Válás, vagyonmegosztás

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.31. 14:34

Ez a szakasz 2014. márciusában fog hatályba lépni.

Nem tudod egyedül a vagyonmegosztást végig csinálni. Ahhoz, hogy tanácsot lehessen adni, ahhoz ismerni kellene azt az életmódot, ahogyan éltetek.
A kiokosítás, amit itt nyilvánosan elvársz, az egy stratégia a másik féllel szemben. Nem lehet nyilvánosan megtenni. Egyebekben szerintem itt a fórumon ezen a néven a férjed is kérdezgetett egy-két dolgot.

Feljelentést kell tenni a csaló ellen. Meg lehet próbálni a magánvagyonára rámenni, de ehhez ismerni kellene, hogy mit ígért.
Nem olyan könnyű ez az ügy, hogy találgatni lehetne.

Mazsola113 # 2013.12.31. 14:27

Hát a bejelentett lakcíme még mindig a mi lakásunk :(( Most már kiderítettem mennyi a rezsitartozás.. Szerintetek mi van akkor, ha kifizetem a rezsitartozásokat,és beköltözök? A bank ugye azt mondta nem kell nekik a pénzem...

xxxxxxxx # 2013.12.31. 14:04

Találtam egy törvényt segítene valaki az értelmezésében?

4:52. § [A szerződést kötő házastárs felelőssége házastársával szemben]

Aki a házastársát is terhelő szerződést annak hozzájárulása nélkül köti meg, köteles házastársának az ebből eredő kárát a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség szabályai szerint megtéríteni, azzal, hogy a felelősség alól akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a szerződés megfelelt a másik házastárs érdekének és feltehető akaratának, különösen, ha a szerződés a közös vagyont károsodástól óvta meg.

1,Ezen törvény alapján tudnám bizonyítani az igazam?

Válás előtt vagyunk, két évvel ezelőtt 18 %- ra fektette be a párom a pénzünket a Civis Globál Brókerháznál Debrecenben megkérdezésem nélkül, ki az aki nem gondolna arra hogy ez a % túl magas itt valami nincs rendben? A kockáztatásával én biztos, hogy nem értettem volna egyet, ebbe én nem egyeztem volna bele. Ez az én akaratommal nem egyezett volna.Az igazgatót letartóztatták dec. 12-én,aki egy ebesi pék.
A befektetett pénzt nem károsodástól óvta meg a férjem, inkább annak tette ki mivel egy csalás áldozata lett.Nem kellett volna ellenőriznie az adott céget a kirívóan magas hozamú befektetést ajánló társaságot, még szerződéskötés előtt az MNB honlapján?

Tabasco # 2013.12.31. 12:09

Köszönöm a választ.Nem túl jó kilátások.

ObudaFan # 2013.12.31. 10:14

Most annyi joga van, amit édesapád, mint tulajdonos enged. Édesapád halála után végrendelet hiányában örökölni fog belőle, ha még lesz benne tulajdoni hányada.

Tabasco # 2013.12.30. 18:43

Kedves Fórumozók!

Elolvastam jó pár hozzászólást,de nem találtam választ a kérdésemre,ezért bátorkodom most feltenni,segítséget remélve.

Édesanyámat 33 év házasság után elhagyta apukám.Anyukám a családi házban maradt,és a fele tulajdonrészét 1/4-1/4 arányban elajándékozta nekem és a bátyámnak,ő pedig haszonélvezeti joggal rendelkezik e felett a fél rész felett.
2 évvel később elváltak,ám vagyonmegosztásra a mai napig még nem került sor.Azóta több felújítást is végeztünk a házon.Apukám pár hete újra megházasodott.
A kérdésem az lenne,hogy az új feleségnek milyen jogai vannak a házra nézve most?Vagy akkor,ha az apukám azelőtt elhunyna,mielőtt vagyonmegosztás történne?

A választ előre is köszönöm.

monalisa1 # 2013.12.30. 10:52

Maszola113

Talán a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) meg tudja adni a férjed jelenlegi lakcímét, már amennyiben valahová is be van jelentkezve.

ObudaFan # 2013.12.29. 21:51

Mazsola113

A válás az menni fog, ha máshogy nem hirdetményi idézéssel. A lakás az nehezebb ügy, ott könnyen lehet, hogy csak a teljes tartozás egyösszegű törlesztése lehet megoldás.

ObudaFan # 2013.12.29. 21:49

xxxxxxxx

1, Alakszerűségre hivatkozhatok ha a szerződést a netes cikkekben olvasva a szerződést tollal töltötték ki?

Nem minden szerződést kell egyáltalán írásban megkötni. JElen esetben valószínűleg nem lehet erre hivatkozni.

2, Álképviselet az ha már nem érhető el egy képviselete sem és 1 hete értesítettek az új címűkről levélben és telefonjukról, de ez egyiken sem érhetőek el?

Semmi köze hozzá.

3, Jogszabály megkerülése az ha:A magyar nemzeti bank figyelmeztetést adott ki ellenük a hivatkozott társaság Mo.történő végzésre vonatkozó engedéllyel nem rendelkezik és befektetési szolgáltatási tevékenység közvetítésére nem jogosult.
Ezek alapján bármelyikre lehet hivatkozni?

Ezt meg aligha lehet megítélni ennyi információ alapján.

Mazsola113 # 2013.12.29. 21:01

Üdvözlöm! Segítséget szeretnék kérni. 5 évvel ezelőtt hagytam el a férjemet. Ott hagytam a közös lakásunkban. Azóta folyamatosan próbáltam keresni, megegyezni vele a lakást és a válást illetőleg, de nem jártam sikerrel. Most szerettem volna beadni a válást, de a bíróságon azt mondták, mivel nem tudom hol van a férjem, helyzete ismeretlen így nem fogok tudni elválni. Beszéltem a bankal ahol van a lakáshitelünk, hogy szeretném átvállalni a hitelt, mert kiderült, hogy amióta én elköltöztem Ő nem fizetett semmit sem... A szerződést már 3 éve felbontották, a rezsi költség tartozás is milliós nagyságrendű és mivel Őt eddig nem találták meg ellenem adták be már a végrehajtást a bíróságon. A bank nem engedte meg, hogy átvegyem a teljes hitelt, mert már olyan stádiumban van, hogy csak azt várják, hogy a férjem előkerüljön és akkor elárverezik... Azt mondták ha 30 évig nem kerül elő, akkor addig fog így állni a lakás. Én pedig szeretném helyre állítani ezeket a dolgokat. A lakásnak és vagyok a haszonélvezője Ő a tulaja, én adóstárs, Ő adós. Keresek egy olyan ügyvédet, aki tudna nekem segíteni abban, hogy eltudjak válni, és valahogy megszerezzem ezt a lakást. Nem szeretném ilyen tartozásokkal le élni az életemet, én szeretném fizetni a hitelt. Sajnos sok pénzem nincs, lehetőleg olyan ügyvédet szeretnék találni, akinek lehetséges, hogy részletekben fizessek :( Előre is köszönöm a segítséget!

xxxxxxxx # 2013.12.29. 13:14

Semmisségre bárki határidő nélkül hivatkozhat. (Ez olvasható a neten.)

Törvényben meghatározott semmisségi okok:
1, - Alakszerűség hiánya (pl. írásbeliség hiánya)
2, - Álképviselet
3,- A jogszabály megkerülésével kötött szerződés

1, Alakszerűségre hivatkozhatok ha a szerződést a netes cikkekben olvasva a szerződést tollal töltötték ki?
2, Álképviselet az ha már nem érhető el egy képviselete sem és 1 hete értesítettek az új címűkről levélben és telefonjukról, de ez egyiken sem érhetőek el?
3, Jogszabály megkerülése az ha:A magyar nemzeti bank figyelmeztetést adott ki ellenük a hivatkozott társaság Mo.történő végzésre vonatkozó engedéllyel nem rendelkezik és befektetési szolgáltatási tevékenység közvetítésére nem jogosult.
Ezek alapján bármelyikre lehet hivatkozni?

xxxxxxxx # 2013.12.29. 12:47

Köszönöm.

ObudaFan # 2013.12.29. 12:04

Akkor tudsz azzal érvelni, ha a férjed és az ő szerződő partnere közti ügylet maga érvénytelen, egyébként nem.

xxxxxxxx # 2013.12.28. 19:53

Egy jogász elolvasná nekem kérem az alábbi linket
érvénytelen jogügyletről szól.

Valamelyik pontja nem érvényes rám?
A tévedés és a megtévesztés pontja nem érvényes ránk 3, 4, 5, pontra gondolok?

http://www.kislexikon.hu/…gyletek.html

Történetünk 30 éve házasság vagyunk mindig anyagi dolgokban a férjem döntött, döntéseibe nem avatott be, vagyoni dolgokban nem engedett beleszólni. Ha tudom, hogy ilyen kockázatos befektetéseket csinál megakadályoztam volna.Az Xga-s befektetését nem engedtem kölcsönszerződéssé alakítani érvénytelen jogügyletre hivatkozással. Szerintem nem gondolta, hogy ezek a befektetések piramis játékok a felszámoló biztos szerint az sajnos.

Érvénytelen jogügyletre hivatkozással sem tudok érvelni?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.28. 17:10

kkkkkkkk

Szép feladat. A hitelből vásárlás közös döntés volt. Mivel a lakást hitelből vettétek, így annak vételára a hitel teljes összege. A lakás annyiba került, amennyit összesen fizettetek érte. Nem írtál pontos összegeket, így

• a külön vagyon feletti összeg, közös vagyon. Arányosítsd, hogy a teljes összeghez képest mekkora hányad a külön vagyon és mekkora a közös. A közösre eső tulajdoni hányad fele a tied.

A kocsinál ugyan így kell számolni. Nem az számít, hogy most mennyit ér, hanem azt, hogy a vételhez mennyit kellett költeni rá. A kocsinak a 30%-a a tied.

xxxxxxxx # 2013.12.28. 13:48

Kérem válaszoljon valaki...

Jogi segítséget szeretnék kérni. Ma derült ki, hogy a párom másik befektetése a Globál Civis Brókerháznál szintén problémás egy másik piramis játék lehet. A céget nem lehet elérni, a google-ba beírt találatok alapján a vezetőjét letartóztatták, bűncselekmény gyanúja miatt.Befektetési szolgáltatási tevékenységre nem jogosult a cég. Kérdésem:
1, Mit lehet ilyenkor csinálni a cég ellen?
2, A párom valamilyen formában nem vonható felelősségre ez a pénz amit így elveszít rengeteg. A felelőtlen befektetés családja megélhetését tette tönkre.

Kérdésem:
1,Ha év közepén várható az XGA felszámolása kérhetem (Ő állítja lesz pénz,) az összeg felének beszámítását akár ingó vagy ingatlan részbe ha a válás hamarabb történik?
2, Vagy kérhetem , hogy azt a befektetés neki adom legyen az övé?
3, Köteles vagyok elfogadni és megvárni a felszámolás utáni helyzetet eredményt vagy nincs jogom kérni?

Mindenünket elveszítjük a férjem kockázatos befektetéseivel,magyarázatot nem ad, szóba sem áll a családjával, kérem ha ha valakinek van jogi
ötlete segítsen! Nagyon kérem!

igazi_trebitsch # 2013.12.28. 08:46

Tisztelt Fórumozók
Az alábbiban szeretnék segítséget kérni:
Adott egy férfi válási döntés előtt, kérdés egy ingatlan (ház, amiben él a család) megosztási helyzete.
A ház a férj és az öccse nevén fele-fele arányban van jelenleg. A testvérek nevére a férj szülei íratták a korábbi házuk eladása után. Viszont a névre íratáskor már házastárs volt a jelenlegi feleség, akitől most válni szándékozik.
Kérdés tehát, hogy

• a ház megosztandó-e a feleséggel válás esetén, vagy a férj különvagyonának számít - mivel nem közösen szerzett
  • Ha esetleg megosztandó, akkor milyen arányban? 25% a testvér tulajdonjoga miatt?

előre is kösz

xxxxxxxx # 2013.12.27. 16:07

Jogi segítséget szeretnék kérni. Ma derült ki, hogy a párom másik befektetése a Globál Civis Brókerháznál szintén problémás.Válás előtt szerettem volna velük beszélni, de a a céget nem lehet elérni, a google-ba beírt találatok alapján a vezetőjét letartóztatták, bűncselekmény gyanúja miatt.Befektetési szolgáltatási tevékenységre nem jogosult a cég. Kérdésem:
1, Mit tehet ilyenkor az ember?

kkkkkkkk # 2013.12.27. 05:47

Kedves Fórumozók!
Egy kérdésem lenne, amivel nem jutok dűlőre (két ügyvéd eddig két tejesen más dolgot mondott)
A férjem egy hónapja elköltözött. Három kk gyerekkel maradtam egyedül. Házasságunk fennállása alatt közösen, befektetésként vettünk egy garzonlakást a belvárosban. (Az én házasság előtt szerzett lakásomban laktunk.)Szinte teljes egészében hitelből fizettük. 4 évig összesen 3 millió Ft-ot fizettünk be közösen, amikor árfolyamgátat kihasználva visszafizettük egy összegben a fennmaradó részt a férjem különvagyonából. Mivel a lakás vételi ára és az egy összegben visszafizetett összeg közel megegyezik (csak fél millióval kevesebb a visszafizetett összeg) a férjem szerint nekem semmi nem jár belőle. A másik egy közös kocsi amit szintén hitelből vettünk 3 milliót fizettünk be közösen a férjem meglévő autóját 1,2m Ft-ért számították be a vételárba. Most az autó kb 1,2 m Ft- ot ér. A Férjem szerint ez is az övé. Én ezt nem érzem igazságosnak és ez úton szeretnék véleményt, tanácsot kérni. Előre is köszönöm!

xxxxxxxx # 2013.12.25. 22:15

Kellemes Ünnepeket szeretnék kívánni Mindenkinek!

Megköszönöm az eddigi minden segítséget, egyszerűnek cseppet sem mondható ügyünkben. Különösen OdubaFannak!

Monalisa1 Nem kicsinyeskedni szeretnék, ha visszaolvasol belátod.Köszönöm, hogy a válaszaiddal a segítségemre vagy.

A napokban jutott tudomásomra, hogy a párom tisztában volt azzal, hogy befektetése micsoda kockázattal jár, és mégis csinálta. A felelőtlenül magas hozam sem riasztotta vissza és nem ez az első ilyen befektetése volt nekünk Globex-es részvényünk is. Értem, hogy a házasságban minden közös a veszteség is, de Ő most sem hajlandó beszámolni a vagyoni helyzetünkről legalább most elvárható lenne és az elmúlt évtizedekben sem tette pedig kértem több alkalommal.
Minden a nevén van, amiről tudok.Elkeserítő, hogy magától legalább most nem egyenes velem szemben.
Kérdésem:
1,Ha év közepén várható a felszámolás kérhetem (Ő állítja lesz pénz,) az összeg felének beszámítását akár ingó vagy ingatlan részbe ha a válás hamarabb történik?
3, Köteles vagyok elfogadni és megvárni a felszámolás utáni helyzetet eredményt vagy nincs jogom kérni?

xxxxxxxx # 2013.12.25. 22:15

Kellemes Ünnepeket szeretnék kívánni Mindenkinek!

Megköszönöm az eddigi minden segítséget, egyszerűnek cseppet sem mondható ügyünkben. Különösen OdubaFannak!

Monalisa1 Nem kicsinyeskedni szeretnék, ha visszaolvasol belátod.Köszönöm, hogy a válaszaiddal a segítségemre vagy.

A napokban jutott tudomásomra, hogy a párom tisztában volt azzal, hogy befektetése micsoda kockázattal jár, és mégis csinálta. A felelőtlenül magas hozam sem riasztotta vissza és nem ez az első ilyen befektetése volt nekünk Globex-es részvényünk is. Értem, hogy a házasságban minden közös a veszteség is, de Ő most sem hajlandó beszámolni a vagyoni helyzetünkről legalább most elvárható lenne és az elmúlt évtizedekben sem tette pedig kértem több alkalommal.
Minden a nevén van, amiről tudok.Elkeserítő, hogy magától legalább most nem egyenes velem szemben.
Kérdésem:
1,Ha év közepén várható a felszámolás kérhetem (Ő állítja lesz pénz,) az összeg felének beszámítását akár ingó vagy ingatlan részbe ha a válás hamarabb történik?

Pyrx # 2013.12.25. 18:38

Nagyon szépen köszönöm Obudafan a válaszodat.

pohicop # 2013.12.25. 18:26

"Egyjogász"

Azért ennyire nem alacsonyodtam le, hogy még a szöget is felírjam, meg a fakanalat XD csak nagyobb dolgokat, konyhaszekrény, tv, hűtő stb...

Na de a jogos követeléseimet valamivel alá kell támasztanom. Ugyanis ők semmit nem akarnak adni, az meg hát véletlenül sem kompromisszumos megoldás...

ObudaFan # 2013.12.25. 16:12

Pyrx

Nem a házasságkötés időpontja számít, hanem az együttélésé, akkor is, ha a házasságkötést megelőzően elkezdődött. És az együttélést követő értéknövekmény az közös vagyon, függetlenül attól, hogy korábban megkezdődött az építkezés.

ObudaFan # 2013.12.25. 16:07

xxxxxxxx

Jogászt kérdezem az utolsó mondat alapján nem lenne igazam, a befektetés megvásárláskor itthon lakott 2010- ben a de az életközösség megszakadt 2013 júniusban?? A tét 10 millió.Én az 5 milliót szeretném rajta követelni? De, nem tudom hogyan lehetne? Ha önként nem ismeri el? Azt nem mondhatom hogy az legyen a tiéd??

Amit te idéztél, az nem a ti belső jogviszonyotokról, hanem a harmadik személyekkel szembeni külső jogviszonyról szól. Ezzel együtt természetesen igazad lehet, ha sikerül bizonyítanod, hogy az életközösség megszűnt, amikor a befektetést tette, de ezt bizonyítani neked kell.