Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2009.10.28. 11:33

Ha a ház közös vagyon, akkor kérheti a részét. Közös tulajdon megszüntetési perben el lehet rendelni, hogy valamelyik fél váltsa magához a másik fél tulajdoni hányadát, vagy ha erre egyik fél sem képes, vagy hajlandó, akkor árverést rendel el a bíróság.

manocs.ka # 2009.10.29. 12:40

Milyen költségekkel számolhatok, ha a közös tulajdonú házunkat csak bírósági árverezés útján lehetséges elosztani? Jelenleg válófélben vagyunk, de a közös házból egyik fél sem tudja kifizetni a másikat, azaz megváltani a részét, és hiába hirdetjük eladási szándékkal, érdeklődő nincs. Ez a közösködés meg nagyon idegtépő, szeretnék mielőbb véget vetni neki.

kisokos # 2009.10.29. 13:59

Manocska,

miért jobb neked, ha árverezik a házat, mintha ti adjátok el? Ha nem megy el a meghirdetett áron, akkor árverezés során sem fog menni. Sőt... Ha az a realitás, hogy lejjebb kell menni az árral, akkor a legolcsóbb ezt magatok megtennetek.

Ha bíróságra mentek vagyont megosztani, akkor fizettek 6% perköltséget, + ügyvédi díjakat + szakértői díjakat, + kb. 2 évet az életetekből. Mindezért megkapjátok az árverezés elrendelését.

jagerm # 2009.10.29. 15:37

Kedves Fórumozók!

7,5 év nem bejegyzett élettársi kapcsolat után a vagyonmegosztásnál problémák léptek fel.
Az együtt töltött idő alatt vásároltam egy házat és egy autót,mindkettő a nevemre került teljes arányban.
A ház értéke 6 millió Ft ebből kb 4 millió hitel.
Az autó jelenlegi értéke 2,5 millió Ft a hitel rajta kb. 3 millió.
Van egyéb ingóság kb.3 millió Ft értékben.
Én fizetem a kezdetektől a törlesztéseket.
A jövedelmem igazolhatóan kb.a 6-szorosa az expároménál.
Azt szeretném kérdezni,hogy ha elosztás lesz bírói úton akkor milyen esetek léphetnek fel?
A hitel hogy számít bele a vagyonba?

Köszönöm segítségeteket.
Tamás

kisokos # 2009.10.29. 15:51

élettársi kapcsolat alatt szerzett vagyont a szerzéshez való hozzájárulás arányában kell megosztani azzal a kitétellel, hogy a háztartásban végzett munka is beleszámít.

Talán konkrétabb választ kaphatnál, ha konkrétabb lenne a kérdésed, hogy mi az a pont, ahol a problémák felmerültek.

manocs.ka # 2009.10.29. 17:26

Csak a megoldást keresem, hogy mielőbb külön költözhessünk. Nem jó ez így, hogy a közüzemi számlák egy néven vannak, de kétfelől fizetjük, mert örökös vitaforrást képez, és a veszekedéseinket egy 8 éves gyerek szemléli végig. Sajnos a házat hiába hirdetjük már 2 éve, érdeklődő még nem jelentkezett. Bár szóba hoztam páromnak,hogy engednünk kellene az árból, de az ő javaslata olyan csekély engedmény, ami egyenlő a nullával. Így viszont még évekig lakhatunk egy fedél alatt... Elkeserítő a helyzet. Van valami megoldás?

mokus86 # 2009.10.29. 19:34

Tisztelt mindenki!

A következő agyafurt kérdéssel fordulnék a nagyérdeműhöz:
Van egy kedves ismerősöm aki egy 3 gyermekes családanya. "kedves" férjeura lelépett egy másik nővel, de csak úgy óvatosan... Ezt úgy értem hogy nappal az uj nőcskével és kisgyermekével tölti az idejét, este viszont hazajár ALUDNI! (Igaz külön szobába.) A pasi semmiben nem segíti a nejét, nem fizet a rezsibe, nem fizet gyermektartást sem. Szegény nő nem meri beadni a vállókeresetet mert a pali megfenyegette hogy kisemmizi mindenéből ha megteszi.
több mint 20 éve házasok. kérdés valóban ki tudja semmizni a feleségét? Állítólag 2 ügyvéd is megerősítette már neki ezt! Létezhet ilyen?

Várom az ötleteket, tanácsokat.

Köszönöm!

Ha tudtokötleteket mondani énfogom ügyvédhez elcipelni! ;-)

Sly2009 # 2009.10.29. 19:50

Mokus86,

díjazandó a segítő szándékod, de ha a nő nem akar válni, nincs mit tenni, el kell fogadnod.
Miért tudná kisemmizni? Igazából amit írtál, abból sok nem derül ki, hiányzik a KONKRÉTUM! Miért kellene neki gyerektartást fizetni? Honnan tudod, hogy nem fizet a férj, hogyan bizonyítaná a feleség? Szóval ha van elhatározás az asszony részéről, sok mindent lehetne lépnie.

MrTP # 2009.10.30. 04:02

Surgos Kerdes.
Kulfoldi lakos vagyok nem tudok Mo-ra menni a gyerektartasi perre, meghatalmazassal kepviselhet-e engem valaki, akinek adnek egy nyilatkozatot es a szukseges bizonyito dokumentumokat, hogy eljarjon az erdekemben? Sajnos a birono egyik perrol sem ertesitett ki es igy csakis a felperes elmondasa (nem pedig bizonyito dokumentumok) alapjan lett megitelve a gyerektartas osszege, ami sokkal magasabb osszegre lett kirova, mint az en Netto jovedelmem + eltiltott a gyerek lathatasatol is ezeket tetezve 15 evi egyuttelesbol szerzett minden vagyont a felperesnek iteltek en nem kaptam meg egy tanyert sem, pedig en voltam az aki eltartotta az elettarsam. Szoval nagyon kene, hogy valaki segitsen nekem, mert igazsagtalanul es jogellenesen bannak velem Mo-on.
Elore is koszonom az informaciokat.

• T-
Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.30. 08:18

meghatalmazassal kepviselhet-e engem valaki,
Persze. Mi itt Magyarországon ügyvédnek hívjuk.

kaméleon # 2009.11.01. 11:36

A közös ingatlan megosztása esetén, a közös kiskorú gyermek bennlakása okán számolt értékcsökkenés 50-50%-ban terheli a szülőket. Hogyan érvényesül ez a gyakorlatban, ha a szülők ingatlantulajdona jelentős mértékben eltérő? Pl. egy 20 milliós ház 9/10-e a bennlakó szülőé, 10%-a az elköltözőé. Ebben az esetben, az értékcsökkenés fele-fele arányú viselése azt jelenti, hogy a kisebb tulajdoni hányaddal rendelkező – hacsak nem halasztja a megosztást a gy. nagykorúságáig - esetleg nem kap semmit.
Ez valóban így van, vagy előbb levonják a bennlakás miatti összeget, és a maradékot osztják? (Akkor viszont nem érvényesül, hogy a közös gyermek miatt fele-fele arányban viselik az értékcsökkenést.)
Köszönöm a segítséget!

Grád András # 2009.11.01. 12:12

Kedves Kaméleon!

A bentlakás értékcsökkentő hatását főszabályként a bentlakó viseli, egyébként pedig a közös gyermek esetén közösen (ami nem egyenlő a fele-felével!), a tulajdoni hányadaik arányában viselik. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kaméleon # 2009.11.01. 12:23

Nagyon köszönöm! Örülök, hogy újra "látom"!

Grád András # 2009.11.01. 13:51

Köszönöm, kedves Kaméleon (milyen szépen alliterál, nem?), nagyon kedves, nem gondoltam, hogy a távollétem bárkinek is feltűnik, az igazság az, hogy szeptember-októberben napi 12-14 órákat dolgoztam, az égből is ügyfelek potyogtak, élni sem volt időm, nem hogy fórumozni. Talán a november már kicsit könnyebbnek ígérkezik. :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.01. 17:09

Tanár úr, te most panaszkodsz, vagy dicsekszel?

eniland82 # 2009.11.01. 19:40

Kedves Fórumozók!
Arra lennék kiváncsi ha elvállnék férjemtől abban az esetben mi járna nekem?2 gyermekünk van egy 1 éves és egy 6,5 éves.Férjem a fővárosban dolgozik,én vidéken vagyok a gyerekekkel.Házunk lakáshitelből vettük lassan 5 éve.50-50 % tulajdonban van.
Én gyeden vagyok itthon a kisebbik fiammal.Ha gyermekelhelyezésre kerűlne a sor a férjem kapná meg őket,mert neki több a jövedelme?Gyermekeivel nem nagyon foglakozik,de fizetést küld haza.Jelenleg rokonánál lakik.Házunkat ebben az időben eladni nem tudjuk.Ha egyikünk átvállalná a hitelt csak az lenne a megoldás?Sajnos én még nem tudnám,mert ha jól tudom a bank jövedelemhez kötné.Egész nyáron ráadásul nem dolgozott és annak is isszuk a levét.Hitelkártyák,közüzem elmaradások,stb.
Mit tehetnék ebben a hejzetben?
Illetve beleszólhat-e a férj testvére a gyermekelhejezésbe ha ő több jövedelemmel rendelkezik?

Válaszát/ukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.11.01. 20:31

Ha gyermekelhelyezésre kerűlne a sor a férjem kapná meg őket,mert neki több a jövedelme?

A jövedelem csak egy szempont, és messze nem a leghangsúlyosabb.

Ha egyikünk átvállalná a hitelt csak az lenne a megoldás?

Nem feltétlenül. Az ingatlan értékesítése és egy kisebb ingatlan megvásárlása is szóba jöhet.

Illetve beleszólhat-e a férj testvére a gyermekelhejezésbe ha ő több jövedelemmel rendelkezik?

Nem.

eniland82 # 2009.11.01. 20:39

Kedves ObudaFan!

Gyermekelhelyezésnél milyen szempontok vannak?
Ingatlanunk sajnos nem tudju eladni és ha sikerülne is csak 5,5 millió lenne, amiből ha visszafizetjük a hiteleket talán ha 1 millió maradna.Abból pedig nem tudnék másik ingatlant venni.
Ha mégis sikerűlne az eladás,akkor a megmaradt pénzt feleznénk,az lenne a tisztességes.Vagy ő követelhet többet,mivel ő keresett többnyire,mivel én másodszor vagyok itthon a picik miatt és én kevesebbet kerestem?

Grád András # 2009.11.01. 20:56

Szia KBS!

Tudod, szerencsére ügyfeleim mindig voltak, úgyhogy a napi 12 óra munka inkább panaszkodás, mint dicsekvés, hiába a 2 jelölt, nem győzik, helyünk meg nincs az irodában további jelöltnek (legalábbis kulturáltan körülmények között, mást meg nem szeretnénk). Nem tudom, Nálatok mi a helyzet, de más irodától is hallottam már, hogy a válság óta ki se látszanak a munkából. Igaz, hallottam már az ellenkezőjéről is panaszkodni ügyvédeket. Szia!

András

stanko # 2009.11.02. 08:11

Kedves Fórumozók,
segítségeteket szeretném kérni,mivel a héten lesz a másodig tárgyalásunk válás miatt a férjemmel és tanácstalan vagyok!
Én örököltem egy házat a nagymamámtól,akinek a haszonélvezeti joga holtig tartó,d4e megcsináltuk a házassági szerződést erre a házra.Most mi felvettünk a házamra 3millió ft hitelt,hogy felújítsuk.Az esküvőn 1,5milliót gyűjtöttünk össze,amibe az én és a férjem szülei 500-500ezret adtak.Kérdésem az lenne,hogy az esküvőn szerzett pénz fele-fele arányban oszlik ugye?,de csak az a része ami az 500-500 ezren felül gyűjtöttünk itt a fennmaradó 500ezerről lenne szó???Mert a szülők pénzéből fizettük a vacsorát,ruhákat,virág,díszítés stb.A másik kérdésem,hogy ami hitelt felvettem a házamra az házasság után történt,és pénzt befizettünk míg együtt voltunk,annak a felét kérheti a férjem,olyan szó alatt,hogy azt együtt fizettük és igényt tart a felére.De én úgy tudom,hogy a házasság a közös fizetés összetételéről is szól,nem különködünk,mert még az ő kocsija törlesztőjét is fizettük,ilyen szó alatt énis kérhetném,amit az ő autója törlesztőjébe fizettünk?Ezt nem értem?!
Ebben kérném az segítségüket, mivel a héten lesz a tárgyalás én nemtudom mit tegyek!
Köszönöm előre is!

kisokos # 2009.11.02. 08:33

stanko,

az esküvőn szerzett pénz fele-fele arányban oszlik ugye?
jellemzően igen.

ami hitelt felvettem a házamra az házasság után történt,és pénzt befizettünk míg együtt voltunk,annak a felét kérheti a férjem,olyan szó alatt,hogy azt együtt fizettük és igényt tart a felére
Ezt nem nagyon értem... arra gondolsz, hogy kérheti-e a ház felét azon az alapon, hogy fizette a hitelt (nem kérheti), vagy kérheti-e a lakáshitel törlesztésre fordított összeg egy részének megtérítését (ezt sem kérheti). Ugyanakkor kérheti a te különvagyonodon végzett értéknövelő beruházások arányos részét, valamint a végzett munkájának megtérítését.

ilyen szó alatt énis kérhetném,amit az ő autója törlesztőjébe fizettünk?
azon az alapon, hogy részben te is fizetted a hitelt, te sem szerzel tulajdont. Ha a házasságkötés után szereztétek, akkor annak ellenére közös vagyon, hogy az ő nevén van.

a héten lesz a tárgyalás én nemtudom mit tegyek!
Mindenképpen konzultálnod kellene ügyvéddel. Ha nincs pénzed arra, hogy képviseljen a bíróságon, akkor legalább kérj tőle személyre szabott jogi tanácsot 1 órában.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.02. 09:15

OFF
Nálatok mi a helyzet, de más irodától is hallottam már, hogy a válság óta ki se látszanak a munkából.
Egy rövid kezdeti visszaesés után sokkal több lett az ügy. A fizetési fegyelem romlása, ugye.
ON

tyukanyó55 # 2009.11.02. 15:52

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék konkrét választ kapni az alábbi kérdéseimre:
Kérem aki tud segítsen :

"A barátom felesége nem akar a válással és a vagyonmegosztással egyezkedni !

• Közösen épített családi házat hagyott ott a párom, minden ingósággal, berendezéssel, csak egy olcsó szem.gépkocsit hozott el!

Mindent otthagyott az ikreknek !!/20 évesek!/

• Közös megegyezéses válást, és a ház felezését ajánlotta fel a párom, de a neje hallani sem akar a válásról, és a vagyonmegosztásról.

Kijelentette, hogy ő soha nem fog kimenni a lakásból , mert a törvény mellette áll, hiszen ő maradt ott a gyerekekkel / két 20 éves gyerek!/
/megjegyezni szeretném, hogy nem miattam jött el a párom, már 2 éve külön éltek , amikor mi összeismerkedtünk ,csak megvárta a gyerekek 18. szülinapját !/

• Semmiféle egyezkedésre nem hajlandó, sem a lakás pénzbeli megváltására, sem a ház eladására, hogy kisebb házba költözzön a gyerekekkel, és a páromnak is maradjon valami a 20 éves házasságából !
  • Kérdésünk: Mik az erre vonatkozó jogszabályok, mert erről konkrétan nem találtam utalásokat !!
  • Kötelezhetik-e a közös ház eladására, ha nem váltja meg a párom tulajdoni részét ??
  • Meddig húzódhat el egy ilyen vagyonmegosztási per, van e valami konkrét határidő, amíg le kell rendezni a vagyonmegosztást , és a ház értékesítését ???

Tisztelettel várom mielőbbi válaszukat, mert a párom szeretné mielőbb lerendezni a volt kapcsolatát, hogy új életet kezdhessen , hiszen már több mint másfél éve együtt élünk.
Tisztelettel várom mielőbbi válaszukat:
tyukanyó55

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.03. 13:57

Nem kell a közös tulajdonú ingatlanról megegyezni ahhoz, hogy a bíróság felbontsa a házasságot.

tyukanyó55 # 2009.11.03. 15:45

Jelen esetben nem is a házasság felbontása a legnagyobb gond, hiszen eltelt a lakcím szerinti 3 éves külön költözés ideje, tehát ez nem gond!

Szeretném viszont kérni, hogy részletesebb választ adjanak a konkrét esetről, hiszen így hiába való ez az egész jogsegélyszolgálat, ha nem kapunk tételes választ a kérdéseinkre !!

• Merev jogszabály közlésével nem tudunk eligazodni a válaszokon!

Kérem, hogy egyszerűen, de tényszerűen válaszoljanak, úgy, hogy egy laikus is minden kérdésére választ kaphasson !!

Átolvastam a Magyarország.hu internetes kormányzati portált is, de ott is csak nyers jogszabályok vannak, amit nem tudok a konkrét ügyre vonatkoztatni !

Kérem szíves megértésüket, és ennek szellemében kérnék választ a kérdéseimre !
Tisztelettel ::