Válás, vagyonmegosztás

Spiler69 # 2017.09.28. 12:16

ObudaFan!

Az alatt mit értünk, hogy "kifejezetten magánjogi joghatás kiváltását célzó irat"? A közjegyői okirat tartalma szerint arról szól, hogy a feleség különvagyonának számít a három ingatlan, és ezt a nyilatkozatot a házastárs férj is ugye aláírta, hiszen egyébként házassági vagyonjogi közösség áll fenn köztük.

ObudaFan # 2017.09.28. 09:49

Spiler69

Természetesen látni kellene ezt az iratot. De ha ez nem egy jogügylet (szerződés, vagy valamilyen más, kifejezetten magánjogi joghatás kiváltását célzó irat), hanem csak egy nyilatkozat, akkor nem lehetetlen, hogy van helye ellenbizonyításnak. Ha pedig jogügylet, akkor esetleg a megtámadásra van lehetősg, ha annak feltételei fennállnak. (Főszabály szerint ez utóbbi csak egyéves elévülési határidőben.)

Spiler69 # 2017.09.28. 07:36

Igen, azt mondja, hogy az övé IS, tehát a különvagyi jelleget vitatja. Holott nyilatkozott, hogy a feleség különvagyona, és a tulajdonjog keletkezése megelőzte ezt a nyilatkozataot (azaz az adásvételkor is a feleség volt 1/1 tulajdonos).

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.28. 05:37

Valas eseten mondhatja azt a ferj,
Azt mondja?

Spiler69 # 2017.09.27. 21:30

Sziasztok!

A hazassag fennallasa alatt a ferj kozjegyzo elott nyilatkozik, hogy harom ingatlan, amit a hazassag allatt szereztek, a feleseg kulonvagyonat kepezi (nyilvan oka volt ra, hogy ezt kozjegyzo elott lenyilatkozta).. A kozjegyzoi okirat azonban csak kijelenti ezt, nem szol arrol, hogy mibol lett finanszirozva az ingatlanok vetele anno, azaz az adasvetelek keletkezesekor.. (Kellett volna szolnia?). Valas eseten mondhatja azt a ferj, hogy az o altala vallalt hitelbol kerultek vasarlasra az ingatlanok (van hitelszerzodes, azonban jelzalog nelkul) es igy nem is kulontulajdon a harom ingatlan, tehat tulajdoni igenye van az ingatlanokra? Vagy ez a hajo mar eluszott, es az ingatlanok a feleseg kulonvagyonat kepezik es pont?

nonolet # 2017.09.27. 18:16

"nem hajlandó velem a bankba bejönni,hogy csak az én nevemre irják a számlát"

Jááájj de bonyolult vagy...

Nyiss egy másik számlát és
utaltasd arra a nyugdíjad!
Ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.27. 09:50

A bontóperben előterjeszthető a vagyonjogi kereset is. De jobb lenne megegyezni peren kívül, különben drága lesz.

kilimandzsaro5 # 2017.09.27. 09:24

férjemtől 15 évi házasság után el szeretnék válni.mindketten idősek vagyunk,egymás meg nem értése az ok.Nem kívánom részletezni,ő nem hajlandó adni,csak elvárásai vannak.Vele semmit nem lehet megbeszélni,nem kommunikál velem.Közös bankszámlánk volt, melyre mindkettőnk nyugdíja jött, és minden rezsi kifizetés arról történt.hónap végére leürült,mivel a megélhetésünk abból ment.kérdésem:ha nem hajlandó velem a bankba bejönni,hogy csak az én nevemre irják a számlát, a biróság vagyonmegosztás során rendelkezhet-e efelől?semmi hivatalos papirt nem hajlandó aláirni.én mindenben partner lennék, hogy mindennek a fele az övé amink van,de megbeszélni nem lehet vele.elvitte a tulajdonomat képező autót, és a szintén tulajdonomat képező szőlő-pincét is ő használja.a válással egyidejüleg dönthet-e a biróság a vagyonmegosztás felől,vagy külön pert kell inditani.Közös gyermek nincsen, ilyen téma nem merül fel.Ügyvédre nem tellik a nyugdíjamból,magam szeretném az ügyet végigvinni,ha segítenének hogy mindent jól adjak be.köszönöm előre is.

Probi # 2017.09.25. 11:38

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm válaszát, nagyon sokat segített. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.25. 09:55

Ez már nem házassági vagyonjogi kérdés. Ez az adóstársak egyetemleges kötelezettsége, amelyből az egyik adós a rá eső résznél többet törlesztett.
(Megjegyzem, úgy tűnik, mindkét fél ugyanabban a tévedésben van, de az egyik már kezd eszmélni.)

alfateam # 2017.09.25. 08:44

Be, hiszen a házassági vagyon része. Érdemesebb lett volna a vagyonmegosztással egy-időben..

Probi # 2017.09.25. 08:30

Csak azért nem OKé mert nekem lett volna hova mennem. Akár üresen is állhatott volna a ház. Azzal, hogy benne laktam megőriztem az állagát. De a kérdés továbbra is az, hogy be tudom hajtani rajta vagy nem?

nonolet # 2017.09.25. 06:21

"Többször felajánlottam neki, hogy lakhat ő az ingatlanban a kölcsöntartozás törlesztése fejében. "

Ez OKÉ lett volna szerinted, hisz te ajánlottad neki.

...akkor fordítva ez miért nem oké?!
He?

Probi # 2017.09.25. 05:57

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék tanácsot kérni az alábbiakban:

Feleségem 2010 augusztusában elköltözött a közös tulajdonú, közösen épített házunkból. A házra hitelt vettünk fel aminek törlesztőrészleteit egyedül én fizettem egészen idén augusztusig, a ház értékesítéséig. A házban egyedül én laktam de semmilyen megegyezésünk, szerződésünk nem volt a lakhatást illetően. Többször felajánlottam neki, hogy lakhat ő az ingatlanban a kölcsöntartozás törlesztése fejében. Időközben elváltunk és a közös vagyont fele-fele arányban osztottuk meg, viszont a törlesztőrészletek rá eső részét nem akarja kifizetni nekem. Kérdésem, hogy be tudom ezt hajtani rajta bírósági úton? Jogos a követelésem?

drbjozsef # 2017.09.25. 05:16

Abban biztos voltam, hogy Te a kotont is elszámolnád, ha a kerítésépítés előtti éjszaka dugnál.

nonolet # 2017.09.24. 17:32

Miért ne merülne fel ezek egy része is?!

Rezsije neki is van a meló kapcsán.
Amortizáció is.

Ha mindenáron számolgatni kell, mert vita alakul ki.

Ja és a munkáját is jog van a normál piaci áron elszámolni.
Ami egy jó szakinál (asztalos) úgy 1500-1800 Ft/óra nettó.

drbjozsef # 2017.09.24. 15:55

Szabolcs,

a "szívességi" munkák utólagos elszámolásánál az azt végző fél szeret azokra a törvényekre hivatkozni (pl.: 191/2009.(IX.15). Korm.rendelet, 40/2015. (IX. 14.) MvM rendelet, ez utóbbi már nem aktuális, minden évben aktulaizálják, nem tudom mi a száma az aktuálisnak), amiben a minimális építőipar rezsióradíjakat szabályozzák. Ez mostanában olyan 2500 Ft/óra lehet kb.
De ha megnézed a rendeletben ennek lebontását, akkor ennek alapdíja kb. 800 Ft, minden más a vállalkozással összefüggő (telefon, árajánlat, szállítás, szállásköltség, adóterhek, mittudomén) költségek. Ami apósnál nem merül fel annyi.

Ha meg szakirányú végzettsége sincs, akkor azért pláne ne a Market Zrt áraival számoljon a hobbiasztalos.

De ez persze ahogy KBS írta, szakkérdés. A bíróság vita esetén szakértőt fog (jó sok pénzért) kirendelni.

Érdemes megegyezni, amiben csak lehet, ehhez a fentiek esetleg egy kis adaléknak, érvnek jó talán.

Szabi_85 # 2017.09.24. 11:10

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.24. 11:01

A házassági közös vagyont nem elemenként, hanem összességében kell számba venni, és megosztani, beleértve a különvagyon terhére a közös vagyoni dolgokon illetve a közös vagyon terhére a külön vagyoni dolgokon eszközölt beruházások költségeinek az elszámolását.

A kérdéseddel érintett általános elszámolási elvek:

• A közeli hozzátartozótól kapott ajándékot annak a félnek a különvagyoni hozzájárulásaként kell figyelembe venni, akinek a hozzátartozója adta.
  • Az ingatlanon végzett értéknövelő beruházásban kifejtett saját munka értéke elszámolható.
  • A közös tulajdonú dolgot terhelő kölcsöntartozás a felek egymás közti viszonyában azt a felet terheli, akinek tulajdonába az adott dolog kerül.
  • A dolgok, munkák, szolgáltatások stb. értékét vita esetén a bíróság szakkérdésnek tekinti.
  • A házassági életközösség alatt szerzett jogok és vállalt kötelezettségek a felek egyenlő arányú közös vagyonát képezik. (Kivéve a kivételeket.)
  • A házasságkötés előtti élettársi jogviszony idejére a házassági vagyonjog szabályait kell alkalmazni.
Szabi_85 # 2017.09.24. 10:28

Köszi:)
Pontosítok, azt kérdezem a jog alapján mi az ami járna neki ha nem sikerülne megegyeznünk?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.24. 10:16

Azt kérdezed, hogyan egyezzetek meg? Ahogy tudtok.

Szabi_85 # 2017.09.24. 09:17

Tisztelt Jogi Fórumozók!

A feleséggemmel 1.5 év házasságot követően közös megegyezéésel elvállunk (vállópert a jövőhéten fogjuk beadni). 6évig éltünk közös háztartásban a saját, házasság előtt szerzett házamban
(bár a feleségem lakcíme soha nem volt bejelentve ide).

A következő kérdések kapcsán fordulok Önökhöz:

• a házasság előtt, a volt párom édesapja fa munkálatokkal(fakerítés; kocsibeálló, melléképület, hintaágy) segített a házam fejlesztésében.

Neki ez csak hobbi, nem a szakmája és nem is volt számla képes, az alapanyagokat én vásároltam Ő "csak" a munkát végezte.
Most munkájának értékét jelenlegi vállalkozók piaci árajegyzéke alapján 700eFt-ra becsüli, amit én vitatok.
Jár-e valami a feleségemnek ezen az alapon bármi?
Ha igen mi alapján érdemes megbecsülni annak értéket?

• Februárban vásásoltunk a feleségem nevére egy új autót amelynek ára 4.3M Ft volt.

A szüleim átutaltak erre a célra a saját számlámra 1M Ft-ot ajándék ként, valamint a feleségemmel közös megtakarításunkból beletettünk 1.3M Ft-ot továbbá felvettünk 2MFt-ot 4éves futamidőre havi 58eFt törlesztővel. Az autót a feleségem használta ill. használja most is valamint a jövőben is szeretné ha az autó az Övé maradna, amivel én egyetértek.
Féléven át a hitelt közösen fizettük, most Ő fizeti egyedül, a jelenlegi tartozás értéke 2.4M Ft.

Kérdésem hogyan lehetséges az autó sorsának rendezése?
*A szüleim ajándék 1M ft-ja külön tételt képez-e a közös rész megállapításánál?
Ha a feleségem nem tudja kifizetni egyben a nekem járó részt milyen lehetőségei vannak, ha a kocsit eladni nem szeretné?

Köszönöm válaszokat.

Üdv,
Szabolcs

ObudaFan # 2017.08.24. 21:06

Hat, függ a gyerek szükségleteitol is a tartás mértéke.

Messzi srac # 2017.08.23. 21:51

Hat valas uta 2000 euro lesz max

ObudaFan # 2017.08.23. 21:08

Éppen a gyerekre vonatkozóan az a jog, amelyik a gyerekre kedvezőbb.
Mennyi a havi nettó jövedelmed?