Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2010.07.19. 13:33

Tamas40

Indithatok – e pert ellene , hogy a ház az enyém legyen

Ha tartási szerződés útján jutottatok az ingatlanhoz, akkor biztosan nem, mert az visszterhes szerződés, így ez az ingatlan közös vagyon lett. (Ha esetleg ez az ingatlan nem tartozott a tartási sz. hatálya alá, akkor is felmerül, hogy csak édesanyád követelheti, de nem te követelheted vissza az ajándékot.)

illetve én itt olvastam, hogy a felvett hitelek felét is megfizetetthetem vele?!

A házasság ideje alatt felvett hitelek valóban közös tartozások.

18 éves fiunkra követelheteem- e a gyerektartást akár visszamenőleg is ha gyermekem még tanul?

6 hónapra visszamenőleg.

Köthetek e élettárasammal „élettársi vagyonszerződést“ , hogy a volt feleségem ne tudja innen elűzni, mert ugye még övé a fél ház és most erre készül?!

Az nem egy ilyen megkötendő szerződéstől függ. A legbiztosabb az lenne, ha a közös tulajdon szüntetnétek meg.

Esetleg megtámadhatom e az anyámmal kötött eltartási szerződést, mert ő is feleségem pártján áll…?

Erre alapozva nem.

ObudaFan # 2010.07.19. 13:38

lyzyke85

Leginkább tévedés, megtévesztés, jogellenes fenyegetés, esetleg feltűnő értékaránytalanság esetén.

kardvirág

A közös ingókat meg kell majd osztani, nem árt, ha a férj tudja bizonyítani, mi minden van/volt a lakásban. A cég vagyona azonban senki másé, mint a cégé. Azt senki nem viheti el. Ott a vagyon megosztása az üzletrészre, nem a cég vagyontárgyaira fog kiterjedni. Ott a tényállástól függően el lehet gondolkodni egy feljelentésen.

Asher # 2010.07.19. 14:16

Sziasztok.

Most fogok válni feleségemtől, van egy gyermekünk. Van egy lakásunk 6,5 millió forint értékű, 25 éves lejáratú hitellel. melyből 2 évet fizettem. Tulajdonjog fele/fele. A kérdésem, hogyha a felét a gyermek nevére írom, és a haszonélvezeti jog megmarad nekem, akkor a gyerektartás összege csökken-e vagy esetleg megszűnik? Ugye így 23évet fizetnék a lakásba(most havi 50ezer, e mellett nehéz lenne gyerektartást fizetni), eladásnál a gyerekre szállna az ár fele.

Köszönettel.

judygrey # 2010.07.19. 16:34

Tisztelt Grád Úr! Egyetértek Önnel és köszönöm válaszát, cask már úgymond megjártam az elmúlt egy évben két ügyvéddel akiket sajnos a pénz hajott és nem az, hogy értem kiáljanak...az utolsó megtakarított pénzem is rájuk ment el, viszont úgy éreztem mindig, hogy hiányos a tudásuk és a hozzáállásuk sajnos főképpen a pénzre koncentrálódott nem arra, hogy engem 100%osan képviseljenek egy ügyben...

bitike # 2010.07.19. 16:51

Üdv mindenkinek!
Szeretném kérdezni,hogy a válás után bármelyik félnek van-e lehetősége a vagyonmegosztáson módosítani.Köszönöm.

monalisa1 # 2010.07.19. 18:24

Ha a vagyonmegosztás még csak szóban történt akkor lehet még alkudozni, azonban ha már ügyvéd előtt egyezség született ill. bírósági végzés, akkor utóbb csak közös megállapodással lehet változtatni, de erre a másik fél már nem kötelezhető.

A fentiek alapján a kérdés pontatlan.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.07.19. 18:42

Asher

A gyámhatóság előzetes jóváhagyásával a tulajdonrészedet a gyermeknek ajándékozhatod a t.díjtól való mentesülés érdekében. (Mint minden vagyonátruházásnál, jogszabályilag ügyvédre most is szükség lesz.)

Le kell ülni és kiszámítani: a jelen vagyoni értéked elegendő-e a gyermek t.díját hosszú évekre kiváltani?!

A gyámhatóság vizsgálni fogja, hogy a kieső t.díjat az anya egymaga képes-e a jövedelméből pótolni - gondozni a gyermeket valamint ketten még meg is élni valamiből...

A haszonélvezeti jog remélt megtartása a jelen esetben nem valószínű hogy járható mivel az átadásra kerülő vagyoni érték csorbulna.

Külön: előfordulhat hogy az anya körülményei a későbbiekben kedvezőtlenül alakulnak, pl. elveszti a munkáját ill. tartósan beteg lesz stb., ebben az esetben bírósághoz fordulhat és kérheti hogy kötelezzenek ismét a t.díj fizetésre - a fentiektől függetlenül. Nem árt ezt előre tudni...

"Mona"
laikus hozzászóló

55555 # 2010.07.19. 19:31

Ha valaki egy pár szóban válaszolna, csak röviden tömören megköszönném!

ObudaFan # 2010.07.19. 20:21

55555

Hatalmas szerencse, hogy édesanyád haszonélvezete terheli az ingatlant, így a használatára sem tarthat igényt a feleséged. Tulajdoni hányadra meg végképp nem, mert ez a különvagyonod, hiszen az együttélés előttről van.

monalisa1 # 2010.07.19. 22:15

Zárójelben: milyen jogcímen tartózkodik a volt feleséged a lakásban?! Előfordulhat hogy a váláskor a bíróság a kisgyermekre tekintettel a lakás használatát kizárólagosan neki itélte...

Azonban a mamád hasznonélvezeti joga időben korábban datálódott az ingatlanra, és ameddig a szüléd él addig ott ő dirigál.

Azonban a gyermek lakhatását legalább 18 éves koráig biztosítanod (= megoldanod) kell, akár a saját károdra is.

Tehát nem biztos hogy a lakás eladása a hiteltörlesztés tervezett lerendezése végett, keresztülvihető.

A lakás a gyermek állandó lakhelye, őt onnan kirakni a fentiek okán nem tudod, vélhetően nem is akarod.

Csak az ex-et, azzal én is egyetértek...

"Mona"
laikus hozzászóló

Tündérbogár # 2010.07.20. 02:10

Tiszteletem!

Milyen segélyeket igényelhet egy friss egyedülálló Anyka? Hol lehet utána járni?

Üdv

monalisa1 # 2010.07.20. 02:23

Minden rendes önkormányzat ügyfélszolgálati irodájának várójában a falon egy táblázatban fel kell hogy legyenek sorolva mindazon szociális juttatások melyeket kérelmezni lehet. Az ehhez szükséges ürlapok is rendelkezésre kell hogy álljanak.

Írd be a Google keresőbe a "szociális juttatások" kifejezést.

A teljesség igénye nélkül: rendszeres és átmeneti szoc. segély, óvodai ill. iskolai étkeztetési támogatás, tankönyvsegély, emelt összegű családi pótlék, lakásfenntartási támogatás stb. (Azt nem tudom hogy a gázártámogatás aktuális-e még?)

Tamas40 # 2010.07.20. 08:37

Köszönm szépen a választ.

Egyetlen kérdésem van még. Úgy tudtam, hogy először felbontják a házasságot és utánna van a vagyonmegosztás . Tehát ez két per. Ez valóban így van? Köszönettel: K. Tamás

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.20. 08:40

Nem feltétlenül.

monalisa1 # 2010.07.20. 08:49

Tamas40

Már azért is meg kellene próbálni a bontóper során a vagyonmegosztásban is megállapodásra jutni mert akkor az is benne van a mindenösszes 12.000 Ft perköltségben, ezzel szemben egy külön per elhuzódó és költséges.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.07.20. 08:53

Szóval ha meg tudnátok állapodni ebben a kérdésben is akkor azt előre foglaljátok írásba és mindketten írjátok is alá - ekként kell letenni a bírói asztalra. Emiatt nem huzódhat végtelen időkig maga a házasság felbontása.

lyzyke85 # 2010.07.20. 14:33

Köszönöm ODUDAFAN a válaszod!

Én azért szerteném mert amiben most lakunk ez egy városi
ház.Ami a volt férjemé lett az egy falusi ház.
Gondoltam én gazdálkodnék mert ő nem lakik ott csak nyűg neki!
Meg a városi lakásban ugyanannyi részem van (14MFT) mint amennyit a falusi ház ér.Én naívan egy cserére gondoltam!
Így vajon meg lehet-e próbálni??!!
Üdv
L.

ObudaFan # 2010.07.20. 20:12

Nem. Ha viszont meg tudtok egyezni, megváltoztathatjátok.

kardvirág # 2010.07.21. 05:27

köszönöm ÓBUDAFAN a segítséget!
Egyébként listázták a felek ki mit tart meg a közös ingóságokból, de a gyerekek saját számítógépe nem volt ebben a listában, s azt is elhurcolta az "édesanya" a gyerekek táborozása alatt.
Egyéb ingóságokban is túllépte a keretet a nej, de az eljárás embertelen volta felháborítóbb talán, és a kérdés, hogy lehet-e ilyen pusztító módon, mocskot hagyva maga után hurcolkodni.
Mindenesetre köszönöm, a céges dolgoknál majd jobban oda kell figyelnie a tényleg naiv férjnek.

55555 # 2010.07.21. 14:05

Köszönöm!

hanati # 2010.07.21. 18:42

Üdvözlök mindenkit!
Tanácsot szeretnék kérni Önöktől/Tőletek, mert egymagam nem találom a megoldást a jelenlegi helyzetemre. 6 éve elváltam, de 1,5 év különélés után megbocsájtva a volt párom hütlenségét, újra összeköltöztünk. Vettünk egy közös házat (1/2-1/2 arányban), és neveltük a közös gíermekünket. Egy fél évvel ezelőtt azonban kiderült, hogy újra másnál keresi a boldogságot ( a legjobb barátomnál ), azóta külön lakrészben élünk. Helyesebben éltünk, mert néhány hónapja nekem is lett egy új kapcsolatom, és az időm javarészét már Nála töltöm. A házat én is és ő is szeretné megtartani, ezért nagy vitáink vannak. Nekem van lehetőségem fenntartani,a jelzáloghitelt fizetni, neki az én anyagi hozzájárulásom nélkül nincs. Ebben a helyzetben mit lehet tenni? Eladni semmiképp nem szeretném, nagyon sok munkát és pénzt fektettem bele.ő elmenni nem hajlandó, de fizetni sem fizet semmit. A gyermektartást én fizetem rendesen, és a számlák felét is állom, annak ellenére, hogy ott sem vagyok, csak a holmijaim. Ha bírósághoz fordulok, mire számíthatok?
Segítségeteket előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.07.21. 19:27

Ahogy mondani szokták: bizonyára egy élet munkája van a házban!...

Próbálj hitelt felvenni és abból a tulajdonrészét megváltani.

Ha a gyermek nálad maradhatna (?) akkor a t.díjról lemondanál -az eddig fizetett összeget a törlesztőrészletekre fordíthatnád-, ő meg mentesülne a t.díj fizetés kötelezettsége alól. Tehát amekkora vagyoni értéket juttat a gyermeknek annyival kevesebb járna neki a házból, ergo nem is kellene "akkora" hitelt felvenned.

Ha sehogy se tudtok megegyezni akkor kénytelen leszel bírósághoz fordulni és a közös tulajdon megszüntetését kérni, ennek általában árverezés a vége. (Az eljárás hosszú és költséges.)

Rád nézve még ez sem "a" vég, mert ha lesz pénzed (...) akkor kedvező áron kivásárolhatod a részét...

A dolgok lepapírozásához ügyvédre lesz szükség.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.07.21. 19:57

Ha meg tudod váltani, akkor nem biztos, hogy kell árverés. Ami bekavarhat az az , hogy kinél lesz a kiskorú gyermek elhelyezve, mert annak a lakáshasználatra akkor is nagyobb esélye lesz, ha a tulajdoni szempontok más diktálnak.

Kellyn # 2010.07.25. 16:00

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

A férjemtől el szeretnék válni, ő nem szeretne.
Három éve vettem egy házat (1/1 tulajdonosa vagyok), a különvagyonomhoz tartozó lakásom, és egy kis megtakarított pénzem volt az önerő, a többi hitel és megelőlegező szocpol, amelyben én adós vagyok, ő adóstárs. A hiteleket mindig is én fizettem saját fizuból. (2006. 09. óta vagyunk házasok)
Idő közben befogadtuk a lányát(16 éves), bírósági ítélettel került ide, mivel nem voltak a régi helyen megfelelőek a körülményei. Én nyilatkoztam, hogy hozzájárulok, de nem kaptam szülői felügyeleti jogot.

Most sok minden hazugságára fény derült a férjemnek és válni akarok. A lányával alig foglalkozik, én vásárolok neki többnyire, mosok rá, és főzök neki stb.

Nem akar kiköltözni a lakásomból, mert nem tud hová menni, és a gyerekkel miért is dobnám én utcára.

Ezzel próbál zsarloni és visszatartani a válástól. Az sem kizárt, hogy agresszív lesz, ha meglátja a bírósági keresetemet.

Szerintetek milyen hosszú válásra számíthatok? Meddig kell még egy lakásban sínylődnünk? Van e esély arra, hogyha a szocpolt és a hitelt is én fizetem tovább, akkor enyém maradjon a lakásom.
Azt a néhány ingóságot amit véletlenül ő vett, azt természetesen megtérítem neki.

Várom válaszotokat, hogy hogy is kezdjek neki.

MajorDomus # 2010.07.25. 17:21

Ha kőzős megegyezessel valtok, akkor egy ev. Nem lesx egyszeru a vagyonmegosztas,ha nem mukodik egyutt.. A hitel torlesztese, a 4 ev alatt,hazastarsi kőzős vagyonbol tőrtent, ennek aranyaban tulajdont szerzett a ferjed. Ezt kell reszere negteritened, meg a kőzős szerzemeny felet. Az ados igy is ugy is te vagy. Szamold ki mennyit fizettel 4 ev alatt. Annak a fele a kozos vagyon,aminek aranyaban reszesedik. A lakas kinek a neven van, s milyen aranyban ?