Pyrx
1., 3. Ha édesanyád kifejezetten jelzi, hogy ő is szeretné használni, de ezt megtagadja édesapád, akkor merülhet fel használati díj, egyébként nem.
2. Igen.
Pyrx
1., 3. Ha édesanyád kifejezetten jelzi, hogy ő is szeretné használni, de ezt megtagadja édesapád, akkor merülhet fel használati díj, egyébként nem.
2. Igen.
3/a. A jelenleg még közös tulajdonú, de édesapád által művelt termőterület hasznából (= termény értékesítéséből) befolyó pénz x százaléka is megilleti anyukádat., vita esetén a szakértő meghatározza azt is, hogy apukád munkadíja "a" pénzből külön mennyit is ér.
Tisztelt Fórumozók,
az alábbi kérdéseket szeretném feltenni.
Szüleim válnak, épp házasság megszűnésének időpontjának meghatározása zajlik a bíróságon. A kérdéseim a közös vagyon megosztására vonatkoznának. Apám elvitte a közös autót, utánfutót, mezőgazdasági gépeket a közös házból, melyeket házasság alatt vásároltak, és használja őket.
1. Jól tudom, hogy az életközösség megszűnése és a közös vagyon tényleges megszüntetése közötti időszakra használati díjat kérhetne édesanyám, legalábbis annak a felét?
A másik kérdésem közös tulajdonú ingatlanokra vonatkozna, melyek termőföldek, és egy részét apám bérbe adta, más részét maga műveli.
2. Amit bérbe adott, ott a bérleti díj felét követelheti édesanyám?
3. Amit maga művel apám, ott szakértő megállapítja a használati díjat, és annak a felét követelheti édesanyám vagy teljesen rosszul gondolom, és édesanyámnak ilyen téren nem lehet követelése?
Választ előre is köszönöm.
Attila7501
Ha közös vagyon az autó, akkor éppen kérheted, de ennyi információ alapján nem lehet megmondani, hogy milyen eséllyel.
Az, hogy a végrehajtási jog teljesítés nélkül emiatt lekerüljön az autóról, esélytelen.
Ökröslacc
Ez csak akkor van így, ha ebben kifejezetten megállapodnak a felek és a bíróság is jóváhagyja a megállapodást. Megállapodni pedig nyilván nem kötelező.
Üdvözletem
Az után szeretnék érdeklődni, hogy válasnál a párom nevén lévő, végrehajtó által terhelt autót kérhetem-e a bíróságtól, hogy nekem ítélje? Közösen vettük és most szeretném megkapni a gyerekek miatt. Kérdésem lenne még, a végrehajtó álltali terhelés is az én nevemre kerül vagy az lekerül az autóról és azt volt páromnak kell egyéb módon rendeznie?
Válaszát előre is köszönöm.
Jó napot lene egy olyan kérdésem hogy az éle társam most válik és van három gyermeke az apuka azal vagdalkozik hogy lemond a házrészről és akkor nem kell gyermek tartást fizetni érdekelne hogy valójában így meg ez??
Rosta Roland
Spanyol bíróság előtt mindenképpen igen.
Hogy mondjuk nem a különvagyonából fizette-e valamelyikőtök.
Valószínűleg? Mitől függ?
Valószínűleg igen.
Mindezt "közös vagyonból különvagyonba történő ráfordítás címén".
Együttélés, házasság során az én ingatlanomban éltünk. Válás beadva. Elköltözött. Az ő lakásán és az enyémen is van hitel. Mindkettőt fizettük - ő az övét a saját bankszámlájáról, én az enyémet az én bankszámlámról. Az én hitelösszegem magasabb volt ez idő alatt. Váláskor jogosan követeli a két hitel közötti különbség felét?
Felek utolsó közös lakóhelye szerint, vagy az alperes lakóhelye szerint.
Nem számít a gyermek állampolgársága, még kiskorú, valamely szülőhöz tartozik.
Elvileg már nem lehet fórum shopping. :)
Ami biztosan jó, az az utolsó közös lakás szerinti állam bírósága.
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a választ.
T. ÓbudaFan!
Köszönöm a választ - nem nyugtattál meg. :-(
lizzyy
Közös vagyon mind a kettő.
Ságiévi
A traktor részben közös, részben különvagyon.
Az ingatlan vonatkozásában meg kell különböztetni a lakáshasználati jogot és a tulajdonjogot. Lakáshasználata nagy valószínűséggel annak lesz, akinél a gyermeket a bíróság elhelyezi, de ez a tulajdonjogot nem érinti. És a közös tulajdon megszüntetését bármelyik házastárs kérheti, még ha itt a kiköltöző házastársnak nem is a teljes beköltözhető érték ráeső része jár, a bentlakó közös kiskorú gyermek miatt.
Tisztelt Fórumozók!
17 év házasság után pár hete benyújtottam a válókeresetet mert a viszonyunk annyira megromlott. Férjem úgy gondolja, ha ő nem akar válni, akkor nem fognak tőle elválasztani. Szerintem ez nem így van. Viszont a vagyonmegosztás kérdésében nem hajlandó egyezséget kötni, hogy ezzel megrövidíthessük az eljárás időtartamát. Egy ingatlanunk van, ami 2/3 részben az én tulajdonom, 1/3 részben pedig az övé. Az önrész az én családi örökségem volt, mivel a testvérem kivásárolt engem a szülői ingatlanból. Ezért kértem én a nagyobb tulajdoni részt a házból. A vásárláskor vettünk fel hitelt is, ahol a férjem az adós, én vagyok az adóstárs. Tavaly január óta törlesztjük közösen a hitelt. Két gyermekünk van, a nagyobb nem a férjemmel közös és már nagykorú, a kisebb 16 éves múlt, ő a közös gyermekünk. A szülői felügyeleti jogot én kértem. Semmiféle egyezségre nem hajlandó, mondván, majd a bíróság eldönti,hogy ki maradhat az ingatlanban. Kérdésem, hogy van-e esélye annak, hogy ő megszerzi magának és én a gyerekekkel elhagyni kényszerülök majd.
A másik kérdésem pedig az, hogy van egy MTZ típusú traktora, amit a házasságunk alatt vásárolt, igaz, hogy az ő nevén lévő szövetkezeti tulajdonrészét adta el, de az érte kapott összeg nem volt teljesen elég a megvásárlásához, tehát azt a közös pénzünkből pótoltuk ki. Ezzel kapcsolatban azt szeretném megtudni, hogy a traktor az ő kizárólagos tulajdona vagy közös szerzeménynek számít. A házassági vagyonszerződést nem kötöttünk soha.
Előre is köszönöm a választ.
Tisztelt Fórumozók!
Házasságban élek már 2007 óta de most eléggé megromlott a viszony. Következő kérdéseim lennének:
Szeretném megmenteni a házasságomat,ugyanakkor fel szeretnék készülni a legrosszabbra is. Köszönöm a segítséget!
A 2007. óta fizetett részletekre tekintettel valamennyi igénye lehet, ha a közös gazdálkodás egyébként ilyen széleskörű volt. Vagy ha nem, akkor a szerzési arányoknál kell figyelembe venni, hogy te a közösbe ennyivel kevesebbet adtál.
Tisztelt ÓbudaFan!
Engem az érdekel most elsősorban, hogy az életbiztosításomból származó megtakarításra is ráteheti e a kezét? 1997 (!) óta ÉN fizettem, (végig az egykori nejem volt a kedvezményzett) Két éve járt le. A pénzt felvettem és bankba tettem. A mai napig ott van. Most akkor ez is közös? Erre is ráteheti a kezért az ex élettársam, akivel 2007 óta éltünk együtt?
Köszönöm a válaszod.
Az a ti dolgotok, hogy hogyan igazoljátok. Munkaviszony esetén nyilván elsősorban munkáltatói igazolással, vállalkozásból származó jövedelem esetén adóbevallásokkal. Eltitkolt jövedelmek esetén van gond. Azt esetleg tanúkkal.
Nálunk egyelőre tényleg csak egy autón és a zongorán megy a huzavona, amelyeknek az értéke valójában kiegyenlíti egymást. Baromi egyszerű lenne az egész, tulajdonképpen senkinek nem kéne fizetni semmit, mindenki menjen a dolgára!
De ő azt mondja, hogy azt autót közösen vettük, a zongorát, pedig csakis ő vette - évekkel később - még a válásából hozott pénzéből. Egyszerűen nem akarom, hogy tényleg értelmetlenül mászkáljunk a bíróságra és csakis az ügyvédek járjanak jól két buta ember tyúkperén...
Szerintem neki nincs is bankszámlája.
Beláthatatlan következmények lehetnek ebből attól tartok...
Az én feleségem is ugyan ilyen buta. Megegyezhettünk volna egy ügyvéd előtt és már rég elváltunk volna ajánlatom szerint, de ő perre akart menni. Nem akart adni semmit. Biztos élvezi a bírósági civakodást. Most majd vagy 3-4 évig elpereskedünk. És fizetünk külön külön egy-egy ügyvédet. Plusz kifizettem már 2 szakértőt, egyik kiszámolta a lakás értékét, tehát felbecsülte a másik kiszámolta kinek mekkora a része a házból. Nyakam a tőkére, hogy bár korrekt a számítás nem fogadják el. Így lesz majd még Bíróság által szakértő megint ami húzza a pert, meg egy csomó pénzt elvisz. Mi ebben a jó vajon nekik? Kifizetett volna az lett volna a legolcsóbb. E helyett fizetünk 2 ügyvédet, a vagyonmegosztás miatti illetéket és szakértői költségeket, ami milliós tétel lesz. A végén ennek a költségét úgyis megosztják. Csak halmozzák a kiadást és az ideget, mert még mindig egymás mellett kell élnünk, nem felejthetjük el egymást. Önmarcangolás...és gyerekes butaság. Szóval fel a fejjel :)
Szerintem a ti esetetekben együtt élésetek során amit kerestetek az 50-50. Ami előtte volt az a sajátotok. A bizonyítás az kacifántos biztos, de a bankok mindent elraknak hála égnek, még a megszüntetett számláról is megvan minden infó és pénzmozgás így végig lehet követni, hogy mennyitek volt az együttélés előtt és mi változott a számlán az együttélés alatt, valamint ki mennyivel lépett le az együttélés végén. Innentől már csak matek...... bár biztos hosszú átnézni évek pénzmozgását, de szerintem a korrektség miatt fontos.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02