Válás, vagyonmegosztás

Kellyn # 2010.07.25. 18:38

MajorDomus nem egészen értem amit írtál!
A lakás az én nevemen van, nincs bejegyzett tulajdoni hányada a férjemnek. Az én saját jövedelmemből törlesztettem a részleteket, soha egy forintot nem adott bele, és a közös életünkhöz is minimálisan járult hozzá. A lakás önereje a házasság előtti különvagyonomból származik. Ahhoz is lenne köze? Én fizessem ki őt, amikor szinte eddig is én tartottam a családot! Ez nem igazságos.

Más: azt nem lehet kérni, hogy a válást mondja ki a bíróság, aztán a vagyonmegosztást egy külön eljárás keretein belül folytatjuk? Nincs közös gyerek.

monalisa1 # 2010.07.25. 19:18

Mivel közös gyermek nincs és ha mindketten (?) kérnétek a válást, akkor elvileg akár már az első tárgyaláson megszüntetnék a házasságot. Azonban mivel ő nem akar válni ezért egy "picivel" hosszabb idő után kerül erre majd sor - úgy a 3-4 tárgyalás után, addig kényszerűen kinlódtok egymással...

A vagyonmegosztás külön perben mehet majd, bár így hosszadalmas és elég költséges.

Mivel a férjed, és a gyermekét is befogadtad, a válás ellenére üres kézzel nem rakhatod ki őket: a lakáshasználati díj bizonyos százalékára joggal tarthat igényt.

Az hogy nincs hová mennie, nos "valahonnan" csak jött., ha semmi más megoldást albéreletet csak talál.

Egyébiránt MD helyesen írta:: az eltelt 4 év alatt közös volt a házastársi gazdálkodás, ergo mindent úgy kell venni mintha ő fizette volna mindennek a felét, tehát elszámoláskor x összeg megilleti.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.07.25. 19:24

A lakásból távozó (= távozni kényszerűlő) volt házastárs jogosult un. lelépési díjra.

Kellyn # 2010.07.25. 20:34

Mennyire szükséges bizonyítanom a hűtlenségét illetve hazugságait, hogy mihamarabb kimondják a válást?
Ezt hogy lehet kivitelezni? Hozzak tanukat, aki tudhattak róla? A keresetlevélben milyen részletességgel célszerű ezekről beszámolni?

Monalisa köszi a választ, még egy kérdés. Mennyi lelépési díjra lenne jogosult a távozó férj ha kb. 20 M ft az ingatlan, ahol lakunk és 10 M rajta a hitel?

vanília69 # 2010.07.25. 20:35

Sziasztok!!! Most van folyamatban a vállásom és a férjemmel van egy lizingelt autónk aminek a tulajdonosa én vagyok ,az üzemben tartója pedig a férjem.A férjemnek a lakcime már nem az ami a forgalmiban van!Az lenne a kérdésem,hogy amennyiben neki a lakcíme megváltozik,valóban szerződést kell e módosítani a bank részéről ,és ennek milyen anyagi vonzata van?

monalisa1 # 2010.07.25. 21:29

Egy lizingelt autónak a bank a tulajdonosa, te ill. ti csak mint lizingbevevők vagytok: havi díjért bérlitek azt. (Majd ha lejár a bérleti szerződés a maradványösszegért megvehetitek az autót.)

Minden olyan változást ami az üzembentartót érinti 8 napon belül tértis levélben be kell jelenteni a pénzintézetnek, valamint az okmányirodán is.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.07.25. 21:40

Kellyn

A bíróság nem azért mondja ki a válást mert egyikük-másikuk hűtlenkedett, nem, hanem mert a házasság köztük tartósan, helyrehozhatatlanul megromlott.

Ha nem sikerül a közös megegyezéses válást elérni -ez kettőtök elhatározásán múlik-, akkor a bíróság kénytelen lesz un. tényfeltárást végezni, és ott már elő lehet adni: ki kivel és mi a bizonyíték. (Ilyenkor van az oda-vissza mocskolódás, a sárdobálás - már amennyiben ez hiányozna...)

Azonban az itéletben nem "a" hűtlenség mint ok, tehát nem x vagy x miatti a válás, hanem az első bekezdésben leírtak.

Amúgy ha valaki válni akkor a válást mindenképp kimondják, legfeljebb nem 1-2 tárgyalás után hanem mondjuk 4-5 után csak. (Tehát nem fél év hanem egy-másfél év múltával csak.)

A beköltözhető és a lakott forgalmi érték különbözete 1/3-ának megfelelő összeg "a" lelépési pénz - legjobb tudomásom szerint.

ml.

s.csilluci # 2010.07.26. 07:21

Sziasztok!
Lenne hamarosan egy problémám...
A párommal lassan 9 éve vagyunk együtt(Közös címen kb.2 éve), de nem vagyunk házasok. Van egy közös babucink, ő most 3,5 éves.
Van egy házunk, ami3/8-5/8 arány megoszlásban a miénk, az ő javára.Örökölt pénzt forgatott bele. Van rajta hitel, ami az én nevemen van, ő a kézfizető kezes.Elvileg mindhármunk állandó lakcíme ebben a lakásban van, de nem lakunk benne, más a tartózkodási címünk (anyukáméknál).
Van egy lízinges autónk, ami az ő nevén van.
Van egy nagyobb összegű életbiztosítása.
KB. 1,5 millióval tartozunk anyukáméknak.
Az elmúlt években gyakorlatilag elvétve volt bejelentett munkahelye, külföldön dolgozgat.Azóta anyuék tartanak, én gyesen voltam és kb. 4 hónapja mentem vissza dolgozni.
Fogalmam sincs, hogy hogy állna ahhoz, hogy mi szétmenjünk, csak szeretném előtte tudni, hogy mi az, ami nekünk a Babóval maradhat....
Előre is nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki tud segíteni!!!

ObudaFan # 2010.07.26. 09:45

Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.
Emellett természetesen az a szülő, aki a gyermeket eltartja, a másiktól gyermektartást követelhet.

tomiboy # 2010.07.26. 14:25

A feleségem válni akar, beadta a válópert. A lakásunk hármónk nevén van: a feleségem, a 17,5 éves lányomén és az enyémen egyenlő arányban. A kérdésem az lenne, ha az én részemre haszonélvezeti jogot jegyeztetnék be édesanyám nevére, akkor is joga lenne-e a feleségemnek elárvereztetni az én részemet vagyonmegosztás esetén, mivel ez a célja? Illetve a lányomat is arra akarja rávenni, hogy fizessem ki őket, de inkább hogy adjuk el a lakást amibe nekem egy élet munkája és nagyon sok pénzem van benn. 18 éve vagyunk házasok és ő azzal fenyegetőzik ha nem tudom kifizetni őket elárverezteti a részemet!Tehát kibújhatnék-e ez alól ha haszonélvezeti jogot kérek édesanyám nevére az én 1/3-ad részemre? Ki akar készíteni idegileg és fenyegetőzik mindennel! (Az építkezés előtt a telek az én nevemen volt kizárolagosan.)
Várom válaszukat: köszönettel tomiboy

ObudaFan # 2010.07.26. 17:28

Nem tudnál kibújni alóla ezzel.

manó2004 # 2010.07.29. 01:31

T. Segítőkész Emberek!

2002.-ben váltunk el közös megegyezéssel.Vagyon megosztás nem történt.Exférjem ajándékba kapott egy ingatlant, amin egy lebontandó régi vályogház állt.Ide kezdtünk építkezni 1993-ban.Az építési engedélyen, a hiteleken, minden évben (édesapám a kezes az én részemről) szoc.pol. 2 meglévő gyermekre, lakhatási engedélyen mindenhol szerepel a nevem + a saját nevemre szóló munkáltatói építési kölcsön.1996-ban költöztünk be, 1999.augusztusáig éltünk együtt. 2 szatyorral és 2 gyerekkel hagytam el a házat.Milyen esélyekkel indulhatók, ha elinditnám a vagyonmegosztási pert? A nagy probléma az, hogy a tulajdoni lapon nem szerepelek. Ilyenkor számít valamit a nevem a többi papíron? A hitelt ezek után ő fizette vissza, kivéve a saját nevemre szóló munk.kölcsönt. Ha van esélyem milyen papírok szükségesek ehhez? Mennyi a per ktg., és az illetéket előre kell befizetnem? Ha csak pl. 100.000,-Ft-ot nyerek, akkor már nem vagyok pervesztes ugye? Vagy igen? Köszönettel

ObudaFan # 2010.07.29. 08:34

Valamennyi jár neked, az biztos, annál fogva, hogy házasok voltatok. Ez a valamennyi pedig a felépítmény értékének a fele, hiszen maga a telek az ő különvagyona. Az illeték a követelésed 6%-a, kérj költségmentességet, ennek elutasítása esetére illetékfeljegyzési jogot, hogy ne kelljen előre illetéket fizetned. Ha kevesebbet ítélnek meg, mint amennyit kérsz, akkor részben vagy pervesztes.

MajorDomus # 2010.07.29. 18:31

Nem egeszen a fele,mert a hitelt o fizette vissza.
amig a hazassag fennalt,addig fele-fele aranyban utana aitel visszafizetesenek aranyaban.
Pld. Ha a valaskor a 10 millios hitelbol meg hatravolt 4 millio s azt o fizette vissza, akkor a kifizetett 6 milliobol 3 millio a te reszed,,3 millio az ove, +a kifizetett 4 millio ! .a 3 millio szep osszeg, ezert erdemes perelni

mkati00 # 2010.07.29. 20:03

Kedves Hölgyem/Uram!
Nem rég építettünk egy házat közösen a párommal. A ház tulajdona 50-50 %, az ingatlant hitel terheli. csak együtt éltünk, de élettársi viszony sem volt lepapírozva - azonban útjaink elváltak.
Kérdésem az lenne, hogy a vagyonmegosztásnál az ingatlan értékének 50 %-a jár vagy annyi, amennyi szerintem bevittem az építkezésbe és a fenntartásba? illetve az eddig törlesztett hitel részletek rám eső része visszakövetelhető-e?
a segítséget nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2010.07.30. 08:14

Az számít, hogy általában az együttélés során a szerzési arány milyen volt, figyelembe véve a háztartásban végzett munkát is. Ha ez nem bizonyítható, akkor marad 50-50%. Az együttélés után fizetett hitel vonatkozásában aki az arányaihoz képest túlfizet, ennek megtérítését követelheti a másik féltől.

Feco_2 # 2010.07.31. 19:03

Kedves Fórumozók, Szakértők!

Ha valaki tudna segíteni az alábbi kérdésben, nagyon megköszönném (még egyenlőre csak elvi síkon, mert nem szeretnék válni -pedig én vagyok a megcsalt, de mindegy- csak fenyegetnek vele):
Jelenlegi, feleségemmel 50-50%-ban közös tulajdonban lévő 11 éve vásárolt lakásunk vételárát fele részben a házasság alatt kapott örökség ingatlan eladási árából fizettük ki. Kérdésem az lenne, hogy a külön vagyonnak minősülő örökség vételára befolyásolja-e a vagyonmegosztást, vagy mivel az ingatlan-nyilvántartás szerint fele a feleségemé, akkor a különvagyonom nem játszik szerepet.
További kérdés, hogy az örökség ingatlan eladási árának a saját lakásunk megvásárlásáig keletkezett haszna (tőzsdén szépen hozott), amit szintén a vásárlásba tettünk bele, minek minősül: közös vagyonnak, vagy különvagyonnak.
Köszönettel:
Feco

MajorDomus # 2010.07.31. 19:37

Hogyne lenne jelentosege.
a hazad a te kulonvagyonod, s annak ara miatt a haz 50 %~a a tied, a maradek 50% felezodik.
az tozsdei arfolyamnyereseg kozos szerzemenynek szamit.

banoka # 2010.08.01. 11:01

Tartásdíjjal, vagyonmegosztással kapcsolatban lenne kérdésem:
A férjem vállalkozó, a havi bejelentettet bére nem nagy, viszont jelentős osztalékot vett fel az elmúlt 2-3 évben mindig. Ez beleszámít a tartásdíj megállapításánál?
Mivel már megromlott a kapcsolatunk, biztos hogy azon "fáradozik", hogy a vagyonának egy részét eltűntesse. Hány hónapra,évre visszamenőleg vizsgáltathatom meg pl a bankszámla forgalmát?

Van valakinek tippje, hogy válóperes ügyvédet hogyan keressek, ismerősöm nincsen...

Sherlock # 2010.08.01. 11:06

A bíróság igyekszik valós vagyoni helyzet alapján megítélni a tartásdíjat, hiába van minimálbérre bejelentve, ha fenntart egy 160 négyzetméteres házat(csak egy példa volt).

Bal oldalt a szolgáltatásoknál van olyan menüpont, hogy "ügyfél keres ügyvédet".

Kis off: sok értelme nem lenne 5 évre visszamenőleg megvizsgáltatni a bankszámla adatait, mivel vállalkozó; egyszer fent, másszor lent -hiába mondod, hogy 4 éve kőgazdag volt, ha most a csőd szélén áll(szintén csak egy példa). :)

banoka # 2010.08.01. 11:26

Szia, köszi a választ.

Azért vizsgáltatnám meg a számláját, mert van olyan fifikás, hogy eltűntesse róla az összes pénzét, mire válásra kerül a sor. Már egy ideje nem is otthonra küldeti a bankszámláit, hanem a munkahelyére, így foglamam sincs mennyi pénz van rajta. Viszont egyértelműen kinézem belőle, hogy pl felveszi készpénzben és azt mondja, kölcsön adta valakinek, vagy elutalja egyik rokona számlájára stb. vagy pár éve az anyósom nevére vett lakást, hogy nekem ne legyen közöm hozzá (csak mázlim volt és kiderítettem mindent, így tudtam tiltakozni, hogy a fele engem illet).
Szóval hiába a gyerekek, azzal tart sakkban, hogy ne számítsak semmire válás esetén, annyit se fogok kapni, hogy a rezsire elég legyen. Ő már egész biztosan beszélt ügyvéddel, hogyan ússza meg legolcsóbban. Az asszonytartás megítélése mennyire elterjedt hazánkban (még gyesen vagyok)?

ObudaFan # 2010.08.01. 12:21

Van mód arra is, hogy a bíróság keresse meg a számlavezető bankját, hogy milyen pénzmozgások voltak a számlán, de ilyen esetekben azért legtipikusabban tanúkkal lehet bizonyítani a valós jövedelmi helyzetet.
Házastársi tartás megítélésére akkor van csak mód, ha a (volt) házastárs maga nem tudja magát eltartani önhibáján kívül.

Vica33 # 2010.08.02. 09:15

Üdv!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy bennem megfogalmazódott a válás gondolata. 10 éve vagyunk házasok, 8 éve lakunk közös házunkban. Van egy 2 éves autónk és van egy 6 éves gyermekünk. Bizonyíthatóan a férjem 3-szor többet keres nálam (amit állandóan az orrom alá dörgöl). Milyen esélyeim vannak így a vagyonmegosztást illetően?
Lehet olyant kérni, hogy 3 felé osztozzunk? A gyereknek olyan számlát nyitni amihez kettőnk egybehangzó akarata kell kivétnél, betétnél amíg fel nem nő? Vagy ehhez a gyereknek semmi köze?
Vagy egy másik lehetőség is megfogalmazódott bennem: Én úgy gondolkodom, a messzemenő vitákat elkerülném, és belemennék, hogy a vagyon negyede legyen az enyém - a kereseti viszonyoknak megfelelően.
Várjam meg a végét és akkor költözzek el a gyerekkel, vagy már előtte is megtehetetem? Jogos, ha kikötöm, hogy ha a negyedébe belemegy, hogy a berendezés alapvető részét elvigyem? Mivel csak albérletbe tudnák menni a gyerekkel, néhány dologra okvetlen szükségem lenne, amit megvenni biztos nem tudok.
Mit tudok tenni? Mindenképpen szeretném a vitákat elkerülni, így is nagyon sokat fogunk sérülni.
Vica

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.02. 09:21

Egyezségben bármit lehet. De egyezség nélkül fele-fele.

mátyástemplom01 # 2010.08.02. 10:35

Kedves Szakértő,

Az lenne a kérdésem, hogy a házasság évei alatt összegyűjött megtakarítás (bankbetét, stb.) kit és milyen arányban illet egy vagyonmegosztásnál, ha egyértelmű a különbség a jövedelmi viszonyok között (alacsony jövedelem a feleségnél és magas jövedelem a férjnél)?

Jól tudom, hogy alapvetően ebben a váló feleknek kell megegyezni és ha nincs megegyezés, akkor dönt a bíróság?

Köszönöm