiwa.A házon adja neked az egészet ,mivel anyukád pénze is benne van.Igy a szocpolnak csak a felét kell visszafizetni.Amugy a házat ugy vettétek?Mikor?Mertha használtan vettétek csak öt évig van rajta a szocpol.

sziszi77 # 2010.06.15. 02:54

MajorDomus.Az új házra vagy lakásra 10 év.A használtra 5 év.

Ani41 # 2010.06.15. 07:02

Sziasztok!

Szeretném a tanácsotokat kérni. Az egyik Barátnőmnek nagy problémája van. 20 év házasság után el szeretne válni, mert már régóta elromlott a dolog. Van egy 15 éves fiuk, és családi házban laknak. Sajnos mindenki, a férj egész családja ellene van, és nem sok emberre számíthat. A férjnek vannak ismerősei, akik szintén mellette állnak, és felbújtóként viselkednek. Szóval teljesen kikészítik......már reménytelen a helyzet.

Barátnőm elköltözne a házból a gyerekkel, de biztos nem tudja kifizetni a férj a ház felét. A férj nem akar elválni, és zsarolja a feleséget, lelkileg, e miatt már a válást sem meri beadni.Mit lehet ebben a helyzetben tenni, hogy lehet kilépni ebből? A bíróság tudná a férjet kötelezni kifizetésre, vagy lakáseladásra? Hol tudna lelki, és jogi segítségre találni? SEGÍTSETEK!!!!!

Előre is köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2010.06.15. 07:48

Ha a barátnődnek van hová mennie akkor cuccoljon és menjen. A 15 éves fiu lényegében már maga dönti el hogy melyik szülővel akar a továbbiakban élni.

A válást a bíróság akkor is kimondja ha csak az egyik fél akar válni, de ebben az esetben nem un. közös megegyezéses válás lesz hanem un. tényfeltárásos, ergo a bíróság vizsgálni fogja a váláshoz vezető útat. (Az itéletben az fog szerepelni hogy a házasság tartósan, helyrehozhatatlanul megromlott, vagyis nem nevezik néven azt aki miatt...)

A közös tulajdon megszüntetése végett bírósághoz lehet fordulni és kérni a vagyonközösség megszüntetését., ha a felek nem tudnak megegyezni akkor valószínűleg a bíróság elrendeli a kényszerárverezést - de egy bizonyos reális ár alatt nem lehet a vevőé. Egy ilyen eljárás elhuzódó és elég költséges.

Az lenne a legjobb ha a férj magához tudná váltani a feleség tulajdonrészét - akár hitelfelvétellel is...

A válást addig nem mondják ki ameddig a gyermekelhelyezés, a t.díj, és a láthatás/kapcsolattartás dolga nincs rendezve. Szóval az ingatlan és az ingóságok megosztása az mehet külön perben is - akár...

Javasolt ügyvédhez fordulni, ha semmi más de egy konzultációt mindenképp megér.

"Mona"
laikus hozzászóló

godiwa # 2010.06.15. 07:56

köszönöm, így már értem.... használtan vettük a házat, fel kellett újítani.

Ani41 # 2010.06.15. 08:40

Nagyon köszönöm a segítséget!

sziszi77 # 2010.06.15. 08:45

gondiwa.És nem járt le az öt év?

godiwa # 2010.06.15. 12:50

Nem, még nem...:-(

monalisa1 # 2010.06.15. 18:06

Ani41

Már az ideiglenes elköltözéssel is kölcsönösen sok gőz megy ki a fejekből, tehát a válással várni kellene - hátra rendeződnek a dolgok...

A "súgókat" kellene háttérbe szorítani, vagyis a férjnek nem hallgatni rájuk.

ml.

ObudaFan # 2010.06.15. 21:16

Érdemes a gyermekelhelyezés, gyermektartás kérdésében ideiglenes intézkedést kérni a kereset benyújtásával egyidejűleg.

godiwa # 2010.06.16. 19:20

Most nem a saját esetemről szeretnék kérdezn,csak nem hagy nyugodni azóta, mióta hallottam..

Egy kolléganőm elköltözött a férjétől és összeköltözött a szeretőjével, de még nem mondták ki a válást. A kolléganőm terhes lett... valaki azt mondta neki, hogy a férje nevére fogják anyakönyvezni a gyereket, hiába ismeri el a mostani élettársa, a gyerek apja a gyereket magáénak, mert még nincsenek elválva. Ez nekem olyan hihetetlennek tűnik, hogy pusztán ezért olyan nevére kerüljön egy gyerek, aki nem is akarja, és egy olyan ne vehesse a nevére, aki akarja?!! Vagy valamit félreértettem?

Grád András # 2010.06.16. 19:29

Kedves Godiwa!

Nem értette félre. A házasság vélelmet teremt a férj apasága mellett, amit csak apasági perben lehet megdönteni. Váljanak el minél előbb! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.06.16. 19:34

A válás kimondása után 9 hónapig még a férj nevére anyakönyvezik a gyermeket - hát amikor még el sem váltak...

Az élettárs a gyermek megszületését követő egy éven belül forduljon bírósághoz az apaság vélelmének megállapítása iránt.

"Mona"
laikus hozzászóló

Grád András # 2010.06.16. 19:36

Kedves Ani41!

Monalisa csaknem mindenben tökéletes választ adott laikus létére. Az egyetlen, amit megfontolásra javaslok, a közös tulajdon árverés útjáni értékesítésének kikényszerítése. A végrehajtó eleve alulértékelten fogja árverezni, és a 2. sikertelen kísérlet után a becsértéknek már nem a 70, de az 50%-ára is lemehet. Vannak erre szakosodott csapatok, biztosíthatom, hogy a végén 2 kiló érett túró áráért fog elmenni az ingatlan. Vagyis abból igazából pénzt a barátnője sem fog látni, viszont garantáltan elherdálják a gyermek örökségét. Szóval én azért ezt meggondolnám. Az ügyvéd felkeresése valóban indokoltnak tűnik, mert lehetnek más aknák is a mezőn, amikről még nem tudunk. :-) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.06.16. 19:39

Kedves Tanár Úr!
Köszönet a segítő- bölcs kiegészítésért.
ml.

monalisa1 # 2010.06.16. 19:42

godíwa

Itt balra az "Adattár" rovat keresőjébe kell beírni az "apaság vélelmének megdöntése" kifejezést, és jónéhány találat jelenik meg a kérdéssel kapcsolatban - haszos olvasmányként.

ml.

godiwa # 2010.06.16. 20:09

köszönöm szépen a válaszokat, bár nem mondanám, hogy nem megdöbbentő számomra.

MajorDomus # 2010.06.16. 20:25

Godiwa

Nem értetted félre.
A -kolleganőd szimpla házasságtörést követett el, nem jó esélyekkel indul a válóperes tárgyaláson.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.17. 06:52

Nincs mód arra, hogy pert indítson az, aki magát egy gyermek apjának tartja, ha az apai státusz be van töltve.
Az apaság vélelme megdöntése iránti pert a vélelmezett apa és a gyermek indíthatja.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.17. 06:55

Godiwa, majd ha egy kicsit mélyebben elgondolkodsz a szabály értelmén, és a gyermek illetve a férj érdekeit is figyelembe veszed, már nem is lesz olyan megdöbbentő.

fokker70 # 2010.06.17. 08:35

Tisztelt Szakértők!

Vagyonmegosztási perben állok. A volt élettársam a felperes( nő). Úgy adta be a vagyonmegosztást, hogy költségmentességet kért. Hogy megkapta vagy sem azt nem tudom, sajnos.

Azt állította a beadványában, hogy egyéni vállalkozó, van két gyermeke és ezért csak 3 napot tud dolgozni az 1 hétből mert a gyermekeit kell felügyelje. A jelenlegi élettársa pedig nem dolgozik. ( mindez tavaly áprilisban volt).

Ami az igazság.

Igen egyéni vállalkozó. Van 2 gyermeke, az egyik a mi közös gyermekünk aki 16 éves, a másik gyerek 6 éves de nekem ahhoz semmi közöm. Az egyik iskolába jár a másik óvodába.

Minden áldott szent nap dolgozik még hétvégén is, a környék piacait járja. Hogy az élettársa nem dolgozik ahhoz nekem semmi közöm.
Decemberben szüneteltette a vállalkozását vagy visszaadta azt nem tudom pontosan csak azt, hogy december 25-én kiment Ausztriába dolgozni feketén és húsvétra jött haza.

Mire kapna költségmentességet? Eltart 4 főt, egy családi házat ami az élettárs különvagyona, fenntart helyet a környékbeli piacokon, és még két autó is van a családban? Erre jár a költségmentesség?

Hogyan lehetne, hogy fele-fele arányban fizessük meg a perköltségeket?
Arról nem is beszélve, hogy amit ígért a bíróság előtt nem teljesítette, amit állított azt én tanúval igazoltam, hogy nem igaz ( a bíró ki volt kelve magából)a jelenlegi élettársát pedig rábírta hamis tanúzásra csak annyira megijedt a bíró előtt, hogy színt vallt, így derültek ki a turpisságai a felperesnek.

Van esélyem hogy ne én keljen fizessem a perköltséget?

Köszönöm válaszukat,

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.17. 09:12

Miért fáj neked az ő költségmentessége? Dögöljön meg a szomszéd tehene is?

fokker70 # 2010.06.17. 09:34

Tisztelt KBS!

Azért harcolnék ha van értelme, mert elegem van a hülyeségeiből és a hazugságából, és persze én is pénzből élek.

A kapcsolatunk alatt már viszonya volt a mostani társával. Azt végig hazudta nekem is meg a gyermekünknek is.
2003 december 24-én nem kímélve senkit bejelentette, hogy terhes egy másik férfitól és 4 napra rá lelépett a gyerekünkkel együtt, vitt mindent ami mozdítható volt.

Soha a 7 év alatt nem tett semmit a saját házának az állagmegóvásáért, még azt sem fizette amit neki kellett volna.
Visszaköltözés szándéka nélkül költözött el és mégis nekem kell fizetni lakáshasználati díjat. ( ha ez a törvény lenyelem).
Fizetem a gyerektartást rendesen de addig rágta a fülét a lányunknak, hogy 2008 november óta nem láttam és nem is áll velem szóba. Most tartunk a gyámhatóságnál.

A lány ahelyett, hogy tanulna a kicsire vigyáz mert ő soha nincs otthon. A ballagásáról is elkésett mert éppen bugyit árul a piacon és hát a pénz az fontos, a ballagás az nem.

És még sorolhatnám.

Az Ő hülyeségeit is én nekem kell megfizetni?
A külön beruházásokat sem akarja kifizetni ami 1.6 M Ft/ ebből az ő része 800.000 Ft.
Szerinte egy tető szigetelés 20.000 ezerből kijön és ..... nem lenne elég a mai nap, hogy mindet leírjak.

Ezek után lehet, hogy Ön is fel lenne háborodva. Hazudik mint a vízfolyás, kiabál vele a bíró már állandóan belepofázik a bíró mondataiba.
Tiszta cirkusz a tárgyalásunk és ami a legnagyobb baj, hogy nem Ingyen cirkusz.