Válás, vagyonmegosztás


hugi2 # 2021.02.08. 10:48

Köszönöm drbjozsef!
Lehet hogy egy picit hosszú lesz:
A lényeg a lakáshasználatáért kellene fizetni a felperesnek nekem. Ő szerinte 2019.június 8-án "önként a visszatérési szándéka nélkül" költöztem el a tulajdonát képező ingatlanból. Más városban volt/van egy ingatlanom, melyben albérlő lakott június 11-ig, (ő már nem, csak a holmija volt ott, amit 11-én vitt el) A szomszédok engem junius 6-án hajnalban értesítenek, hogy az egész házban áll a víz a lakásból ömlik a víz(2. emeletről a földszintig) és azonnal menjek. Be utaztam. És innen érdekes a dolog: június 6- 18-ig minden áldott nap oda-vissza ingáztam! (ügyintézés, biztosítók stb, a lakásban június 17-ig, a biztosítóval történ telefonos egyeztetés alapján- csak olyan munkát tudtam végezni, ami nem a víz eredménye. Felperesnek mondtam, hogy lehet egy-két napot (június 18-tól) a lakásban töltök, mert el lehet kezdeni az érdemi munkát. Június 23-án mentem haza, addigra ki volt pakolva minden holmim, butorom az udvarra - mivel felperes állítása szerint én "önszántamból elköltöztem" Innentől fogva jóformán augusztus 17-ig naponta ingáztam . Ekkor kaptam meg a bíróságtól, hogy válni szeretne (junius 22-én adta be!!) melyről nekem fogalmam sem volt. Természetesen vannak, tanuk, fotók a kárról, a bíztosítói kifizetés stb, de úgy gondolom, hogy ezzel még jobban tudnám az igazamat érvényesíteni.

hugi2 # 2021.02.08. 10:52

Kedves drbjozsef
Most látom, hogy a dátumot elírtam ez 2020 június 08!!! (nem 2019 évi a történet, hanem tavalyi, 2020)

hugi2 # 2021.02.08. 11:04

Kedves drbjozsef
A telefonról: több mint két éve úgymond "helyi idegenvezető vagyok" és a Google Maps minden hónap végén küldi hogy hol,és mikor jártam. Az is mutatja, hogy mivel közlekedtem (autó, busz, gyalog) Mikor indultam, mikor érkeztem, hol mennyi időt töltöttem, és ha fotóztam, akkor a képeket is. ez nekem mappában van meg, mint írtam több mint két év napjai pontosan időre/helyre.

hugi2 # 2021.02.08. 11:27

Kedves drbjozsef
Az ingatlanon, (ahol közösen éltünk) van egy külön önálló lakrész, ahol én dolgoztam. Amig én nap közben a lakásfelújításon dolgoztam (amit tudtam) addig a felperes az apróbb dolgaimat kihordta, majd 2020, június 23-án, vizet, áramot elzárta. a közösen használt lakrészen zárat cserélt. Oda nem tudtam menni. Június 22-ig ott tudtam még aludni, azután már nem! De ettől függetlenül majdnem minden este kimentem, kértem hogy nyissa meg a vizet, villanyt, de ezt nem tette, sőt még az autó bejárati kulcsát is elvette, igy autóval sem tudtam már beállni. Konkrétan augusztus 17-től lakom a(az akkor még félig, romhalomban lévő) lakásban. Ő időközben (utólag kiderült hogy társkereső oldalakon töltötte/tölti az idejét,) ismerkedett már a vízkár előtt is! Tehát összegezve, kirakott, fizetni nem akar (12 év kapcsolat, ebből 2018-tól ezidáig még házasság)
Köszönöm a türelmét és a segítségét!

drbjozsef # 2021.02.08. 17:51

hugi2,

Erre egy jó tanácsot lehet adni : keress - ha nincs még - egy jó családjogi ügyvédet.

Ha az a kérdés, az általad említett dokumentumokat jó eséllyel elfogadhatja a bíróság, csak kérdés, hogy ezzel önmagában mire mész majd a perben.

hugi2 # 2021.02.09. 10:56

Kedves drbjozsef!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Egy kicsit így nyugodtabb lettem. Azért lenne jó, ha a bíróság elfogadná, mint írtam, hogy ezzel is tudnám bizonyítani, hogy augusztus 17-ig ott éltem és nem önszántamból költöztem el Igényt nyújtottam be lakáshasználati-díj fizetésére, felperes nem hajlandó semmit fizetni, mondván hogy már rég elköltöztem.

Természetesen vannak tanuk, fotók a kárról, a biztosítói kifizetés stb, de úgy gondolom, hogy ezzel még jobban tudnám az igazamat érvényesíteni.
Tisztelettel köszönöm!

Via1981 # 2021.02.12. 09:05

Tisztelt Ügyvéd Úr. A segítségét szeretném kérni. 2011-ben magyar állampolgárként, szintén magyar állampolgárral kötöttünk házasságot a Bahamákon, amit itthon Magyarországon sosem honosíttattunk. 8 éve nem is tartom a kapcsolatot az illető úriemberrel. Szeretnék férjhez menni, de gondolom ahhoz először el kellene váljak, hogy minden a törvényi előírásoknak megfelelően történjen. Mi a módja? HOva fordulhatok segítségért? A korábbi férjem bevonása nélkül tudom intézni egyedül a dolgot? Vagy az ő részvételére is szükség van? Itthon is hitelesíttetni kellene először és csak utána tudok elválni? Nagyon megköszönném a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.12. 11:44

Ha az a kérdés, akkor magyar állampolgár családjogi perére van joghatósága a magyar bíróságnak.

Mária9 # 2021.02.20. 00:08

Segítségüket szeretném kérni, mivel tavaly januárban elváltam. A válás jogerőre emelkedett, de a vagyonmegosztási pert még nem kezdtük el, mert szerettem volna békés úton megeggyezni a volt férjemmel. Ő ezt az időt arra használta fel, hogy az összes ingatlanunk ráeső részét elajándékozta az anyjának. Fele részben a volt anyósom a tulajdonosa most minden ingatlanunknak, ez tavaly februárban be is lett jegyezve a földhivatalban. A családi házunkban továbbra is ő lakik, a másik ingatlanunkat a még mindig közös cégünk irodájaként én használom. Mit lehet ilyenkor tenni? Ajándékozzam el én is a rám eső részt az anyámnak? Ha beadom a vagyoni perre a keresetet, akkor már csak az én fél részemet érinti ez, és ezen fogunk csak osztozkodni?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.20. 09:21

Mi ezzel a baj? Ha csak a ráeső részét ajándékozta el?

És egyáltalán: mit perelnél, ha nem vitásak a közös vagyon tárgyai és a közös tulajdon tárgyai?

Ajándékozzam el én is a rám eső részt az anyámnak?
Nagy ötlet! Mondjuk, a vagyon gondjától egy csapásra megszabadulnál.

Mária9 # 2021.02.20. 09:40

Tulajdonképpen a probléma ezzel az, hogy a családi ház sokkal többet ér, mint az iroda. Én albérletben lakom. Nyilvánvalóan 50%-50% ban szeretném elosztani a közös vagyont, nem 30%-70%-ban, ahogy most használjuk. Az irodáért a volt anyósom ráadásul bérleti díjat követel. Az igazi kérdésem az lenne, hogy a vagyoni per során a válás után elajándékozott ingatlanrészek is a közös vagyonunk részét képezik-e még.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.20. 11:11

Ne, haragudj, nem értem.

Mária9 # 2021.02.20. 12:06

Köszönöm, hogy időt szentel rám. Tavaly januárban jogerőssé vált a bontóperünk itélete a volt férjemmel, elváltunk. Két ingatlanunk van, mind a kettő az osztatlan közös tulajdonunk volt 50-50 % értékben. A családi házunból kiköltöztem a férjem nyomására, abban azóta ő lakik. A második ingatlanunk egy iroda, amit én használok. Eddig nem kezdtünk vagyoni perbe, mert békés megegyezésben reménykedtem. Tavaly februárban a férjem elajándékozta az anyjának mind a két ingatlanba bejegyzett fél tulajdoni részét a tudtom nélkül. Erről most szereztem tudomást, mert a volt anyósom bérleti díjat követel magának az iroda használatért. A jelenlegi felállás szerint a családi ház fele részben az enyém, fele a volt férjem anyjáé. Az iroda szintén. tudom, hogy mindenképp vagyoni perre lesz szükség. A családi ház értéke sokkal magasabb, mint az irodáé. Ilyen esetben a bíróság figyelembe veszi a bontóper után elajándékozott vagyon értéket?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.20. 12:34

tudom, hogy mindenképp vagyoni perre lesz szükség.

Miért is? Tulajdonképpen mit szeretnél?

Mária9 # 2021.02.20. 12:41

Szeretném megkapni a családi házam értékének a felét. Én abba nem mehetek be, nem használhatom, a volt férjem használja kizárólagosan. Albérletben lakom. Szeretném rendezni az iroda tulajdonjogát, nem szeretnék bérleti díjat fizetni a volt anyósomnak érte. A családi ház körülbelül 25 millió Ft-tal ér többet, mint az iroda.

drbjozsef # 2021.02.20. 13:56

Mária9,

Nincs itt semmi különösebb jogi kérdés. Ha az a kérdés, hogy bármin is változtat az, hogy a férjed elajándékozta a nevén lévő (!) részét, akkor az a válasz, hogy nyilván nem. Semennyit.

Mondj valamilyen megegyezési alapot a férjednek, próbáljatok megegyezni. Vagy adja az anyja neked az iroda részét, plusz a két ingatlan árkülönbözetének felét.

Ha az a kérdés, ha a férjed a per után, ítéletre sem tud kifizetni, akkor az anyja tűrni lesz köteles, hogy kielégítsenek az ajándékba kapott részekről.

Sőt : neked érdeked lenne minél előbb elindítani ezt a pert, és azonnal kérni a két ingatlanra a perfeljegyzést, mert ha harmadik jóhiszemű félnek, ellenértékért adja el az anyja az ingatlanrészeket, akkor tőle már nem tudod könnyen visszaszerezni.

Természetesen ettől ez még neked jár (feltétve, hogy a tényállásod teljes, és nincs benne valamelyikőtök különvagyona is az ügyben, vagy más bonyolító tényező amit mi nem ismerhetünk), és lehet, hogy a férjeden kell végrehajtást indítanod, de ha vagyona nincs, akkor a jövedelem letiltásával évszázadokig fog tartani a dolog.

Mária9 # 2021.02.20. 14:00

Köszönöm szépen a válaszát. Erre voltam kiváncsi. Nincs semmilyen különvagyonról szó, közös szerzemény volt mind a kettő.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.20. 15:25

Szeretném megkapni a családi házam értékének a felét.
Akkor szólj a tulajdonostársnak, hogy ezt szeretnéd, vagy fizesse ki neked, vagy adjátok el, és osszátok el az árát. Ha másképp nem megy, pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt. (Természetesen nem házassági vagyonjogi pert.)

nem szeretnék bérleti díjat fizetni a volt anyósomnak érte.
Nem is kell. Bérleti díjat biztosan nem. Használati díjat pedig akkor, ha az anyós is használni akarja azt az irodát, csak te nem engeded neki. A közös tulajdon megszüntetéséről írtak erre is vonatkoznak.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.20. 15:26

tőle már nem tudod könnyen visszaszerezni.
Nincs mit visszaszereznie. Az ő része csorbítatlan.

drbjozsef # 2021.02.20. 16:11

Valóban.

Tanácstalan99 # 2021.02.22. 13:46

Válás előtt állok. Kivitelező férjem, postán vásárolt, nyomtatott alapú Magyar Állampapír Pluszban tartja a megtakarításainkat és a nyomtatott értékpapírokat is a saját munkahelyén őrzi, így azok pontos értékéről sincs információm.
Kérdésem az lenne, hogy válás esetén kérhetem-e hogy a Magyar Posta visszamenőleg valamennyi időre adjon információt a férjem nevén lévő nyomtatott értékpapírokról, hogy a megtakarításainkat ne tudja előlem elrejteni.

  1. Köteles-e a Magyar Posta Információt adni?
  2. Milyen feltételekkel és ki kérheti ki az információt?
  3. Visszamenőleg mennyi ideig lehet kérni az információkat?

Köszönöm.

Tanácstalan99 # 2021.02.22. 14:31

Új kérdés merült fel bennem az előzővel kapcsolatban. Azt szertném még megkérdezni a postán vásárolt papíralapú Magyar Állampapír Pluszról

4.) kiad-e a Posta azokról a nyomtatott értékpapírokról is információt, amik már fel lettek törve és pénz kivéve? Azaz már nem élők?
5.) azokról a nyomtatott értékpapírokról is kaphatok információt, amik eredetileg az férjem nevén voltak, de időközben másra ruházta át őket és így esetleg már más vette fel a pénzt a postán?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.22. 17:47

1 Neked nem csak hogy nem köteles adatot szolgáltatni, hanem egyenesen tilos a számára.
2. Nyilván a jogosult, a férjed. Talán a bíróság is perben - de egyes vélemények szerint ehhez is kell, hogy a férjed feloldja a banktitok alól. Ha nem teszi, akkor jön az állítási és bizonyítási szükséghelyzet - az már végképp nem laikusnak való.
3. Kérni bármeddig. Adni meg addig tudják, amíg megvannak.
4. Lmf. + Minek?
5. Ua.

Nem kellene mindenek előtt a férjedet kérdezni?

Tanácstalan99 # 2021.02.23. 13:47

Elnézést, de biztos félreérthető volt ahogy fogalmaztam.
Válni szeretnék 3 közös gyermekkel, de még nem adtam be a papírt.
Férjem azzal fenyeget, hogy nem fogok kapni a közösen megtakarított pénzekből, mert nem tudom bizonyítani a létezésüket, hisz nem tudom, hogy milyen bankban, mennyi pénzünk van. A bankszámla számokat is eltitkolja előlem.
Kérdés:

  • Válóper illetve vagyonmegosztási per megindulása esetén kaphat-e az ügyvédem az egyes bankok írásos megkeresése esetén információt a férjem nevén lévő bankszámla pénzek összegiről úgy egyes bankoktól, hogy nem tudom megadni sem a bankszámla számot sem az összeget?
  • Válóper illetve vagyonmegosztási per megindulása esetén kaphat-e ügyvédem információt a Magyar Postától a férjem nevén lévő nyomtatott alapú Magyar Állampapír Plusz értékpapírok összegéről?
  • Milyen időpontokra vonatkozólag kérhet információt az ügyvédem a bankoktól és a postától? Válóper megindulása vagy Vagyonmegosztási per megindulás időpontjától?
  • Ha férjem válókereset beadásom után kiveszi és eltünteti a pénzt egy részét, akkor követelhetem-e még annak a felét?

Köszönöm.

Tanácstalan99 # 2021.02.23. 14:03

Férjem rendszeresen elveszi a pénzemet.
Felmerült Édesapámban, hogy szeretné a gyerekeit segíteni és a lejárt életbiztosításából befolyt összeg felét öcsémnek, másik felét készpénzben nekem adná, de úgy hogy esetleges válás esetén az a külön vagyonomnak számítson és ha esetlegesen válásra kerül a sor, akkor ne kelljen még annak a felét is kifizetni a férjemnek.

  1. Elég egy egyszerű ajándékozási szerződést írnunk ahhoz, hogy az Édesapámtól kapott készpénz ajándék, amit valószínűleg részben, vagy egészben hosszú távon is megtartok (akár készpénzt, akár bankbetét), válás esetén is a külön vagyonomba számítson és ne kelljen felezni?
  2. Meg kell említeni fent említett ajándékozási szerződésbe, hogy külön vagyonba adja? vagy elég, ha az ha az én nevemre szól az ajándékozási szerződés? Mire figyeljünk, hogy a külön vagyon megálljon?

Köszönöm.