Válás, vagyonmegosztás

drbjozsef # 2018.09.13. 06:15

Feltételezem, a férj arra gondolhat, hogy az életközösség tartama alatt a külön vagyonok haszna is közösnek számít.

Mint például a bérbe adott különvagyoni lakásból befolyó lakbér is közös vagyon. Ez a "haszna" szó keverheti meg, mert a forgalmi érték növekedés is "haszon", vagy "jövedelem" (hiszen adózni is kellhet utána eladáskor).

De hát nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.13. 05:05

A dolog a közös tulajdon tárgya nem az értéke. A közös tulajdon aránya nem változik meg a dolog forgalmi értékének változásával. A forgalmi érték változása nem gyümölcs, nem növedék, nem szaporulat.

nonolet # 2018.09.12. 20:32

...és akkor mi lesz a hozadékkal?
Amit a férj kér.

Ha jól értelek, akkor az a különvagyon hozadéka.
Így aztán nem jár neki ?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.12. 17:13

Az adásvételi szerződés szerint, amit a régi Ptk. házassági vagyonjogi szerződésnek tekint.

nonolet # 2018.09.12. 15:41

Milyen szerződés szerint?!

• házassági vagyonjogi szerződés

vagy

• a válás okán kötött szerződés
Tündérbogár81 # 2018.09.12. 11:24

Jó napot!

válófélben lévő férjemmel közös ingatlanunk van, enyém 3/4 , övé 1/4 rész. A szerződésben is szerepel, hogy ez tükrözi a vagyoni viszonyunkat.
Válni szeretnénk, véleménye szerint az ingatlan eladása után keletkezett hasznot köteles vagyok vele megfelezni. Azaz a vételi árig 3/4 az én részem, és az ez feletti rész az már szerinte közös vagyon és azt feleznem kell vele.
Szerintem a tulajdoni arányok nem változnak az eladás után.

Segítsenek, hogy van ez?
köszönöm

ObudaFan # 2018.09.12. 11:21

Csak a házastárs ilyen irányú kifejezett nyilatkozata alapján lesz a különvagyonból közös vagyon.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.11. 18:14

Attól hogy vegyül, még ki kell adni, el kell számolni.

nonolet # 2018.09.11. 18:09

...és még az is kérdés,
hogy
a feleség anno megtartotta-e a különvagyon jelleget
vagy bedobta a közösbe a többi pénz közé (elvegyülés)?

- -

Gyakorlatilag szerintem közös vagyon lett.

drbjozsef # 2018.09.11. 10:49

Annak. A kérdés, hogyan bizonyítod. Egyrészt a létezését is, másrészt hogy "feleségnek szánt". De nem lehetetlen ez, tanúkkal is lehet adott esetben, de hát a "papíralapú" bizonyítékokat jobban szeretik.

roseanne # 2018.09.11. 10:25

Tisztelt fórumozók!

Külön vagyonnak számít-e a házasság elején a feleségnek szánt, szüleitől kapott 10 millió forintnyi készpénz, ha nincs róla papír alapú bizonyíték? Ezt később lakásvásárlásba forgatták be.

Lili41 # 2018.08.26. 21:14

Köszönöm szépen a válaszokat!

ObudaFan # 2018.08.26. 09:09

Lili41

1. Gyerektartás. Ha esti tagozatra jár a gyermek, akkor vélhetően dolgozik, vagy legalábbis dolgozhatna. Így tényleg nem fog járni tartásdíj, és kártérítés címén a visszafizetési kötelezettség is elképzelhető.
  2. Ingatlan. Az egy dolog, hogy mi az ingatlan-nyilvántartási állapot, de ahhoz, hogy látni lehessen, hogy a valóságban mi kié ebből az ingatlanból, látni kellene, hogy hogyan alakult ki ez az állapot.
  3. Az ingóságokat ha tudod, elviszed, ha nem tudod, nem. Amíg egyezséggel vagy perben nincsenek megosztva.
nonolet # 2018.08.25. 09:54

Olvass el ebből a fórumból 10-15 oldalt FIGYELMESEN!

Amiből kb. látni fogod az elveket, lehetőségeket, teendőket.

Nagyjából...

1.
A gazdasági állapot tisztázása

• vagyon leltár
  • vagyon elosztás
  • tartozás leltár
  • tartozás elosztás
  • EGYENLEG képzés...
  • egyéb beszámításokkal és elszámolásokkal módosítás

2.
Az óhajok és elvárások tisztázása.
(ki mit szeretne... kapni/megadni)

3.
A gazdasági és egyéb (pl. lakhatási, tartási) kérdések elrendezése az 1. és 2. listák alapján.

Amire két út van...

VAGY
Alku+megegyezés útján megoldjátok közösen.
Ez ingyen van és értelmes emberek képesek rá.
Aztán az egyezség ÍRÁSBA foglalása (aláírások+2tanú)
és a BETARTÁSA!!!

VAGY
Perre mentek és aztán az ítélet majd megmondja tutit.
Sok pénzért és hosszú idő alatt.
Ez a bugyuták módszere...

Lili41 # 2018.08.25. 08:05

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni önöktől.
7 éve elváltunk a férjemmel. Volt egy ingatlanunk amelynek fele az enyém, másik fele az édesanyjáé, neki pedig haszonélvezete van azon a felén. 2 gyermekünk van akik akkor kiskorúak voltak. Válás során megegyeztünk hogy a lakást közösen használjuk. Neki külön szoba, valamint konyha és fürdő használat. A többi 3 szobát kizárólagosan mi, valamint minden ingósát ami benn van a mienk.Gyerekek felügyeletét én kaptam. Lakást kizárólagosan én fizetem mert szüleimmel közös hitel, ő a rezsibe 5000ft ot ad. Gyermektartást tiltják a fizetéséből, ami 50% mert kisfiam tartós beteg volt. Így éltünk 2017-ig amikor is az állandó veszekedések, tettlegesség miatt kénytelen voltam gyerekekkel albérletbe költözni. 6 hónapig voltunk ott, közben lakast is fizetni kellett amit ő használt egyedül, és minden nagyobb értéket eladott. Nagyobbik gyermek betöltötte a 18 at, gimnáziumból eltanácsolták hiányzások miatt. Jelenleg esti tagozaton fogja megszerezni első képesítését. 11 hónapja újra összeköltöztünk hogy egyben tartsuk a családot, de sajnos ugyanoda jutottunk. Jelenleg ott tartunk hogy elpakoltunk édesanyámhoz minden pénz nélkül. Volt férjem kicserélte még aznap a zárat. Csak a közös autónkat hoztuk el.Az lenne a kérdésem mit tehetek?
Ügyvédet fogadott aki szerint a gyermektartást nagyobbik gyerekem után nem kell fizetnie, sőt vissza kell adnom. A lakásba vissza nem mehetünk mert lelkileg testileg tönkretesz minket. Azt mondja nem vihetek el semmit a házból mert minden közös, még a gyerekek dolgait sem. Kérem valaki adjon tanácsot mit tehetnék.
Köszönöm előre is

kozmacska68 # 2018.08.22. 08:00

Köszönöm a segítséget!!!!!

nonolet # 2018.08.21. 19:13

kozmacska68

Kezdésnek nem ártana kiügyeskedni egy "írást" arról,
hogy mégis mennyi pénzed áll a "közös"-ben, elismerten

kb. így...

-
Egyezség

Alulírottak az életközösségünk alatti
vagyon gyarapodás mértékéről
az alábbiak szerint állapodunk meg.

xy hozzájárulása Ft
zx hozzájárulása Ft

Kelt, aláírások

Lehetőleg két tanú is
-

Egy ilyesmi iromány birtokában már jó esélyeid lesznek :-)

De ezt nem kell hangoztatni csak azt,
hogy
egyezzünk már meg erről és írjuk le.

Persze, ha esze van nem ad ki kezéből ilyesmit neked.
Mert igen erős fegyver, gyakorlatilag kivédhetetlen később.

De hátha mégis...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.21. 18:10

A tulajdonjogi igény nem évül el, a kötelmi jogi igen.

kozmacska68 # 2018.08.21. 17:03

Köszönöm!
Ez egy hosszú jogi procedúra,elhúzhatja évekig, vagy érdemes bíróság elé vinni? Már 4 éve eljöttem, és nem tudom, hogy van-e elévülés ezen a téren. Sokáig sajnáltam Őt, nem akartam még ezek után pereskedni is. Ha csak a töredéke járna nekem, nem biztos, hogy megéri. Mindazonáltal a ház értéke nyílván emelkedett ezzel. Voltam már ügyvédnél, aki azonnal rávágta, persze, csak fizessek, ami nem gond, ha valóban reális az esély. Nem tudom mit kell, vagy mit tudok bizonyítani. Nem gondolom, hogy a teljes ház árának a fele engem illetne. Az akkori ára 3 millió forint volt, most kb. 15 millió a piaci értéke óvatos becsléssel.
Andi

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.21. 16:39

Összetett dolog ez. Van benne ráépítéssel szerzett, nyilvántartáson kívüli tulajdonjog (vagy jogalap nélküli gazdagodás megtérítése iránti igény) plusz az élettársak közötti elszámolás...

kozmacska68 # 2018.08.21. 16:21

Üdv!
Valaki esetleg tudna segíteni?
13 évig éltünk együtt a párommal. Van egy ház, amit közösen felújítottunk, azonban én elköltöztem.Oda be is voltam jelentve. A ház a volt párom szülei nevén van. 3 éve mondogatja, hogy eladja, és kifizet, azonban ez nem történt meg. Van-e lehetőség rá, hogy legalább amit ráköltöttünk, annak a felét megkapjam. Az sem kevés pénz, nagyjából 6 millió. Amikor elkezdtük, egy másfél szobás ház volt,erre építettünk egy tetőteret. Van értelme pereskedni úgy, hogy papíron nincs hozzá közöm?

Köszönöm
Andi

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.03. 08:49

A lényeget pedig az első válaszomban egy mondatban megírtam. Aztán a gyengébbek kedvéért kicsit hosszabban megismételtem.(Az fel se merült, hogy az életközösség már megszűnt volna.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.03. 08:47

Az a hosszú fejtegetés hülyeség. A lízing az lízing, a bérlet bérlet, az adásvétel meg adásvétel.

nonolet # 2018.07.03. 08:18

KBS

"Taníts még, Mester!

Mint látod a LÉNYEGET azért pár mondatban
cirka 3 perc alatt is meglehet mutatni...

De ez a szint csak a MESTEREK képessége :-)

Egy átlagos jogásznak valóban még az 5 év is kevés ehhez.

nonolet # 2018.07.03. 08:15

Hoppá! lajcsó írta nem KBS...