Válás, vagyonmegosztás

gambler # 2009.05.04. 18:17

Kedves Anna !

Elhiheted, hogy én sem vagyok már tini a 16 éve kötött házaságommal ... Meg azt is hidd el, hogy én sem úgy éltem mostanáig, hogy egyszer majd válás lesz a vége ... Tényleg nem akarlak stresszelni, de tanulj más hibáiból / kárából ! Hozzáteszem, én sem tettem ...
A házasság alatt szerzett vagyon valóban közös, de a különvagyon sosem válik azzá. És az a legfontosabb most a Te szempontodból (is)!

Üdv.
gambler

Grád András # 2009.05.04. 18:45

Kedves Anna!

Ha jól értem, tart a szerelem. Csakhogy a problémák pont akkor fognak előjönni, amikor már nem. Persze mondhatja, hogy az Önöké sírig fog tartani, kívánom, hogy legyen igaza! A tapasztalataim viszont (és nem csak a bontóperesek!) nagyon-nagyon másról szólnak. Mindenki azt hiszi, hogy éppen ő lesz a kivétel, és sajnos pont a legintenzívebb kapcsolatok tudnak a legszörnyebb véget érni. Ami egyébként valahol logikus, mert minél nagyobb volt a szerelem, annál nagyobb lesz a gyűlölködés. Az érzelmeknek ugyanis a jelek szerint nem az intenzitása változik meg, hanem az iránya. De felnőtt ember, azt tesz, amit akar! A különvagyonára így ugyanis keresztet vethet. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

gambler # 2009.05.04. 18:50

Maximálisan egyetértek az Ügyvéd Úr hozzászólásával ! Na, nem mintha ez nagyon számítana.:)

smile75 # 2009.05.05. 09:38

Újból szereték kérdezni,bár lehet,hogy nem pont "ide vág" a kérdésem: lehet-e valakihez forulni abban az esetben,ha a férjem lelkileg bántalmaz? Hiába kérem,hagyjon békén,ne szóljon,jön utánam,kiabál,mondja a magáét, ami hazugság,én úgy hívom,módszeres szadizás,nincs rá jobb szavam.,a gyerekekre egyáltalán nincs tekintettel.Persze ez nem bizonyítható.,mondani mindent lehet.
A másik kérdésem,bár tudom,ezt nekem kell éreznem ,vagy tudnom: hogy jobb (esetleg jogilag hogy esik latba) lelépni? Amikor csend van,vagy hirtelen haragból .Sajnos,értelmesen nem tudok vele beszélni.,én szépen szeretnék elmenni.Lehet,hogy nagyon naiv vagyok ezekhez a dolgokhoz,ezért is kérdezek.
Köszönöm,ha segítenek!

kisokos # 2009.05.05. 11:11

Hiába kérem,hagyjon békén,ne szóljon,jön utánam,kiabál,mon­dja a magáét, ami hazugság,én úgy hívom,módszeres szadizás,nincs rá jobb szavam.,a gyerekekre egyáltalán nincs tekintettel

Ez ellen a törvény nem véd. A megoldás a válás, de amíg az lezajlik, addig ki kell bírni. Sajnos ha a másik fél nem partner, akkor gyomor kell hozzá. Vagy az ember inkább lemond bizonyos dolgokról, otthagy mindent az exnek, amit csak akar és cserébe hamar szabadul.

hbz1 # 2009.05.05. 11:26

Tisztelt Grád András,

Oylan esetben ha a két fél válik és a ház és minden tulajdon a férjé és az övé is volt és a nő költözött oda. Semmi nnincs a nevén akkor iylenkor Hogy mérik fel a vagyon megosztás? Mennyi pénzt kell a hölgynek adni és a házhoz, portához van köze?Köszönettel:

kisokos # 2009.05.05. 11:47

hbz1,

alapszabályként, amit a házasság alatt szereztetek, az közös vagyon, függetlenül attól, hogy kinek a nevén van illetve ki mekkora összeggel járult hozzá. Ennek elvileg a fele jár.

Különvagyon pedig az, amely már a házasságközés előtt is megvolt, esetleg öröklés, ajándékozás útján jutott hozzá a házastárs. Ez teljes egészében azt a felet illeti, akié a vagyon volt, illetve aki az ajándékot/hagyatékot kapta.

stareye # 2009.05.07. 06:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párom tavaly szeptemberben elvált, elméletileg megegyeztek a vagyonról is. A volt párnak tavaly szilveszterig ki kellett volna fizetni a páromat a közös lakásból, aminek kétharmad része páromat illeti. A lakásból való kifizetés benne van a bírói végzésben! Ez a mai napig nem történt meg, sőt, most egyéb követelései vannak. Neki is és a páromnak is van ügyvédje. Egy hónapja felszólítottuk őket, hogy fizessék ki a páromnak megjáró összeget, különben végrehajtást kezdeményezünk. Egy hónapja nincs reakció, pedig állítólag a volt házastárs járt az ügyvédjénél kétszer is, és vagyonmegosztást kérnek (a párom a lakásból semmit nem hozott el!)! A kérdésem az lenne, hogy a volt házastárs ügyvédje eltitkolhatja a mi ügyvédünk elől,hogy bíróságra vitték az ügyet? És ha mind ezidáig nem fizette ki a páromat a volt közös lakásból, akkor a páromnak lehet-e olyan követelése, hogy számítsanak fel kamatot erre a lassan fél évre vagy sem?
Köszönettel: stareye

kisokos # 2009.05.07. 06:34

stareye,

a volt házastárs ügyvédje eltitkolhatja a mi ügyvédünk elől,hogy bíróságra vitték az ügyet?
Legfeljebb addig, amíg a bíróság hivatalból nem értesít titeket.

a„ páromnak lehet-e olyan követelése, hogy számítsanak fel kamatot erre a lassan fél évre vagy sem?
Természetesen lehet.

stareye # 2009.05.07. 06:47

kisokos!
Köszönöm a gyors választ!
Csak azt nem értem, hogy ha a párom tényleg semmit nem követelt a lakásból, csak annyit, hogy az őt megillető kétharmad részt fizessék ki, akkor a volt fél miért kér plusz még vagyonmegosztást? Ennek az ő szemszögéből nézve mi értelme van? Vagy esetleg,ha ez a vagyonmegosztási per tényleg elkezdődik, akkor nem kell kifizetnie azt a pénzösszeget, ami egy bírói végzésben benne van? Mert én úgy tudom, hogy a vagyonmegosztási per teljesen független a bírói ítélettől, és azt ki kéne, hogy fizesse! Vagy rosszul tudom?

kisokos # 2009.05.07. 06:58

stareye,

lszi, legyél nagfyon pontos. hogy mit hagyott jóvá a bíróság. Volt közös megegyezés, ahol az ingatlan megosztását is jóváhagyta? Van erről jogerős határozat? Ha igen, akkor ezt nem lehet csak úgy visszavinni a bíróságra és vagyonmegosztási pert kérni.

stareye # 2009.05.07. 07:08

Még a válóper előtt a volt felek megállapították az ingatlan értékét, kiszámolták,hogy kinek mennyi jár belőle, és ezt a két ügyvéd előtt elmondták, leírták, beadták a bíróságra, mint közös megegyezés. Ezt az ítéletben részletesen le is írták és ennek a zárása ez: "A felek külön okirattal kívánják az ingatlan közös tulajdonát a fentiek szerint megszüntetni." És hogy addig a kizárólagos használója a volt házastárs lesz.
Illetve:
"a peres felek egyezséget kötöttek a gyermekek elhelyezése, tartása, a kapcsolattartás, a közös vagyoni ingók megosztása, és a lakáshasználat kérdésében..."

kisokos # 2009.05.07. 07:17

Ezek alapján nem tudom, hogy miben reménykedhet a nemfizető ex. Valószínűbb, hogy egyszerűen nem tud fizetni és ezért húzza az időt. A lakást eladni, elköltözni nem akar, de fizetni se. Kinél maradt a gyermek? A nemfizetőnél?

stareye # 2009.05.07. 07:31

Igen, két gyerek van, és az ex-nél vannak.
Egy hónapja azt mondta,hogy ki tud fizetni, letétbe rakja a pénzt az ő ügyvédjénél, de akkor kezdődött az, hogy még vonják le belőle ezt, meg vonják le belőle azt, és nekünk ez így nem igazán tetszik!
Úgy gondoljuk, hogy a pénz meg van, vagyis ki tudná fizetni... csak nem akarja, és húzza az időt! És ezért nem értjük, hogy mit akar!? A párom azért nem követelt semmit a lakásból, mert minél előbb le akarta zárni az egészet, meg a két gyerek miatt is, maradjon inkább ott minden! De most egy kicsit megváltozott a helyzet! Az ex nem fizetésének az lett a vége, hogy nekünk ott kellett hagyni az addig jó albérletünket... és most ott tart a párom, hogy akkor a lehető legtöbbet akarja! Ilyenkor neki még milyen követelései lehetnek? Vagy mi az, amit a párom még kérhet?
Ami igaz, hogy a válás, minél tovább húzzák, annál rondább és annál inkább a szemétkedésről szól! Itt ezt mi megtapasztaltuk! Nem akartuk sokáig húzni, csöndben le akartuk zárni, erre ez lesz a vége... És most már a párom nem akarja hagyni magát! Eddig belement olyanba is,amibe nem kellett volna (pl,hogy nem kért semmit a lakásból), csak azért,hogy minél előbb lezárja a múltat!

kisokos # 2009.05.07. 09:57

Így egy kicsit érthetőbb a dolog. Nyilván az ex arra játszik, hogy belementek majd egy kisebb összegbe is, csakhogy végre pénzhez jussatok. Úgy véli, hogy úgysem fogtok végrehajtást kérni. Ekkor ugyanis az ingatlan árverezése következne, de mivel nála vannak a gyerekek, így ez több okból sem lesz egy sétegalopp. Egyrészt érzelmileg zsarol, hogy úgysem küldöd a gyerkőket az utcára, másrészt jogi oldalról sem egyszerű "csak úgy" elvenni a kiskorúak feje fölül a lakást. Főleg nem, ha a bírósági határozat a kizárólagos lakáshasználat jogával is felruházta.

Sajnos semmit sem számít, hogy ki mit hagyott ott a vagyonból és milyen okkal. Érzelmileg igen, de jogilag nem. Dühítő, ha emiatt fel kell mondani egy szuper jó albérletet, de konkrétan emiatt nem tartozik kártérítéssel. Legfeljebb azzal kapcsolatban, hogy késésbe esett. Ugyanakkor a kártérítés érvényesítése egy újabb per lehet, nem kevés energia, pénz és idő, plusz közben folyamatosan az ex marad az életetek középpontjában.

stareye # 2009.05.07. 10:21

A következő hétre kaptunk időpontot az ügyvédünknél. Végrehajtásra megy, ami azt takarja,h vonni fognak a fizetéséből!
Az érzelmi zsaroláson már túl vagyunk... Párszor próbált játszani a párommal, most már nem tud! Kevesebbe nem fogunk belemenni, mert így is elég keveset kap, egy háromszobás panel kétharmad részéből. Még az ügyvéd is csodálkozott,hogy csak ennyi? De hát igen, "csak" ennyi, de ebből már nem engedünk!
Azért mindenképp kártérítést kér a párom,hogy ez a késés már túl sok. Mert belement abba,h az ex majd csak január végén fizessen, de abból se lett semmi, és most már május van!
Reméljük kicsit megijed az ex, ha vonnak a amúgy is kevés fizetéséből!
Köszönöm a gyors válaszokat! :)

restart # 2009.05.08. 09:00

15 év év házasság után szeretnénk válni közös megegyezéssel és egy ilyen jellegű űrlapot le is töltöttünk a netről. Itt kérik a beadványhoz csatolni a vagyonmegosztási megállapodást.
Mi a teendő akkor, ha az ingatlant már a házasságból született kiskorú gyermek nevére vásároltuk és más közös vagyonunk nincs?
Továbbá egyikünk sem rendelkezik igazolható jövedelemmel, nincs bejelentett munkahelyünk és vállalkozásunk. 56 és 51 évesek vagyunk a párommal esélyünk sincs bejelentett munkaviszonyt létesíteni.A megélhetésünket alkalmi árusításokból tudjuk fedezni.
Tehát az a kérdésem ilyenkor, milyen vagyonmegosztási megállapodást csatoljunk a bírósági keresethez?
Illetve minek alapján állapítja meg a bíróság a tartásdíj mértékét?

ObudaFan # 2009.05.08. 16:10

Ha nincs közös vagyon, akkor semmilyet.
Nagyjából a minimálbér alapján.

gambler # 2009.05.08. 17:43

Két kérdés :

1. Kb. mennyi idő alatt értesítik ki az alperest a válókereset beadásától számítva ?
  2. Tudok-e érdeklődni - ha igen,hol - arról, hogy van-e hivatalosan beadva válókereset ellenem ?
ObudaFan # 2009.05.09. 06:58

A lakóhelyed, illetve az utolsó közös lakóhely szerinti helyi bíróságon próbálkozhatsz.

gambler # 2009.05.09. 07:12

Van ott valami ügyfészolgálat, vagy iktató, vagy ilyesmi ? Bocs, ha hülyeségeket kérdezek !

ObudaFan # 2009.05.09. 12:26

Van polgári iroda.

gambler # 2009.05.09. 16:41

Polgári iroda. Ez az ! Ezt hallottam már csak nem jutot eszembe.
Köszönöm !

ObudaFan # 2009.05.10. 09:20

Nincs mit.

momentán # 2009.05.10. 22:43

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni egy olyan kérdésben, amiben sajnos tájékozatlan vagyok. Egy olyan osztatlan közös tulajdonú házban élek, ahol az egyik lakásban én élek a férjemmel, és a másikban pedig szintén egy házaspár. Ha az egyik házaspár válik /jelenleg ezek mi lennénk/, akkor a vagyonmegosztás esetén a házaspár tagjai között hogyan oszlik meg a vagyon? A ház értékét kell-e ilyenkor alapul venni, vagy csak annak a lakásnak az értékét, amelyikben a válni készülő házaspár lakik? A ház értéke ugyanis nyilvánvalóan sokkal nagyobb, mint annak a lakásnak az értéke, amelyben jelenleg élünk. A házban élő felek - mind a négyen - egyenlő arányban vagyunk tulajdonosai a szóban forgó háznak, tulajdonrészünk tehát azonos értéket képvisel.
A segítő szándékú válaszokat előre is köszönöm.