Ha az a kérdés, hogy az is közös vagyon-e, akkor a válasz "igen".
Válás, vagyonmegosztás
kivancsitelapo,
Nincs. Már feltételezve, hogy nincs házastársi vagyonjogi szerződésetek.
Házastársi közös vagyon az, mert az a törvényi vélelem.
Ha bizonyítod, hogy a házastársi életközösség nem állt fenn az adott jövedelem szerzése alatt, vagyis bár még "papíron" házasok voltatok, de az érzelmi-gazdasági közösség nem állt fenn közöttetek, akkor lehetséges, hogy az a külön vagyonodba tartozzon. Ez sokkal nehezebb, mint hangzik, önmagában a külön bankszámla semmiképpen sem az (sőt, még az sem feltétlenül, ha mondjuk nem egy helyen laktok, sok körülményt kell együttesen értékelni, és az a ritkább, hogy megállapítják az életközösség hiányát).
A következő témában kérném a véleményeteket:
Ha a házasság alatt külön számlán voltunk és az én számlámon keletkezett megtakarítás bizonyíthatóan és kizárólagosan az én jövedelmemből származik, van értelme pereskedni, hogy ne fele-fele arányban kerüljön megosztásra válás esetén?
Ne ijesztgessétek már!
(Hiába "belföldi illetőségű magánszemély", ha nincs magyarországi jövedelme, még bevallást sem kell tennie, nem hogy adóznia. Többek közt épp a hivatkozott egyezmény miatt.)
A kérdező unokatestvére helyében elmélyednék (a TB-szabályokon kívül) az SZJA szabályaiban is. Különösen az SZJA-törvény 3. § 2. pont a) lakóhelyre vonatkozó kivételszabályában és az Ausztriával kötött kettős adóztatási egyezményben (1976. évi 2. tvr.).
Az nem fog ártani. Nem rövid időről van szó...
Igaz, a kinti biztosítottságot be nem jelentőket szokták lehúzni a napidíjjal.
Én a lakóhely létesítése után rákérdeznék.
„nem lesz újra fizetési kötelezettsége automatikusan?”
Nem. Magyarországi lakóhely mellett is igazolható, hogy máshol biztosított.
Önmagában a lakóhely talán nem, de az ÚJ lakóhely lehet - ha eddig biztosított volt valahol, és most "hazaköltözik", akkor nem lesz újra fizetési kötelezettsége automatikusan?
Mindenesetre tisztázza.
Ha más tagállamban biztosított, akkor önmagában a magyarországi lakóhely nem keletkeztet fizetési kötelezettséget.
Ne felejtsen el bejelentkezni és fizetni a TB-t is, ha munkaviszonyt, vagy más, tb jogosultságot keletkeztető jogviszonya nincs.
Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!
Ez milyen jó ötlet (lakcím létesítése), köszönöm szépen! :)
jav: értékbecslés
Ez igy is van.
.
Azért egy ingatlanszakértői lrtéklés vélemény nem ártana. Plusz néhány ingatlanhirdetés a környékről...
„ A viszonylag jó viszony megszűnéséről nem is beszélve.”
Ez már nem jogi kérdés.
Te tudod, mi mennyit ér meg neked, amelyek nehezen számszerűsíthetőek.
(Személyes véleményem, hogy ha most normális a viszony, és ez várhatóan fent is marad, és korrektül tudjátok rendezni, akkor az minden pénzt megér, minden másra meg ott a mastercard.)
Majordomus,
Köszönöm a választ, ügyvédi javaslatra a különvagyont is bele fogjuk írni, hogy az különvagyon, illetve azt is beleírjuk, amit már elosztottunk, összes számlát felsorolva és mindkét autót.
A Babaváróval kapcsolatos vállalást viszont nem lehet beleírni formai okok miatt, külön szerződésbe kell foglalni, amibe belefoglaljuk a gyerektartást is (amit eddig önkéntesen fizettem), így a tartásdíjból levonhatom a törlesztő összegét.
A feleségem ajánlatát megkaptam a fél lakásrészre, a lakás teljes piaci árának 1/3-a körül van (tehát 50% tulajdonrészért fizetne mondjuk kb. 35%-ot), de még mindig nem tudom eldönteni, hogy ez most jó vagy nem, mert közben hallottam horrorsztorikat, hogy ennél sokkal rosszabbul is ki lehet jönni egy perből, főleg két kiskorú gyerekkel. Meg ugye egy pernek ügyvédi költsége és illetéke is van és addig se lesz nálam a pénz, amíg tart a per. A viszonylag jó viszony megszűnéséről nem is beszélve.
Úgy lehet hazahúzni, ha létesít egy magyarországi lakóhelyet, akkor fél év múlva már lesz rá joghatósága a magyar bíróságnak - feltéve, hogy közösen kérik az eljárás lefolytatását. (Ne kérdezd, ez egy perben nálunk hogy lehetséges. :) ) Egy év után pedig már közös kérelem nélkül is.
Köszönöm szépen! :) Talán azért, mert olcsóbbnak érzi Magyarországon, mint osztrák bíróság előtt.
Róma III. Főszabályként osztrák bíróságnak van rá joghatósága - és valószínűleg az osztrák anyagi jogot kell alkalmazni. (Hacsak az ottani nemzetközi magánjogi törvényben nincs valami visszautalás.) Miért akarja hazahúzni a pert?
Ausztriában és ott volt az utolsó közös lakhely is.
Az asszonynak hol van a lakóhelye? Hol volt az utolsó közös lakóhelyük?
Tisztelt Hozzáértők!
Az unokatestvérem válni szeretne, mindenben megegyeztek. Magyarországon kötöttek házasságot, de már nincs kötődése Magyarországhoz, mert tartósan Ausztriában él, magyar lakcímkártyáján az szerepel, hogy külföldi lakcím. Közös magyarországi lakóhelyük nem volt a feleségével. Kérdésem lenne, hogy beadhatja-e Magyarországon is a válókeresetet és ha igen, akkor hol? Köszönöm szépen.
Bvfan
Komoly pénzről van szó.
Olcsóbb megoldás ha fogadsz egy (ingatlanjogász)ügyvédet aki a te érdekeidre figyel oda és járatos a bsbaváró hitel ügyében is.
Megoldás lehet ha a gyerektartás összegéből levonod a hiteltörlesztő összegét.
A különvagyonodnak ehhez semmi köze, az a tiéd.
A lakás árának meghatározásánál várd meg a feleséged ajánlatát.
Illetve az ő ügyvédje készítsen egy szerződéstervezetet amit a tiéddel átnéztek.
A Kúria Polgári Kollégiumának 1/2022. (V. 30.) PK véleménye a házastársi közös vagyon megosztásának egyes kérdéseiről
Kedves Fórumtagok!
Feleségemmel néhány hónapja már külön élünk, bontóper még nincs, azzal várunk egy alkalmasabb pillanatra (babaváró hitel is van, egy gyermek született miután felvettük, tehát most kamatmentes).
A közös lakásban ő maradt a 2 kiskorú gyerekünkkel, én albérletben lakom. Ő családi segítséggel ki akar engem vásárolni, ezért házassági vagyonmegosztási szerződést tervezünk kötni.
Kérdéseim:
0. Az ügyvédet aki készíti majd a szerződést, a feleségem hozza, konzultáljak-e egy másikkal mielőtt aláírok bármit?
- Egyértelműen különvagyonba tartozó ingatlanokat bele kell-e írni? (pl. örököltem szüleimtől/nagyszüleimtől ingatlan tulajdonrészt 3 ingatlanban is)
- Bele kell-e azt írni, amit már elosztottunk? Bankszámlapénz, értékpapírok, autók (egyik eleve az én nevemen van, másik az övén), amikről itt szó van. Egyéb ingóságokat bele kell-e írni?
- A megváltás keretében átvállalná a lakáshitelt és a Babaváró törlesztését is. A lakáshitel az ő nevén van, én kezes vagyok, szerződésmódosítás lesz, a továbbiakban nem leszek kezes, egyedül lesz a hitelben. Viszont a Babaváró problémásabb, mert az én nevemen van, az én számlámról vonják, ez nem módosítható, a kérdésem az, hogy lehet-e olyat, hogy a vagyonmegosztási szerződésben vállalja, hogy ő kifizeti nekem a törlesztőrészletet minden hónapban?
- A közös lakás fele arányban az én tulajdonom. Ha perben döntene a bíróság, akkor ha jól tudom, az a bírói gyakorlat, hogy a 2 bennmaradó kiskorú gyerekre való tekintettel csökken a tulajdonrész megváltási ára. Én ezt az összeget szeretném megcélozni a megegyezésben. Van erre valami "ökölszabály", hogy mégis hány % "kedvezmény" szokott járni?
Olvastam ilyet, hogy "a beköltözhető forgalmi értéket csökkentik meghatározott százalékkal (konkrét esetekben 10-25-30%)", vagy "a beköltözhető és a lakott forgalmi érték különbözetét veszik alapul, és a különbözet bizonyos hányadában (konkrét esetekben 10-20%) számolják el a gyermek(ek) lakhatási jogának értékét", de olyat is láttam valamelyik neten fentlevő pár évvel ezelőtti ítéletben, hogy gyerekekenként 10-10% és kész. Melyik ezek közül a jelenlegi gyakorlat? Illetve nekem az első két eset nem tűnik túl egzaktnak, pl. elég nagy különbséget jelenthet pénzben mondjuk a 10 és a 30%, milyen szempontok befolyásolják ezt?
5. Az előzőben említett lakás piaci árának meghatározásánál egy esetleges perben számít-e az, hogy mi szerepel mondjuk a KSH ingatlanadattárban az adott környéken (társasházban) négyzetméterárként vagy hogy a szomszéd lakást mennyiért adták el múlt héten (pont most történt egy eladás)? Lehet-e ezekre hivatkozni vagy jön egy szakértő és mond egy számot és mindenki elfogadja, mert mást nem tehet?
Előre is köszönöm a válaszokat
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02