Válás, vagyonmegosztás

xxxxxxxx # 2013.12.25. 15:58

"A hátrányt okozó személynek kell bizonyítania, hogy a cselekménye vagy mulasztása nem volt jogellenes, vagy ha mégis megsértett valamilyen előírást, akkor igazolhatja, hogy ez nem felróható neki. Vagyis itt jön a képbe a fenti szabálynak az a része, mely kimondja, hogy mentesül a felelősség alól az, aki bizonyítja, hogy elvárható módon járt el."

A tudomásomra jutott,hogy a párom a pénzünket úgy fektette be hogy először 2 m fektetett be ebbe a befektetésbe majd lett 4, 4- ből 6 és így tovább. vagyis elismerte , hogy általa is ismert volt a befektetés veszélye.Tudatában volt annak, hogy kockáztat és ezt elismerte.
1,Ebben az esetben sem róható fel neki a felelőtlensége?
2,Kérhetem, hogy kártalanítson?

Bocsánat, hogy újra felhozom,....

marka73 # 2013.12.25. 11:09

Tisztelt fórumozók !
20 év házzasság után a feleségem benyögte, hogy el fog hagyni és kisemmiz.
Kérdésem, hogy erre milyen esélyei vannak? A vagyonunk az úgy van, hogy 20 évvel ezelőtt én a szüleim házában laktam. Itt kezdtük meg a közös életünket. A szüleimtől kapott pénzből építkeztünk a családi házhoz. Ebben élünk ma is. A feleségem a házasságba hozott egy sporttáska ruhát, meg egy szekrénysort.
Az évek során nagyon sok mindent vásároltunk a közös jövedelmünkből. Mind a kettőnknek van saját gépkocsija.
A lakásunk nyillás záróit korszerű műanyagra cseréltük, megcsináltuk a külső hőszigetelést. Van kb. 2 M Ft közös vagyonunk.
Van egy közös gyermekünk aki 16 éves lesz tavasszal.
Érdeklődnék, hogy az ingatlant el e tudja tőlem venni a feleségem.
Én úgy gondolom,hogy a lakás csak egy bizonyos része illeti meg őt iletve a közösen szerzett ingóságok fele vagy annak értéke. Ezt hajlandó vagyok kifizetni neki.
Továbbá szeretném ha a gyermekünk nálam lenne elhelyezve , és gyermektartást sem kérnék.
Erre mennyi az esélyem.
Kérném aki tud válaszával segíteni az tegye meg.
Köszönettel.

Pyrx # 2013.12.25. 09:57

Sziasztok
Sajnos szintén nem kellemes karácsonyi téma...
Szüleim 40 év után válnak, apám kitalálta minden az övé, nincs közös vagyon, ilyen tartalmú 12 soros keresetet nyújtott be felperesként karácsonyi időszak előtt.

Szerintem nonszensz a kereset, elég sok közös tulajdonú ingóság és ingatlanok vannak. A kérdésem a közös házzal kapcsolatban lenne, melyben most is laknak.

A közös ház telke apámé volt házasság előtt, tiszta sor, emiatt nagyobb rész illeti meg, de vagy pont a házasság előtt nem sokkal, vagy házasság után kezdtek építkezni, külön vagyonok nagyszülőktől, anyám külön vagyon gépkocsija, felek fizetése, megtakarírtásai mentek a költségek fedezésére, anyám, és elhunyt nagyszülpje is fizikai munkával is segítkezett az építkezésnél, és 4 évvel a házasság után épült csak fel, lett lakhatási engedély rajta. Az ingatlannyilvánartásban apám szerepel csak.

Mi van akkor, ha házasság előtt kezdtek építezni, nem minősül közös építkezésnek? BH-kban csak azt láttam, ha mondjuk kölcsön fizetéséhez járul hozzá a nem telektulajdonos másik házastárs, akkor nem közös tulajdon, de kérhet megtérítést. Nem értek ehhez, ezért kérdezem, ilyen esetben édeasanyámnak milyen lehetősége lenne.

Választ előre is köszönöm
Kellemes karácsonyt kívánok mindenkinek

Egyjogász # 2013.12.25. 08:56

Kellemes, karácsonyi téma....

Egyébként egy ügyvéd haverom mondta, ahogy ahol már listákat iringálnak, meg árazzák be a nagymama törött fakanalát, az régen rossz...

pohicop # 2013.12.25. 08:48

"X"

Én úgy csináltam, hogy először is elkezdtem és a pincétől a padlásig felírtam minden tárgyat.

Ezeket táblázatban külön válogattam, mi az övé mi az enyém a házasság előttről, valamint mi az ami közös. A közös dolgok mellé kiírtam az értéküket, valamint, hogy melyiket szeretném magamnak, melyiket hagynám nála. Az összes közös tárgynak van egy értéke legyen ez a példa kedvéért 2 millió. Én összeírtam 800.000 Ft értékben tárgyakat amiket szeretnék. Nála marad 1,2 milliónyi érték. A különbözet 400.000 Ft. Ennek a fele még jár nekem 200.000 Ft és akkor vagyunk egálban. Persze ez csak akkor áll fent, ha neki is megfelelnek az ott maradó tárgyak és az, hogy mely tárgyakat vinném el. Ezen még lehet egyezkedni, de kiindulási alapnak jó.

Ezt követően összeírtam mikor mennyit mire költöttünk, előketestem a számlákat, bankszámla kivonatokat. Leírtam, ha ő marad a házban akkor én mekkora összeget szeretnék tőle, mivel a lakásra kiszámoltam mekkora összeget költöttem el. Persze kevesebbet kérek, mert kompromisszum képes vagyok. Nem célom a több évnyi kínlódás 1 millió miatt, akár. Ezt ha elfogadja akkor okés, ha nem akkor majd a szakértő kiszámolja és azt kell elfogadnunk.

Valahogy próbáld meg ezeket összeszedni, ha megvan akkor pedig fogadni egy ügyvédet és átbeszélni vele. "obudafan" elég korrektnek tűnik, sokat segít itt önzetlenül, ha nem lenne ügyvédem már akkor én valószínűleg őt bíznám meg a képviseletemmel.

Sok sikert!

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

monalisa1 # 2013.12.24. 14:00

A vagyonmegosztás során a "kicsinyeskedés" a kerti gépekre vonatkozott.

monalisa1 # 2013.12.24. 13:57

A legutolsó kérdésed fűnyíróra, szegélynyíróra stb. vonatkozott.

Az értékpapírokkal kapcsolatos vissza- visszatérő kérdésekre szerintem az itteni segítő jogászok előzőekben megválaszoltak már...

xxxxxxxx # 2013.12.24. 13:37

Miről beszélsz??? A férjem a részvényt állítólag eladta. A készpénzt a nevére utaltatta. A befektetést pedig elbukta és még én ne kicsinyeskedjek? Ötletet adj inkább ilyen kisemmizésre.Mit tegyek ellene?????

Ezt találtam:

Szabály az is , hogy bármelyik házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt kötött, jogügyletét a másik házastárs hozzájárulásával kötött ügyletnek kell tekinteni azzal , hogy a másik házastárs felelőssége a házastársa által kötött ügyletért harmadik személlyel szemben a közös vagyonból reá eső rész erejéig áll fenn.
Kivételt képez ez alól, ha az ügyletkötő harmadik tudott, vagy a körülményekből tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs az ügylethez nem járult hozzá.
Az ügylet megkötésében részt nem vett házastárs azonban bizonyíthatja, hogy az ügyletkötő harmadik személy tudott vagy a körülményekből tudnia kellett, hogy ő az ügylethez nem járult hozzá. A kérdés megválaszolása eldöntésénél ennek a körülménynek van igazi jelentősége. Ezt azonban csak az összes körülmény ismeretében lehet megválaszolni.
A válasz összefoglalása: A házastárs által kötött ügyletért harmadik személlyel szemben fennálló anyagi felelősség alól a közös háztartásban élő másik házastárs csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy nem járult hozzá az ügylethez, és erről az ügyletkötő harmadik személy tudott vagy a körülményekből tudnia kellett. Másik esetben, ha a házasság ugyan fennáll, de az életközösség ténylegesen megszakadt a házastársak között.

Jogászt kérdezem az utolsó mondat alapján nem lenne igazam, a befektetés megvásárláskor itthon lakott 2010- ben a de az életközösség megszakadt 2013 júniusban?? A tét 10 millió.Én az 5 milliót szeretném rajta követelni? De, nem tudom hogyan lehetne? Ha önként nem ismeri el? Azt nem mondhatom hogy az legyen a tiéd??

monalisa1 # 2013.12.24. 12:45

Amikor sok milliós dolgokról/értékekről van szó, ne kicsinyeskedjen már. Gusztustalan.

ObudaFan # 2013.12.24. 12:34

Akkor el kell számolni az érték felével.

41jani # 2013.12.24. 11:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!Válásomkor az exem-mel hitelre vásárolt ingatlant közös megegyezéssel rendeztük! Lemondtam a tulajdonrészemről, az exem válalta a hitel további törlesztését! A bank azt mondta törli adóstársi státuszom,De nem törölte, mivel nem tudott az exem új kezest vinni!Most 5 év után én kapok letiltást, és fizethetek a semmiért!Felléphetek-e a Bank ellen a meglévő válási papírokkal? Előre is köszönöm válaszát!Üdv:János

xxxxxxxx # 2013.12.24. 10:22

Az elfogadható kérés ha valaki az eszközeit kéri vagyonmegosztáskor, de ezek értéke magas? (Hilti, Honda fűnyíró, Sthil szegélynyíró stb)

ObudaFan # 2013.12.23. 21:59

Vagyonmegosztási perben a pernyertesség-pervesztesség arányától függetlenül osztják fel a perköltséget általában és részítéletet nem fog hozni a bíróság (csak a házasság felbontása kérdésében), mert a vagyonjogi igényeket egységesen kell elbírálni.

xxxxxxxx # 2013.12.23. 20:28

1,vagyonmegosztási perben mitől lesz valaki pervesztes?
2, Ha a házon nem egyezünk pl annak 6 % illeték és részítélet születik? -vesztes-nyertes?
3, Ha befektetett pénzen szintén vita van, 6 % illeték és részítélet születik? -vesztes.nyertes?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.23. 09:04

Igen; nem.

vi555555 # 2013.12.23. 08:58

Tisztelt ...!
Ha a házasságkötés előtt volt egy saját tulajdonú lakásom, meg egy szüleimtől örökölt másik lakásom ezek különvagyonnak számítanak-e? Nem kötöttünk házassági szerződést, de mindkét lakás az én nevemen van.Jelenleg válófélben vagyunk.Követelhet-e tőlem a volt férjem vagyonmegosztásnál valamit, ha kisebb felújítási munkálatokat és szereléseket ő végzett el? Gyerekünk nem született. Köszönöm válaszát!

xxxxxxxx # 2013.12.22. 21:05

Elköltözött 2 hónapja:

1, befektetéssel kapcsolatos dolgokat magam derítettem ki, a felszámolást, és azt, hogy ebből nem várható pénz, mert ez egy piramis játék. Mikor elmondtam neki akkor megdöbbent, hogy honnan tudom, mert, Ő azt mondta egy mondatában ha elveszítjük ezt a pénzt te leszel a hibás.Ekkor kezdtem gyanakodni és a cég ellen kutatni. A felelősséget rám akarta hárítani mikor Ő döntött egyedül és soha sem kérdezett meg semmiről sem. Azt gondolom, hogy ezt a terhet rám hárítani nem szép húzás. Mikor Ő tisztában volt vele és nem tájékoztatott, sőt közölte, hogy semmi közöm a pénzhez. Magyarán félre vezetett nem közölte, hogy baj van. Abban a tudatban akart hagyni, hogy több milliót miattam veszítünk el!!! ( a cég amit kiállított papír nincs rajta dátum, pecsét, tanú, nem volt neki gyanús, és 12 % kamat sem)
2, A részvényről azt állította nincs is nekünk.Hazudott.
3,Van 2 féle.Az osztalékból nem kaptam.
4,A tudtom nélkül Ön azt írta elvileg el sem adhatja. Nem kérdezett meg az eladáskor.Ha nincs osztalék fizetés nem is tudom, hogy van és hogy mennyi.
5, Azt sem tudom milyen befektetéseink vannak még?
6, A brókerházi befektetésről is levélben értesültem nem mond semmit nem azt kellene, hogy az én számlámra utalják a felét? Ő hallgat mindenről.Összegezve: Rám hárítja a felelősséget több millióért, hazudik, becsap, anyagilag megkárosít.
Nincs valami ötlete hogyan lehetne felelősségre vonni ennyi "szép" cselekedet után? Ha nem jövök rá a felelősnek érzem magam több millió elvesztéséért, becsap mindennel amivel tud...

ObudaFan # 2013.12.22. 19:51

Véleményem szerint nagyjából semmilyen módon, de csak neked kellene tudnod, hogy mit szeretnél.

xxxxxxxx # 2013.12.22. 19:39

Köszönök minden eddigi segítséget!

Már milyen módon szeretnéd felelősségre vonni?

Jogilag milyen módon lehet?

ObudaFan # 2013.12.22. 19:34
  1. Ha két évvel ezelőtt együtt éltetek, akkor igen.
  2. Perben követelheted, és ha megítéli a bíróság, végrehajthatod.
  3. Már milyen módon szeretnéd felelősségre vonni?
jucika44 # 2013.12.22. 19:29

23 év házasság után beadtam a válópert. Annak idején 750ezerért vettük a házat. Anyósom 350ezret adott a vételárba, legalábbis ezt mondja. A férjem nevére írták a házat, amit házasságkötés után 3 évvel vettünk. Nem engedték hogy ott legyek a szerződés íráskor...én annyira megbíztam bennük, hogy nem érdekelt hogy ki nevén van a ház. Úgy gondoltam házasságkötés után vesszük, így mindegy kinek a nevén van. Most húsz százalékot akarnak adni a házból. Két gyermekünk van, 21 és 16 évesek. Elköltöztem...tényleg 20% esélyem van?

xxxxxxxx # 2013.12.22. 17:56

1, Két évvel ezelőtti befektetés most kerül kifizetésre, tehát közös, nem?

2. Igazságtalannak érzem, hogy a befektetést elveszítem -jó hibás vagyok minek bíztam benne- nagy fokú kár okozása miatt. A részvényt letagadja, eladja,a meglévő pénzt a számlájára utaltatja, a pénzügyi helyzetünkről nem hajlandó tájékoztatni. Nem tudom milyen befektetései vannak még? Ha elkölti oda lesz és mindezek után végrehajtásban követelhetem amit lehet, hogy elköltött és már nincs meg? Jól gondolom?

3, Összegezve: jól kicseszik velem, mert megkárosít.
Ezek után azt szeretném kérdezni ezen cselekedetek alapján nem vonható felelősségre?

ObudaFan # 2013.12.22. 17:21

3, Brókerház a napokban utal neki pénzt a számlájára vagyonmegosztáskor a fele az enyém,ha elköltötte akkor is vagyonmegosztáskor követelnem kell Tőle igaz?

Mivel már nem éltek együtt, nem feltétlenül. Persze, ha ez közös vagyoni befektetés hozadéka, akkor igen.

És még nekem kell majd követelnem Tőle végrehajtásban, ha nincs meg. Igaz?

Miért, kinek kellene?

xxxxxxxx # 2013.12.22. 17:18

3, Brókerház a napokban utal neki pénzt a számlájára vagyonmegosztáskor a fele az enyém,ha elköltötte akkor is vagyonmegosztáskor követelnem kell Tőle igaz?

4,Ha még nem váltunk el megteheti a férjem, hogy a céges részvényét eladja?”
Elvileg a hozzájárulásod nélkül nem.

Gyakorlatilag a befektetéskor sem kérdezett és most mégis közösen veszítjük, mert közös vagyon. Most a részvényt szintén a tudtom nélkül adja el, elvileg mert házasok vagyunk még a törvény feltételezi a közös döntést. És még nekem kell majd követelnem Tőle végrehajtásban, ha nincs meg. Igaz?

ObudaFan # 2013.12.22. 16:46

1,Ha még nem váltunk el megteheti a férjem, hogy a céges részvényét eladja?

Elvileg a hozzájárulásod nélkül nem.

2, Elmondása szerint megtette, vagyonmegosztáskor kérhetem a felét? Most kapott osztalékot.

Az értékének a felét.

3, Brókerház a napokban utal neki pénzt, vagyonmegosztáskor a fele az enyém, igaz, tudom bizonyítani.

Mi a kérdés?

4, Ha azt mondja elköltötte nincs pénz, akkor nem tudok mit csinálni, igaz?

Követelni attól még lehet tőle, ez már végrehajtási kérdés.