Válás, vagyonmegosztás

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.14. 10:32

Ön szerint nehéz Őt képviselni ilyen ügyben?

Így már nem tűnik annyira bonyolultnak az ügy, de hogy per lesz belőle, az nagyon valószínű. Egyrészt azt kell tisztázni, hogy a fővárosi ingatlanon a házastársi közös vagyon terhére végeztek-e értéknövelő beruházást. Ha igen, akkor az Ön nővérének a volt férj örököseivel szemben is metérítési igénye lehet.
Ennek azonban csak akkor van jelentősége, ha van hagyaték. Ezért tisztázandó - és persze bizonyítandó , hogy milyen ingóságok voltak az elhunyt tulajdonában a halálakor. A balatoni ingatlan egyelőre nem része a hagyatéknak, hiszen az az ingatlannyilvántartás szerint az Ön nővéréé. Ha valamiért a közjegyző mégis fel akarná venni a hagyatéki leltárba, tiltakozni kell ellene.
Mindamellett egymást közt elmondhatjuk, hogy az a balatoni ingatlan bizony közös tulajdon, a volt férj illetve az örökösei alappal formálnak jogot az 1/2 tulajdoni hányadra. Ki kell számolgatni, hogy ki mennyivel tartozik a másiknak, és akkor látható lesz, hogy érdemes-e belemenni egy perbe, vagy inkább egy elfogadható egyezségre kell törekedni.

hathor # 2009.02.15. 08:40

Tisztelt KBS!

Köszönöm válaszát.

Természetesen nővérem sincs az ellen, hogy a férjé az 1/2 rész a balatoni ingatlanból. Mi is így gondoljuk.
Az a baj, hogy a rokonok mindent akarnak. Az alapján gondolkodnak így, mert a férj családa volt a tehetősebb, mi pedig a szegényebbek. A férj volt a vállalkozás elindítója, szellemi attya, de nővérem nevén ment a vállalkozás, minden felelőséget nővéremre akart terhelni. Nővérem a szakmát kitanulta és keményen megdolgozott a sikerért. A rokonok viszont azt mondják (és a volt férj is), hogy menj vissza a szegénységbe, neked semmi sem jár, mert csak egy börönddel jöttél. Könyörgöm.. a nővérem sokkal többet dolgozott mint a férj. A rokonok ezt nem tudják, mert a nagynéni idős és egész nap a lakásában ült. A lánya peig külföldön él. :)

Elküldtem a levelet az ügyvédi listára, de eddig semmi válasz. Mindegy akkor én leszek a védőügyvéd ingatlanforgalmi szakemberként :)

Köszönöm a segítséget!

Hathor

ether # 2009.03.04. 18:41

Tisztelt fórumozók!

A páromnak és korábbi élettársának van egy közös ingatlana (50-50%). Párom már nem lakik ott, a lakást árulják, amit 12 M Ft-ra értékeltek fel. A lakáson 5 M Ft hitel van, amit párom fizet, ahogy eddig is. A lakásra nincs vevő, ezért szeretnénk az exet kifizetni. Ilyen esetben mire számítsunk? Mennyit számít a lakás értékébe a hitel összege? Csökken az érték? A hitelt az ex nem tudja fizetni, ez páromra marad, de ebben az esetben mennyi az az összeg, amit ki kell fizetnünk, így mennyi az ex része? Ilyenkor hogy megy a megosztás?

Előre is köszönöm a választ!

Ether

ObudaFan # 2009.03.04. 19:43

Nyilván csökkenti. De vagy sikerül megállapodnotok, és akkor úgy állapodtok meg vele, ahogy tudtok, vagy ha nem sikerül megállapodni, akkor perben a szakértő fogja felértékelni az ingatlant, és egyáltalán nem biztos, hogy 12M Ft-ra.

ether # 2009.03.04. 20:37

Köszönöm a gyors választ!

ether

Erik01 # 2009.03.05. 06:16

Jó reggelt mindenkinek!

A feleségem akitől elköltöztem fél éve de még nem váltunk el, lecserélte a 50-50%-os hányad tulajdonban levő lakásunk ajtaján a zárat( természetesen minden ingóságom a lakásban van). Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségeim vannak.
Ajtó feltörés, feljelentés........stb.

Köszönöm előre a válaszotokat,

Erik01

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.05. 08:56

Beszélgetés?

kyaa # 2009.03.09. 13:54

Kedves Fórumozók!

Egy kis segítséget, tanácsot szeretnék kérni!
Kilenc év házasság után elváltunk, de a vagyonmegosztás hátra van.
A telek, ahol laktunk, anyai örökségem volt, ami már a házasság előtt a nevemre került, de mivel ezen telek egy erdőrész, a házasság alatt került ki az erdőművelésből. Ettől még ugyancsak én vagyok a kizárólagos tulajdonosa?
Másrészt 2002-2003 között a szüleim tamogatásával felépítettük a házat, ami a tulajdoni lap szerint az én tulajdonom, mivel az én telkemen van. A szüleim az ház felépítése után készítettek egy - ügyvéd által készített - ajándékozási szerződést, melyben kijelentik, hogy a házhoz szükséges pénzbeni és nem pénzbei hozzájárulásuk aránya 80%, így a fennmaradó 20% a közös vagyonukból készült. Erre szeretnék tájékozatást kapni, hogy akkor a házastársamat mi illeti meg. Fontos megjegyeznem, hogy az ő szülei nem járultak a ház építéséhez semmilyen formában.

Előre is köszönöm a segítséget!

Kyaa

ObudaFan # 2009.03.09. 14:14

A telek, ahol laktunk, anyai örökségem volt, ami már a házasság előtt a nevemre került, de mivel ezen telek egy erdőrész, a házasság alatt került ki az erdőművelésből. Ettől még ugyancsak én vagyok a kizárólagos tulajdonosa?

Igen.

Másrészt 2002–2003 között a szüleim tamogatásával felépítettük a házat, ami a tulajdoni lap szerint az én tulajdonom, mivel az én telkemen van. A szüleim az ház felépítése után készítettek egy – ügyvéd által készített – ajándékozási szerződést, melyben kijelentik, hogy a házhoz szükséges pénzbeni és nem pénzbei hozzájárulásuk aránya 80%, így a fennmaradó 20% a közös vagyonukból készült. Erre szeretnék tájékozatást kapni, hogy akkor a házastársamat mi illeti meg.

10%.

kyaa # 2009.03.09. 14:25

ObudaFan!Nagyon köszönöm a gyors segítséget!

Kyaa

ObudaFan # 2009.03.09. 16:41

Nincs mit.

belic # 2009.03.10. 13:48

Üdv!

Házasság előtt állok a rövid kérdésem a következő: vettem egy építési telket a pénzből és saját pénzből fogok rá építeni egy házat ami a házasságkötés után lesz befejezve szoc. polból A ház a házasságkötés után is örökre az én tulajdonom marad részarányosan? Vagy ennek érdekében mit kell tenni?

Elnézést ha már többször fel lett téve hasonló kérdés.

belic # 2009.03.10. 13:49

a pénzből = saját pénzemből

der Alte # 2009.03.10. 13:57

Az életközösség megkezdése előtt megszerzett vagyon, illetve az annak eladása révén szerzett újabb vagyontárgy különvagyon marad. Ebben az esetben tehát mind a telek, mind a rajta épülő ház különvagyon. Tekintve, hogy ebben az esetben az építkezés befejezésére a házasságkötés után kerül sor, ezért érdemes lenne házassági szerződést kötni, hogy adott esetben ne nagyon lehessen vitatkozni ezen. Bizos, ami fix alapon.

Nixi4 # 2009.03.10. 21:21

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdésemre szeretnék választ találni:2 éve örököltem egy negyed ingatlant,a másik negyedet a hugom.Eladtuk a házat és vettünk az édesanyánknak egy lakótelepit de azt már a fele-fele arányban a hugommal/csak az örökségből és az édesanyánk részéből/,anyura ráirattuk a haszonélvezetet.Jár-e ebből a lakásból valami a férjemnek mert szerinte amíg nem váltunk el közös minden?

der Alte # 2009.03.10. 21:28

Az örökölt vagyon különvagyon. Az örökségből vett vagyontárgy szintén.

kyaa # 2009.03.11. 08:14

Egy ház felértékelésekor a házra felvett hitel milyen formában érinti az értékét? Illetve, hogy kell számolni a közösen visszafizetett részt, valamint azt a részt amit én azóta egyedül fizetek és egyedül fogom kifizetni?
Én úgy gondoltam, hogy a hitel összege bekerült a ház értékébe, azaz sem levonni nem fogját, sem hozzáadni. De más forrásból azt tanácsolták, kérjük ki a bankból, hogy mennyi a közösen befizetett hitelrész és mennyi a amit már csak én fogok kifizetni? De ezt nem értem mire jó?
Mert kérdem én, ha a hitel beszámít a ház értékébe, akkor már külön nem kell visszafizetnem a közösen befizetett részt? Vagy én nem értem, hogy is van ez? Kérem egy kis felvilágosítást!!!

der Alte # 2009.03.11. 08:43
  1. A ház értékét nem érinti, csak a tulajdonosok által ténylegesen kézhez kapott pénzt. Az eladási árból előbb nyilván vissza kell fizetni a hitelt, és csak a maradékon osztozkodhatnak a tulajdonosok.
  2. A közösen már visszafizetett részt nem kell számolni. A fennmaradó tartozást kell levonni a piaci értékből. Konkrétan azt, amit előtörlesztés esetén a banknak kellene fizetni. Ezért célszerű kérni a banktól egy hivatalos papírt arról, hogy mennyi az éppen aktuális tartozás.
  3. A hitel törlesztéséért jellemzően mindkét házastárs egyetemlegesen felelős, annak forrása pedig elsősorban a közös vagyon. Mivel a törvény nincs tekintettel arra, hogy melyik házastárs milyen mértékben járul hozzá a közös vagyonhoz, ezért jogi értelemben azt akkor is közösen fizetik a felek, ha az egyik házastárs egy vasat sem keres vagy ad hozzá a törlesztéshez. Ezért vagyonmegosztás előtt vigyázni kell erre. Sajnos nem lehet kárpótlást vagy nagyobb részt kérni a közös vagyonból (lakásból) azért, mert vki egyedül fizette a törlesztést.
  4. Mielőtt vki elkezd egyedül fizetni, érdemes megkérdezni a bankot is, hogy hajlandó-e kiengedni a másik felet a hitelszerződésből. Ez nem mindig egyszerű.
kyaa # 2009.03.11. 08:57

der Alte!

Először is köszönöm a segítséget, de ki szeretném egészíteni a helyzetet!

A házat mi nem eladni szeretnénk, hanem a volt páromat szeretném kifizetni a házból. De mivel a házon van hitel, így nem tudom, hogy a megállapított összeget hogy befolyásolja a hitel. Ezért fontos, hogy egy részt együtt fizettük, és az elköltözés óta egyedül fizetem a tartozást. Pontosabban, a közös bankszámlát az életközösség megszakadásakor átírattam csak az én nevemre, így én fizetem azóta a törlesztőrészleteket!
Ebben az esetben is a kapott értékből először levonom a fennmaradó tartozást, és csak azután számolom ki az ő részét? AMi egy ajándékozási szerződés alapján 10%.

ObudaFan # 2009.03.11. 10:54

Természetesen a ház értékét a rajta fennálló teher befolyásolja, azt le kell vonni. De a bankkal is meg kell állapodni arról, hogy ezentúl csak te leszel az adós, azzal lehet probléma esetleg.

der Alte # 2009.03.11. 11:22

Szia kyaa,

a következő lépésekben tanácsolnám a kivásárlási érték meghatározását:

1. A lakás piaci értékének meghatározása. Célszerű hivatalos értékbecslést kérni.
  2. Meg kell kérni a banktól, hogy mennyi a még fennálló tartozás. A már visszafizetett nem számít, az már banké, azon nem lehet osztozkodni.
  3. A piaci érték és a lakáson lévő tartozás különbsége adja a tulajdonosi értéket. Ennyi tudnátok egymás között szétosztani, ha eladnátok a lakást és visszafizetnétek a hitelt. Itt megint nem számít, hogy harmadik félnek értékesítitek, vagy kivásároljátok egymást.
  4. Ez után jöhet az egyeztetés a feleknek járó részról. Nyilván számít a tulajdoni arány, hogy kinél marad a gyermek (ha van), haszonélvezeti jog (ha van), ajándékozás, szülői hozzájárulás, a lakáson a felek által végzett felújítás v. rongálás stb. Ez alapvetően egy alkufolyamat. Annyi jár, amennyiben meg tudtok állapodni. Az 1-3 számolás lényege, hogy tisztában legyetek azzal, hogy hogyan számolna a bíróság, ha perre kerülne sor. Így nagyjából tudni lehet, hogy per esetén, a nehezebb utat választva mit kapna az ember.
  5. Az alku során lehet figyelembe venni, ha vki a különvagyonából egyedül fizette a törlesztést. Ellenben nem lesz különvagyon, ha a volt közös bankszámlát saját névre veszed. Jogi szempontból továbbra is a közös vagyon terhére fizetsz.
  6. Ha megállapodtatok, akkor egyeztetni kell a bankkal, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy ezentúl egyedül maradj adós. Ha megfelelő a jövedelem és az ún. loan-to-value érték, akkor nem szokott gond lenni. Ha a bank nem járul hozzá, akkor ez nem lesz ilyen egyszerű. Pótlólagos biztosíték kellhet, esetleg a kamat is nőhet, ha tisztán fedezeti alapon történik a hitelezés, nem pedig jövedelem alapján.
kyaa # 2009.03.11. 13:08

Nagyon köszönöm a tanácsokat!
Remélem ennek tudatában, megfelelő végeredmény fog születni, bár bízom benne, hogy nem jutun kel a bíróságig, és peren kívül meg tudunkegyezni.

További szép napot!

monalisa1 # 2009.03.11. 15:37

... már csak azért is tanácsos a peren kívüli megállapodás, mert egy vagyonmegosztási eljárás nem két forint + az ügyvédi díj. (És köztudomású, hogy egy per nem egyik napról a másikra való.)

K Zs # 2009.03.13. 11:47

Tisztelt fórumozók,segitségüket kérném egy számomra nehéz ügyben.Feleségemmel közös megállapodással elválunk,11-éves lányunk vele maradna a házunkban.Ingóságokban, gyermek tartásban ki-egyeztünk.De van e arra valami megoldás hogy ők a lakás használatában "védve" legyenek és nekem mégis maradjon valami közöm a házhoz? Ennek oka az lenne hogy az exem egésségi állapota elég labilis és hogy bank vagy szolgáltató el ne vigye mondjuk egy év múlva,mert akkor a gyermeknek biztosított otthon simán elveszne.Van e erre valami megoldás esetleg??

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.13. 12:07

Van. Fizetni kell a banknak is meg a szolgáltatóknak is határidőben, hiánytalan összegben. Tutti bejön!