Válás, vagyonmegosztás


burnout # 2007.12.03. 07:14

Lenne még egy kérdésem. Eladott üzletrész után - ha a férj a kapott összeg után már leadózott -, a vagyonmegosztás után nekem is kell a rám eső 50% után adózni? Ha igen, mennyit. És egyáltalán... az osztozkodás után mi mindenért kell illetéket fizetni? Ház? Berendezés? Kocsi?

burnout # 2007.12.03. 07:09

Kedves ObudaFan!
Ez mit jelent? "Részét képezi. Ha meg nem is tudtál róla, akkor különösen."
Ha nem tudok a férjem anyagi dolgairól, akkor jobban jár vagyonmegosztásnál a fele?:-) Csak mert én is válok, és (elvileg) én sem tudok egy csomó, a hátam mögötti ügyletről.
Köszi előre is.

monalisa1 # 2007.12.02. 23:06

Én úgy tudom, hogy az önként távozó lakáshasználati jog ellenértékére nem tarthat igényt, mert ÖNKÉNT megy el, lesz egy 1/2 tulajdoni hányada egy ingatlanban, amit használni nem tud. Indíthat egy közös tulajdon megszüntetési pert, ahol a lakott forgalmi érték felét kapja meg. Úgyhogy még mindig a legjobb - és költségkimélő - a megegyezés.

cicafül # 2007.12.02. 22:12

Tisztelt Cím!

A kérdésem a következő: Válás esetén lakáshasználati jog ellenértékére akkor is igényt tarthatok, ha önként megyek el a közös tulajdonú ingatlanomból?

monalisa1 # 2007.11.30. 19:56

Ha a téged megillető EGÉSZ pénzből "beugróként" tudnál venni egy kisebb lakást, meg ha lenne állásod, a bank valószínűleg hajlandó lenne arra a lakásra átvezetni a jelenlegi hiteltartozás-részedet. (A banknak elméletileg végül is mindegy, hogy a jelzálog nem eme lakáson van hanem amaz lakáson lesz. Persze ezt előbb velük meg kell beszélni.) A jelenben a legfontosabb: mielőbb próbálj elhelyezkedni, és lehetőleg állami cégnél, mert multi, kft, bt. stb. alkalmazottjaként egyedülállónak nemigen ad hitelt a bank.

Mamifej # 2007.11.30. 16:06

Huhh, köszönöm! Legalább egy jó hir!

ObudaFan # 2007.11.30. 15:21

Részét képezi. Ha meg nem is tudtál róla, akkor különösen.

Mamifej # 2007.11.30. 13:42

Kedves Obudafan,

Köszi az előző válaszodért! Lenne még egy kérdésem. Kiderült, hogy a férjem a házasság alatt 3 magán nyugdíj pénztárba fizetett magának elég jelentős összeget. (Milliókról beszélünk). Ez is részét képezi a vagyonmegosztási alapnak? Minden félretett pénz ide ment, de ő csak a lakás áráról és a benne lévő ingóságokról akar tárgyalni.
Én nem tudom őt kivásárolni az ingatlanból, ami azt jelenti, hogy az ingatlan eladása után, vagy ha ő kivásárol engem - a hitelünk miatt - egy nagyon kis összeggel leszek "elbocsátva" a gyerekkel. Annyira kis összeg amiből reménytelen, hogy egy másik lakásra befizessek. A férjem nagyon sokat keres, nekem meg még állásom sincs, elkeseredetten próbálok mindent hogy ne váljunk földönfutóvá.

ObudaFan # 2007.11.28. 18:53

Nincs mit.

AndiBp # 2007.11.28. 18:35

Köszönöm szépen

ObudaFan # 2007.11.28. 18:26

Szerintem itt lehet beköltözhetően árverezni, a Vht. taxatív felsorolást ad arról, mikor kell lakottan:

  1. ha abban a végrehajtási eljárás megindulását megelőzően kötött, érvényes bérleti szerződés alapján bérlő lakik, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhető állapotban történő értékesítésében állapodott meg, és a bérleti szerződés megkötésére e megállapodás ellenére került sor,
  2. ha abban - a 137. § (2) bekezdésben foglalt esetet kivéve - haszonélvező lakik,
  3. ha az osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanban a nem adós tulajdonostárs lakik,
  4. ha az adós és a végrehajtást kérő (több végrehajtást kérő esetén valamennyi végrehajtást kérő) a lakottan történő értékesítésben megállapodott, vagy
  5. ha a lakottan történő értékesítéssel valamennyi végrehajtást kérő egyetért,
  6. ha abban az adós egyenesági felmenője lakik, és lakóhelye a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban is ebben volt, az ingatlan tulajdonjogát az adós tőle ingyenesen szerezte, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhető állapotban történő értékesítésében állapodott meg.
AndiBp # 2007.11.28. 17:59

Ha lakottan "alig lesz kapós" megvennem nem érdemes mit tudok tenni? Milyen lehetőségem lesz jogilag, hogy az engem megillető pénzhez hozzájussak?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.28. 13:08

A második árverésen már a végrehajtást kérő is részt vehet - beszámítják a követelését a vételárba. Vagyis neki csak a különbözetet kell fizetnie. Szerintem az illetékfizetési kötelezettség is csak erre a különbözetre áll be.
(Halkan teszem hozzá: annyira sokra nem mész az adós családja által lakottan megszerzett ingatlannal, hogy megérje még fizetni is vagy 4-5 mmilliót. Ex minima calculo.)

AndiBp # 2007.11.28. 11:58

"Aligha lesz kapós", azt jelentihogy bár megítélik a végrehajtásnál elhúzódik? Ha 10 évig nem kell senkinek, akkor így jártam? A felém megítélt összeg addig kamatozik, amíg előbb utóbb eléri az ingatlan értékét, is esetleg, és ezzel kiválthatja? Ha esetleg ez következne be illetékfizetési kötelezettséem lesz, az ingatlanvásárlás miatt? Ehez tudnia kell, hogy 8 milliót ítélnek előre láthatólag minimum meg. Az ingóságai max. 0,7 miliót érnek. Egy éve már kamatozik, ezt nem tagadta a bíróságon, bár el sem ismerte. A ingatlan piaci értéke 15.5.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.28. 07:39

Rosszul érted. Ha különvagyon az az ingatlan, akkor árverezhetik az egészet - de azt hiszem, a vázolt helyzetben csak lakottan. Aligha lesz kapós.

AndiBp # 2007.11.27. 23:44

A feleség autómatikusan tulajdoni arányt kapot (50%) a házasság pillanatában az ingatlanban esetlegeg az ingóságokban is, az ingatlanban a perfeljegyzés ellenére? Hiába papíron a volt élettársam tulajdona az ingatlan? Jól értem? És amennyiben a fél tulajdoni hányad és az ingóságok nem fedezik, mi várható?

monalisa1 # 2007.11.27. 21:07

A váláskori- tehát a júniusi vagyoni érték a kettőtök közti elszámolás alapja. Neked kell tudni bizonyítani, hogy a cégrészed nem ér annyit mint amennyi (...), ő egyenlőre joggal követeli a megállapított értéknek a felét - mint házassági vagyonközösségi megosztás.

Valahogy egyezzetek meg, mert egy megállapítási és egy megosztási per nagyon elhuzódó, és költséges...

terep1 # 2007.11.27. 20:27

üdv!
a következő a problémám : ez év február 1-én megszünt a volt feleségemmel az életközösség. a válást ez év júniusában mondták ki. vagyoni megosztás, egyezség nem született. egy kft 50%-os tulajdonjoga az egyém, ami egyben munkahelyem is. Kérdés: a cég mikori forgalmi értékét veszik alapul a megosztásnál? a jelenlegit, vagy a februárit? mi van ha nekem sem kell, ill.ér annyit az üzletrészem, mint amennyit a szakvélemény kimond?

igggen # 2007.11.27. 19:13

Köszönöm. De az nem gond, hogy az ajándékozás szó nem szerepel egyik papíron sem? De benne van a volt férjemmel való válás papírjaiban, a kölcsönszerződés módosításában, a közjegyzői okiratban stb. hogy én váltottam meg a volt férjem 50%-át, de az ő nevére került.

ObudaFan # 2007.11.27. 18:54

Az ő tulajdoni hányada végső soron igen. De csak végső soron, előbb ingófoglalással fog próbálkozni a végrehajtó.

AndiBp # 2007.11.27. 18:39

Érdeklődnék, ha megítélnek - bírósági úton - fizetési kötelezettséget velem szemben, de a személy, akinek fizetnie kellene, időközben munkanélküli lett, és bár egyedüli ingatlantulajdonos, de van felesége és kisgyermeke, árverezésre kerül-e az ingatlan? Függetlenül az ott lakó feleségtől (gyermektől), aki nem adós. Milyen esélyem lesz a végrehajtásra Pestmegyében?

ObudaFan # 2007.11.27. 18:31

Ptk. 582. § (3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

igggen # 2007.11.27. 18:15

Nagyon köszönöm, ez reménytkeltő. Van valami paragrafus amire hivatkozhatok ennek alátámasztásaként?
Úgy gondolom, hogy ez anno olyan volt mint egy szerződés, ő vállalta a 6 és fél millió visszafizetését velem, ha ez megvalósult volna úgy gondolom jogosan követelné az 50%-ot. De ő ezt nem "teljesítette". Ugye? Dec. 1-én elköltözik albérletbe, ehhez kér tőlem "előlegként" 100.000.-Ft-ot, illetve a közösen vásárolt Opelünket is magával viszi (hozzáteszem a beleegyezésem nélkül). Kissé hezitálok, hogy odaadjam-e a kért összeget, illetve milyen "papírt" írjunk róla, ill. az autóról is kellene valamit pl. a tulajdonjog magamhoz váltásának részeként adom ezeket át...

ObudaFan # 2007.11.27. 17:17

Nem lenne túl naív elképzelés. Azzal, hogy annak idején rá nézve a saját helyzeténél jóval kedvezőbb feltételekkel ruháztad rá ezt a vagyonrészt, tulajdonképpen ajándékoztál. Az ajándékozó pedig visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket , ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor. A válás tipikus példája az ilyen meghiúsult feltevésnek.

igggen # 2007.11.27. 15:57

Próbálom a lehető legrövidebben leírni az ügyemet, aki tud kérem szóljon hozzá, mire számíthatok a vagyonmegosztásnál (hamarosan lesz az első tárgyalásunk).
5éve költözött hozzám és 3gyermekemhez a jelenlegi férjem. Akkor még a volt férjem és az én tulajdonomban volt 50-50%-ban a lakás, amit 3millió befizetésével és 6 és fél millió kölcsönnel vásároltunk 1évvel azelőtt.
A férjem 50%-át megváltottam az autónk átadásával, a gyerektartásról 6évre lemondással, illetve 200ezer átadásával. A megváltott 50%-ot jelenlegi férjemre írattam, amiért cserében ő vállalta, hogy a maradék kb. 18évben velem együtt fizeti a kölcsöntörlesztést a lakásra (havi50ezer).
Hát a 18-ból sajnos csak 5lett, most válunk és a lakás 50%-át követeli. Azt akarja, hogy adjuk el és a kölcsönök (lakás, autó) kifizetése után felezünk, ez kb. 4-4millió volna, amivel nehezen tudok egyetérteni, hisz nekem már több mint 3millióm benne volt mielőtt ő megjelent volna a színen, tehát így én annyit sem kapnék, mint amennyit belefizettem, ő viszont elég jó üzletet csinálna. Úgy gondolom, hogy min. azzal a 3millióval több járna nekem. Illetve szeretnék a lakásban maradni és őt kifizetni, mire számíthatok kb. milyen összeget ítélnek meg számára? A lakáskölcsönre eddig kb. 2ésfél milliót fizettünk be, az autóra kb. 1millió600ezret. A kettő különbözete kb. 1millió + az autó, ez túl naív remény volna?