Fele-fele. (Csak egyetlen, a legutolsó hozzászólást kellett volna elolvasnod.)
Válás, vagyonmegosztás
Köszönöm.
Itt nem számít a szerzési arány (vagyis a jövedelmi viszonyok)?
Házasságban sosem számít.
Tisztelt szakérő!
Család anya vagyok immár hivatalosan is elvált.Van 3 gyermek, akiket én nevelek és van egy családi házam,amit még közösen építtettünk(szoc. pol. támogatás + hitel),amit én fizetek.A férjem lemondott a házról és a gyerekeiről,most mégis különböző nem fizetett adósságait terhelik a házra. Hiába váltam el , hiába törlesztek szorgalmasan, mert a szoc.pol. miatt a férjem is szerepel a tulajdon lapon mint tulaj.
Mondja van ebből kiút????
Tisztelt Szakértő
Az lenne a kérdésem, hogy 16 év házasság után van e jelentősége annak hogy a lakás csak fél éve van közös néven, vagy fele-fele arányban jár így is válás esetén.
Illetve mivel a feleség nem tudja kifizetni a férjet lemondhat e a gyerektartásról a lakás férje eső értékében, ezt engedi e a bíróság? Vagy valamennyi gyerektartást mindenképpen fizetni kell.
Előre is köszönöm a választ
Pillangó13
Attól függ, hogy hogy is szereztétek az ingatlant. Az a gyakori, hogy azért valamennyi tartásdíjat kell fizetni ahhoz, hogy a bíróság az egyezséget jóváhagyja. De ha az így a gyermek által megszerzett ingatlan pl. bérbeadás útján hasznosítható, akkor nem lehetetlen, hogy jóváhagyja a bíróság azt is, hogy nem fizet gyermektartást az apa.
Horvathne
Abból, hogy ő is tulajdonos, van: a közös tulajdon megszüntetése iránti per. Ettől még azokért a szerződéses tartozásaiért, amelyek a házastársi együttélés alatt keletkeztek, Ön is felel a hitelezők felé.
Köszönöm a választ. Valamennyi hitel van még az ingatlanon és mindenképpen az lenne a legjobb megoldás ha a lakást eladnák ( ismerős nevében írok) de a feleség erre a megoldásra nem hajlik. Ilyenkor mi a kiút? Hiszen a lakás fele a férjet illeti meg és ezért merült fel a lehetőség a gyerektartás nem fizetésére hogy valahol kompenzálva legyen ez az összeg.
Ha a feleség semmilyen kompromisszumra nem hajlandó beadható a keresetlevél a közös tulajdon megszüntetésére?
Még valami. A lakáshoz úgy jutottak hogy a feleség anyukájáé volt és azon az örökölt pénzen vették + hitet vettek fel. A vásárlás után fél évvel lett közös névre íratva. Ez változtat e valamit a vagyonmegosztáson?
Jelentősen. Az bizony a feleség különvagyona volt, és ajándékként jutott a férj az 1/2 hányadhoz. Az ajándékot pedig téves feltevésre hivatkozva vissza lehet követelni.
Egyébként sem nagyon van oka a feleségnek az egyezkedésre; ha a gyerekeket nála helyezik el, akkor a kizárólagos lakáshasználat jogát is megkaphatja. A tartásdíj mellett.
Köszönöm a hozzászólást
Ez nem ajándék volt hanem örökölt a feleség az anyukája után a testvérével együtt. És a férj a feleség testvérének a részét megvásárolta tehát a lakás fele a tulajdonába került ezáltal. A lakást 3 éve vásárolták de a férj nevén fél éve van csak a fele. Ennek tükrében változik e valamit a vagyonmegosztás vagy a felére igényt tarthat?
A férj viszont vélelmezhetően a közös vagyonból vette a saját részét, illetőleg a hitel vélelmezetten abból lett visszafizetve - hacsak nem írsz újabb csavart a történetbe. ez azt jelenti, hogy a valós tulajdoni hányadi 3/4 - 1/4 lesz a feleség javára, ami azért igen jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy ne kelljen gyermektartást fizetni.
Ez igazán jól hangzik:)
Akkor jelentősége annak nincs hogy közös tulajdonban ,közös néven van az ingatlan 50-50%ban? Itt a lényeg az lenne hogy valami úton a férj ki legyen fizetve és mivel egyikőjük sem rendelkezik annyi pénzzel és van egy hitel ami még 5 évig tart mi a megoldás? Ha gyerektartást kell fizetni hogy juthat a férj a részéhez? Az járható út hogy a férj csak egy bizonyos összeget fizet és a feleséggel megállapodás születik miszerint a gyerekek nagykorúsága után rájuk iratja a lakást?
Az úgy biztosan nem. Két járható út van: az egyik az, hogy a feleség kapja meg a teljes ingatlant, fizesse ő tovább a hitelt, és fizesse ki a már visszafizetett hitel értékének a felét a férjnek. A másik lehetőség az ingatlan értékesítése, aztán a vételár fele a feleséget illeti, a másik feléből előbb a hitelt ki kell fizetni, a maradékot felezni. A férj hányada olyan kicsi, hogy extra értékes ingatlannak kellene ennek lennie ahhoz, hogy a gyermektartásdíj komolyan csökkenjen annak ellenére is, hogy még hitelt is kell ebből visszafizetni.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A feleség már házasság előtt 1/1 tulajdonjoggal rendelkezett egy családi ház felett. Házasság kötés alkalmával beköltözött a férj otthonába, de úgy , hogy annak a felét megvásárolta. Így az új otthon 1/2-1/2 arányban közös tulajdon lett. KÉrdés: válás esetén a házasság előtti családi ház kizárólagosan a feleség tulajdona? Mennyi év házasság után lesz közös az a vagyon, ami házasság előtt volt a feleség tulajdonában?
Válaszát előre is köszönöm.
Soha.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Van egy párom, aki szeretne elválni a feleségétől, viszont a feleség úgy döntött, hogy ő nem válik el, attól függetlenül, hogy jóideje külön élnek már. Szeretném megkérdezni, hogy ettől függetlenül a párom beadhatja-e a válókeresetet? A házassági anyakönyvi kivonat, és a gyerekek születési anyakönyvi kivonata a feleségnél van, amit nem ad oda. Ez akadályt jelent?
Válaszát előre is köszönöm!
Timi
Beadhatja. Az anyakönyvi kivonatokról az az önkormányzat, ahol a házasságot, illetve a születést anyakönyvbe vették, kérelemre, 2000 Ft illeték fizetése ellenében másolatot ad ki.
Köszönöm szépen!
Nincs mit.
Üdv Mindenkinek!
Nem tudom, hogy a kérdésemet jó helyen teszem-e fel, de szeretnék egy kis segítséget kérni.
A volt párom nem hajlandó vissza adni a hivatalos okmányaimat. Olyat pl. mint: útlevél, katonaigazolvány, munkakönyv...stb. Mit lehet ilyenkor csinálni?
Köszi a segítséget!!!!
Szép napot mindenkinek.
Egy olyasvalaki hozzáértő tanácsát kérném,aki ismert a válás és vagyonmegosztás terén.
Több,mint 25 éve házasodtunk a férjemmel és mára annyira megromlott a viszonyunk,hogy válásra adtam a fejem..
Persze ez hosszú évek keserű mindennapjainak köszönhető,mert annyira kibírhatatlanúl viselkedik,hogy már nemcsak engem,de gyermekeimet is elüldözte a családi házunkból,ahol most egyedül lakik .
Két gyermekem és természetesen én is albérletben lakunk,persze mindenki külön külön,ami nagyon megterhelő,de mégis elviselhetőbb,mint egy teljesen őrült férj,apa..
A kérdésem az lenne,ha beadom a válópert,hogyan működik a vagyonmegosztás,mert megemlítettem,hogy adjuk el a házat,és menjen mindenki és járja a maga útját,mert ez így elviselhetetlen,hogy nekünk albérletben kell laknunk,ő pedig páváskodik a nagy házban...
Persze ő erről hallani sem akar,hogy eladjuk...
Viszont ha elválnánk akkor gondolom,osztozni kell a vagyonon ,amit 25 év alatt közösen szereztünk...
Valaki tudna nekem segíteni,mert már lassan az idegösszeomlás szélére kerülök....
Köszönöm előre is a választ,válaszokat...
Egy kétségek közt élő nő és anya....
sistina
A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.
A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.
Szép napot Mindenkinek!
19 év házasság után valószínűleg el fogunk válni.
Egy - a házasság ideje alatt szerzett - házunk és autónk van anyagiak terén, valamint szerencsére 2 gyermekünk is.
A ház építéséhez szüleimtől kaptunk jelentős anyagi segítséget, amit sajnos nem tudok irattal igazolni, valamint szocpolt és hitelt vettünk fel, amit még 16 évig kell törleszteni.
Az autót szintén a 3/4 részben a szüleimtől kapott pénzből vettük.
Kérdésem: válás esetén a vagyonmegosztásnak milyen lehetőségei vannak, mivel kp-ben nem tudom a férjemnek kifizetni a vagyon felét?
Köszönöm.
Ha senki nem tudja a másikat kifizetni, akkor a vagyon értékesítése és a vételár felosztása a járható út.
Kedves Fórumozok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy egy családi házzal rendelkezzünk a férjemmel de a földhivatalban 1/1 ben az én tulajdonomban van, mivel a telek és minden közmü már meg volt a házasság elött.Most 17 évi házasság után a férjem válni akar. A házon van hitel és a két gyermekünk javára mind a ketten lemondunk a házról. A hitelt azt ilyen esetben kinek kell tovább fizetni? Mind a kettönknek fele arányban?
És még van egy 3 éves autónk amit ő el akar vinni igaz azon is van hitel még.
A probléma az hogy jelenleg ki kell fizetnünk egy nagyobb ügyvédi költséget az én naivitásom miatt, és ő most ebben nem akar seiteni azt mondja, hogy ez már nem az ö problémája.
A papirokat még nem adtuk be a válásra de ő mindenképp válni akar. megteheti hogy nem segit kifizetni ezt a nagyobb összeget?
Lehetséges? Ha felveszünk még hitelt a válás elött akkor azt ugyanugy kell neki is fizetnie? nem?
nagyon köszönöm a segítsséget.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02