Válás, vagyonmegosztás

agin # 2007.08.06. 10:48

Azt szeretném kérdezni, hogy válás esetén közös vagyonnak számít-e ha az egyik félnek a házasságkötéskor volt egy saját ingatlana? Vagy x év házasságban való együttélés után átvándorol-e a közösbe vagy mindig is a külön vagyonát fogja képezni az illető félnek? köszi a válaszokat.

ObudaFan # 2007.08.02. 18:39

Amíg a bíróság nem hoz erről semmilyen határozatot, addig nem kötelező. A bíróság nem kér, hanem határoz.

makk # 2007.08.02. 11:45

Az eddig is világos volt, hogy dokumentálni kell a megegyezést (amit ügyvédnél intéztünk volna, de akkor még nem látta sürgető szükségét). Még most is az a kérdésem, hogy miért kérhette a bíró kijelentkezését a közös lakásból? Van erre szabály?

amatőr # 2007.08.02. 10:54

Nem a kijelentkezés a kötelező, hanem az utolsó közös lakás használatának tárgyában való megegyezés.

makk # 2007.08.02. 07:58

Segítségüket szeretnék kérni.
Közös megegyezéses válásunk első tárgyalásán kérte a bíró, hogy lehetőleg a következő tárgyalásig a 2 éve különélő fél jelentkezzen ki a közös lakásunkból, amit a mai napig nem tett meg, mert szerinte, addig is így biztosított a tulajdonához való joga. Az élettársához kellene, tudna átjelentkezni, csak nem teszi. Most hallottam az egyik ismerőstől, hogy amikor Õk váltak, a közös állandójáról nem volt meg a kijelentkezése a különélőnek, így meghiúsult a válásuk, és kezdhették előröl az egészet. Én ezt szeretném elkerülni. Mivel a 2. tárgyalásunkig (7 percig tartott) a megfelelő közös megegyezés, tartásdíj kérdésében nem született meg a hiteles dokumentum a megegyezésről, nem tudtuk bemutatni, mellékelni, így ez miatt jelenleg is húzódik a végleges döntés lehetősége. Kérdésem, hogy valóban kötelező a kijelentkezése a másik, különélő félnek? Ha igen, mivel lehetne ezt eredményesen ösztönözni?
Előre is köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2007.08.01. 19:14

Más kérdés, hogy valóban megtévesztő a kifejezés, és talán rossz is, mert nem az okot kell feltárni (házastársi tartási igény esetét kivéve), hanem csak a házasság megromlásának tényét. De ettől még a szót használják.

ObudaFan # 2007.08.01. 19:13

Ha a Pp. meg a Csjt. nem is tartalmazza a szót magát, a gyakorlatban van "okfeltárásos" válás.

amatőr # 2007.08.01. 16:29

....ha közös megegyezéssel....

amatőr # 2007.08.01. 16:28

Én nem görcsölnék ennyire azon, hogy a szeptemberi első tárgyaláson mi fog történni: semmi rendkívüli. Te és az ügyvéded elmentek, kedves férjed nem jelenik meg, Téged a bíróság röviden meghallgat, aztán bármit is csinálsz, a Pp. 285. § (1) bekezdése alapján a tárgyalás elhalasztásra kerül, mivel van közös kiskorú gyermeketek.

Inkább arra a koncentrálnék, hogy a második tárgyaláson mindenképpen megjelenjen a férjed, vagy ha akkor is elháríthatatlan akadályba ütközik a megjelenése, ennek az igazolása megtörténjen. Továbbá, hogy a második tárgyalásra az egyezségi megállapodásban lévő valamennyi kérdésre kiterjessze az ügyvédem a kereseti kérelmet, a férjem meg írásban, érdemben nyilatkozzon, hogy a kereseti kérelem minden részével egyetért, a kereset teljesítését nem ellenzi.

Ha ez mind megvan, már nem nagyon érdekelne, hogy a bíróság meghallgat-e még két tanút vagy sem...

Mert ez így mind belefér két tárgyalásba. Márpedig a közös megegyezéssel váltok el, akkor is lesz legalább kettő.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.01. 16:10

Khmm. Ha a válás úgymond közös megegyezéssel történik, akkor a bíróság elfogadja a házasság végleges és visszafordíthatatlan megromlása bizonyítékaként a felek egybehangzó válási szándékát. Egyébként pedig igenis behatóan vizsgálja, hogy a viszon megromlása valóban végleges-e, és bizony az okait is.

Dr.Attika # 2007.08.01. 15:51

Nincs "okfeltárásos" válás. A Válóperek között az lehet csak különbség, hogy van-e kiskorú gyermek, illetve a különélés 3 éven túli é vagy sem.

andrea1970 # 2007.08.01. 12:46

Felvázoltam a lehetőséget az ügyvédemnek aki azt mondta, hogy nem lesz jó az akadályoztatásra való hitatkozás, mert közös megegyezéses válás esetén nem tekint el a bíróság az alperes megjelenésétől, csak az okfeltárásosnál. Tehát el fogják napolni a tárgyalást, ki tudja meddig... :-( Áprilisban adtam be, és szeptemberben lett volna az első tárgyalás. Sose lesz vége. :-(

ObudaFan # 2007.08.01. 09:02

Nyilván elsősorban tanúkkal, de hát te ismered az ügyet jobban, neked kell tudni, milyen bizonyítékok lehetnek erre.

monalisa1 # 2007.07.31. 21:05

Az hogy kivonatja a forgalomból (...) ahhoz a kocsi papírjait be kellene tudni mutani. Azzalne jöjjön hogy "ellopták" a kocsit, mert bizonyára tudod bizonyítani, hogy a kocsi mindvégig nálad volt/van. Mindenestre nem árt ha mindenről csínálsz fénymásolatot, kezdve a vásárlás bankszámlájáról, aztán a havi csekkek befizetése stb.

monalisa1 # 2007.07.31. 20:56

Tanúvallomás és/vagy bemószerolás.
De ha egymás ellen léptek egyikőtök sem jön ki jól a dologból mert annyira az összefonódottság. Próbáljatok kompromisszumos egyezségre jutni.

Aztán még annyit, hogy rendőrnek ügyész a haverja, annak meg ismerőse van az adóhivatalnál...

Lárma # 2007.07.31. 20:26

Hogy lehet bizonyítani egy szerződésről hogy szinlelt??? Mi kell hozzá??

ObudaFan # 2007.07.31. 18:26

Az ikyen családi segítséget általában tanúkkal lehet bizonyítani, de hogy a konkrét esetben éppen mivel lehet, azt neked kellene jobban tudni.

A színlelt szerződés érvénytelen, más kérdés viszont, hogy a szerződés színleltségét neked kell bizonyítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.31. 17:58

Keress egy erős gyomrú ügyvédet.

Lárma # 2007.07.31. 17:39

Kedves Fórumozók!

Szeretném kérni a segítségetek, ötleteiteket és persze véleményetek a következő dologban:

Adott egy élettársi kapcsolat ami 13 évig tartott a volt élettársam előző házasságából hozott házban. Ezt a házat a közösen eltöltött évek alatt nagyon átalakítottuk. Rengeteg pénzt költöttünk rá. Mivel élettársak voltunk így nem fele-fele arányban kéne megosztani a közösen szerzett vagyont. Ezt már tudom. Nekem volt egy jól menő vállalkozásom az exem pedig ott volt minimálbéren alkalmazott hogy ne vesszenek az évei.. Gyakorlatilag otthon volt és elment befizetni a postára a csekkeket meg felvenni a bankba pénzt… Persze ő most jön azzal hogy háztartást vezett gyereket szült és gyereket nevelt (mely gyermek mellesleg 10 éves és 4,5 hónapja velem él és nem is akar az anyjával lenni) Most pereskedünk a vagyon megosztásán. Én tulajdoni hányadot kérek a házból. Hogy miért az most annyira nem is lényeg. Inkább az a gondom, hogy ő előjött most azzal a dologgal hogy az ő apja mennyit dolgozott a házon és amit neki nem fizettünk ki annak a része az exemnek jár. Az így is volt. Csak az én apám is rengeteget dolgozott és mondhatom, hogy még sokkal többet mint az ő apja.. Csak hogy az én apám már nem él. Hogy tudom bizonyítani a bíróságon az ő munkáját. Anyám eltud jönni, elmondani de ő sem volt ott mindig, hogy látta volna, hogy apu éppen mit csinál… Vagy mi ilyenkor a szokás? Hogy megy ez??

A másik kérdésem is ide tehető:

A volt párom benyújtott egy bérleti szerződést, miszerint én irodát béreltem tőle évi x összegért és ebből a pénzből ő nem látott semmit…
Való igaz hogy volt egy ilyen szerződés. Csak hogy ez azért jött létre mert ő magánszemélyként sokkal kedvezőbben adózott akkor, mint én vállakózóként. Tehát papíron én kiadtam ezt az összeget és ő pedig bevételezte és be is vallotta az Szja-ban. Ez addig ment így amíg költség-elszámolásos voltam. Miután EVA körbe kerültem ott már nem volt szükség a költségre, tehát nem történt se kiadási bizonylat kiállítása se részéről a bevallás.. A szerződés viszont nem lett felmondva… Nem figyeltem rá…Most ő ezekre az elmaradt évekre amikor egyébként még boldog családként éltünk, kéri a pénzt… Mivel ez egy fiktív szerződés volt, ezért van keresnivalója vele a bíróságon???
Nem akartam ennyire belemenni a dolgokba, mert sztem ezt sokkal egyszerűbben ellehet volna intézni de ha ő ezt a pénzt követeli rajtam és jogosan, akkor kénytelen vagyok előszedni én is valamit… Az történt ugyan is hogy ő az évek alatt felvett a vállalkozói számlámról közel annyi milliót amennyit ő követel most rajtam. A pénztárbizonylatokon ott van szépen aláírva a neve és hogy az összeget hiánytalanul átvette. Vajon akkor én is követelhetem tőle vissza ezt a pénzt???
Hasonló helyzet alakult ki az autó ügyében is. Mikor megvettük az én számlámról vettem ki a pénzt és erről meg van a bankbizonylatom és tanúm is. De az ő nevére írattuk a vállalkozás miatt. Az autó nálam van! Használom. De próbál zsarolgatni vele. Hogy kivonatja a forgalomból ha nem adom vissza neki vagy vásároljam meg tőle… Most már arra várok, hogy mikor állítanak meg a zsaruk hogy körözik az autót mert elloptam… Kaptam már néhány feljelentést ugyanis rendőr az új hapsija.. De ezeket megoldottam már.

Kíváncsi lennék a véleményeitekre!!

andrea1970 # 2007.07.31. 17:09

Értem.
Arra gondoltam, hogy ha a munkáltató adna egy olyan papírt, miszerint nem tudja őt hazaszállítani a tárgyalás időpontjára, akkor az alátámasztaná-e az elháríthatatlan akadályt.

Tehát ezek szerint kellene egy nyilatkozat arról, hogy fenntartja az egyezséget, nem akar békülni (ezt milyen formában?), kellene a munkaszerződés, és esetlegesen a munkáltató nyilatkozata hogy nem tudja biztosítani a szállítását?

ObudaFan # 2007.07.31. 16:20

El fogják fogadni azt a nyilatkozatot, ha azt valószínűsíti is valamivel, pl. a munkaszerződésével. Más kérdés, hogy a bíróság az egész történetet úgy értékeli-e, hogy elháríthatatlan akadálya van a megjelenésének.

andrea1970 # 2007.07.31. 16:16

Értem. De hogyan tudom igazolni, hogy nem tud megjelenni, ha az ügyvéd, vagy bárki előtt tett nyilatkozatot nem fogadják el? Ráadásul mivel itélkezési szünet, van, így a bíróságra sem tud bemenni nyilatkozni, hogy nem tud megjelenni (a jövő hétig lesz itthon)

ObudaFan # 2007.07.31. 16:12

Nem, ha azt mondod, hogy fogalmad sincs, hol van, akkor hirdetményi idézés következne, ami rengeteg idő és pénz. Inkább azt kellene igazolni, hogy valóban nem tud megjelenni.

andrea1970 # 2007.07.31. 14:27

Köszönöm a válaszokat. Gyakorlatilag akkor ha azt mondanám, hogy fogalmam sincs hol van, ami igaz, hiszen most lépett ki a munkahelyéről, és egy másik cégnél fog dolgozni (kamionos), akkor sikeres lenne a tárgyalás? A férjem most itthon van, és azt mondja SEMMIKÉPP nem tud jelen lenni a tárgyaláson.

ObudaFan # 2007.07.31. 14:24

Illetve ha elháríthatatlan akadálynak minősíti, akkor el fogja fogadni a nyilatkozatot.