Válás, vagyonmegosztás

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.11. 12:06

Pelso ugyan számára kedvező választ kapott, viszont az ajándékba kapott ingatlan külön vagyoni jellegét neki kell bizonyítani.

Csjt. 27. § (1) A házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik.

Csjt. 28. § (1) A házastárs különvagyonához tartozik:

1. a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,

Sokkal bonyolultabb a kérdésed, mint gondolnád. Ha ugyanis az ingatlan közös vagyon, mert azt a házasságkötésetek miatt, együttesen kaptátok ajándékba, akkor értékesíteni csak közös egyetértéssel lehet.
Válás esetén, viszont ha a 2 gyerek nálad marad, akkor kizárólagos használatot is kaphatsz, mert ekkora lakás természetben nem osztható.

Ha bizonyítani tudod, hogy az ingatlan kizárólagosan a te különvagyonod, akkor semmit sem kell a házastársadnak fizetni, függetlenül az eltöltött 15 évtől. A 15 évi házasság esetén szerzett külön vagyon közös vagyonná válása kizárólag használati tárgyak, bútorok, berendezések esetén értendő.

Tordesillas # 2009.02.11. 12:09

Dr. Mohos Gábor, Pelso

Csjt. 28. § (2) Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.

Szerintem ez a rendelezés "kurvult" el a kötudatban.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.11. 12:11

Bocsánat, nem erre kérdeztem rá, hanem ki terjeszti? Jogásztól is hallottam.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.11. 12:28

Válással kezdődő mondatom törölve, mert itt még haszonélvező is van.

Grád András # 2009.02.11. 12:34

Bocs, Immaculata, de fenntartom amit írtam: Ha ő kapta ajándékba, eleve különvagyon, nincs mit bizonyítania, az ellenfelet terheli az esetleges ellenbizonyítási kötelezettség, ha közösen kapták, nem bizonyítási kötelezettség jön, hanem ajándék visszakövetelése az ajándékozó részéről. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Pelso # 2009.02.11. 12:58

T.Szakértők!
A szóbanforgó ingatlan a földhivatalban is 100%-ban az én nevemre van bejegyezve.Tehát ha mégis eladom és külön költözünk akkor ha jól értem az ára az enyém teljes egészében ebből nem kell a "drágámnak" egy fillért sem adni és azt a részt osztjuk el amit közössen vettük a lakásomba pl.bútorok stb.??

ObudaFan # 2009.02.11. 13:02

Annak a felét követelheti, amivel az ingatlan azért lett értékesebb, mert a közös vagyonból ráfordítottatok, ha volt ilyen.

Pelso # 2009.02.11. 13:02

T.Dr. Mohos Gábor ügyvéd a 15-év az pont így jött ki,mivel "már"15 éve éltünk együtt.(talán véletlen)

Pelso # 2009.02.11. 13:04

Köszönöm ObudaFan a tájékoztatást!

ObudaFan # 2009.02.11. 13:04

Nincs mit.

hathor # 2009.02.13. 17:14

Tisztelt Ügyvéd Urak, Hölgyek!

A nővérem mindent hátrahagyva elmenekült a férjétől és 19 év után nagy nehezen elvált. Két évre rá, most ősszel meghalt a férje, vagyonmegosztás még nem volt. A házasságuk után vásárolt házat a férje a nővérem tudta nélkül eladta, a pénzt felélte. A nővérem nevén lévő balatoni telken egy kis házban lakott. Halála után a rokonok mindent széthordtak, a házat és az ingóságokat végrendeletben (amit még nem látott) rájuk hagyta. 17-én kedden van Veszprémben a hagyatéki tárgyalás, az ügyvéd pedig utolsó percben cserben hagyta, mert arra hivatkozott, hogy nem tud leutazni a tárgyalásra.!!!! Sürgősen szükségünk lenne egy ügyvédre, aki képviselné Őt az ügyben. Van erre még mód?

Válaszukat megköszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.13. 20:15

Szerintem először döntsd el, hogy akkor most eladta azt a házat vagy végrendelkezett róla.

hathor # 2009.02.13. 21:34

Félreértés történt!
A pesti házat eladta férj egy-két évvel ezelőtt, a nővérem tudta nélkül, vagyonmegosztás előtt.
A balatoni ingatlan még megvan, amiben lakott a férj a halála előtt és ezt hordta szét a halott férj családja. A pesti ingatlanra azt mondta a férj, hogy bérbeadta és az ingatlant nem lehetígy megtekinteni oda bejárni, közbe meg simán eladta. Kisemmizte a nővéremet. Erőszakos ember lévén elmenekült a nővérem tőle.

monalisa1 # 2009.02.13. 22:07

Igen, sajnos kisemmizte a nővéredet. (A halottól már nem lehet "bevasalni" a fele vagyoni értéket, sem természetben sem készpénzben.)

monalisa1 # 2009.02.13. 22:18

Kiegészítés: mível a nyaraló a testvéred nevén volt, de ettől még bizonyára házastársi vagyonközösség, így a férj csak a saját fele tulajdoni hányadára végrendelkezhetett.

A hagyatéki eljárás során a nővérednek a nyaralót kérnie kell: félig úgyis az övé, félig pedig az özvegyi haszonélvezet jogán.

Azt hogy a férj rokonai mi mindent hordtak ki onnan, azt egyrészt hitelt érdemlően bizonyítani kellene, másrészt vita és veszekedés...

Vélem a testvéred saját maga is el tudja mondani a dolgokat - ügyvéd nélkül is.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.02.13. 22:20

Ha a nyaraló esetlegesen a feleség különvagyona volt, akkor az ma is az. Ebben az esetben a férj végrendelete semmis.

hathor # 2009.02.13. 22:32

Tisztelt Kovács Béla Sándor úr!

Elnézését kérném az első levél idő hiányában el kell kapkodva, így megint leírnám a történteket érthetőbben. Sürgős megoldásra van szükség, mert kedden tárgyalás.

Szóval a nővérem 1988-ban férjhez ment, beköltözött a férj házába, ahol a férj édesanyjával együtt laktak Budapesten. A ház akkor egy teljesen egyszerű kocka közel 120nm-es családi ház volt. Kb. 5évnyi házasság után elhunyt az anyuka és nővéremék teljesen felújították az ingatlant luxus szinten, medencés ingatlanná, amit már a közösen megtermelt vagyonukból tettek. Jól menő vállalkozásuk volt. 2001-2002környékén vettek egy telket a balatonnál, ahova felépítettek egy jól átépített, extrán szigetelt, berendezett két szintes közel 80nm-es faházat, luxus kertet alakítottak ki stb.. 2003-körül hanyatlott az üzlet, csődbe ment a vállalkozás és leköltöztek balatonra mondván, hogy ott olcsóbb az élet. Idő közben a házasságuk zátonyra futott, a férj elkezdte bántani, ütlegelni a nővéremet. Nővérem közel 4éve elköltözött a férjtől és el akart válni. Közel két éve szét is választották őket hivatalosan is. Vagyonmegosztás viszont nem volt még, mert a férfi ki akarta semmizni a nővéremet és húzta az időt. A válás után vagy közben eladta a Pesti ingatlant, ami az Ő nevén volt és valójában Ő örökölt a családja után, de közös vagyonból építettek át, közös vagyonból rendezték be luxus cikkekkel. A férj minden zokszó nélkül eladott minden vagyontárgyat, értéket, berendezési tárgyat a házzal együtt. A férj azt hazudta egy évig, hogy nem lehet az ingatlanba menni, mert bérbeadta és a bérlő nem veszi jó néven a látogatást. Megtekintetük egy idő után a tulajdoni lapot és ekkor derült ki, hogy az ingatlant eladta. Az ingatlant értékén alul adta el. Az eladott ingatlan árát felélte szinte egy év alatt, illetve a közös balatoni ingatlanba vett rengeteg luxus cikket (medence, jaccuzi, 3 plazma TV, számítógépes rendszer stb). A nővéremnek egy fillért sem adott a balatoni leköltözés óta (2003). Nővérem kb 4éve jött fel balatonról és bérel magának egy romos ingatlant, mert nem futja jobbra neki.
Fél éve meghalt a férj betegségben. A nővéremnek nem volt kulcsa a saját balatoni ingatlanához, de a férj eredeti családtagjainak igen. Nővéremet csak akkor értesítették a halálról, amikor már az egész ingatlant kipakolták nullára (a férj családja).

A lényeget nem mondtam, hogy a balatoni ingatlan a nővérem nevén van. Most a férj családja támadja a nővéremet, hogy még a balatoni ingatlant is meg akarják szerezni tőle.
Felajánlottak peren kívül egy pár milliót neki. Ami természetesen tisztességtelen ajánlat volt.

A férj halála előtt végrendelkezett. Állítólag a balatoni házat és az értékeket a jelenlegi családjára hagyta a végrendeletben.

Szegény nővéremet át akarják vágni. Mi jogon rendelkeznek a nővérem nevén levő ingatlanról? Mi jogon hordtak szét közel 5-10MFT-ot? Mi jogon adta el a férj a közösen átépített házat, illetve mi jogon nem adott egy fillért sem belőle a nővéremnek?

Kedden lenne a tárgyalás, de szegény embert az ág is húzza.
Szerencsétlen nővéremet az ügyvédje is elhagyott, akivel hetek óta egyeztetnek, mondván, hogy neki nincs ideje Veszprémbe menni most.

Nővérem a padlón van! Ki segít neki felállni? Természetesen a honorárium nem maradna el!

Köszönöm figyelmüket

hathor # 2009.02.13. 22:33

ja és gyermekük nem volt soha!

hathor # 2009.02.13. 22:45

monalisa

köszönöm szépen a hozzászólást.
Én is így gondolom, mármint hogy ügyvéd nélkül is el tudja mondani. De a pillanatnyi helyzetben öszzeomolhat az ember, nem jut eszébe fontos részlet, nem tudja mi jár, mire tarthat igényt. Így csak jó lenne egy hozzáértő, aki pártfogolná.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.13. 22:56

Továbbra sem világos a tényállás. Ha az pesti ingatlan a szülőké volt, és a férjnek vannak testvérei, akkor hogyan került a férj kizárólagos tulajdonába? Ha a balatoni ingatlan a feleség kizárólagos tulajdona (az ingatlan-nyilvántartás szerint), akkor hogyan végrendelkezhetett róla a férj?
(Azt nem kérdezem, miérr hagyta, hogy az ő ingatlanát használja az elvélt férj, mert nem tartozik ide,, bár érdekes momentum.)

hathor # 2009.02.13. 23:10

1.) Továbbra sem világos a tényállás. Ha az pesti ingatlan a szülőké volt, és a férjnek vannak testvérei, akkor hogyan került a férj kizárólagos tulajdonába?

Nem volt testvére: egyedüli gyermek.
Család alatt a nagynénit és annak lányát értem, aki egydüli rokoni kapcsolat. Igaza van rokonokról van szó!

2.) Ha a balatoni ingatlan a feleség kizárólagos tulajdona (az ingatlan-nyilvántartás szerint), akkor hogyan végrendelkezhetett róla a férj?

Ezt mi sem értjük, vagy talán én sem . Mert a nővérem ezt is bekajálja.

Szóval csak gondolt egyet és ezt nyilatkozta a végrendeletében. A rokonok látván, hogy palimadár a leányzó, így mindenét el akarják venni.

3.) (Azt nem kérdezem, miérr hagyta, hogy az ő ingatlanát használja az elvélt férj, mert nem tartozik ide,, bár érdekes momentum.)

tudja... sokszor a menekülésben az ember inkább mindent ott hagy! De bízott a vagyonmegosztásban, illetve az onnan Őt megillető javakban.

Ön szerint nehéz Őt képviselni ilyen ügyben?

Szerintem nem.. de nem vagyok jogász.

Ezért írtam ide. Mert ez egy nagyon jó kis fórum és nincs más ötletem.

A baj ott van a fórummal, hogy tanács csak csak jön, de tényleges felkarolás szinte soha.

monalisa1 # 2009.02.13. 23:26

A fórumon jelenlévő, önzetlenül segítő/hozzászóló jogászok nyíltan nem ajánljhatják magukat, bár...

Azonban szinte mindenkinek ott az e-mail címe., tessék megfogalmazni egy levelet és "körlevélként" elküldeni x számú címre - így már semmi kifogás az esetleges személyes kapcsolat felvételéhez.

Ilyen egyszerű...

hathor # 2009.02.13. 23:31

Köszönöm szépen.

Inkább adok én egyet... hátha
arajanlat@gmail.com

gondolom ha erre válaszol valaki, az nem sérti az etikát

Jó éjszakát!

monalisa1 # 2009.02.13. 23:49

Tipp.
Itt balra a "Szolgálatások" menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatba röviden le lehet írni a problémát, aztán ha valakinek felkeltette az érdeklődését bizonyára jelentkezni fog.

hathor # 2009.02.14. 06:51

rendben, megteszem.

köszi