Válás, vagyonmegosztás


kaktusz285 # 2020.12.27. 17:02

Az már eldöntött tény, hogy nem akarom ezt a házasságot. A kérdés az, hogyha nem fogadja el a megosztott lakáshasználatot, kötelezhet-e a bíróság, hogy kifizessem a részét???????

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.27. 17:08

Igen.

kaktusz285 # 2020.12.27. 17:16

Mivel most kifizetném, hogy minál előbb elmenjen, de ő csak két év múlva akarja, a pénzt mert akkor költözne el, addig itt marad a házban. Akkor viszont már nem akarok neki fizetni, hiszen lakhat a megosztott ingatlanban. De akkor már menni akar, ezért kérheti-e a bíróságtól, hogy kötelezzen engem a része kifizetésére???? Tehát ez a fizetési kötelezettség a lényeges kérdés.

kaktusz285 # 2020.12.27. 17:20

Tehát ha kéri, köteles vagyok kifizetni, függetlenül attól, hogy akár lakhat is a megosztott ingatlanban. Értem. Ha ez ilyen egyszerű, akkor a sok ilyen-olyan hányadú tulajdonrésszel rendelkezők miért nem kérik bírósági úton a része kifizetését? :D Köszönöm a választ.

kaktusz285 # 2020.12.27. 18:19

két év múlva elköltözik, szerinte ekkor meg kell, hogy kapja a ház forgalmi értékének a felét egy összegben.A válást nem tudom miért, de egyáltalán nem említi.

Elképzelhető, hogy azért nem erőlteti a válást, hogyha vagyonmegosztási perre kerül a sor, akkor az házassági vagyonmegosztási per legyen és ne polgári vagyonmegosztási per?

drbjozsef # 2020.12.28. 09:50

ilyen-olyan hányadú tulajdonrésszel rendelkezők miért nem kérik bírósági úton a része kifizetését?

Elég irreleváns kérdés, hiszen honnan tudhatnánk miért nem kérik? Magánügy.

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránt indítható per mindenki számára nyitva van, és egészen különleges méltánylást érdemlő nagyon kevés kivételtől eltekintve, a bíróság meg is szünteti azt. Ha nem tudják kifizetni egymást, akkor elárverezik az ingatlant.

drbjozsef # 2020.12.28. 09:52

vagyonmegosztási perre kerül a sor, akkor az házassági vagyonmegosztási per legyen és ne polgári vagyonmegosztási per?

Butaság. A házastársi közös vagyont aszerint kell megosztani. Nincs "házassági" meg "polgári" per külön, ilyen értelemben. Ez független a válástól, ha a felek a megosztást kérik.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.28. 13:25

Úgy értette, hogy a konkrét esetben nem lehet közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítani, mert a felek jogviszonya nem egyszerűen közös tulajdon.

kaktusz285 # 2020.12.29. 02:35

konkrét esetben nem lehet közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítani, mert a felek jogviszonya nem egyszerűen közös tulajdon.

Ha a jogviszony nem egyszerűen közös tulajdon, akkor ez azt jelenti, hogy nem jár neki a ház értékének a fele?

Ha nem lehet közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítani, akkor bírósági úton nem tudja követelni a része kifizetését?

drbjozsef # 2020.12.29. 17:07

Ha a jogviszony nem egyszerűen közös tulajdon, akkor ez azt jelenti, hogy nem jár neki a ház értékének a fele?
Nem, nem azt jelenti.

Ha nem lehet közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítani, akkor bírósági úton nem tudja követelni a része kifizetését?
De tudja, ahogy már többször írtuk, de nem olyan pert kell indítania. Hanem a házastársi vagyonközösség megszüntetése irántit.

Margaréta75 # 2021.01.25. 18:32

Üdvözlöm. Házasságunk fel lett bontva egy éve,akkor viszont a vagyonmegosztás nem lett rendezve. Egy közös lakásunk van ami fele fele arányban a tulajdhonunk. A lakáshoz tartozik egy garázs amit a házasság alatt a szüleim vettek,csak az én nevemen van,és bizonyítani tudom hogy ők utalták át a vételárat az eladónak. Most szeretném az ex férjemet kifizeti a lakásból,de nem egyezkedik mert szerinte neki a garázs épulet fele is jár. Viszont én erre nem vagyok hajlandó,mert bizonyítottan az én tulajdonom. Most odáig jutott a dolog ,hogy vagyonmegosztát fogok kérni a bíróságtól. Kérdésem ,hogy mi erről a véleménye?....csak szerintem egyértelmű a dolog?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.25. 21:37

Közös tulajdon megszüntetését kérd.
De egy ügyvéd nem ártana.

V.Ladimir # 2021.02.01. 18:00

Kedves Fórumozók!

30 év házasság után szüleim kapcsolata megromlott. Amikor összeházasodtak apám tulajdonában lévő telken építkeztek, fel is húzták a családi házat amely ugyancsak apám nevén van. Az évtizedek alatt a ház felújítására, fejlesztésére (garázs,térkő,tető stb.) szánt pénzeket édesanyám jövedelméből állták. Válásról nincs szó, apám csupán el akarja adni az ingatlant. A kérdésem az lenne, hogy apám el tudja adni az ingatlant anélkül, hogy ehhez anyám hozzájárulása lenne szükséges?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.01. 18:03

Nem jó a kérdés. Vegyük kétfelé:
Apám el tudja adni az ingatlant anyám hozzájárulása nélkül?” Igen.
Nem lenne szükséges ehhez anyám hozzájárulása?” De.

V.Ladimir # 2021.02.01. 18:24

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát! Esetleg van olyan jogi lépés amivel meg tudnánk előzni, hogy eladja az ingatlant anyám feje felől?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.01. 18:46

Van.

Chris2241 # 2021.02.02. 17:39

Kedves Fórumozók!
A következő lenne a helyzet. Házasság alatt közös vagyonból lett vásárolva egy ingatlan a közös gyermek nevére, a szülők haszonélvezeti jogával terhelten. A keresetlevél a házasság felbontására benyújtva, és a vagyont is szeretnénk rendezni. A férj állítása szerint a gyermek nevén lévő ingatlannal is el kellene számolni a feleknek egymás között, mivel közös vagyonból lett véve, a feleség szerint pedig nem. Nem tulajdonjog a kérdés, hanem az, hogy valóban el kell-e egymással számolni a feleknek, és be kell-e vonni a vagyonmegosztás körébe lakást annak ellenére, hogy a gyermeknek lett vásárolva az ingatlan, aki benne él, és az anyuka nem szeretné a gyereket kitenni a saját lakásából. Viszont ha valóban el kell vele számolni, akkor sajnos el kell adni, mert máshogy nem fog menni a másik fél kifizetése.
Köszönöm a válaszokat.

Szomorú örökös # 2021.02.02. 17:54

Chris2241

A férj állítása szerint a gyermek nevén lévő ingatlannal is el kellene számolni a feleknek egymás között, mivel közös vagyonból lett véve, a feleség szerint pedig nem.

Laikus véleményem szerintem sokkal nagyobb gond lesz ott a férj haszonélvezetével. Ha arról le akar esetleg mondani, akkor az pénzes játék lesz. Persze nem kötelező, de ha élni szeretne inkább vele, akkor sok mérget okozhat még. Az már más kérdés, hogy a gyerek az övé is, nem is értem, miért nem az ő érdekét nézi. :-O

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.02. 18:40

Ilyen ügyben miért nem bízol meg egy ügyvédet?

Anci Kustler # 2021.02.05. 20:00

Kedves Fórumozók!

6! év vagyonmegosztási per után 100% pernyertes lettem.Megítélték a nekem járó pénzt, teljes egészében. Most megy a huzavona, hogy fizet, vagy végrehajtást kérjek-e. Az ügyvédemnek küldött levelében többek között az áll, hogy a 2015-ös közüzemi számláinak felét fizessem ki. 2015 áprilisában költöztem el. A számlákat,amig ott laktam közösen fizettük. A per (másodfok is) 2 hónapja ért véget. Már előállt annyi állatsággal, hogy az emberfeletti, ezért is húzodott eddig a per. Ezt hogy bizonyítsam, hogy adtam a költségekbe akkor? Vagy mi a jogalapja ennek a követelésnek?Nem évült ez el? A per során, sem azon kívül ezt a közüzemi díjas sztorit eddig meg sem említette.

drbjozsef # 2021.02.06. 06:22

Anci Kustler,

Én nem foglalkoznék vele. Küldenék egy levelet, azzal amit itt leírtál, mikor költöztél, addig fizettél, etc, megemlítve hogy ez a pernek nem volt tárgya, az igényét jogalapjában sem ismered el, de ha ő mégis alaposnak gonodolja az igényét, indítson új eljárást nyugodtan. Azt, hogy feltehetőleg elévült, nem említeném - elég azt akkor, ha tényleg olyan hülye lesz, hogy FMH-t indít.

Amit meg megítéltek már perben, arra küldeném a végrehajtást, ha nem fizet - ennek a kettőnek a világon semmi köze egymáshoz.

gabca47 # 2021.02.07. 16:23

Üdvözletem Mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni Önöktől.
Lassan 15 éve külön élünk a férjemmel. Van egy gyermekünk, aki 24 éves. Most érkezett el az idő, hogy elváljunk (én kezdeményezném a válást). Közösen szerzett vagyonunk nincs. Ahhoz, hogy elváljunk szükséges-e ügyvéd közreműködése? Ha nem, milyen hivatalnál kell elindítani a válás folyamatát?
Válaszukat előre is megköszönöm!
Üdvözlettel: gabca47

alfateam # 2021.02.07. 17:26
hugi2 # 2021.02.08. 08:15

Kedves Csoporttagok!
Ha valaki tudna adni választ, azt nagyon meg köszönném! Válásom elején vagyok, és a felperes (jelenleg még a férjem) hazug, valótlan állításait igazolhatom-e, illetve a bíróság elfogadja-e "bizonyító erejű okiratnak" a telefonom GPRS adatait, mely igazolná, hogy mikor költöztem el a közös ingatlanból. (két évet visszamenőleg tudom igazolni, hogy hol voltam/voltunk/) Ez nagyon-nagyon fontos lenne számomra.
Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.02.08. 09:42

hugi2,

GPRS? Talán inkább GDPR... ja, nem, GPS lesz az.

Általánosságban a bíróságon szabad bizonyítás van, a bíróság bármit elfogadhat bizonyítéknak, amit jónak lát.

A telefonod GPS adatai le vannak mentve neked 2 évre visszamenőleg? Csodálkoznék. De ha mégis, az legfeljebb a telefonod pozícióját bizonyítja, nem a tiedet. (Legfeljebb a cellainformációk kérhetőek le a szolgáltatóktól, az is bizonyíthat effélét elvileg)

Mellesleg válásnál általában nincs ennek annyi relevanciája, mint a felek hiszik, nemigen számít, hogy ki mikor miért költözött el, kinek a "hibájából" szakadt meg az életközösség, és így tovább.

Nem lenne egyszerűbb, ha leírnád a konkrét tényállást? Mi a tényleges problémád? Miért lenne ez fontos?